De negen beste camera’s voor live streaming

Live video kan niet zonder goede videocamera. Ik krijg dan ook vaak de vraag wat de beste camera is voor live streamen van video.

Het artikel waarin ik dit behandel is niet voor niets het meest gelezen artikel op mijn blog.

Elke situatie is anders

Jouw wensen zijn anders dan die van anderen. Als ik niet weet wat de situatie en het doel van de live video is, kan ik lastig advies geven.

Daarom beschreef ik in het eerdere artikel de belangrijke punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een videocamera.

Vier soorten camera’s

Er zijn grofweg vier verschillende soorten camera’s waaruit je kunt kiezen;

 • Smartphones
 • Webcams
 • IP-camera’s
 • (Semi) professionele videocamera’s

Klik hier als je meer wilt weten over live streamen met je smartphone.

In dit artikel kijken we naar een aantal webcams en (semi) professionele camera’s die geschikt zijn voor de meeste thuisstudio of kantoorstudio settings.

Webcams

Webcams zijn heel handig voor livestreamen via Facebook of YouTube. Je sluit ze aan en worden eigenlijk altijd herkend door je PC.

Je hebt ook geen dure videokaart of capturecard nodig. Dat maakt een webcam een aantrekkelijke optie voor als je een camera voor live streamen zoekt.

Logitech C920 (USB 2.0)

De Logitech C920 webcam is één van de meest bekende en meest gebruikte webcams ter wereld. Dat is ook niet zo gek.

De videokwaliteit is prima en de webcam is eenvoudig in gebruik. Voor een livestream waarbij je iets van dichtbij in beeld wil brengen, is dit een prima keus.

Logitech c920 webcam

De C920 is minder geschikt als je achterin een zaal zit en gebeurtenissen op een podium wilt streamen. Daarvoor is de afstand te groot.

Dit geldt eigenlijk voor elke webcam; vooral geschikt voor het in beeld brengen van een onderwerp dat dicht bij de camera in de buurt is.

Logitech Brio (USB 3.0)

De Logitech Brio is een bijzondere webcam. Deze webcam neemt namelijk op in 4K.

Logitech Brio 4K webcam.

Verder zijn de functies gelijk aan die van de C920. Het voordeel van 4K is wel dat je vanuit dit grote beeld uitsnedes kunt maken in bijvoorbeeld 720p.

Zo kun je met één camera het gebruik van meerdere camera’s simuleren. Het beeld van de Brio is voor een webcam erg goed te noemen.

Ik heb de negen beste webcams van dit moment voor je verzameld.

(Semi-)professionele camera’s

Wil je een betere beeldkwaliteit en ook meer controle over het beeld, dan kies je beter voor een (semi-)profesisonele camera.

Dat kan een goedkope handycam zijn, of een DSLR. Je kunt natuurlijk ook een camera kopen die voor TV-producties gebruikt wordt. Er zijn heel veel opties.

Dit zijn naar mijn idee drie goede camera’s die aan de basiseisen voldoen, waarbij een schone output (zonder bedieningsmenu in beeld) essentieel is.

Sony FDR AX43

De Sony FDR AX43 is dan zo’n beetje de goedkoopste optie van rond 650 euro.

Het grote voordeel is dat een handycam zoals de AX43 erg gebruiksvriendelijk is. Iedereen kan deze camera instellen en bedienen.

Sony FRD AX43 4K camera

Het levert een veel beter beeld en mogelijkheden dan een webcam. Je kunt bovendien via mini-jack een microfoon aansluiten.

Met HDMI ga je via een capturecard (zoals Elgato Camlink 4K) naar je PC of streaming-device (zoals de ATEM Mini Pro) en je kunt meteen live.

De mogelijkheid van optische zoom is ten opzichte van een webcam een groot voordeel, net als de iets betere lichtgevoeligheid.

Ideale camera voor wie net iets meer kwaliteit en opties verlangt.

De camera heeft een belangrijk nadeel. Om het beeld in je PC te krijgen moeten deze camera via HDMI aangesloten worden.

De aansluitingen op de camera zijn niet heel robuust. Prima voor een vaste opstelling, minder geschikt als je veel aansluit en weer loskoppelt.

Dan kun je beter kiezen voor een wat stevigere camera met degelijke aansluitingen. In dat geval kan ik de Panasonic HC-X1500E aanraden.

Panasonic HC-X1500E

Sony HXR-NX200

Zoek je een professionele camera zonder dat je jezelf verliest in alle handmatige instellingen? Dan is de Sony HXR-NX200 een goede keuze.

Sony HXR-NX200

Het combineert het gebruiksgemak van een handycam met professionele functionaliteiten zoals 4K, XLR-aansluitingen, doorlopend of dubbel opnemen op twee SD-kaarten en een SDI-uitgang.

Dit zijn alternatieve opties:

Blackmagic Design Studio Camera 4K

Wil je kwaliteit, dan is de Studio Camera 4K het neusje van de zalm. Deze camera van Blackmagic Design misstaat niet in een TV-studio.

Blackmagicdesign Studio Camera 4K

Ondanks dat, is de camera toch nog heel schappelijk geprijsd. Dat het een meer professionele camera is, merk je al aan de opties.

Een microfoon of mengpaneel aansluiten gaat via degelijke XLR kabel en de camera heeft professionele SDI output. HDMI is niet beschikbaar.

Het grote beeldscherm is vooral handig voor wie achter de camera staat. Als je alleen gaat streamen heb je er minder aan, maar het ziet er wel gaaf uit.

Uitgebreide instellingen

Zelf kleurbalans instellen? Zelf bepalen welke lens je wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor een mooie scherptediepte?

Een goede lens moet je dus nog wel aanschaffen of uit je fotografie-kit grissen.

Deze Blackmagic camera kan het allemaal. Voor beginners misschien een beetje too much. Wil je hoge kwaliteit, dan is dit je beste keus.

Panasonic GH5

Eén van de bekendste DSL camera’s voor video is de Panasonic GH4, toch noem ik hier liever de opvolger de Panasonic GH5.

Panasonic GH5

De belangrijkste verschillen zijn 4K en de ingebouwde beeldstabilisatie in de GH5.

Geloof me, daar ga je plezier van hebben, zeker als je ook buiten het live streamen nog video’s en foto’s met deze camera wil maken.

Er is ook een mooie audio-adapter verkrijgbaar voor de GH5 en dat maakt je live video’s meteen een stuk beter.

Tot slot is het beeld van de Panasonic, met de juiste lens, uitmuntend.

Ook bij deze camera geldt dat de aansluitingen niet ideaal zijn voor veelvuldig gebruik. In een vaste studiosetting komt deze camera het best tot zijn recht.

De Sony Alpha A7 III is een goed alternatief.

Je hebt een goede lens nodig om het beste uit deze camera’s te halen. Ontdek 7 factoren die je moet overwegen als je een cameralens gaat kopen.

Camera’s die zelf kunnen streamen

Er zijn steeds meer camera’s waarmee je direct (zonder extra apparatuur) live kunt streamen. Meestal alleen streamen naar sociale media.

Deze drie camera’s hebben deze mogelijkheid ook.

Mevo Start

De Mevo Start is meteen een heel bijzondere camera. De Mevo kan als enige echt geheel zelfstandig streamen.

Mevo Start livestream camera

De camera geeft je via de Mevo Camera App de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende beeld uitsnedes.

Daarmee krijg je de illusie van meerdere camera’s. De camera moet wel redelijk dicht bij het onderwerp geplaatst worden.

Mevo heeft in de app ook een multicam functionaliteit ingebouwd. Je kunt dus tussen meerdere Mevo Start camera’s schakelen.

De Mevo Start heeft verder een webcam functie en je kunt (met een adapter) ook gebruik maken van NDI|HX in combinatie met OBS, Ecamm Live of vMix.

DJI Osmo

Wil je onderweg streamen? Dan kun je gebruik maken van de DJI Osmo, een gestabiliseerde camera.

DJI Osmo

De camera is vooral geschikt voor streamen vanuit de hand, zogenaamde selfie-streams. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de drones van DJI.

Live streamen gaat met de Osmo via de app van DJI; DJI Go. Hierin kun je kiezen voor Facebook Live, YouTube Live en RTMP (handmatig instellen).

Daarnaast kun je de camera ook gebruiken voor filmische gestabiliseerde opnamen.

GoPro Hero10 Black

De GoPro Hero10 Black is een bekende action-camera waarvan iedereen de beeldkwaliteit wel kent. Je kunt met de GoPro ook livestreamen.

GoPro Hero 10 Black voor livestreamen

Je kunt naar alle bekende platformen streamen, zoals YouTube Live, Facebook Live, Twitch en andere platformen die RTMP gebruiken.

