Facebook Live; hoe werkt het en wat kun je ermee

Live video is de beste en meest krachtige manier om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Er zijn inmiddels een aantal plaatsen waar je live kunt streamen.

Na YouTube Live, Google Hangouts en Periscope is Facebook het volgende social media platform dat in live video streaming springt.

Wat is Facebook Live?

Facebook live is een mogelijkheid om live video te streamen naar je vrienden of volgers op Facebook. Aangezien heel veel mensen op Facebook een account hebben, is het een waanzinnige combinatie.

Wat is Facebook Live?

Vergelijkbaar met Periscope

Net als Periscope (onderdeel van Twitter) werkt Facebook Live op dit moment vooral makkelijk vanaf je mobiele telefoon met Android of iOS. Het grote verschil met Periscope is dat je live video op Facebook wordt opgeslagen en weergegeven op jouw timeline.

Je video wordt niet, zoals bij Periscope, na verloop van tijd verwijderd.

Hoe kun je Facebook Live gebruiken?

Facebook live is nog niet voor iedereen beschikbaar. Facebook rolt de functie op dit moment stapsgewijs uit. Voor iOS is Live streamen op Facebook inmiddels voor vrijwel iedereen beschikbaar.

Persoonlijke accounts eerst

Op dit moment kunnen vooral persoonlijke accounts gebruik maken van Facebook Live. Live video streamen via je bedrijfspagina is ook mogelijk, maar je pagina moet wel eerst geverifieerd zijn.

Verificatie mogelijkheden

Er zijn twee verificaties; een blauwe verificatiebadge en een grijze verificatiebadge.

Het blauwe vinkje geeft aan dat een openbare persoon, mediabedrijf of merk geverifieerd is door Facebook. Het grijze vinkje geldt voor bedrijven en organisaties.

Grijze verificatiebadge niet beschikbaar

In Nederland en België is verificatie van je bedrijf of organisatie, het grijze vinkje dus, nog niet beschikbaar. Het is nog niet duidelijk wanneer dit wel beschikbaar komt. Met de toenemende interesse in Facebook Live zal Facebook dit ongetwijfeld (moeten) versnellen.

Hoe start je een stream met Facebook Live

Voor bedrijven geldt; start niet zomaar een live stream. Voor een zo goed mogelijke live video stream en een zo groot mogelijk bereik, moet je jezelf voorbereiden. Dat geldt ook voor je connecties op Facebook, kondig je event dus aan.

In een volgend artikel leg ik uit waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een live stream.

Voorlopig alleen in iOS en Adroid App

Het live streamen is op dit moment alleen beschikbaar in de Facebook-app voor iOS en Android. Als je Facebook Live beschikbaar hebt, dan vind je daarvoor een nieuw icoon beschikbaar.

facebook-live-aantal-kijkers

Nieuw icoon voor live streamen

Tik eerst op het icoon om een bericht toe te voegen. Tik vervolgens op het icoon met een mannetje die twee cirkels om zijn hoofd heeft. Zie je dit icoon niet, dan is Facebook Live nog niet voor jou beschikbaar.

Facebook Live icoon in de iOS Facebook App.

Kun je niet wachten? Kijk dan of een een update van de App beschikbaar is. Anders moet je wachten tot live streamen ook voor jou mogelijk wordt.

Start de stream

Vul een beschrijving in bij je video en tik dan op Uitzending starten om te beginnen met je uitzending. De live stream kan volgens Facebook maximaal 30 minuten duren. Toch heb ik gehoord dat sommige accounts een limiet hebben van 90 minuten.

Tijdens het streamen kun je zien hoeveel mensen naar je kijken. Je kunt natuurlijk reacties ontvangen, deze reacties liken, zelf reageren of ongewenste reacties verwijderen en zelfs gebruikers blokkeren en deblokkeren voor jouw stream.

Bekijk een impressie van Live video op Facebook.

Facebook slaat je video op

Nadat je de live stream hebt beëindigd, slaat Facebook je uitzending op. De video komt daarna op je tijdlijn te staan. Zo wordt je bereik nog groter.

Facebook Live video opslaan.

Wat technische specificaties

Facebook Live heeft op dit moment de limiet gezet op HD videokwaliteit van 720p. Daarbij is de maximale bit-rate 2500 kbps. Dit is vergelijkbaar met de meeste live streams die je op YouTube ziet en geeft op zich een prima beeld (afhankelijk van de camera).

Statistieken voor Facebook Live

Video voor privé gebruik is vooral gewoon grappig. Voor bedrijven is het serieuze business en een echte kans voor je marketing. Daarom is het goed te weten dat je in Facebook video-statistieken kunt bekijken.

De statistieken laten zien hoeveel unieke kijkers je had tijdens de live uitzending. Net als in YouTube kun je ook het verloop zien van het aantal kijkers van moment tot moment.

Verder kun je op een wereldkaart zien waar jouw kijkers zaten. Ook dit is vergelijkbaar met de gegevens die je bij de statistieken in YouTube kunt vinden.

Gegevens zijn te exporteren

Deze nieuwe statistieken kun je terugvinden via de Pagina-statistieken maar ook in het tabje met jouw video’s. Het is de bedoeling dat je deze gegevens binnenkort ook kunt exporteren.

Aan de slag met Facebook Live

Facebook Live geeft bedrijven en instellingen enorme mogelijkheden om met hun fans te communiceren en hun merk verder uit te bouwen.

Ben je net zo enthousiast als ik over Facebook Live? Kun je niet wachten om te beginnen? Ontdek dan eerst mijn vijf live video streaming ideeën voor jouw bedrijf.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.