De negen beste camera’s voor live streaming

Live video kan niet zonder goede videocamera. Ik krijg dan ook vaak de vraag wat de beste camera is voor live streamen van video.

Het artikel waarin ik dit behandel is niet voor niets het meest gelezen artikel op mijn blog.

Elke situatie is anders

Jouw wensen zijn anders dan die van anderen. Als ik niet weet wat de situatie en het doel van de live video is, kan ik lastig advies geven.

Daarom beschreef ik in het eerdere artikel de belangrijke punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een videocamera.

Vier soorten camera’s

Er zijn grofweg vier verschillende soorten camera’s waaruit je kunt kiezen;

 • Smartphones
 • Webcams
 • IP-camera’s
 • (Semi) professionele videocamera’s

Klik hier als je meer wilt weten over live streamen met je smartphone.

In dit artikel kijken we naar een aantal webcams en (semi) professionele camera’s die geschikt zijn voor de meeste thuisstudio of kantoorstudio settings.

Webcams

Webcams zijn heel handig voor livestreamen via Facebook of YouTube. Je sluit ze aan en worden eigenlijk altijd herkend door je PC.

Je hebt ook geen dure videokaart of capturecard nodig. Dat maakt een webcam een aantrekkelijke optie voor als je een camera voor live streamen zoekt.

Logitech C920 (USB 2.0)

De Logitech C920 webcam is één van de meest bekende en meest gebruikte webcams ter wereld. Dat is ook niet zo gek.

De videokwaliteit is prima en de webcam is eenvoudig in gebruik. Voor een livestream waarbij je iets van dichtbij in beeld wil brengen, is dit een prima keus.

Logitech c920 webcam

De C920 is minder geschikt als je achterin een zaal zit en gebeurtenissen op een podium wilt streamen. Daarvoor is de afstand te groot.

Dit geldt eigenlijk voor elke webcam; vooral geschikt voor het in beeld brengen van een onderwerp dat dicht bij de camera in de buurt is.

Logitech Brio (USB 3.0)

De Logitech Brio is een bijzondere webcam. Deze webcam neemt namelijk op in 4K.

Logitech Brio 4K webcam.

Verder zijn de functies gelijk aan die van de C920. Het voordeel van 4K is wel dat je vanuit dit grote beeld uitsnedes kunt maken in bijvoorbeeld 720p.

Zo kun je met één camera het gebruik van meerdere camera’s simuleren. Het beeld van de Brio is erg goed, maar het blijft een webcam. De webcam is sinds de uitbraak van Covid-19 lastig verkrijgbaar.

(Semi-)professionele camera’s

Wil je een betere beeldkwaliteit en ook meer controle over het beeld, dan kies je beter voor een (semi-)profesisonele camera.

Dat kan een goedkope handycam zijn, of een DSLR. Je kunt natuurlijk ook een camera kopen die voor TV-producties gebruikt wordt. Er zijn heel veel opties.

Dit zijn naar mijn idee drie goede camera’s die aan de basiseisen voldoen, waarbij een schone output (zonder bedieningsmenu in beeld) essentieel is.

Sony FDR AX43

De Sony FDR AX43 is dan zo’n beetje de goedkoopste optie van rond 650 euro.

Het grote voordeel is dat een handycam zoals de AX43 erg gebruiksvriendelijk is. Iedereen kan deze camera instellen en bedienen.

Sony FRD AX43 4K camera

Het levert een veel beter beeld en mogelijkheden dan een webcam. Je kunt bovendien via mini-jack een microfoon aansluiten.

Met HDMI ga je via een capturecard (zoals Elgato Camlink 4K) naar je PC of streaming-device (zoals de ATEM Mini Pro) en je kunt meteen live.

De mogelijkheid van optische zoom is ten opzichte van een webcam een groot voordeel, net als de iets betere lichtgevoeligheid.

Ideale camera voor wie net iets meer kwaliteit en opties verlangt.

De camera heeft een belangrijk nadeel. Om het beeld in je PC te krijgen moeten deze camera via HDMI aangesloten worden.

De aansluitingen op de camera zijn niet heel robuust. Prima voor een vaste opstelling, minder geschikt als je veel aansluit en weer loskoppelt.

Dan kun je beter kiezen voor een wat stevigere camera met degelijke aansluitingen.

Sony HXR-NX200

Zoek je een professionele camera zonder dat je jezelf verliest in alle handmatige instellingen? Dan is de Sony HXR-NX200 een goede keuze.

Sony HXR-NX200

Het combineert het gebruiksgemak van een handycam met professionele functionaliteiten zoals 4K, XLR-aansluitingen, doorlopend of dubbel opnemen op twee SD-kaarten en een SDI-uitgang.

In dit segment heb ik nu een paar Sony camera’s gekozen. Die hebben mijn voorkeur. Ook Canon en Panasonic maken prima camera’s;

Blackmagic Design Studio Camera 4K

Wil je kwaliteit, dan is de Studio Camera 4K het neusje van de zalm. Deze camera van Blackmagic Design misstaat niet in een TV-studio.

Blackmagicdesign Studio Camera 4K

Ondanks dat, is de camera toch nog heel schappelijk geprijsd. Dat het een meer professionele camera is, merk je al aan de opties.

Een microfoon of mengpaneel aansluiten gaat via degelijke XLR kabel en de camera heeft professionele SDI output. HDMI is niet beschikbaar.

Het grote beeldscherm is vooral handig voor wie achter de camera staat. Als je alleen gaat streamen heb je er minder aan, maar het ziet er wel gaaf uit.

Uitgebreide instellingen

Zelf kleurbalans instellen? Zelf bepalen welke lens je wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor een mooie scherptediepte?