Je GoPro instellen voor livestreamen doe je in de GoPro App.

Genoeg keuze

Er zijn naast deze camera’s natuurlijk nog meer camera’s die je uitstekend kunt gebruiken voor live video.

Welke camera gebruik jij? Waar heb je goede en minder goede ervaringen mee en welke zou jij aanraden?

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

91 reacties

 1. […] webinars bestaan uit een powerpoint presentatie en de presentator in beeld. Je hebt dus een camera of webcam […]

  • Domien op 27 mei 2020 om 15:40

   Dag Guido,
   Zeer leerrijke website! Het is het volgende ik ben Youtuber van natuurvideos! Ik ben op het idee gekomen om mijn voederplank voor vogels te livestreamen.(youtube) natuurlijk met een IP-camera. Maar er zijn zoveel IP-cameras voor buiten. Natuurlijk moet er een ingebouwde microfoon bij zijn. 2 tot 4 mp max tot 150€ liefst plug and play draadloze wifi. Zou je me iets kunnen aanraden ?
   Alvast bedankt!

   Grtjs

   • Guido Hoogsteder op 30 mei 2020 om 22:58

    Wat een leuk idee! Een IP-camera kun je hier prima voor gebruiken. Voor veel van dit soort ‘wildlife’ camera’s, zoals diverse Eagle Cams in de VS, worden ook IP-camera’s gebruikt. Ik heb weinig ervaring met IP-camera’s, dus ik vind het lastig om een specifieke camera aan te wijzen.

    Axis heeft vrij goede IP-camera’s en met een app zoals CamStreamer kun je naar YouTube streamen.

    Andere merken zijn bijvoorbeeld Hikvision of Dahua die waarschijnlijk camera’s hebben die binnen je budget vallen.

    Als je een IP-camera wil gebruiken zonder tussenkomst van een PC, moet je een camera kiezen waarmee je een RTMP-stream kunt opzetten.  • Kwini Mathijssen op 19 juli 2020 om 13:03

   Hi Guido,
   Erg interessant wat je schrijft ik ben er alleen nog steeds niet uit welke camera voor mijn doel geschikt is 🙁 . Ik ben een pilates- dansdocent en vanaf het nieuwe seizoen wil ik mijn live lessen (pilates en dans) tegelijkertijd livestreamen voor mijn klanten die toch liever thuis willen blijven of het niet redden ivm werk. Ik dacht eerst aan de logitech c920 maar die is, wat ik lees, vooral geschikt voor als je de hele tijd op dezelfde plek zit voor de camera. Ook heb ik gelezen over de GoPro Hero 7 die lijkt mij meer passen bij mij maar ben daar ook nog niet zo zeker van.
   In mijn lessen leg ik veel uit, ik loop veel door de zaal dus de microfoon moet goed zijn en de film hoek groot, zodat als ik wegloop van mijn plek ik ook nog te zien ben. Vooral bij de danslessen is het belangrijk dat de camera mij zonder vertraging kan volgen.
   Heb jij misschien een tip/advies voor mij?
   Ik hoor het graag. Alvast bedankt.
   Mvrgr.
   Kwini Mathijssen

   • Guido Hoogsteder op 19 juli 2020 om 20:57

    De camera moet passen bij je locatie, gewenste kwaliteit, beschikbare andere apparatuur en budget. Op basis van de informatie die je nu geeft, heb je een camera nodig die redelijk goed overweg kan met binnen-licht, een groothoek heeft (meer in beeld) en jou kan volgen. Dat laatste kan een camera zelf meestal niet. Er zijn wel hulpmiddelen die je kunt gebruiken.

    Verder zou ik een draadloze microfoon adviseren. Zo weet je zeker dat het geluid goed wordt opgenomen. Daardoor valt de GoPro af, want daaraan kun je geen geluidsbron toevoegen. Tenzij je de daadwerkelijke stream niet vanuit de GoPro-app regelt, maar met een laptop of PC/Mac waar je de microfoon op aansluit. Dan heb je aanvullende apparatuur nodig, zoals een capturecard.

    Ik kan je een advies op maat geven via onze Livestream Helpdesk. 2. Tineke op 30 april 2020 om 13:29

  Hi Guido,

  Kun je mij een camera aanraden voor het vastleggen van mijn online fitness les video’s?

  Ik gebruik nu mijn eigen Iphone 10 als camera. vervolgens monteer ik ze in I movie en dat gaat prima. Nu wil ik graag een apart camera aanschaffen zodat ik mijn Iphone voor andere zaken kan gebruiken. Naast video’s opnemen geven we ook LIVE stream lessen via ZOOM. De camera moet dus ook geschikt zijn voor LIVE stream sessies. Verder is het geluid ook een dingetje.

  Ik werk nu met een mixer en stream de muziek vanaf een aparte computer naar de ZOOM sessie. Het geluid is redelijk, maar houdt niet over. Voor de docent die lesgeeft werken we met een draadloze headset die ook via de mixer naar de audio computer wordt geleidt. Ik zoek nu naar een ideale oplossing voor de camera.

  Ik zou het erg waarderen al je me een tip geeft zodat ik de betreffende camera kan aanschaffen.

  Hartelijke groet, Tineke van der Klok

  • Guido Hoogsteder op 1 mei 2020 om 16:31

   Natuurlijk adviseer ik je graag. Eerst even over Zoom: de beeld- en geluidskwaliteit zijn bij Zoom matig. Het geluid klinkt niet best en ook het beeld laat wat mij betreft te wensen over. Voor een video-call is het misschien goed genoeg. Voor alle andere videotoepassingen zou ik Zoom afraden.

   Voor mij is het handig om te weten wat voor camera je nu gebruikt voor Zoom. Is dat een webcam? Als je een betere camera wil gaan gebruiken, heb je ook wat extra randapparatuur nodig om dit op je PC aan te sluiten, dus alleen een andere camera is niet voldoende. Zou je me willen mailen met wat meer informatie? Dan help ik je op weg. Je mag me ook een bericht sturen via de Facebook Messenger knop op de website.

 3. Tineke op 3 mei 2020 om 14:31

  Mijn huidige camera is Iphone x
  Mixer allen&heath
  Ik zoek alternatief voor camera en rand toebehoren indien nodig
  Welke live stream provider raad jij aan?
  Ik stuur je nog een link met voorbeeld wat ik nu doe

  • Guido Hoogsteder op 8 mei 2020 om 00:46

   We hebben elkaar inmiddels telefonisch gesproken. Hopelijk heb je wat aan de informatie die ik je heb gemaild.

 4. Astrit Verstijnen op 7 mei 2020 om 13:45

  Beste Guido, ik heb een vergelijkbare vraag als Tineke. Ik geef online yogalessen en ben op zoek naar een webcam of gopro om te filmen. Ik film nu met een iPhone en bewerk in Imovie. Wat zou je me adviseren om aan te schaffen als alternatief voor het filmen met iPhone? En ook ik wil graag frequent live lessen gaan verzorgen. Je geeft aan dat de kwaliteit van Zoom matig is. Hoe zou je me adviseren dat aan te pakken dan?

  • Guido Hoogsteder op 8 mei 2020 om 01:02

   Afhankelijk van welke iPhone je nu gebruikt, is een webcam meestal geen upgrade. Zeker bij de laatste iPhones (8, X, 11 en laatste SE) is de camera echt beter dan een webcam of GoPro. De keuze voor een camera hangt van een aantal dingen af, waaronder gewenste kwaliteit, budget en je bereidheid om ook aanvullende apparatuur aan te schaffen.

   Neem je bijvoorbeeld een betere camera, zoals een Handycam, (semi-)professionele videocamera, DSLR- of systeemcamera, dan moet je een capture card hebben om het videosignaal om te zetten naar USB 3. Daarmee zorg je dat je PC het beeld en geluid ook kan verwerken. Ook je PC of laptop moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder een goede processor, veel geheugen en een goede (tweede) videokaart.

   Wat betreft het platform zijn er ook weer verschillende opties. Ik kan niet één bepaald platform aanraden omdat ook hiervoor je wensen en eisen bepalen welk platform voor jou het meest geschikt is.

   Waar loop je nu het meest tegenaan en welk onderdeel van je video’s en livestreams vind je het meest belangrijk om nu te verbeteren?

 5. Kilo op 9 mei 2020 om 15:38

  Beste Guido,

  Mijn vrouw biedt pilates/yoga lessen online aan. Voorlopig gebruikt ze ZOOM met de interne webcam van de laptop + Rode Wireless GO.

