Zakelijk Facebook Live gebruiken

Toen ik in 1998 begon met ondernemen, was er niemand die tegen me zei; “Je moet authentiek zijn.” Tegenwoordig hoor je het om de haverklap van marketing-guru’s.

Die guru’s duiken nu overal op en hun verhaal klinkt altijd heel leuk; maar wat is authentiek eigenlijk?

Wat is authentiek

Eigenhandig geschreven of gemaakt. Dit is niet vervalst en dus echt en betrouwbaar. Authentieke stukken zijn geen replica’s, maar originele stukken die afkomstig zijn van de werkelijke maker.

Origineel, echt en betrouwbaar. Jouw bedrijf moet origineel, echt en betrouwbaar zijn. En er is geen andere manier waarop je dat beter kunt laten zien dan met live video.

Waarom authenticiteit belangrijk is

Jouw (potentiële) klanten waarderen echte interactie met je bedrijf. Ze willen bovendien weten of hun stem gehoord wordt.

Sociale media bieden jou als bedrijfseigenaar een enorm assortiment aan manieren om contact te leggen met je publiek.

Video sterk in opkomst

We zien tegenwoordig steeds meer bedrijven die gebruik maken van video voor het behalen van hun digitale bereik.

Als je online video aan je marketing-mix wil toevoegen, is Facebook live perfect om mee te beginnen. Wat moet je absoluut weten over Facebook Live?

Over Facebook Live

Facebook Live is in augustus 2015 opgezet voor geverifieerde beroemdheden en andere invloedrijke mensen.

Artiesten zoals Ozark Henry gebruiken Facebook Live.

Hiermee wilde Facebook voor die gebruikers een extra platform creëren om in contact te komen met hun fans.

Het bleek een succesvolle zet. Facebook gaf de toegang tot deze functie geleidelijk vrij en nu is het een wijd gebruikte functie.

Facebook live voor jouw bedrijf

Facebook Live is op verschillende manieren nuttig voor ondernemers. Het biedt je de mogelijkheid om jouw publiek een kijkje achter de schermen te geven.

Je kunt op een natuurlijke manier je activiteiten of een bepaald aspect van je merk delen.

Groter bereik met Facebook Live

Een belangrijk voordeel van zakelijk Facebook Live gebruiken, is dat het zichtbaar is in de newsfeed van je volgers.

Facebook geeft in het eigen algoritme voorrang aan live video en hierdoor neemt je bereik behoorlijk toe. Zeker ten opzichte van gewone posts.

Zelf aan de slag gaan

Als je niet gewend bent om video’s te maken, is Facebook Live misschien wat intimiderend. Zoals met alles; oefening baart kunst.

Zakelijk Facebook Live gebruiken

Als je het vaker doet, voel je jezelf ook meer op je gemak voor de camera. Net als met alle andere content die je plaatst op je sociale media, moet je een doel voor ogen hebben voor je live gaat.

Begin eenvoudig

Hierdoor voel je jezelf meer op je gemak en het levert meer resultaten op. Neem voor je eerste live video een makkelijk onderwerp, zoals een rondleiding door je bedrijf of een introductie van je team.

Dat zal je zenuwen waarschijnlijk sterk verminderen.

Promoot je uitzendingen

Live wil niet zeggen dat je onvoorbereid te werk moet gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Maak een planning

Onderdeel van die voorbereiding is het promoten van je live video. Regelmatig live gaan is belangrijk. Maak bijvoorbeeld een Facebook Live kalender aan voor je volgers.

Zo kunnen ze zien wanneer je live gaat en het dwingt jou ook om daadwerkelijk een live stream te maken.

Vooraf aangeven wanneer je live gaat zal zeker de hoeveelheid kijkers verhogen.

Plan de inhoud

Het is niet alleen belangrijk een doel te hebben voor je live video. Neem ook de tijd om de inhoud van je video te plannen.

Zorg dat je genoeg te vertellen of te zien om minstens 10 tot 15 minuten te vullen.