Een goede lens moet je dus nog wel aanschaffen of uit je fotografie-kit grissen.

Deze Blackmagic camera kan het allemaal. Voor beginners misschien een beetje too much. Wil je hoge kwaliteit, dan is dit je beste keus.

Panasonic GH5

Eén van de bekendste DSL camera’s voor video is de Panasonic GH4, toch noem ik hier liever de opvolger de Panasonic GH5.

Panasonic GH5

De belangrijkste verschillen zijn 4K en de ingebouwde beeldstabilisatie in de GH5.

Geloof me, daar ga je plezier van hebben, zeker als je ook buiten het live streamen nog video’s en foto’s met deze camera wil maken.

Er is ook een mooie audio-adapter verkrijgbaar voor de GH5 en dat maakt je live video’s meteen een stuk beter.

Tot slot is het beeld van de Panasonic, met de juiste lens, uitmuntend.

Ook bij deze camera geldt dat de aansluitingen niet ideaal zijn voor veelvuldig gebruik. In een vaste studiosetting komt deze camera het best tot zijn recht.

Camera’s die zelf kunnen streamen

Er zijn steeds meer camera’s waarmee je direct (zonder extra apparatuur) live kunt streamen. Meestal alleen streamen naar sociale media.

Deze drie camera’s hebben deze mogelijkheid ook.

Mevo Start

De Mevo Start is meteen een heel bijzondere camera. De Mevo kan als enige echt geheel zelfstandig streamen.

Mevo Start livestream camera

De camera geeft je via de Mevo Camera App de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende beeld uitsnedes.

Daarmee krijg je de illusie van meerdere camera’s. De camera moet wel redelijk dicht bij het onderwerp geplaatst worden.

De Mevo Start heeft verder een webcam functie en je kunt (met een adapter) ook gebruik maken van NDI|HX in combinatie met OBS, Ecamm Live of vMix.

Ook de oudere Mevo Plus is nog verkrijgbaar. Deze vind ik persoonlijk beter. Omdat de Plus niet meer gemaakt wordt, krijgt de Mevo Start toch het podium hier.

DJI Osmo

Wil je onderweg streamen? Dan kun je gebruik maken van de DJI Osmo, een gestabiliseerde camera.

DJI Osmo

De camera is vooral geschikt voor streamen vanuit de hand, zogenaamde selfie-streams. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de drones van DJI.

Live streamen gaat met de Osmo via de app van DJI; DJI Go. Hierin kun je kiezen voor Facebook Live, YouTube Live en RTMP (handmatig instellen).

Daarnaast kun je de camera ook gebruiken voor filmische gestabiliseerde opnamen.

GoPro Hero9 Black

De GoPro Hero9 Black is een bekende action-camera waarvan iedereen de beeldkwaliteit wel kent. Je kunt met de GoPro ook livestreamen.

GoPro Hero 9 Black voor livestreamen.

Je kunt naar alle bekende platformen streamen, zoals YouTube Live, Facebook Live, Twitch en andere platformen die RTMP gebruiken.

Je GoPro instellen voor livestreamen doe je in de GoPro App.

Genoeg keuze

Er zijn naast deze camera’s natuurlijk nog meer camera’s die je uitstekend kunt gebruiken voor live video.

Welke camera gebruik jij? Waar heb je goede en minder goede ervaringen mee en welke zou jij aanraden?

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd.

54 reacties

 1. […] webinars bestaan uit een powerpoint presentatie en de presentator in beeld. Je hebt dus een camera of webcam […]

  • Domien op 27 mei 2020 om 15:40

   Dag Guido,
   Zeer leerrijke website! Het is het volgende ik ben Youtuber van natuurvideos! Ik ben op het idee gekomen om mijn voederplank voor vogels te livestreamen.(youtube) natuurlijk met een IP-camera. Maar er zijn zoveel IP-cameras voor buiten. Natuurlijk moet er een ingebouwde microfoon bij zijn. 2 tot 4 mp max tot 150€ liefst plug and play draadloze wifi. Zou je me iets kunnen aanraden ?
   Alvast bedankt!

   Grtjs

   • Guido Hoogsteder op 30 mei 2020 om 22:58

    Wat een leuk idee! Een IP-camera kun je hier prima voor gebruiken. Voor veel van dit soort ‘wildlife’ camera’s, zoals diverse Eagle Cams in de VS, worden ook IP-camera’s gebruikt. Ik heb weinig ervaring met IP-camera’s, dus ik vind het lastig om een specifieke camera aan te wijzen.

    Axis heeft vrij goede IP-camera’s en met een app zoals CamStreamer kun je naar YouTube streamen.

    Andere merken zijn bijvoorbeeld Hikvision of Dahua die waarschijnlijk camera’s hebben die binnen je budget vallen.

    Als je een IP-camera wil gebruiken zonder tussenkomst van een PC, moet je een camera kiezen waarmee je een RTMP-stream kunt opzetten.  • Kwini Mathijssen op 19 juli 2020 om 13:03

   Hi Guido,
   Erg interessant wat je schrijft ik ben er alleen nog steeds niet uit welke camera voor mijn doel geschikt is 🙁 . Ik ben een pilates- dansdocent en vanaf het nieuwe seizoen wil ik mijn live lessen (pilates en dans) tegelijkertijd livestreamen voor mijn klanten die toch liever thuis willen blijven of het niet redden ivm werk. Ik dacht eerst aan de logitech c920 maar die is, wat ik lees, vooral geschikt voor als je de hele tijd op dezelfde plek zit voor de camera. Ook heb ik gelezen over de GoPro Hero 7 die lijkt mij meer passen bij mij maar ben daar ook nog niet zo zeker van.
   In mijn lessen leg ik veel uit, ik loop veel door de zaal dus de microfoon moet goed zijn en de film hoek groot, zodat als ik wegloop van mijn plek ik ook nog te zien ben. Vooral bij de danslessen is het belangrijk dat de camera mij zonder vertraging kan volgen.
   Heb jij misschien een tip/advies voor mij?
   Ik hoor het graag. Alvast bedankt.
   Mvrgr.
   Kwini Mathijssen