  De lessen kan je LIVE mee volgen of 48 uur lang bekijken via ZOOM. Van ZOOM ben ik tevreden over de mogelijkheden maar de opnames blijven regelmatig hangen (recording processing) waardoor ze de les volledig opnieuw moet doen/opnemen.

  Wat raad jij aan qua platform?
  Wat raad jij aan voor een basissetup? Geen DSLR camera met capturekaart… dat wordt te duur en is voor online overkill… denk ik

  Mvg

  • Guido Hoogsteder op 9 mei 2020 om 21:03

   De Rode Wireless GO is een fijne draadloze set/microfoon hiervoor en met een prijskaartje onder 200 euro heel betaalbaar.

   Je zou een betere webcam kunnen kiezen, zoals de Logitech Brio. Probleem hiermee is dat vrijwel alle webcams momenteel uitverkocht zijn, of ver boven de prijs verkocht worden. Er zijn ook camera’s die zelf kunnen opnemen en streamen, zoals de Mevo Plus. Ook die is momenteel helaas uitverkocht.

   Een GoPro Hero 7 Black of GoPro Hero 8 Black kan ook streamen. Nadeel is dat je daar geen externe audio aan kunt toevoegen, dus voor jullie waarschijnlijk geen optie.

   Bovenstaande is een advies op basis van de informatie die je nu geeft. Als het beschikbare budget niet bekend is, is het lastig om een echt goed advies te geven dat bij jullie situatie past.

   Bij andere reacties op deze pagina gaf ik al aan dat ook de keuze voor een platform lastig te bepalen is zonder aanvullende informatie. Sommigen hebben met hun telefoon veel succes op Instagram (besloten account speciaal voor de lessen) of op Facebook.

   Ook een besloten stream via YouTube is mogelijk. Die kun je bijvoorbeeld op een besloten deel van je website delen. De opname-functie van YouTube is overigens ook erg goed. Tegelijkertijd ook lokaal opnemen heeft de voorkeur.

   • Emiel op 29 oktober 2020 om 13:36

    Een GoPro Hero 5 t/m 9 kunnen wel degelijk een externe audiobron gebruiken. Voor de Hero 8 en 9 is daar de MediaMod voor te krijgen zodat je direct gebruik kan maken van micro-HDMI (naar een capture card bijv.) minijack (in te stellen als mic input of line-in signaal) en tevens USB-C voor voeding of webcam modus.

    Daarnaast is er ook de externe mic/line adapter te krijgen die vergelijkbaar is maar zonder Micro HDMI poort en die werkt ook op de Hero 5 t/m 7, en ook de 8 en 9.

    Optioneel zou je dus een draadloze microfoon met ontvanger kunnen koppelen aan je GoPro en zo draadloos werken. Een vrij prijzige oplossing in verhouding maar het werkt.   • Guido Hoogsteder op 31 oktober 2020 om 01:15

    Die oplossing kende ik niet. Bedankt voor je nuttige toevoeging. 6. Hannelore op 26 mei 2020 om 11:15

  Hallo Guido,

  Om onze kerkdiensten te kunnen streamen zijn wij op zoek naar de juiste apparatuur om dit zo goed mogelijk te doen. De camera komt op een balkon te staan op ongeveer 3 meter hoogte en moet een afstand overbruggen van max. 7 meter. Graag informeer ik bij jou of de keuze, die gemaakt is door een van de vrijwilligers die zich er in heeft verdiept, de juiste is gezien de omstandigheden?

  Het gaat om deze camera: PTZ Webcam (HuddleCamHD HC3X-BK-G2) (afstand bestuurbaar)

  Alvast bedankt voor jouw advies.

  vriendelijke groet,
  Hannelore Lamers

  • Guido Hoogsteder op 26 mei 2020 om 15:32

   De HuddleCam is bedoeld voor een kantoorsetting in een relatief kleine ruimte. Ik verwacht dat de zoom-functie van deze camera is iets te beperkt is voor jullie situatie. Ook als jullie kerk wat donker is, kan de beeldkwaliteit met deze camera’s wat slechter zijn.

   De keuze voor de camera hangt van tal van factoren af, waaronder de plaatsing en de ruimte, maar ook het beschikbare budget en de overige apparatuur die je gebruikt. Ik kan je gerichter adviseren als ik meer gegevens heb. Je kunt daarvoor een afspraak inplannen. Ik neem e.e.a. graag met jou of één van de vrijwilligers door.

 7. Agnejs op 5 augustus 2020 om 11:14

  Hoi Guido,

  Bedankt voor de informatie, duidelijk overzicht van de verschillende camera’s.
  Heb je enig idee of er ook een camera is die je op afstand kunt bedienen.

  Ik ga live streamen om toch workshops te kunnen blijven geven in de covidtijd, daarbij moet ik ook inzoomen op de technieken die ik toepas. Dit wil ik tijdens de workshop zelf doen, aangezien ik dan niemand nodig heb om te filmen.

  Ben benieuwd

  • Guido Hoogsteder op 5 augustus 2020 om 19:54

   Bij veel handycams wordt een afstandsbedening meegeleverd waarmee je kunt zoomen. Daarnaast zijn er nog PTZ-camera’s die je met presets ook bepaalde details duidelijker in beeld kunt laten brengen.

   Ook met de Mevo camera die ik op deze pagina noem, kun je inzoomen op een deel van het beeld. Deze is helaas wat minder goed verkrijgbaar momenteel. De opvolger Mevo Start is een goed alternatief. Beide zijn erg makkelijk in gebruik en je hebt eigenlijk verder geen apparatuur nodig, naast een smartphone of tablet.

   In jouw situatie zou ik echter kiezen voor twee camera’s; één die jou laat zien en een stukje van je omgeving, en één die wat meer van boven close beeld geeft van waar je mee bezig bent. Je stelt beide camera’s vooraf in en tijdens de stream schakel je tussen beide camera’s. Dat lijkt me voor jou de beste opzet, maar vereist wel wat meer apparatuur dan een enkele camera zoals de Mevo Start.

   Ik zie dat je ook in Tilburg gevestigd bent. Zullen we iets afspreken om op jouw locatie de mogelijkheden door te nemen? Dan kan ik je beter adviseren.

   • agnes op 6 augustus 2020 om 09:33

    Bedankt voor je snelle reactie. Fijn dat je zo meedenkt. Zou super zijn om iets af te spreken, zie nu pas dat je ook in Tilburg zit.   • Guido Hoogsteder op 6 augustus 2020 om 17:10

    Ik bel je morgen wel even. 8. Edo den Haring op 30 september 2020 om 15:50

  Hi Guido,

  Ik wil live event organiseren voor onze club. Het gaat om een handbal veld binnen.

  Wat voor camera kan ik daar het best voor gebruiken (budget is beperkt) en kan ik ook meerdere camera’s gebruiken?

  Alvast dank,

  Groeten,
  Edo

  • Guido Hoogsteder op 1 oktober 2020 om 13:58

   Bedankt voor je vraag. Ook bij sportwedstrijden zijn er heel veel mogelijkheden. Wil je een camera die zelf streamt of heb je budget voor een goede camera met een systeem dat vervolgens de stream verzorgt? Wil je hierbij ook de score in beeld brengen of gebruik maken van een commentator? Dan wordt het alweer een heel andere setup.

   Voor een basic stream, niet te ingewikkeld; kies dan de Mevo Start. Er wordt gewerkt aan een multi camera app voor Mevo Start. Ik ben één van de beta-testers en het werkt best goed (ik test met twee Mevo Plus camera’s). Je kunt dan tussen meerdere camera’s schakelen. Met een Vimeo Producer abonnement kun je ook nog titels in beeld brengen, of een countdown timer vooraf en tijdens de pauze. Je zou dan ook de score kunnen tonen.

   Wil je alleen een goede camera en geen toevoegingen, dan heb je altijd nog een PC, laptop of streaming kastje nodig. Dat maakt de kosten al een stuk hoger.

   Wil je meer? Dan heb je een goede PC met grafische kaart nodig. Daar kan ik je bij helpen. Alleen kost dat wat meer tijd. Je kunt daarvoor een afspraak inplannen met de Livestream Helpdesk.

  • Dilly op 10 december 2020 om 11:49

   Hoi Guido,
   Ik wil een camera aanschaffen waarbij je je handen vrij hebt. Zeg maar draagcamera maar je moet ook live kunnen streamen. Nu heb ik bijna niks kunnen vinden of zoek ik verkeerd?