Bereid de locatie voor

Als je tijdens de uitzending op één plek blijft, bedenk dan goed waar je de camera neerzet. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat je goed in beeld bent.

ZZP en MKB kan zelf aan de slag met facebook Live.

Om dit goed te controleren, kun je eerst een stukje opnemen en dat terugkijken. Je hebt dan nog tijd om de setting te wijzigen.

Heb je hulp nodig?

Ga je rondlopen of verplaats je naar een tweede locatie? Dan is een een goed idee om hulp in te schakelen. Zo kan iemand de camera voor je bedienen en meenemen.

Ga je live streamen met je telefoon? Dan kunt dat ook zelf, maar extra handen kunnen geen kwaad. Oefenen vooraf of wat je wil ook mogelijk is.

Titels en CTA’s

Geef je video altijd een aansprekende titel die je onderwerp goed en aantrekkelijk verwoordt. Zorg aan het einde van de video ook voor een Call to Action (CTA).

Daarbij geef je jouw kijkers duidelijk aan wat je van ze verwacht. Of dat nu het bezoeken van een bepaalde webpagina is, of het aanmelden voor een nieuwsbrief.

Groei je bedrijf met Facebook Live

Je bent (terecht) enthousiast om je in de sociale video gekte te storten.

Facebook is één van de meest gebruikte sociale netwerken wereldwijd, daarom is het logisch dat het live video platform daar een goede plek is om te beginnen.

Net als met andere Facebook hulpmiddelen is het makkelijk te gebruiken en heeft als voordeel dat je bereik heel groot kan zijn.

Ik wil dat je slaagt met live video

Ik wil zeker weten dat je begrijpt hoe je zakelijk Facebook Live kunt inzetten om je bedrijf te laten groeien.

Dit zijn de vijf beste soorten live video’s waarmee je dat kunt doen.

Tip 1: stel je team en werkplek voor

Een rondleiding door je hoofdkantoor of werkplek is altijd leuk voor een live video op Facebook. Gebruik het om je team of werknemers voor te stellen, of laat zien hoe je werkt.

Lularoe gebruikt Facebook Live voor haar bedrijf.

Je gebruikt daarbij de nieuwsgierigheid van je volgers. Uit onderzoek blijkt dat nieuwsgierige mensen sneller leren. Ze nemen dus ook meer van je aan.

Mensen zijn dol op dit soort behind-the-scenes video’s. Hierdoor voelen ze zich meer verbonden met je bedrijf.

Maak die connectie

Je weet ongetwijfeld dat succes op social media gebouwd is op relaties. Neem de tijd om je gezicht te laten zien; wie ben je, wat doe je en waar doe je dat.

Tip 2: organiseer live events

Een voorbereiden van een live evenement of webinar kan tijdrovend zijn, om het nog maar niet te hebben over de moeilijkheidsgraad van de apparatuur die je nodig hebt.

Facebook vermindert die drempel met gebruikersvriendelijke middelen, waarvan je de meeste al kent.

Facebook Live wordt steeds eenvoudiger

Zo is het delen van je beeldscherm nu zelfs mogelijk via Facebook zelf. Daar hoef je dus geen externe software meer voor te gebruiken (behalve de noodzakelijke browser-plugin).

Met Facebook Live kun je nu ook je (browser) beeldscherm delen.

Met een live evenement heb je al een setting die interessant genoeg is om te delen op Facebook Live. Live events spelen in op de behoefte van je volgers om aanwezig te willen zijn.

Geef je kijkers de aandacht

Je kunt ze dat geven op een laagdrempelige manier. Houd je ook een fysiek evenement? Zorg dat kijkers dezelfde aandacht krijgen als de mensen die daar aanwezig zijn.

Facebook Live zakelijk jouw event streamen.

Nog makkelijker is dat je jouw event op je Facebook pagina of groep kunt promoten en je publiek bereikt waar ze al rondhangen.

Tip 3. los een probleem op

Merk je dat klanten tegen een bepaald probleem aanlopen of dezelfde vragen stellen? Een tutorial op Facebook Live kan een slimme manier zijn om de oplossing te delen met een grote groep mensen.