   • Guido Hoogsteder op 19 juli 2020 om 20:57

    De camera moet passen bij je locatie, gewenste kwaliteit, beschikbare andere apparatuur en budget. Op basis van de informatie die je nu geeft, heb je een camera nodig die redelijk goed overweg kan met binnen-licht, een groothoek heeft (meer in beeld) en jou kan volgen. Dat laatste kan een camera zelf meestal niet. Er zijn wel hulpmiddelen die je kunt gebruiken.

    Verder zou ik een draadloze microfoon adviseren. Zo weet je zeker dat het geluid goed wordt opgenomen. Daardoor valt de GoPro af, want daaraan kun je geen geluidsbron toevoegen. Tenzij je de daadwerkelijke stream niet vanuit de GoPro-app regelt, maar met een laptop of PC/Mac waar je de microfoon op aansluit. Dan heb je aanvullende apparatuur nodig, zoals een capturecard.

    Ik kan je een advies op maat geven via onze Livestream Helpdesk. 2. Tineke op 30 april 2020 om 13:29

  Hi Guido,

  Kun je mij een camera aanraden voor het vastleggen van mijn online fitness les video’s?

  Ik gebruik nu mijn eigen Iphone 10 als camera. vervolgens monteer ik ze in I movie en dat gaat prima. Nu wil ik graag een apart camera aanschaffen zodat ik mijn Iphone voor andere zaken kan gebruiken. Naast video’s opnemen geven we ook LIVE stream lessen via ZOOM. De camera moet dus ook geschikt zijn voor LIVE stream sessies. Verder is het geluid ook een dingetje.

  Ik werk nu met een mixer en stream de muziek vanaf een aparte computer naar de ZOOM sessie. Het geluid is redelijk, maar houdt niet over. Voor de docent die lesgeeft werken we met een draadloze headset die ook via de mixer naar de audio computer wordt geleidt. Ik zoek nu naar een ideale oplossing voor de camera.

  Ik zou het erg waarderen al je me een tip geeft zodat ik de betreffende camera kan aanschaffen.

  Hartelijke groet, Tineke van der Klok

  • Guido Hoogsteder op 1 mei 2020 om 16:31

   Natuurlijk adviseer ik je graag. Eerst even over Zoom: de beeld- en geluidskwaliteit zijn bij Zoom matig. Het geluid klinkt niet best en ook het beeld laat wat mij betreft te wensen over. Voor een video-call is het misschien goed genoeg. Voor alle andere videotoepassingen zou ik Zoom afraden.

   Voor mij is het handig om te weten wat voor camera je nu gebruikt voor Zoom. Is dat een webcam? Als je een betere camera wil gaan gebruiken, heb je ook wat extra randapparatuur nodig om dit op je PC aan te sluiten, dus alleen een andere camera is niet voldoende. Zou je me willen mailen met wat meer informatie? Dan help ik je op weg. Je mag me ook een bericht sturen via de Facebook Messenger knop op de website.

 3. Tineke op 3 mei 2020 om 14:31

  Mijn huidige camera is Iphone x
  Mixer allen&heath
  Ik zoek alternatief voor camera en rand toebehoren indien nodig
  Welke live stream provider raad jij aan?
  Ik stuur je nog een link met voorbeeld wat ik nu doe

  • Guido Hoogsteder op 8 mei 2020 om 00:46

   We hebben elkaar inmiddels telefonisch gesproken. Hopelijk heb je wat aan de informatie die ik je heb gemaild.

 4. Astrit Verstijnen op 7 mei 2020 om 13:45

  Beste Guido, ik heb een vergelijkbare vraag als Tineke. Ik geef online yogalessen en ben op zoek naar een webcam of gopro om te filmen. Ik film nu met een iPhone en bewerk in Imovie. Wat zou je me adviseren om aan te schaffen als alternatief voor het filmen met iPhone? En ook ik wil graag frequent live lessen gaan verzorgen. Je geeft aan dat de kwaliteit van Zoom matig is. Hoe zou je me adviseren dat aan te pakken dan?

  • Guido Hoogsteder op 8 mei 2020 om 01:02

   Afhankelijk van welke iPhone je nu gebruikt, is een webcam meestal geen upgrade. Zeker bij de laatste iPhones (8, X, 11 en laatste SE) is de camera echt beter dan een webcam of GoPro. De keuze voor een camera hangt van een aantal dingen af, waaronder gewenste kwaliteit, budget en je bereidheid om ook aanvullende apparatuur aan te schaffen.

   Neem je bijvoorbeeld een betere camera, zoals een Handycam, (semi-)professionele videocamera, DSLR- of systeemcamera, dan moet je een capture card hebben om het videosignaal om te zetten naar USB 3. Daarmee zorg je dat je PC het beeld en geluid ook kan verwerken. Ook je PC of laptop moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder een goede processor, veel geheugen en een goede (tweede) videokaart.

   Wat betreft het platform zijn er ook weer verschillende opties. Ik kan niet één bepaald platform aanraden omdat ook hiervoor je wensen en eisen bepalen welk platform voor jou het meest geschikt is.

   Waar loop je nu het meest tegenaan en welk onderdeel van je video’s en livestreams vind je het meest belangrijk om nu te verbeteren?