   • Guido Hoogsteder op 13 december 2020 om 19:43

    Voor de GoPro Hero9 Black zijn talloze mounts verkrijgbaar waardoor je deze zo kunt bevestigen dat je jouw handen in bijna alle situaties vrij hebt. 9. Ruben op 30 september 2020 om 19:10

  Beste Guido,

  Ik zoek een camera om een voetbalwedstrijd live te streamen. Kun je mij wat adviseren op het gebied van een camera?
  De stream wil ik laten lopen via OSB en Twitch of advisieer jij iets anders?

  Ik hoor graag wat van je.

  • Guido Hoogsteder op 1 oktober 2020 om 14:11

   Net als bij de vraag over het streamen van handbalwedstrijden (hierboven), geldt ook bij het streamen van voetbalwedstrijden dat er veel mogelijkheden zijn.

   Je weet al dat je OBS wil gebruiken. Dat is zowel op Windows als Mac een prima keuze. Ik heb zelf een voorkeur voor vMix (op Windows). In combinatie met een capture card (intern of extern) kun je kiezen uit een keur van videocamera’s. Omdat je buiten staat en waarschijnlijk veel met de camera beweegt, kun je het best gaan voor een robuuste camera zoals de Sony HXR-NX100.

   Ga je het spel van dichterbij volgen met de camera? Zorg dan in elk geval voor een goed statief, zoals de Manfrotto MVK504AQ Videostatief Kit (MVT535AQ + 504HD). Die is wat duurder. Ze gaan wel een leven lang mee!

   Wil je meer advies dat beter aansluit bij je wensen, dan raad ik de Livestream Helpdesk aan. Dan hebben we wat meer tijd om door je setup heen te lopen en krijg je eventueel een apparatuur lijst voor jouw situatie.

 10. Jan op 12 oktober 2020 om 18:34

  Hi Guido, geeft de Sony CX625 via de HDMI-output video én audio TIJDENS het filmen?
  De specs bij aanbieders van deze camera zijn daar niet duidelijk over. Veelal blijkt dat video én audio alleen mogelijk bij playback. Thx

  • Guido Hoogsteder op 12 oktober 2020 om 21:33

   Als een Sony Handycam camera de mogelijkheid heeft om live beeld via HDMI door te geven, dan wordt (voor zover ik weet) standaard audio meegestuurd met dit HDMI-signaal. Zo ook bij deze Sony CX625.

 11. Jos op 20 oktober 2020 om 11:28

  Wij verzorgen nu een livestream programma via OBS naar onze webite. We hebben twee Logitech Brio’s. We willen nu ook buiten onze studio opnames maken (live) en die streamen naar OBS. Welke camera adviseer je dan?

  • Guido Hoogsteder op 21 oktober 2020 om 11:22

   Om deze vraag te beantwoorden heb ik wat meer informatie nodig. Het is me niet helemaal duidelijk wat je dan precies buiten wil filmen en of je je OBS set ook mee naar buiten wil nemen, of dat je de camera op afstand in wil voegen in je stream binnen. Ik raad je aan om een afspraak te maken met onze Livestream Helpdesk. Dan krijg je een advies op maat.

 12. Waldo Wolff op 20 oktober 2020 om 12:54

  Hoi Guido,

  Wij zijn een yogastudio die o.a. onze lessen live streamed via Zoom. Ik gebruik voor het filmen een Logitech C920 en een Canon EOS 1100D die ik capture met Sparkosoft. Als microfoon gebruik ik de Samson XPD2. Ik heb onlangs nog een 2e hands camcorder gekocht, waarvan ik het beeld capture met AVerMedia GC311, als backup voor de Canon.

  Ik ben best wel tevreden met deze setup maar ik zoek software om beeld en (systeem)geluid lokaal op te nemen. Heb jij enig idee welke software daar geschikt voor is?

  • Guido Hoogsteder op 21 oktober 2020 om 11:37

   Leuke setup heb je bedacht! Je schakelt dan nu in Zoom tussen de verschillende camera’s, begrijp ik? Als je een lokale opname wilt maken, dan moet je het schakelen ook in die software gaan doen.

   De software kan een output geven die lijkt op wat een webcam uitstuurt. Zoom herkent dit signaal en zo kan je dit dus ook toevoegen als camerabron in Zoom. Voor Windows zijn OBS en vMix softwarepakketten waarmee dit kan, waarbij vMix mijn voorkeur heeft. Werk je op een Mac, dan kun je OBS en Ecamm Live gebruiken.

   Voeg ook je microfoon toe in de software. Als beeld en geluid niet synchroon lopen, moet je in de software een kleine vertraging instellen voor je audiobron.

   • Waldo op 21 oktober 2020 om 12:57

    Ja, ik schakel in Zoom tussen de verschillende camera’s. De Logitech voor als de instructeurs zitten op de mat en de Canon voor de wide shot.
    Ik ga direct met Vmix aan de slag. Superbedankt voor je hulp!   • Guido Hoogsteder op 21 oktober 2020 om 13:35

    Graag gedaan. Succes! 13. Roland op 23 oktober 2020 om 16:21

  Hoi Guido, dank je wel voor een duidelijk overzicht.
  Graag wil ik je nog om advies vragen: voor de band waarin ik speel zijn we op zoek naar een camera met kwalitatief goede audio om een live concert te kunnen streamen. Van belang is dat de audio input wel wat volume aan kan (en niet overstuurd raakt / gaat clippen).

  Wat kan je aanbevelen op dit gebied?

  Alvast hartelijk dank!

  • Guido Hoogsteder op 23 oktober 2020 om 23:09

   Alle camera’s met een goede audio input (XLR) zijn geschikt. Je kunt op dit soort camera’s eigenlijk altijd het volume goed regelen en je kunt dan ook kiezen uit bepaalde dB niveaus.

   De Sony HXR NX200 kan dit prima aan. Anders kun je het geluid ook via een USB audio interface of een USB mengpaneel op je PC binnen laten komen.

   Ga je voor een losstaande audio-oplossing? Dan moet je in je streamsoftware vaak nog een vertraging toevoegen voor de audiobron.

 14. Twiggy op 29 oktober 2020 om 16:01

  Ik zie hier al heel wat vragen rond yogastudio’s. Zelf geven we online Zoom yogalessen met een Logitech camera en een Samson XPD2. Dit functioneert redelijk, de speaker van Samson is goed maar soms wat onhandig op ons hoofd.

  We gaan een stap verder en zijn een eigen online Yogaplatform aan het maken met vaste opgenomen lessen. Deze lessen zullen via YouTube opgenomen worden. Nu ben ik op zoek naar een iets betere kwaliteit camera en een heel goede speaker. Wat raad jij aan? Ik ben compleet leek hierin. Ook een tip i.v.m. het bewerken van de beelden is welkom. Alvast heel erg bedankt.

  • Guido Hoogsteder op 31 oktober 2020 om 01:31

   Ga je de video’s opnemen in een donkere ruimte? Zorg dan voor extra verlichting en een camera die beter om kan gaan met omstandigheden met minder licht. Qua microfoon is een draadloze microfoon wel heel handig, bijvoorbeeld de Rode Wireless Go met de Rode Lavelier Go en een headset. Die is vaak wat lichter dan een grotere headset zoals de Samson. Je kunt ook een gevoelige richtmicrofoon zoals de Rode NTG1 op een statief gebruiken.

   Video’s bewerken kan met verschillende programma’s. Een aantal meer professionele video editors zijn bijvoorbeeld Vegas Pro (Windows), Adobe Premiere Pro (Windows/Mac) of Final Cut Pro (Mac). Maar ook filmen met je iPhone met de app Filmic Pro in combinatie met audio via AirPods Pro en dan monteren met iMovie kan een prima oplossing zijn. Opties genoeg, ook als je een beperkter budget hebt. Voor een advies op maat kun je een afspraak maken met onze helpdesk.

 15. Masja op 3 december 2020 om 11:08

  Hoi Guido, bedankt voor het heldere overzicht! Ik had zelf al vooronderzoek gedaan voor de aanschaf van handycam of een webcam, maar was er nog niet over uit. Maar na het lezen van dit overzicht is het mij wel duidelijk (doordat ik beweeg naar en van de camera af, tot 2,5 meter) dat het geen webcam moet worden, dus dank je wel daarvoor.

  Mijn twijfel ligt nog tussen de Sony FDR AX43 en de AX53. De AX43 ligt meer binnen mijn (kleine) budget. Ken jij de AX53 en zie jij een groot voordeel waardoor ik voor die zou kiezen?

  Ik ben (ook 😉 ) een yogadocent die online is gegaan. Tot nu toe vooral livestream, wat met goede daglichtlampen en de camera van mijn laptop prima gaat. Ik heb een headset Samson XPD2 wat goed geluid geeft, ook als ik op mijn kop sta of op het kastje lig.

