Nieuwe functies in Facebook Live

Facebook Live ontwikkelt zich in een razend tempo. Vorige week gaf ik je 9 Facebook Live tips voor het plannen van een succesvolle live video stream op Facebook Live.

Kort nadat ik het artikel had gepubliceerd, kwam Facebook al met nieuwe functies. Die wil ik je natuurlijk niet onthouden.

Geen limiet meer op lengte live video

Live video is niet meer voorbehouden aan selfie-streams en straatjournalistiek. Facebook staat nu ook non-stop live video streams toe. Enige voorwaarde is dat je de video niet kunt opslaan bij Facebook.

Continu live video

De nieuwe Continu Live Video API van Facebook maakt doorlopende live video mogelijk. Zo kun je de live video functionaliteit van Facebook nu ook inzetten voor natuurcamera’s, webcams op interessante locaties of op een nestje pups.

Facebook live video gebruiken

Hiermee hoopt Facebook ook de meer professionele videoproducenten aan zich te binden. In plaats van een stream vanaf een mobiele telefoon, is stremmen met een professionele camera nu mogelijk.

Professionele live video op Facebook Live

Bedrijven kunnen nu volledig gebruik maken van de professionele mogelijkheden van video stremming software. Software die wij al langer gebruiken om te stremmen naar andere platformen zoals YouTube, Ustream en Livestream.

Dit geeft je de mogelijkheid om te schakelen tussen meerdere camera’s, je computer scherm te delen en zelfs een PowerPoint presentatie en visuele effecten zoals titels en grafische elementen toe te voegen.

Ook wordt hiermee meer controle toegevoegd over wie de live video stream kan zien.

Betere live ervaring

Tot nu kon een live stream via Facebook Live niet langer duren van 90 minuten. Dat is meestal niet voldoende voor het streamen van een live event, zoals een sportwedstrijd, conferentie of feest.

Laat staan dat je de video dag en nacht kon laten aanstaan. Dat is nu dus verleden tijd. Het nadeel is dat het niet mogelijk is om de video later nog terug te kijken, of terug te spoelen naar eerder in de uitzending.

Dat scheelt Facebook bovendien flink wat servercapaciteit voor het verwerken en opslaan van heel lange video’s.

Explosieve groei gebruik

Fidji Simon, hoofd video bij Facebook, liet weten dat er nu al veel gebruik wordt gemaakt van de nieuwe functie. Vanaf de start waren er maar 12 partners, nu zijn dat er meer dan 100.

Continu live video streamen op Facebook Live

Eén daarvan is Explorer.org dat de functie gebruikt om natuurcamera’s te streamen via Facebook Live.

Plaats live video buiten je profiel

Heb je een iPhone of Android telefoon? Dan kun je live video streamen naar jouw profiel op Facebook. Het is nu ook mogelijk om te streamen naar jouw bedrijfspagina, of andere pagina’s die je beheert.

Live video streamen naar Pagina’s

De voorwaarden die voorheen actief waren, en die ik heb besproken in mijn eerste artikel over Facebook Live, zijn komen te vervallen. Ik gaf toen al aan dat dit het logische stap zou zijn als Facebook dit voor iedereen mogelijk zou maken.

Alle pagina’s die jij zelf beheert, zijn direct benaderbaar in de Facebook App. Je kunt vanuit de App direct streamen naar de tijdlijn van die pagina. Voor bedrijven biedt dat natuurlijk geweldige mogelijkheden.

Privacy-setting van Facebook Pagina’s

Als je een live video publiceert op jouw Facebook Pagina, dan krijgt die video vanzelf de privacy-setting ‘Publiek’. De live video is dan dus voor iedereen zichtbaar.

Stream live video in Facebook Groepen

Als je gebruik maakt van Facebook Groepen, dan kun je ook streamen naar iedereen in die groep. Feitelijk komt de live video op de tijdlijn van de groep te staan. De functie werkt ook voor Events, zoals verjaardagen of concerten.

Vraag de beheerders van de groep of het event eerst of het is toegestaan. Dat is wel zo netjes. De zichtbaarheid van de video hangt af van de privacy-setting van de groep. Als de groep besloten is, dan is de live video dat ook.

De functie staat mogelijk niet voor alle groepen standaard aan. In dat geval kun je dus geen live video plaatsen in de groep.

Engagement-meter op live video

Met Live Reactions maakt Facebook het eenvoudiger voor jouw kijkers om te laten weten wat ze van je live video vinden. Hiervoor worden de nieuwe like-knoppen gebruikt, die je kent uit de wijzigingen in je gewone nieuws-overzicht.

Door op een emotie te tappen, worden de emoticons over de video heen weergegeven, vergelijkbaar met de hartjes op Periscope.