 5. Kilo op 9 mei 2020 om 15:38

  Beste Guido,

  Mijn vrouw biedt pilates/yoga lessen online aan. Voorlopig gebruikt ze ZOOM met de interne webcam van de laptop + Rode Wireless GO.

  De lessen kan je LIVE mee volgen of 48 uur lang bekijken via ZOOM. Van ZOOM ben ik tevreden over de mogelijkheden maar de opnames blijven regelmatig hangen (recording processing) waardoor ze de les volledig opnieuw moet doen/opnemen.

  Wat raad jij aan qua platform?
  Wat raad jij aan voor een basissetup? Geen DSLR camera met capturekaart… dat wordt te duur en is voor online overkill… denk ik

  Mvg

  • Guido Hoogsteder op 9 mei 2020 om 21:03

   De Rode Wireless GO is een fijne draadloze set/microfoon hiervoor en met een prijskaartje onder 200 euro heel betaalbaar.

   Je zou een betere webcam kunnen kiezen, zoals de Logitech Brio. Probleem hiermee is dat vrijwel alle webcams momenteel uitverkocht zijn, of ver boven de prijs verkocht worden. Er zijn ook camera’s die zelf kunnen opnemen en streamen, zoals de Mevo Plus. Ook die is momenteel helaas uitverkocht.

   Een GoPro Hero 7 Black of GoPro Hero 8 Black kan ook streamen. Nadeel is dat je daar geen externe audio aan kunt toevoegen, dus voor jullie waarschijnlijk geen optie.

   Bovenstaande is een advies op basis van de informatie die je nu geeft. Als het beschikbare budget niet bekend is, is het lastig om een echt goed advies te geven dat bij jullie situatie past.

   Bij andere reacties op deze pagina gaf ik al aan dat ook de keuze voor een platform lastig te bepalen is zonder aanvullende informatie. Sommigen hebben met hun telefoon veel succes op Instagram (besloten account speciaal voor de lessen) of op Facebook.

   Ook een besloten stream via YouTube is mogelijk. Die kun je bijvoorbeeld op een besloten deel van je website delen. De opname-functie van YouTube is overigens ook erg goed. Tegelijkertijd ook lokaal opnemen heeft de voorkeur.

   • Emiel op 29 oktober 2020 om 13:36

    Een GoPro Hero 5 t/m 9 kunnen wel degelijk een externe audiobron gebruiken. Voor de Hero 8 en 9 is daar de MediaMod voor te krijgen zodat je direct gebruik kan maken van micro-HDMI (naar een capture card bijv.) minijack (in te stellen als mic input of line-in signaal) en tevens USB-C voor voeding of webcam modus.

    Daarnaast is er ook de externe mic/line adapter te krijgen die vergelijkbaar is maar zonder Micro HDMI poort en die werkt ook op de Hero 5 t/m 7, en ook de 8 en 9.

    Optioneel zou je dus een draadloze microfoon met ontvanger kunnen koppelen aan je GoPro en zo draadloos werken. Een vrij prijzige oplossing in verhouding maar het werkt.   • Guido Hoogsteder op 31 oktober 2020 om 01:15

    Die oplossing kende ik niet. Bedankt voor je nuttige toevoeging. 6. Hannelore op 26 mei 2020 om 11:15

  Hallo Guido,

  Om onze kerkdiensten te kunnen streamen zijn wij op zoek naar de juiste apparatuur om dit zo goed mogelijk te doen. De camera komt op een balkon te staan op ongeveer 3 meter hoogte en moet een afstand overbruggen van max. 7 meter. Graag informeer ik bij jou of de keuze, die gemaakt is door een van de vrijwilligers die zich er in heeft verdiept, de juiste is gezien de omstandigheden?

  Het gaat om deze camera: PTZ Webcam (HuddleCamHD HC3X-BK-G2) (afstand bestuurbaar)

  Alvast bedankt voor jouw advies.

  vriendelijke groet,
  Hannelore Lamers

  • Guido Hoogsteder op 26 mei 2020 om 15:32

   De HuddleCam is bedoeld voor een kantoorsetting in een relatief kleine ruimte. Ik verwacht dat de zoom-functie van deze camera is iets te beperkt is voor jullie situatie. Ook als jullie kerk wat donker is, kan de beeldkwaliteit met deze camera’s wat slechter zijn.

   De keuze voor de camera hangt van tal van factoren af, waaronder de plaatsing en de ruimte, maar ook het beschikbare budget en de overige apparatuur die je gebruikt. Ik kan je gerichter adviseren als ik meer gegevens heb. Je kunt daarvoor een afspraak inplannen. Ik neem e.e.a. graag met jou of één van de vrijwilligers door.

 7. Agnejs op 5 augustus 2020 om 11:14

  Hoi Guido,

  Bedankt voor de informatie, duidelijk overzicht van de verschillende camera’s.
  Heb je enig idee of er ook een camera is die je op afstand kunt bedienen.

  Ik ga live streamen om toch workshops te kunnen blijven geven in de covidtijd, daarbij moet ik ook inzoomen op de technieken die ik toepas. Dit wil ik tijdens de workshop zelf doen, aangezien ik dan niemand nodig heb om te filmen.

  Ben benieuwd

  • Guido Hoogsteder op 5 augustus 2020 om 19:54

   Bij veel handycams wordt een afstandsbedening meegeleverd waarmee je kunt zoomen. Daarnaast zijn er nog PTZ-camera’s die je met presets ook bepaalde details duidelijker in beeld kunt laten brengen.

   Ook met de Mevo camera die ik op deze pagina noem, kun je inzoomen op een deel van het beeld. Deze is helaas wat minder goed verkrijgbaar momenteel. De opvolger Mevo Start is een goed alternatief. Beide zijn erg makkelijk in gebruik en je hebt eigenlijk verder geen apparatuur nodig, naast een smartphone of tablet.