  Nu wil ik ook kwalitatief goede video’s gaan maken. Ondanks dat ik met Movavi Video editor mijn video’s, die ik met mijn laptop heb gemaakt best redelijk krijg, is dit bij lange na niet de kwaliteit die ik wil gaan verkopen.

  Ik wil een goede aankoop doen (ook voor de toekomst) en niet, omdat op dit moment mijn budget zeer klein is, een miskoop doen. Mijn twijfel bij de Sony camera is nog hoe ik mijn geluid (USB met bluetooth) aansluit op de videocamera. Heb jij tips? Of adviseer jij niet te gaan ‘knutselen’ en voor een andere microfoon (of camera) te gaan?

  • Guido Hoogsteder op 3 december 2020 om 14:37

   Beide camera’s zijn intern hetzelfde. Dus je krijgt uit beide camera’s dezelfde beeldkwaliteit.

   Er zijn drie verschillen tussen beide camera’s; De AX53 heeft een extra viewfinder achterop, die ervoor zorgt dat je het beeldscherm niet hoeft open te klappen. De resolutie van het uitklapscherm is bij de AX53 wat hoger. Daarnaast heeft de AX53 een nachtmodus. In jouw geval wegen die extra functies waarschijnlijk niet op tegen het prijsverschil.

   Ik zou de AX43 nemen. Via deze link krijg je bovendien tijdelijk 100 euro cashback op de Sony FDR-AX43. Da’s mooi meegenomen!

   Uit je verhaal begrijp ik dat je vooral wil opnemen met deze camera. Dan kun je alsnog gebruik maken van je huidige microfoon. Je neemt het geluid dan met je headset op via de computer. In de montage moet je het geluid synchroniseren. Dit doe je door aan het begin van de opname even één keer te klappen. Op de piek in het geluid van de klap kun je in je montageprogramma het geluid van je headset gelijk leggen met die van de microfoon in de camera. Het geluid van de camera schakel je daarna uit in de montage. Alles loopt dan gelijk. Een andere microfoon kan later altijd nog, als je budget het toelaat.

   We kunnen wel een clubje beginnen met alle livestreamende yogadocenten. 😀

   • Masja op 3 december 2020 om 16:47

    Inderdaad haha, leuke naam ook Live Streamende Yogadocenten 😉
    Super fijn, de uitleg en dit laatste zetje 😀 Net de AX43 + statief + Elgato CamLink besteld. Enorm bedankt! 16. Ben V. op 3 december 2020 om 21:19

  Beste, ik sta versteld voor de hulp die je hier bied. Ook ik zoek voor mijn bedrijf een kwalitatieve camera om indoor belangrijke “shows” mee te livestreamen.

  Wij werken met een ATEM Mini Pro mixer waarop nu 2 Logitech Brio zijn aangesloten (via usb naar laptop in OBS en dan als screen HDMI-out naar ATEM mixer). De ATEM Mini Pro wordt dan als webcam bron gekozen in diverse programma’s als Teams, Skype, enzovoort.

  Maar we zoeken dus een kwalitatieve “hoofd” camera die een HDMI out heeft. Er moet een mogelijkheid zijn om later een shotgun mic op te installeren (al dan niet via XLR, ook 3,5 mm is goed). We dachten eerst aan de Panasonic X1500 maar Panasonic schrikt me wat af. Ik heb thuis een LX15 en het menu vind ik enorm frustrerend om in te werken.

  Daarom kijk ik liever naar de Sony AX700 maar deze is overal uitverkocht. Heb jij nog raad?

  • Guido Hoogsteder op 4 december 2020 om 00:08

   Menu’s kunnen soms inderdaad hele puzzels zijn. Ik gebruik zowel Sony als Panasonic en in beide moet ik zoeken. Aan de andere kant, van de Panasonic camera die ik in de thuisstudio heb hangen, heb ik het menu al heel lang niet gebruikt. De vraag is dus of je er veel mee te maken krijgt.

   De Sony FDR-AX700 is bij diverse webshops nog op voorraad.

 17. Anniek op 14 december 2020 om 14:05

  Hi Guido,
  Ik wil graag een buiten webcam opstellen en deze altijd, live laten streamen via YouTube en dan integreren op mijn website. De webcam komt op het dak van ons appartement te staan en richt dan op de Etna vulkaan. Kortom, het onderwerp is vrij ver weg van de webcam, maar je kunt wel de vulkaan mooi van afstand zien en natuurlijk bij een eventuele uitbarsting.

  Wat voor webcam/ ip camera heb ik hiervoor nodig en wat voor apparatuur verder nog? Ik ben hier echt een leek in! Ik zie dat het gekoppeld moet worden aan een laptop, dat is geen probleem, die heb ik natuurlijk, maar moet die dan altijd aan staan? Hoe werkt dit? Ik hoop dat je me kunt helpen!

  • Guido Hoogsteder op 16 december 2020 om 00:25

   Houd er rekening mee dat je met dingen op het dak meestal ook aan de bliksemveiligheid moet denken. Misschien kun je de camera ergens onder een afdak (van een balkon) monteren? Dat lijkt me al een stuk veiliger. Ik ben echter geen expert op dat gebied en ken de regelgeving in Italië ook niet, dus laat je daarover informeren.

   Als je een (spatwaterdichte) PTZ bewakingscamera neemt met een HDMI of SDI uitgang, dan kun je deze koppelen aan een streaming-apparaat zoals een ATEM Mini Pro of een LiveU Solo. Hierdoor hoeft je laptop niet dag en nacht aan te staan. Het streamen nemen deze apparaten voor hun rekening.

   Bij een camera met SDI-uitgang moet je nog wel een omvormer van SDI naar HDMI hebben. Ik ben niet zo thuis in dit soort bewakingscamera’s, dus ik kan je helaas geen specifieke camera aanraden.

 18. Bart op 29 december 2020 om 15:10

  Ik ben op zoek naar een videocamera met ingebouwde streamfunctionaliteit naar onze eigen RTMP server. Liefst ook nog spatwaterdicht, omdat er buiten mee gefilmd gaat worden. Wat kunnen jullie me adviseren?

  • Guido Hoogsteder op 2 januari 2021 om 23:22

   Het eerste dat in me op komt is; je smartphone. Die zijn tegenwoordig bijna allemaal spatwaterdicht en met een app zoals RTMP Live, LiveReporter of Airmix Solo kun je via RTMP een stream opzetten.

   Liever een gewone camera? Panasonic heeft nu een aantal camera’s waarmee je via RTMP kunt streamen (via wifi). Het gaat om de Panasonic HC-X1500, HC-X2000, AC-CX10 en de AG-CX350. Met een camerahoes zijn die best bestand tegen wat druppels.

   Bij een vaste buitenopstelling kom je al snel uit bij IP- of beveiligingscamera’s.

 19. Ronald op 6 februari 2021 om 11:09

  Hi Guido,
  Super hoor al je informatie, top!
  Wij willen onze klanten online 1 op 1 inlijst advies bieden (wij zijn lijsten fabrikant :)) en denken aan een eenvoudige set up met de Mevo Start zodat je in je eentje kunt werken. De camera zal vooral van de adviseur beeld vastleggen en soms inzoomen naar de tafel. Wanneer we merken dat er daadwerkelijk behoefte is willen we uitbreiden met een 2de Mevo start (boven de inlijsttafel) en de multicam app van Mevo.
  Lijkt jou dit ook een voor de hand liggende keuze en heb je een advies waar we het beste deze 1 op 1 online (livestream) aan kunnen bieden?

  • Guido Hoogsteder op 6 februari 2021 om 12:24

   De multicam app van Mevo is nog in beta. Het is wel beschikbaar. Het wordt echter nog getest en het gebruik ervan zou ik, buiten een test-opstelling niet aanraden. In de multicam app is het in elk geval niet mogelijk om gebruik te maken van de zoom-functie. Je kunt wel schakelen tussen beide camera’s. Het is nog niet duidelijk wanneer de multicam app uit beta gaat.

   Mevo is onlangs overgenomen door Logitech en dat maakt het wat lastig om te zien waar dit heen gaat. Ik verwacht dat ze redelijk hun eigen gang kunnen gaan, maar het zou ook zomaar kunnen dat e.e.a. wordt samengevoegd met de techniek of software van Logitech.

   Voor één op één sessies zou ik gebruik maken van Skype, Teams of Zoom. Via de Mevo app is dat niet mogelijk. Daarom is het beter om het beeld in een PC of Mac te brengen. Tenzij je de opzet echt basic wil houden, en een ander platform zoals YouTube of Facebook geen probleem is, zou ik de Mevo’s via NDI (over je netwerk) in een PC of Mac brengen. Dan kun je met software als vMix of OBS beide camera’s combineren. De output van de software kun je dan als input selecteren in Skype e.a.