Replay van reacties

Bij een replay van een eerder uitgezonden live video, worden de reacties ook weergegeven zoals ze werden gegeven toen de video live was. Zo krijgt de kijker het volledige gevoel mee van de live video.

Vrienden uitnodigen voor een live video

Kijk je een video waarvan je denkt dat die interessant is voor iemand in jouw contactenlijst op Facebook? Je kunt ze nu rechtstreeks uitnodigen om naar de live stream te kijken.

Facebook Live vrienden uitnodigen

Je contact ontvangt dan direct een uitnodiging en kan vanuit die uitnodiging ook meteen meekijken.

Filters en tekenen

Filters ken je vooral van Instagram. De filters hebben dit platform juist groot gemaakt. Facebook wil bij live video ook de mogelijkheid even om filters toe te passen.

Facebook Live video tools voor iOS

Om te beginnen zijn er vijf basis filters beschikbaar. Denk daarbij aan zwart-wit en sepia. Binnenkort wordt de mogelijkheid toegevoegd om te tekenen of schrijven op je video, tijdens het live streamen.

Zo kun je jouw video nog meer personaliseren.

Verbeterde statistieken

Facebook heeft tot slot aangegeven ook de statistieken verder te verbeteren. ZO kun je straks beter zien hoeveel kijkers er waren gedurende de video. Dit soort gegevens zijn bij YouTube Live gebruikelijk en ook specifieke videohosting bedrijven zoals Wistia geven dit soort inzichten.

Het is mooi om te zien dat ook Facebook het belang van statistieken inziet en ik ben dan ook benieuwd naar de veranderingen die op dit vlak doorgevoerd gaan worden.

Alles voor betere live video

Facebook haalt alles uit de kast om live video als volwaardig platform op te nemen in Facebook. Inmiddels heb ik al wat bedrijven de eerste voorzichtige stappen zien nemen.

Bax-shop, de webshop in muziekinstrumenten en licht en geluid, had dit weekend bijvoorbeeld hun jaarlijkse open dagen en ging geregeld live op Facebook.

Je kon zien dat ze nog niet echt hadden nagedacht over de invulling. Ook de kwaliteit was niet geweldig, maar ze experimenteren er in elk geval mee.

Wanneer en hoe ga jij live video inzetten?

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

9 reacties

 1. Emiel op 24 november 2016 om 13:58

  goedemiddag,

  Ik zie steeds vaker op internet dat bedrijven stellingen gaan maken via een live video.
  Er wordt dan een vraag gesteld bijvoorbeeld:
  Wilt u trump als president??

  Like = ja boos poppetje = nee

  De live video is dan interactief, dus wanneer mensen de post liken dan veranderd ook de video.

  Hebt u enig idee hoe je dit voor elkaar krijgt? het lukt me namelijk niet via mijn eigen pagina.

  • Guido Hoogsteder op 7 december 2016 om 20:32

   Bedankt voor je reactie, Emiel. In het kort zend je een webpagina uit. Op deze webpagina draait een script, die de gegevens van Facebook (dus het aantal likes) ophaalt en weergeeft. Ik heb je een mail gestuurd met meer uitleg.

 2. Jeffrey op 17 december 2016 om 11:43

  Beste Guido,
  Al een tijdje zoek ik ook naar het antwoord op de vraag van Emiel. Zou jij de uitleg ook naar mij willen mailen?!

  Alvast bedankt

 3. Inge op 12 september 2018 om 15:25

  Hai, kun je ook op meerdere pagina’s tegelijk streamen? Dus op een persoonlijke pagina en in een groep bijvoorbeeld?

  • Guido Hoogsteder op 12 september 2018 om 18:58

   Beste Inge,

   Bedankt voor je reactie. Met Live Leap kun je streamen naar meerdere Facebook groepen en pagina’s. Zo kun je instellen dat elke keer als je live gaat (zowel mobiel als vanaf je PC) op pagina A, jouw live stream ook meteen wordt doorgezet naar groep B en pagina C en zelfs van en naar jouw persoonlijke profielen.

   Vriendelijke groet,
   Guido

 4. Angel op 1 oktober 2020 om 01:32

  Hallo als ik live ga komt mijn invité knop niet te Voorschijn en beneden blijft dof wordt niet wit dus kan niet op poppetje drukken om te inviten

  • Guido Hoogsteder op 1 oktober 2020 om 14:36

   Het is mogelijk dat deze optie nog niet voor iedereen beschikbaar is. Ik heb het getest en ik heb ook geen mogelijkheid om mensen uit te nodigen. Als je dit graag wil, dan zou ik StreamYard adviseren. Als je deze link gebruikt krijg je 10 dollar aan credits om het te testen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.