   In jouw situatie zou ik echter kiezen voor twee camera’s; één die jou laat zien en een stukje van je omgeving, en één die wat meer van boven close beeld geeft van waar je mee bezig bent. Je stelt beide camera’s vooraf in en tijdens de stream schakel je tussen beide camera’s. Dat lijkt me voor jou de beste opzet, maar vereist wel wat meer apparatuur dan een enkele camera zoals de Mevo Start.

   Ik zie dat je ook in Tilburg gevestigd bent. Zullen we iets afspreken om op jouw locatie de mogelijkheden door te nemen? Dan kan ik je beter adviseren.

   • agnes op 6 augustus 2020 om 09:33

    Bedankt voor je snelle reactie. Fijn dat je zo meedenkt. Zou super zijn om iets af te spreken, zie nu pas dat je ook in Tilburg zit.   • Guido Hoogsteder op 6 augustus 2020 om 17:10

    Ik bel je morgen wel even. 8. Edo den Haring op 30 september 2020 om 15:50

  Hi Guido,

  Ik wil live event organiseren voor onze club. Het gaat om een handbal veld binnen.

  Wat voor camera kan ik daar het best voor gebruiken (budget is beperkt) en kan ik ook meerdere camera’s gebruiken?

  Alvast dank,

  Groeten,
  Edo

  • Guido Hoogsteder op 1 oktober 2020 om 13:58

   Bedankt voor je vraag. Ook bij sportwedstrijden zijn er heel veel mogelijkheden. Wil je een camera die zelf streamt of heb je budget voor een goede camera met een systeem dat vervolgens de stream verzorgt? Wil je hierbij ook de score in beeld brengen of gebruik maken van een commentator? Dan wordt het alweer een heel andere setup.

   Voor een basic stream, niet te ingewikkeld; kies dan de Mevo Start. Er wordt gewerkt aan een multi camera app voor Mevo Start. Ik ben één van de beta-testers en het werkt best goed (ik test met twee Mevo Plus camera’s). Je kunt dan tussen meerdere camera’s schakelen. Met een Vimeo Producer abonnement kun je ook nog titels in beeld brengen, of een countdown timer vooraf en tijdens de pauze. Je zou dan ook de score kunnen tonen.

   Wil je alleen een goede camera en geen toevoegingen, dan heb je altijd nog een PC, laptop of streaming kastje nodig. Dat maakt de kosten al een stuk hoger.

   Wil je meer? Dan heb je een goede PC met grafische kaart nodig. Daar kan ik je bij helpen. Alleen kost dat wat meer tijd. Je kunt daarvoor een afspraak inplannen met de Livestream Helpdesk.

  • Dilly op 10 december 2020 om 11:49

   Hoi Guido,
   Ik wil een camera aanschaffen waarbij je je handen vrij hebt. Zeg maar draagcamera maar je moet ook live kunnen streamen. Nu heb ik bijna niks kunnen vinden of zoek ik verkeerd?

   • Guido Hoogsteder op 13 december 2020 om 19:43

    Voor de GoPro Hero9 Black zijn talloze mounts verkrijgbaar waardoor je deze zo kunt bevestigen dat je jouw handen in bijna alle situaties vrij hebt. 9. Ruben op 30 september 2020 om 19:10

  Beste Guido,

  Ik zoek een camera om een voetbalwedstrijd live te streamen. Kun je mij wat adviseren op het gebied van een camera?
  De stream wil ik laten lopen via OSB en Twitch of advisieer jij iets anders?

  Ik hoor graag wat van je.

  • Guido Hoogsteder op 1 oktober 2020 om 14:11

   Net als bij de vraag over het streamen van handbalwedstrijden (hierboven), geldt ook bij het streamen van voetbalwedstrijden dat er veel mogelijkheden zijn.

   Je weet al dat je OBS wil gebruiken. Dat is zowel op Windows als Mac een prima keuze. Ik heb zelf een voorkeur voor vMix (op Windows). In combinatie met een capture card (intern of extern) kun je kiezen uit een keur van videocamera’s. Omdat je buiten staat en waarschijnlijk veel met de camera beweegt, kun je het best gaan voor een robuuste camera zoals de Sony HXR-NX100.

   Ga je het spel van dichterbij volgen met de camera? Zorg dan in elk geval voor een goed statief, zoals de Manfrotto MVK504AQ Videostatief Kit (MVT535AQ + 504HD). Die is wat duurder. Ze gaan wel een leven lang mee!

   Wil je meer advies dat beter aansluit bij je wensen, dan raad ik de Livestream Helpdesk aan. Dan hebben we wat meer tijd om door je setup heen te lopen en krijg je eventueel een apparatuur lijst voor jouw situatie.

 10. Jan op 12 oktober 2020 om 18:34

  Hi Guido, geeft de Sony CX625 via de HDMI-output video én audio TIJDENS het filmen?
  De specs bij aanbieders van deze camera zijn daar niet duidelijk over. Veelal blijkt dat video én audio alleen mogelijk bij playback. Thx

  • Guido Hoogsteder op 12 oktober 2020 om 21:33

   Als een Sony Handycam camera de mogelijkheid heeft om live beeld via HDMI door te geven, dan wordt (voor zover ik weet) standaard audio meegestuurd met dit HDMI-signaal. Zo ook bij deze Sony CX625.

 11. Jos op 20 oktober 2020 om 11:28

  Wij verzorgen nu een livestream programma via OBS naar onze webite. We hebben twee Logitech Brio’s. We willen nu ook buiten onze studio opnames maken (live) en die streamen naar OBS. Welke camera adviseer je dan?