 20. Roland op 8 februari 2021 om 11:18

  Hoi Guido,
  Dank voor het mooie overzicht en toelichting. Een aanvullende vraag; ik wil graag een muziekoptreden streamen maar ben nog niet uit wat de beste optie is om goed audio uit een zaal op te vangen. Zonder dat e.e.a. overstuurd raakt. Heb je misschien daar ook nog tips voor? Zou mooi zijn als het in combinatie kan met een action camera (om het wat dynamischer te maken).

  • Guido Hoogsteder op 8 februari 2021 om 15:17

   Het beste is om de output van een mengpaneel te pakken en die al input te gebruiken in je camera of videomixer/PC.

 21. Tamara Vervloessem op 13 februari 2021 om 15:54

  Dag Guido,

  Hartelijk dank voor deze heldere uitleg.
  Ik ben al even op zoek naar een camera waarbij ik mijn fitnesslessen live kan streamen via MS Teams. Ik heb onlangs een Logitech webcam aangeschaft wat de beeldkwaliteit sterk omhoog brengt, maar ik zou eigenlijk een groter beeld (wide angle) willen. Ik sta er nu maar half op… Zou jij me verder kunnen helpen?

  Groetjes,
  Tamara

  • Guido Hoogsteder op 13 februari 2021 om 19:42

   De eerste optie waar ik aan denk is een GoPro. Die heeft een grote beeldhoek en dan sta je er waarschijnlijk wel helemaal op. Hangt natuurlijk ook af van de afstand tussen jou en de camera, maar GoPro’s worden in de meest kleine hoekjes gehangen en brengen dan toch veel in beeld. Ze worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt als er in een auto gefilmd wordt.

   Bijvoorbeeld de GoPro Hero Black 9 met de Media Mod en dan via een Elgato Camlink capture card in je PC.

   Ook de Mevo Start heeft best een grote beeldhoek en zou een optie kunnen zijn.

 22. Marcella op 31 maart 2021 om 09:44

  Hoi Guido,

  Ik wil voor mijn werk webinars gaan livestreamen, maar wil deze het liefst in een studiosetting uitzenden. Ik zat er aan te denken om dit d.m.v. meerdere camera’s te doen waarmee je kan schakelen tussen de sprekers. Via OBS zou dit bijv. kunnen. Welke camera’s zouden daar geschikt voor zijn? Ik zat te kijken naar webcams, maar kan je die wel tegelijk aansluiten? Het kostenplaatje moet zo laag mogelijk zijn, dus helaas geen budget voor de meest dure en geavanceerde camera’s. 🙂

  • Guido Hoogsteder op 31 maart 2021 om 11:58

   Het is mogelijk om meerdere webcams aan te sluiten en die in OBS of vMix te gebruiken. Hoeveel webcams wil je aansluiten? Er zit namelijk een limiet aan, afhankelijk van de specificaties van je PC (met name de CPU) en de resolutie en beeldkwaliteit die je instelt voor de webcams. Webcams zijn je goedkoopste optie, zoals de Logitech C920.

   Webcams zijn meestal niet zo goed in het donker. Zorg dus voor voldoende licht. Plaats de webcams dicht bij de spreker en bij voorkeur op ooghoogte voor een meer professionele uitstraling.

   Dan heb je nog geluid nodig. Er zijn USB microfoons te krijgen. Die nemen echter ook weer USB-poorten (en dus bandbreedte op die poorten) in beslag. Je zou ook gewone microfoons kunnen gebruiken en die aansluiten op een USB-mengpaneel, zoals de Behringer Xenyx Q802USB. Die gebruikt voor meerdere microfoons één USB-poort.

   Mocht je specifieke hulp nodig hebben, dan hoor ik het wel. Op basis van de specificaties van je PC kunnen we samen bekijken wat de beste opzet is en wat je dan nodig hebt.

   • Marcella op 31 maart 2021 om 15:23

    Hi Guido,

    Dank voor je snelle reactie! Ik zat te denken aan 2 a 3 camera’s/webcams. De bedoeling is een soort van tafelzetting waar de sprekers dus (op 1,5 meter afstand) aan kunnen zitten en ik de regie heb met het schakelen tussen wie in beeld is (wie praat is in beeld). Best een onderneming denk ik zo.

    Camera’s zouden dan dus niet op ooghoogte staan maar wat meer van een afstandje. Ik heb zelf een MacBook Air maar kan ook een laptop met Windows hiervoor gebruiken.

    Qua geluid dachten we aan de Devine M-Mic USB BK condensatormicrofoon zwart. Die zouden we dan in het midden van de tafel zetten zodat hij al het geluid oppakt. Wat denk jij?   • Guido Hoogsteder op 31 maart 2021 om 16:58

    De Macbook Air met M1 chip (meest recente versie) zal dit waarschijnlijk wel aankunnen, beetje afhankelijk of je genoeg USB-poorten kunt creëren. Oudere versies van de Macbook Air (met Intel-processor) zijn waarschijnlijk onvoldoende krachtig.

    De genoemde microfoon is een richtmicrofoon. Dat betekent dat die vooral opneemt wat vlak voor de microfoon gebeurt. Alles wat op afstand of meer naar links of rechts staat, zal minder goed of zelfs bijna niet verstaanbaar zijn. Eén microfoon gebruiken als je op 1,5 meter van elkaar staat, raad ik niet aan. Geef elke spreker zijn eigen microfoon, dan kun je met deze microfoon ongetwijfeld prima vooruit. Kijkers accepteren nog wel dat het beeld niet perfect is. Als ze je niet kunnen verstaan, dan haken ze echt af.

    Voor wat meer achtergrondinformatie over de werking van microfoons, zie ook mijn artikel over microfoons voor live video of webinar. 23. Peter Laman op 10 mei 2021 om 19:26

  Dag Guido, Ik ben een klassiek gitarist en ik wil video concerten live gaan streamen. Ik denk eraan een Logitech BRIO aan te schaffen. Ik doe dit alleen, zonder camera/geluidsman, dus het moet vooral eenvoudig en de geluidskwaliteit is bij een concert het belangrijkste. Nu verwacht ik daarvoor niet het beste van een de ingebouwde microfoon van een camera, al is het maar omdat ik dan niet de microfoonpositie kan optimaliseren.
  Ik denk dus dat aparte microfoons via de audio interface die ik toch al heb voor audio opnamen met die BRIO een goede combinatie kan zijn.
  Eens?

  • Guido Hoogsteder op 10 mei 2021 om 22:48

   Geluid is inderdaad heel belangrijk. Als je al een audio interface hebt, dan zou ik die zeker gebruiken. In de software zoals vMix of OBS kun je beide dan weer samenvoegen. Hou wel rekening met een mogelijke vertraging in de video ten opzichte van de audio. Je moet in vMix dan ook een vertraging toepassen op de audio.

   • Peter Laman op 22 mei 2021 om 20:01

    Bedankt, Guido voor de hulp! Ik heb een Brio 4K gekocht. Als ik de resolutie kies in OBS, wordt 4K niet aangeboden, maar alleen ‘gewoon’ HD. Ligt dat aan de camera, de computer, of OBS?

    Als 4K niet effectief mogelijk is, had ik net zo goed de HD versie kunnen kopen. Het was online, dus ik kan sowieso veranderen. Ik vind de kleuren van de Brio ook erg hard.

    Jammer dat de (semi)professionele camera’s die je noemt dan weer een capture card nodig hebben. Bestaan er geen camera’s die beter beeld geven dan een webcam, maar toch direct via USB op een PC aangesloten kunnen worden?   • Guido Hoogsteder op 22 mei 2021 om 22:51

    Als je in OBS 4K wil gebruiken, dan moet je het canvas in OBS zelf nog even op de juiste resolutie instellen. Bij Instellingen ga je naar Video. Daar kun je bij ‘Basisresolutie (Canvas) de volgende waarde opgeven: 3840×2160.

    Een select aantal Sony-camera’s kun je via USB aansluiten, als je de Sony Imaging Edge Desktop software installeert. De kwaliteit is niet altijd gegarandeerd. Mogelijk verbetert dit als er nieuwe firmware voor de betreffende camera’s beschikbaar is. 24. Fiko op 20 november 2021 om 23:52

  Hoi Guido,

  Ik ben een dj, ik heb zelf een studio waar ik video opnames maak tijdens het draaien. Video opnames maak ik nu met m’n iPhone 12 Pro Max maar wil toch een professionele camera aanschaffen.