Zo laat je zien dat je proactief bent in het oppakken van problemen en oog hebt voor de zorgen en behoeften van je klanten.

Facebook Live bedrijfsmatig inzetten

Je geeft ze bovendien de kans om vragen te stellen en feedback te geven tijdens je zakelijke Facebook Live video.

Het bespaart tijd en je kunt mensen met dezelfde vragen verwijzen naar de opname van de video. Zie het laatste deel van dit artikel over The Afterlive.

Tip 4: interview belangrijke figuren

Een live platform is prima geschikt voor interviews. Kies een persoon die de interesse heeft van je publiek.

Je hebt daarbij oneindige mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan de bedrijfsleider of eigenaar, een tevreden klant, een expert op het gebied van je product of iemand van een goed doel dat je bedrijf sponsort.

Met wat creativiteit kun je zelfs een wekelijkse of maandelijkse serie interview-sessies houden op Facebook Live.

Je merkt snel dat een deel van je publiek het leuk vindt om naar deze series te kijken.

Tip 5: livestream belangrijke gebeurtenissen

Als er iets belangrijks gebeurt in je bedrijf, is het een goed idee om een Facebook Live ervan inplannen. Productlanceringen zijn hier ideaal voor, net als evenementen als ruilbeurzen of bedrijfsfeesten.

Er is geen limiet voor dit soort content. Alles dat de moeite van het vieren waard is, of waar veel mensen bij betrokken zijn, kan je fans enthousiast maken.

Ze zullen zeker deel willen uitmaken van de festiviteiten en het waarderen.

Met Facebook Live een event zakelijk streamen

Zo maakte Armada Music gebruik van het Amsterdam Dance Event om live streams uit te zenden op Facebook. Zeker voor een dance platenlabel een mooi moment om aandacht te vragen.

De verschillende live video’s werden goed bekeken.

Pas live video toe op jouw bedrijf

Nu je vijf goede ideeën hebt voor het zakelijk gebruik van Facebook Live bij het promoten van je bedrijf, ben je waarschijnlijk klaar om ze toe te gaan passen.

Maak live video eigen

Je zal ze nog wel op maat moeten maken, zodat je ze voor jouw bedrijf kunt gaan inzetten.

Have fun en laat de unieke persoonlijkheid van je bedrijf zien. Je zult snel merken hoe positief je publiek reageert.

Maar dan ben je er nog niet. Er bestaat nog zoiets als The Afterlive.

The Afterlive

Heb je jouw eerste live video gehaald? Feliciteer jezelf! Het is een grote overwinning om in een live video, voor echt publiek, je verhaal te houden.

Als je klaar bent met live streamen, betekent het niet dat je ook echt helemaal klaar bent. Er zijn nog tal van manieren om je video te hergebruiken.

Hergebruik van live video

Je kunt de video bijvoorbeeld editen en de beste onderdelen laten zien in een nieuwe (gewone) video. Deze kun je opnieuw op Facebook zetten, maar ook gebruiken op Twitter, YouTube, Vimeo en Instagram.

Elk sociaal platform heeft een eigen manier van werken en mensen verwachten op Instagram heel andere video’s dan op YouTube. Maak dus voor elk platform een eigen montage.

Blog en Facebook

De hele opname of een montage van de live video kun je ook op jouw website zetten. Gebruik het op een bepaalde pagina over hetzelfde onderwerp of in een blog.

Je kunt de inhoud van de video ook gebruiken om een blog van te schrijven.

Authenticiteit laat je zien met live video

Facebook Live biedt bedrijfseigenaren een waardevol platform om op een intieme manier het contact aan te gaan met je publiek.

Je wilt hier zeker gebruik van maken. Jouw fans willen de gezichten en plaatsen achter je bedrijf zien. Live video benadert de echte wereld het best.

Dat is precies wat authentiek is; origineel, betrouwbaar en echt. Net als jij!

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.