  • Guido Hoogsteder op 21 oktober 2020 om 11:22

   Om deze vraag te beantwoorden heb ik wat meer informatie nodig. Het is me niet helemaal duidelijk wat je dan precies buiten wil filmen en of je je OBS set ook mee naar buiten wil nemen, of dat je de camera op afstand in wil voegen in je stream binnen. Ik raad je aan om een afspraak te maken met onze Livestream Helpdesk. Dan krijg je een advies op maat.

 12. Waldo Wolff op 20 oktober 2020 om 12:54

  Hoi Guido,

  Wij zijn een yogastudio die o.a. onze lessen live streamed via Zoom. Ik gebruik voor het filmen een Logitech C920 en een Canon EOS 1100D die ik capture met Sparkosoft. Als microfoon gebruik ik de Samson XPD2. Ik heb onlangs nog een 2e hands camcorder gekocht, waarvan ik het beeld capture met AVerMedia GC311, als backup voor de Canon.

  Ik ben best wel tevreden met deze setup maar ik zoek software om beeld en (systeem)geluid lokaal op te nemen. Heb jij enig idee welke software daar geschikt voor is?

  • Guido Hoogsteder op 21 oktober 2020 om 11:37

   Leuke setup heb je bedacht! Je schakelt dan nu in Zoom tussen de verschillende camera’s, begrijp ik? Als je een lokale opname wilt maken, dan moet je het schakelen ook in die software gaan doen.

   De software kan een output geven die lijkt op wat een webcam uitstuurt. Zoom herkent dit signaal en zo kan je dit dus ook toevoegen als camerabron in Zoom. Voor Windows zijn OBS en vMix softwarepakketten waarmee dit kan, waarbij vMix mijn voorkeur heeft. Werk je op een Mac, dan kun je OBS en Ecamm Live gebruiken.

   Voeg ook je microfoon toe in de software. Als beeld en geluid niet synchroon lopen, moet je in de software een kleine vertraging instellen voor je audiobron.

   • Waldo op 21 oktober 2020 om 12:57

    Ja, ik schakel in Zoom tussen de verschillende camera’s. De Logitech voor als de instructeurs zitten op de mat en de Canon voor de wide shot.
    Ik ga direct met Vmix aan de slag. Superbedankt voor je hulp!   • Guido Hoogsteder op 21 oktober 2020 om 13:35

    Graag gedaan. Succes! 13. Roland op 23 oktober 2020 om 16:21

  Hoi Guido, dank je wel voor een duidelijk overzicht.
  Graag wil ik je nog om advies vragen: voor de band waarin ik speel zijn we op zoek naar een camera met kwalitatief goede audio om een live concert te kunnen streamen. Van belang is dat de audio input wel wat volume aan kan (en niet overstuurd raakt / gaat clippen).

  Wat kan je aanbevelen op dit gebied?

  Alvast hartelijk dank!

  • Guido Hoogsteder op 23 oktober 2020 om 23:09

   Alle camera’s met een goede audio input (XLR) zijn geschikt. Je kunt op dit soort camera’s eigenlijk altijd het volume goed regelen en je kunt dan ook kiezen uit bepaalde dB niveaus.

   De Sony HXR NX200 kan dit prima aan. Anders kun je het geluid ook via een USB audio interface of een USB mengpaneel op je PC binnen laten komen.

   Ga je voor een losstaande audio-oplossing? Dan moet je in je streamsoftware vaak nog een vertraging toevoegen voor de audiobron.

 14. Twiggy op 29 oktober 2020 om 16:01

  Ik zie hier al heel wat vragen rond yogastudio’s. Zelf geven we online Zoom yogalessen met een Logitech camera en een Samson XPD2. Dit functioneert redelijk, de speaker van Samson is goed maar soms wat onhandig op ons hoofd.

  We gaan een stap verder en zijn een eigen online Yogaplatform aan het maken met vaste opgenomen lessen. Deze lessen zullen via YouTube opgenomen worden. Nu ben ik op zoek naar een iets betere kwaliteit camera en een heel goede speaker. Wat raad jij aan? Ik ben compleet leek hierin. Ook een tip i.v.m. het bewerken van de beelden is welkom. Alvast heel erg bedankt.

  • Guido Hoogsteder op 31 oktober 2020 om 01:31

   Ga je de video’s opnemen in een donkere ruimte? Zorg dan voor extra verlichting en een camera die beter om kan gaan met omstandigheden met minder licht. Qua microfoon is een draadloze microfoon wel heel handig, bijvoorbeeld de Rode Wireless Go met de Rode Lavelier Go en een headset. Die is vaak wat lichter dan een grotere headset zoals de Samson. Je kunt ook een gevoelige richtmicrofoon zoals de Rode NTG1 op een statief gebruiken.

   Video’s bewerken kan met verschillende programma’s. Een aantal meer professionele video editors zijn bijvoorbeeld Vegas Pro (Windows), Adobe Premiere Pro (Windows/Mac) of Final Cut Pro (Mac). Maar ook filmen met je iPhone met de app Filmic Pro in combinatie met audio via AirPods Pro en dan monteren met iMovie kan een prima oplossing zijn. Opties genoeg, ook als je een beperkter budget hebt. Voor een advies op maat kun je een afspraak maken met onze helpdesk.

 15. Masja op 3 december 2020 om 11:08

  Hoi Guido, bedankt voor het heldere overzicht! Ik had zelf al vooronderzoek gedaan voor de aanschaf van handycam of een webcam, maar was er nog niet over uit. Maar na het lezen van dit overzicht is het mij wel duidelijk (doordat ik beweeg naar en van de camera af, tot 2,5 meter) dat het geen webcam moet worden, dus dank je wel daarvoor.