  Ik weet alleen niet welke, want mijn studio is zwart van binnen. Er schijnt wel een beamer op de achtergrond. Veel verlichting kan ik niet gebruiken omdat dan het beeld van de beamer vervaagt. Met de iPhone ben ik op zich tevreden, maar het werkt gewoon niet urenlang opnemen en mijn telefoon op de vliegtuigstand.

  Dus wil ik eigenlijk een camera die zo goed mogelijk kwaliteit opneemt waar weinig licht is.

  • Guido Hoogsteder op 21 november 2021 om 19:16

   In dit geval kom je denk ik uit bij een full-frame camera met een lichtgevoelige lens, zoals de Sony A7S of Panasonic LUMIX GH5S.

   Er zijn veel verschillende lenzen beschikbaar. De keuze daarvoor hangt af van de afstand van de camera tot het onderwerp en dus ook de grootte van de ruimte. Zorg dat je een ‘snelle lens’ kiest, met een diafragma van f/2.8 of lager. Hoe lager hoe beter.

 25. Hanneke Verhulst op 7 december 2021 om 11:19

  Hai Guido,

  Om te beginnen: dank alvast voor je meedenken. Twee vragen heb ik; ook ik geef online bewegingsles. Ik gebruik liever geen groothoekcamera, omdat ik een intieme sfeer belangrijk vindt. ik zet mezelf dus altijd vrij dicht op de camera, met als nadeel dat wanneer ik van zittende en liggende oefeningen naar staande ga, ik moet frummelen aan mijn laptop om wel geheel in beeld te blijven. Bestaan er webcams die zelf steeds het hele lichaam in beeld houden, dus in en uitzoomen? Doen beveiligingscamera’s dat niet, en zou ik dan zo’n ding als camera kunnen gebruiken? Geluid heb ik goed geregeld via een extra draadloze microfoon. Wat me brengt bij vraag 2.Ik werk per zoom, niet geweldig inderdaad, maar goed genoeg. Ik zou alleen een lichtgevoeliger webcam willen hebben, zodat ik zelf ook wat knusser juf kan zijn, in plaats van badend in hel licht. Vooral in de avond is dat onprettig voor me.

  Ik ben benieuwd naar je reactie. hartelijke groet van Hanneke

  • Guido Hoogsteder op 7 december 2021 om 21:00

   Er is een webcam waar dit mee mogelijk is; OBSBOT Tiny PTZ webcam. Ik heb de camera zelf niet getest. Wat ik gezien heb, lijkt het goed te werken met het volgen van je gezicht. Daarbij kun je zelf bepalen hoeveel de camera is ingezoomd. Lijkt me voor jouw situatie ideaal. Je kunt zelfs met handgebaren in- en uitzoomen. De beeldkwaliteit is wat je mag verwachten van een webcam.

 26. […] Zie ook mijn artikel over de negen beste camera’s voor livestreamen. […]

 27. Wim Verzijl op 6 mei 2022 om 14:34

  Dag Guido,
  Prima site, duidelijk advies en inhoudelijke reacties op de vragen. Heel mooi.

  Ook ik ben op zoek naar een oplossing om te streamen. Ik zag de vraag en antwoord mbt sportwedstrijden hierboven. Daarbij noem je in het antwoord de Mevo Start.

  In mijn situatie gaat het om livestreamen van tafeltennis. Een snellere binnensport is niet te vinden. Ik zoek iets wat een framerate heeft wat hiermee om kan gaan.
  In eerste instantie gaat het om 1 tafel, maar op termijn zouden we naar 4 camera’s willen gaan. Ieder op een specifieke tafel gericht. Afstand van de camera tot de tafel is dan een meter of 4-5, en de camera hangt dan op 2-2.5 meter hoog. Geluid moet ook goed zijn.

  Zou heel graag je gedachten horen over wat hiervoor geschikt is zonder dat het duizenden euro’s kost. Is in dat geval een camera die bedraad internet heeft beter dan wifi? (De wifi in het gebouw is verder prima).

  Benieuwd naar je reactie.
  Hartelijke groet,
  Wim

  • Guido Hoogsteder op 7 mei 2022 om 20:49

   Voor snelle sporten is een hogere framerate aan te raden. Dan kom je in Europa uit op 50 fps.

   Wil je met vier camera’s ook vier verschillende streams opzetten? Of maak je daar dan één stream van waarbij je schakelt?
   In dat laatste geval heb je meer keus in camera’s, of je moet per camera een stream oplossing erbij nemen. Dat kan ook. Het zorgt wel voor wat hogere kosten.

   Wat betreft de verbinding; gebruik vaste kabels waar mogelijk. Zeker als de wifi-verbinding ook door andere bezoekers van de locatie gebruikt wordt.

   • Wim Verzijl op 9 mei 2022 om 12:26

    Dank voor je reactie Guido,
    1 camera per tafel. We willen beginnen met 1 en als dat goed gaat uitbreiden en dan zullen het dus individuele streams zijn.

    Wat voor camera’s raad je aan die zeg maar 50+ fps aankunnen, maar ook een LAN connectie? Veel IP-camera’s zijn bewakingscamera’s, die hebben wel de LAN maar niet de snelheid.   • Guido Hoogsteder op 9 mei 2022 om 21:50

    Er zijn camera’s die via wifi kunnen streamen, zoals de Panasonic HX-X1500E. Dat is een camera van rond de 1500 euro. Zoals gezegd, wifi heeft niet de voorkeur.

    In deze situatie zou ik toch voor een oplossing kiezen met een camera en een losse livestream-encoder. Je kunt dan kiezen uit camcorders en bijvoorbeeld een ATEM Mini Pro om de livestream te verzorgen. Het geeft je wat meer mogelijkheden, nu of in de toekomst, (bijvoorbeeld toevoegen van de stand/scorebord of logo’s van sponsors) en je kunt altijd de camera later nog upgraden.

    Kostentechnisch is dit het meest interessant. Een GoPro Hero 8 Black met Media Mod voor die versie (beide op voorraad) zou in deze situatie voldoen.

    Je kunt ook kiezen voor de nieuwste GoPro Hero 10 Black. Alleen is de bijbehorende Media Hub voor die versie minder goed verkrijgbaar.

    Heb je wat meer budget, dan kun je alsnog een camcorder gebruiken, zoals de Sony FDR AX43, de Panasonic HE-X1500E of één van de andere camera’s op deze pagina. Maar voor een vast shot is dat misschien wat overkill en is een GoPro eigenlijk al meer dan voldoende. 28. Koos op 24 juli 2022 om 18:53

  Iemand een idee? Ik wil mijn DJ set gaan streamen vanaf locaties. Ik heb als power alleen USB. Zoek een goede camera die via 4G kan streamen. Eventueel als stroom dan USB.
  Geen laptop aanwezig wel mobieltje.

  • Guido Hoogsteder op 24 juli 2022 om 22:38

   De eerste optie; je telefoon. Om het geluid goed in de telefoon te krijgen, moet je die wel koppelen aan een audio interface voor je telefoon. De andere optie is de Mevo Start. In beide gevallen kan (gebrek aan) licht een uitdaging zijn, maar bij een beetje DJ-set zou licht geen probleem moeten zijn.

   Alternatief; de eerder genoemde combinatie van een GoPro met MediaMod.

   • Koos op 25 juli 2022 om 10:44

    Mevo Start schijnt niet zo lekker beeld te hebben. Als ik dan toch wat ga uitgeven, wil ik het graag goed hebben. Telefoon zou kunnen maar dan ben je weer rot bereikbaar of kan je niet opnemen.

    Zullen toch meer mensen naar op zoek zijn? Liefst eigen simkaartje erin en klaar.   • Koos op 7 augustus 2022 om 12:08

    Nou ik heb het volgende maar ben helaas niet helemaal tevreden:

    Eerste test stream gedaan:
    – Denon Prime GO
    – Soundboks 3
    – Go Pro 10 + Media Mod
    – Android Telefoon (Rugged 12000mah)
    – BatteryPack (DC in out 50000mah)

    Gisteren even getest. Probleem zit hem in de GoPro 10. Deze gehaald met MediaMod omdat daar een line-in op zit. Echter, als ik daar de line-out van mijn mengpaneel op zet, hoor je nog steeds omgevingsgeluid. Kortom mensen die staan te praten hoor je over de stream. Terwijl mijn idee van de line-in was dat je echt alleen het geluid van de set zou horen.

    Wellicht iemand een idee? Tevens is de GoPro super snel leeg. Je kan net aan uurtje streamen. Wifi uitzetten enz is geen optie omdat hij dit weer gebruikt voor Stream zelf. Ook valt mij op dat onder de GoPro live op Apple wel YouTube beschikbaar is maar op Android niet?

    Kortom loop tegen best wat zaakjes aan. Mocht je me kunnen adviseren graag.

