De beste live video begint voor je live gaat

Het live streamen van video is door Facebook zo eenvoudig gemaakt, dan het te belachelijk voor woorden is dat je het niet gebruikt.

Open de app, maak een bericht aan en naast het tekstvlak staat meteen de knop voor live video.

Dat is de kracht en een belangrijke reden waarom het ook echt wordt gebruikt. Je gaat live tijdens dat geweldige concert, als je kind voor het eerst zelf fietst, als je de loterij wint…

Met Facebook Live deel je het direct met je vrienden.

Live video voor je bedrijf vereist meer zorg

Dat maar weinig mensen het ook daadwerkelijk live zien, is geen probleem. Je hebt het in elk geval gedeeld.

Het wordt anders wanneer je jouw bedrijf wilt promoten. Dan wil je juist een zo groot mogelijk bereik. Daarnaast wil je ze ook niet alleen vluchtig laten zien wat jij op dat moment beleeft.

Live video op Facebook en YouTube verdient een goede voorbereiding

Als je live video zakelijk inzet, wil je dat het publiek zo groot mogelijk is. Je wil dat ze aandacht hebben voor wat jij te vertellen hebt, én dat ze zich meer verbonden voelen met jou, jouw bedrijf en je producten of diensten.

Bedrijven gebruiken Facebook Live met succes

Er zijn al bedrijven die Facebook Live succesvol inzetten.

Als je op de Live Map van Facebook kijkt, dan zie je verschillende live video’s die over de hele wereld worden verzonden.

Streams zoeken met de Facebook Live Map

Sommigen hebben een paar kijkers, terwijl anderen honderden of zelfs duizenden gelijktijdige kijkers hebben. Waar komt dat verschil vandaan?

Zo start je de beste live video

Wat maakt een live stream niet zomaar een stream, maar de beste live video? Het verschil in aantal kijkers komt meestal niet door de kwaliteit van de video.

Je maakt het verschil voordat je live gaat; met de juiste voorbereiding. De live video’s met de meeste kijkers hebben zich goed voorbereid.

Hoe bereid je jezelf voor

Het is logisch dat de live streamers met de meeste kijkers meestal mediabedrijven zijn zoals radio- en televisiestations.

Deze partijen hebben al een groot bereik. Daarnaast weten hun kijkers al wat ze kunnen verwachten, en wanneer.

Plan je live stream

Zorg ervoor dat je publiek weet wanneer je live gaat. Het helpt om wekelijks een vaste tijd te plannen voor jouw live stream.

Ook voor een eenmalige uitzending is het goed om bekend te maken wanneer je stream is, en waar je het over gaat hebben. Je kunt de datum alvast bekend maken op jouw Facebook pagina.

Plan je stream in Facebook

In de instellingen in Facebook voor Facebook Live via je computer, kun je zelfs een livestream inplannen. Volgers kunnen zich dan abonneren op jouw stream.

Live video inplannen in Facebook Live

Plan je het niet in, stuur je volgers dan in aanloop naar het geplande tijdstip herinneringen.

Bereid de inhoud voor

Wat ga je zeggen en doen tijdens je live video? Dit moet vooraf duidelijk zijn. Je maakt het jezelf makkelijker om duidelijkheid te creëren over de inhoud.

Als ik een radioprogramma maak, dan besteed ik ongeveer net zoveel tijd aan de voorbereiding als dat het radioprogramma duurt.

Het is een wezenlijk onderdeel van de uitzending, en ook nog eens leuk om te doen.

Live video lijkt sterk op radio

Welke boodschap wil je kwijt?

Deel je livestream op in verschillende stukken. Bepaal de boodschap die je wil overbrengen en denk ook na over hoe je dat doet.

Live video is wat dat betreft hetzelfde als het maken van een radioprogramma. Zoals een DJ zijn muziek en presentaties voorbereidt, moet je ook voor een livestream bepalen wat de inhoud wordt.

Bovendien is het goed om na te denken over hoe je jouw publiek gaat betrekken bij jouw live video.

Betrek je kijkers

Er is nog een onderdeel waarbij live video sterk lijkt op een radioprogramma. Ze zijn het leukst als het publiek meedoet.

Als jouw kijkers vragen gaan stellen, op je reageren en over jouw live stream praten; met interactie maak je de beste live video.

Bedenk vooraf dus goed hoe je die interactie kunt krijgen. Welke vragen ga je jouw publiek stellen?

Houd het simpel, vraag bijvoorbeeld om een kort antwoord als ja of nee, laat kijkers reageren met emoji of vraag juist om een tekstreactie.

Live video draait om interactie

Als die reacties dan komen, reageer erop. Noem de vraagsteller bij naam. Laat je kijkers weten wie de reactie plaatste.

Zorg dat je kijkers zien dat je oog voor ze hebt. Het is een samenspel.

Een DJ moet vooraf weten hoe de luisteraars getriggerd kunnen worden om naar de studio te bellen. Een radiomaker moet weten welke vragen te stellen als er eenmaal iemand aan de lijn hangt.

Dezelfde eis geldt voor iedereen die zakelijk de beste live video wil maken.

Sluit je live video goed af

Afscheid nemen is soms moeilijk. Dat geldt ook voor het afsluiten van jouw live video uitzending. Zorg dat je kijkers weten wat je van ze verwacht als ze weg klikken.

Ga je met regelmaat live streamen? Maak dan bekend wanneer je volgende stream zal zijn en nodig ze uit om dan weer mee te doen.

Download mijn gratis checklist

Om je te helpen bij de voorbereiding van je live stream op Facebook, maar ook tijdens en na afloop, heb ik een super handige checklist gemaakt.

Houd deze gratis checklist bij de hand als je een nieuwe live video gaat maken. Zo sla je geen belangrijke onderdelen meer over en wordt de live video zeker een succes.

[mc4wp_form id=”2769″]

Je schrijft je in voor de nieuwsbrief. Na bevestiging van je inschrijving, ontvang je de checklist per e-mail.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

1 reactie

  1. […] Als je het vaker doet, voel je jezelf ook meer op je gemak voor de camera. Net als met alle andere content die je plaatst op je sociale media, moet je een doel voor ogen hebben voor je live gaat. […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.