  Mijn twijfel ligt nog tussen de Sony FDR AX43 en de AX53. De AX43 ligt meer binnen mijn (kleine) budget. Ken jij de AX53 en zie jij een groot voordeel waardoor ik voor die zou kiezen?

  Ik ben (ook 😉 ) een yogadocent die online is gegaan. Tot nu toe vooral livestream, wat met goede daglichtlampen en de camera van mijn laptop prima gaat. Ik heb een headset Samson XPD2 wat goed geluid geeft, ook als ik op mijn kop sta of op het kastje lig.

  Nu wil ik ook kwalitatief goede video’s gaan maken. Ondanks dat ik met Movavi Video editor mijn video’s, die ik met mijn laptop heb gemaakt best redelijk krijg, is dit bij lange na niet de kwaliteit die ik wil gaan verkopen.

  Ik wil een goede aankoop doen (ook voor de toekomst) en niet, omdat op dit moment mijn budget zeer klein is, een miskoop doen. Mijn twijfel bij de Sony camera is nog hoe ik mijn geluid (USB met bluetooth) aansluit op de videocamera. Heb jij tips? Of adviseer jij niet te gaan ‘knutselen’ en voor een andere microfoon (of camera) te gaan?

  • Guido Hoogsteder op 3 december 2020 om 14:37

   Beide camera’s zijn intern hetzelfde. Dus je krijgt uit beide camera’s dezelfde beeldkwaliteit.

   Er zijn drie verschillen tussen beide camera’s; De AX53 heeft een extra viewfinder achterop, die ervoor zorgt dat je het beeldscherm niet hoeft open te klappen. De resolutie van het uitklapscherm is bij de AX53 wat hoger. Daarnaast heeft de AX53 een nachtmodus. In jouw geval wegen die extra functies waarschijnlijk niet op tegen het prijsverschil.

   Ik zou de AX43 nemen. Via deze link krijg je bovendien tijdelijk 100 euro cashback op de Sony FDR-AX43. Da’s mooi meegenomen!

   Uit je verhaal begrijp ik dat je vooral wil opnemen met deze camera. Dan kun je alsnog gebruik maken van je huidige microfoon. Je neemt het geluid dan met je headset op via de computer. In de montage moet je het geluid synchroniseren. Dit doe je door aan het begin van de opname even één keer te klappen. Op de piek in het geluid van de klap kun je in je montageprogramma het geluid van je headset gelijk leggen met die van de microfoon in de camera. Het geluid van de camera schakel je daarna uit in de montage. Alles loopt dan gelijk. Een andere microfoon kan later altijd nog, als je budget het toelaat.

   We kunnen wel een clubje beginnen met alle livestreamende yogadocenten. 😀

   • Masja op 3 december 2020 om 16:47

    Inderdaad haha, leuke naam ook Live Streamende Yogadocenten 😉
    Super fijn, de uitleg en dit laatste zetje 😀 Net de AX43 + statief + Elgato CamLink besteld. Enorm bedankt! 16. Ben V. op 3 december 2020 om 21:19

  Beste, ik sta versteld voor de hulp die je hier bied. Ook ik zoek voor mijn bedrijf een kwalitatieve camera om indoor belangrijke “shows” mee te livestreamen.

  Wij werken met een ATEM Mini Pro mixer waarop nu 2 Logitech Brio zijn aangesloten (via usb naar laptop in OBS en dan als screen HDMI-out naar ATEM mixer). De ATEM Mini Pro wordt dan als webcam bron gekozen in diverse programma’s als Teams, Skype, enzovoort.

  Maar we zoeken dus een kwalitatieve “hoofd” camera die een HDMI out heeft. Er moet een mogelijkheid zijn om later een shotgun mic op te installeren (al dan niet via XLR, ook 3,5 mm is goed). We dachten eerst aan de Panasonic X1500 maar Panasonic schrikt me wat af. Ik heb thuis een LX15 en het menu vind ik enorm frustrerend om in te werken.

  Daarom kijk ik liever naar de Sony AX700 maar deze is overal uitverkocht. Heb jij nog raad?

  • Guido Hoogsteder op 4 december 2020 om 00:08

   Menu’s kunnen soms inderdaad hele puzzels zijn. Ik gebruik zowel Sony als Panasonic en in beide moet ik zoeken. Aan de andere kant, van de Panasonic camera die ik in de thuisstudio heb hangen, heb ik het menu al heel lang niet gebruikt. De vraag is dus of je er veel mee te maken krijgt.

   De Sony FDR-AX700 is bij diverse webshops nog op voorraad.

 17. Anniek op 14 december 2020 om 14:05

  Hi Guido,
  Ik wil graag een buiten webcam opstellen en deze altijd, live laten streamen via YouTube en dan integreren op mijn website. De webcam komt op het dak van ons appartement te staan en richt dan op de Etna vulkaan. Kortom, het onderwerp is vrij ver weg van de webcam, maar je kunt wel de vulkaan mooi van afstand zien en natuurlijk bij een eventuele uitbarsting.

  Wat voor webcam/ ip camera heb ik hiervoor nodig en wat voor apparatuur verder nog? Ik ben hier echt een leek in! Ik zie dat het gekoppeld moet worden aan een laptop, dat is geen probleem, die heb ik natuurlijk, maar moet die dan altijd aan staan? Hoe werkt dit? Ik hoop dat je me kunt helpen!

  • Guido Hoogsteder op 16 december 2020 om 00:25

   Houd er rekening mee dat je met dingen op het dak meestal ook aan de bliksemveiligheid moet denken. Misschien kun je de camera ergens onder een afdak (van een balkon) monteren? Dat lijkt me al een stuk veiliger. Ik ben echter geen expert op dat gebied en ken de regelgeving in Italië ook niet, dus laat je daarover informeren.