    Grt
    Koos   • Guido Hoogsteder op 7 augustus 2022 om 12:59

    Je bent zo te zien al een eind op weg. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

    Allereerst heeft de Media Mod een Mini-Jack aansluiting die een TRS-plug nodig heeft. Als je een TRRS-plug gebruikt, dan kan dat problemen geven. Check dus even of dit overeenkomt. Op de GoPro zijn, na het aansluiten van de Media Mod, extra opties beschikbaar. In de Settings van je GoPro ga je naar Preferences > Input/Output > Audio Input. Hier kun je kiezen uit vijf mogelijkheden. Ik verwacht dat je voor jouw set-up moet kiezen voor de optie; Line In. Daarmee zou de microfoon van de GoPro en die in de Media Mod uitgeschakeld moeten worden.

    Waarom je de YouTube optie niet ziet op Android, weet ik niet. Streamen naar YouTube is gebonden aan een minimum aantal abonnees van 1.000. Voldoe je niet aan die eis, dan kun je niet livestreamen via de GoPro App. Ik weet niet of je onder deze restrictie valt, maar mogelijk ziet de app op Android dat en laat de optie daarom weg. Kies in dat geval de optie voor RTMP en haal de livestream gegevens op uit YouTube Studio.   • Koos op 7 augustus 2022 om 13:26

    Hey Guido,

    Thanks ik heb gewoon een jack naar tulp in de 3,5 van de Media Mod gedaan. De tulp gaat van de booth van mijn mixer naar de input van de Media Mod. Ook heb ik bij de instellingen line-in als microfoon als optie gezet. Echter blijf je de mensen op de achtergrond ook nog horen terwijl er geen microfoon op mijn mixer is aangesloten.

    Heb ik dan deze nodig? https://www.amazon.nl/R%C3%98DE-SC3-TRRS-naar-TRS-adapter/dp/B00L6C8PNU/

    Over YouTube vind ik lastig om te zeggen. Naar mijn weten moet je net als bij Twitch jezelf aanmelden. Echter blijft de optie YouTube grijs. Bedankt voor de work-around door YouTube Studio te gebruiken.

    Het grootste probleem blijft toch audio in.

    Mvg,
    Koos   • Guido Hoogsteder op 7 augustus 2022 om 14:01

    Heb je nu een TRRS aansluiting? Dan helpt zo’n verloopje inderdaad.

    Komt het lekkende geluid daadwerkelijk van de GoPro of misschien van je telefoon?   • Koos op 7 augustus 2022 om 14:31

    Geen idee wat TRS is. Ik heb gewoon standaard Jack naar tulp kabel gekocht.   • Guido Hoogsteder op 7 augustus 2022 om 19:05

    TS, TRS en TRRS geven aan hoeveel aansluitpunten er in de Jack of Mini Jack plug verwerkt zitten. De letters staan voor Tip, Ring en Sleeve.

    Een TS-plug heeft alleen een Tip en een Sleeve. Dat zijn metalen aanraakpunten in de plug met één isolatielaag ertussen. TRS heeft drie connectiepunten en twee isolatielagen en TRRS heeft er vier en drie.

    Jack en Mini Jack pluggen met TS, TRS en TRRS aansluitingen.  • Koos op 9 augustus 2022 om 09:57

   Even gecheckt; ik heb een TRS-kabel. Er zitten twee zwarte ronding op. Hij gaat van twee grote jacks (Booth Denon Prime Go) naar een kleine Jack. Het zou dan toch gewoon moeten werken? Ik vind zo gek dat je hij nog gewoon de omgevingsgeluid (wind, spraak, enz) erbij opneemt.

   Grt.
   Koos

   • Guido Hoogsteder op 9 augustus 2022 om 22:48

    Ik raad je aan om te identificeren waar het geluid vandaan komt. Komt het van de microfoons in de GoPro of de Media Mod of komt het elders vandaan. 29. […] de negen beste camera’s voor livestreamen, en vaak ook prima geschikt als […]

 30. […] de beste camera’s, de beste webcams én de beste microfoons voor […]

 31. Jan Huylebroeck op 30 juni 2023 om 10:59

  Als organisator van live-concerten wil ik graag met een tweetal camera’s en een laptop beeldmenging naar beamer toepassen.

  Ik heb een HDMI-beeldmenger-RGBlink in mijn bezit, maar zoek nog een oplossing voor niet te dure HDMI-camera’s voor dit doel. Streaming is niet aan de orde, enkel live-projectie, liefst zonder beeldvertraging, wat bij muziek uiterst storend is voor de kijker aanwezig in de zaal.

  Volstaan HDMI-webcams in dit geval? Smartphone-gebruik zal wellicht omgezet moeten worden, met vertraging tot gevolg…via WiFi dus liever niet. Wat met USB naar HDMI? En omgekeerd?

  • Guido Hoogsteder op 1 juli 2023 om 09:58

   Er is altijd sprake van vertraging. Dat is niet te voorkomen. Daarom kun je beter kijken naar andere dingen die een camera geschikt maken voor je doel.

   Lichtgevoeligheid van de camera is in dit soort situaties belangrijker. Optredens zijn vaak slecht verlicht (voor video) en dat maakt het voor goedkope camera’s lastiger om het beeld goed door te geven. Kies een camera die goed kan omgaan met dit soort situaties. Dat betekent dat je het best een camera kiest met een diafragma van minimaal f/1.4 of f/2.0. Die kunnen goed omgaan met donkere situaties.

   Iets wat op het oog niet donker lijkt, kan voor een camera toch net donkerder zijn dan je denkt. Ik zou daar de focus op leggen, naast mijn andere punten in het artikel, zoals schone HDMI output en duurzaamheid van de HDMI-aansluitingen.

   • Jan Huylebroeck op 1 juli 2023 om 11:07

    Bedankt, Guido. Zuivere HDMI zal het worden. Ik zoek alvast naar een tweetal betere HDMI-camera’s hiervoor. Belichting is inderdaad belangrijk. 32. Lennard van Koppenhagen op 3 april 2024 om 12:12

  Waardevolle informatie die je deelt! Alvast dank daarvoor. Van mij uit ook een vraag. Ik ben marketeer/content-creator en binnenkort willen we van mijn werk uit een livestream houden tijdens een congres waarbij ruim 1000 mensen aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat we streamen achterin de zaal vanaf het balkon. Naast het streamen wil ik later de camera ook gaan gebruiken om mooie videocontent te schieten. Welke type camera zou je adviseren? (we hebben een statief).

  • Guido Hoogsteder op 4 april 2024 om 19:47

   Ook hier zijn er tal van variabelen die invloed hebben op je keuze, waaronder budget. Maar ook; hoeveel licht is er op de locatie, wat is de afstand naar het podium, hoe vertrouwd ben je met de camera (bediening, handzaamheid en gewicht), hoe voeg je audio toe aan de livestream. Ik zou kiezen voor een semi-professionele camcorder met een lichtgevoelige lens of, als je meer ervaring hebt, een professionele camera met een goede lens, zoals een Sony FX6. Los daarvan: het grootste nadeel in je idee is het livestreamen met één camera. Dat wordt voor kijkers wat saai om naar te kijken, zeker als het langer duurt. Dan is wisselen van beeld belangrijk om de aandacht vast te houden. Ik zou minimaal kiezen voor twee camera’s, maar voor zo’n grote zaal waarschijnlijk zelfs 3 of 4. Voeg eventuele presentaties ook toe aan je livestream. Kies voor de livestream eventueel voor PTZ-camera’s en een aparte camera voor de ‘aftermovie’-shots.

   • Linda op 19 april 2024 om 15:52

    Hoi Guido,
    Ik doe ook een poging want ben al dagen aan het zoeken. Ik ben een online cursus aan het maken en heb een goede webcam nodig. Daarnaast wil ik ook graag opnames maken en gebruiken voor bijvoorbeeld Instagram Reels waarbij ik zelf volledig in beeld ben. Zou een webcam als de Elgato Facecam MK,2 daarvoor geschikt zijn?   • Guido Hoogsteder op 20 april 2024 om 10:26

    De Elgato Facecam MK.2 is een prima webcam. Voor Reels moet je de camera dan wel op zijn kant monteren en in je edit-software ook verticaal maken. Deze webcam heeft een beeldhoek van 84 graden. Dat betekent dat je op ongeveer 2 meter afstand van de camera moet staan om volledig in beeld te zijn (als de camera horizontaal staat). Zet je de camera verticaal, dan kun je op ongeveer 1,5 meter staan en volledig in beeld zijn.

    Hier vind je mijn overzicht van de beste webcams van dit moment.Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.