   Als je een (spatwaterdichte) PTZ bewakingscamera neemt met een HDMI of SDI uitgang, dan kun je deze koppelen aan een streaming-apparaat zoals een ATEM Mini Pro of een LiveU Solo. Hierdoor hoeft je laptop niet dag en nacht aan te staan. Het streamen nemen deze apparaten voor hun rekening.

   Bij een camera met SDI-uitgang moet je nog wel een omvormer van SDI naar HDMI hebben. Ik ben niet zo thuis in dit soort bewakingscamera’s, dus ik kan je helaas geen specifieke camera aanraden.

 18. Bart op 29 december 2020 om 15:10

  Ik ben op zoek naar een videocamera met ingebouwde streamfunctionaliteit naar onze eigen RTMP server. Liefst ook nog spatwaterdicht, omdat er buiten mee gefilmd gaat worden. Wat kunnen jullie me adviseren?

  • Guido Hoogsteder op 2 januari 2021 om 23:22

   Het eerste dat in me op komt is; je smartphone. Die zijn tegenwoordig bijna allemaal spatwaterdicht en met een app zoals RTMP Live, LiveReporter of Airmix Solo kun je via RTMP een stream opzetten.

   Liever een gewone camera? Panasonic heeft nu een aantal camera’s waarmee je via RTMP kunt streamen (via wifi). Het gaat om de Panasonic HC-X1500, HC-X2000, AC-CX10 en de AG-CX350. Met een camerahoes zijn die best bestand tegen wat druppels.

   Bij een vaste buitenopstelling kom je al snel uit bij IP- of beveiligingscamera’s.

 19. Ronald op 6 februari 2021 om 11:09

  Hi Guido,
  Super hoor al je informatie, top!
  Wij willen onze klanten online 1 op 1 inlijst advies bieden (wij zijn lijsten fabrikant :)) en denken aan een eenvoudige set up met de Mevo Start zodat je in je eentje kunt werken. De camera zal vooral van de adviseur beeld vastleggen en soms inzoomen naar de tafel. Wanneer we merken dat er daadwerkelijk behoefte is willen we uitbreiden met een 2de Mevo start (boven de inlijsttafel) en de multicam app van Mevo.
  Lijkt jou dit ook een voor de hand liggende keuze en heb je een advies waar we het beste deze 1 op 1 online (livestream) aan kunnen bieden?

  • Guido Hoogsteder op 6 februari 2021 om 12:24

   De multicam app van Mevo is nog in beta. Het is wel beschikbaar. Het wordt echter nog getest en het gebruik ervan zou ik, buiten een test-opstelling niet aanraden. In de multicam app is het in elk geval niet mogelijk om gebruik te maken van de zoom-functie. Je kunt wel schakelen tussen beide camera’s. Het is nog niet duidelijk wanneer de multicam app uit beta gaat.

   Mevo is onlangs overgenomen door Logitech en dat maakt het wat lastig om te zien waar dit heen gaat. Ik verwacht dat ze redelijk hun eigen gang kunnen gaan, maar het zou ook zomaar kunnen dat e.e.a. wordt samengevoegd met de techniek of software van Logitech.

   Voor één op één sessies zou ik gebruik maken van Skype, Teams of Zoom. Via de Mevo app is dat niet mogelijk. Daarom is het beter om het beeld in een PC of Mac te brengen. Tenzij je de opzet echt basic wil houden, en een ander platform zoals YouTube of Facebook geen probleem is, zou ik de Mevo’s via NDI (over je netwerk) in een PC of Mac brengen. Dan kun je met software als vMix of OBS beide camera’s combineren. De output van de software kun je dan als input selecteren in Skype e.a.

 20. Roland op 8 februari 2021 om 11:18

  Hoi Guido,
  Dank voor het mooie overzicht en toelichting. Een aanvullende vraag; ik wil graag een muziekoptreden streamen maar ben nog niet uit wat de beste optie is om goed audio uit een zaal op te vangen. Zonder dat e.e.a. overstuurd raakt. Heb je misschien daar ook nog tips voor? Zou mooi zijn als het in combinatie kan met een action camera (om het wat dynamischer te maken).

  • Guido Hoogsteder op 8 februari 2021 om 15:17

   Het beste is om de output van een mengpaneel te pakken en die al input te gebruiken in je camera of videomixer/PC.

 21. Tamara Vervloessem op 13 februari 2021 om 15:54

  Dag Guido,

  Hartelijk dank voor deze heldere uitleg.
  Ik ben al even op zoek naar een camera waarbij ik mijn fitnesslessen live kan streamen via MS Teams. Ik heb onlangs een Logitech webcam aangeschaft wat de beeldkwaliteit sterk omhoog brengt, maar ik zou eigenlijk een groter beeld (wide angle) willen. Ik sta er nu maar half op… Zou jij me verder kunnen helpen?

  Groetjes,
  Tamara

  • Guido Hoogsteder op 13 februari 2021 om 19:42

   De eerste optie waar ik aan denk is een GoPro. Die heeft een grote beeldhoek en dan sta je er waarschijnlijk wel helemaal op. Hangt natuurlijk ook af van de afstand tussen jou en de camera, maar GoPro’s worden in de meest kleine hoekjes gehangen en brengen dan toch veel in beeld. Ze worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt als er in een auto gefilmd wordt.

   Bijvoorbeeld de GoPro Hero Black 9 met de Media Mod en dan via een Elgato Camlink capture card in je PC.

   Ook de Mevo Start heeft best een grote beeldhoek en zou een optie kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Abonneer je op reacties


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word een expert met Facebook Live

Download de gratis checklist

Jouw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het verzenden van berichten waar je voor aangemeld bent.