De negen beste camera’s voor live streaming

Live video kan niet zonder goede videocamera. Ik krijg dan ook vaak de vraag wat de beste camera is voor live streamen van video.

Het artikel waarin ik dit behandel is niet voor niets het meest gelezen artikel op mijn blog.

Elke situatie is anders

Jouw wensen zijn anders dan die van anderen. Als ik niet weet wat de situatie en het doel van de live video is, kan ik lastig advies geven.

Daarom beschreef ik in het eerdere artikel de belangrijke punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een videocamera.

Vier soorten camera’s

Er zijn grofweg vier verschillende soorten camera’s waaruit je kunt kiezen;

 • Smartphones
 • Webcams
 • IP-camera’s
 • (Semi) professionele videocamera’s

Klik hier als je meer wilt weten over live streamen met je smartphone.

In dit artikel kijken we naar een aantal webcams en (semi) professionele camera’s die geschikt zijn voor de meeste thuisstudio of kantoorstudio settings.

Webcams

Webcams zijn heel handig voor livestreamen via Facebook of YouTube. Je sluit ze aan en worden eigenlijk altijd herkend door je PC.

Je hebt ook geen dure videokaart of capturecard nodig. Dat maakt een webcam een aantrekkelijke optie voor als je een camera voor live streamen zoekt.

Logitech c920 (USB 2.0)

De Logitech C920 webcam is één van de meest bekende en meest gebruikte webcams ter wereld. Dat is ook niet zo gek.

De videokwaliteit is prima en de webcam is eenvoudig in gebruik. Voor een livestream waarbij je iets van dichtbij in beeld wil brengen, is dit een prima keus.

Logitech c920 webcam

De C920 is minder geschikt als je achterin een zaal zit en gebeurtenissen op een podium wilt streamen. Daarvoor is de afstand te groot.

Dit geldt eigenlijk voor elke webcam; vooral geschikt voor het in beeld brengen van een onderwerp dat dicht bij de camera in de buurt is.

Logitech Brio (USB 3.0)

De Logitech Brio is een bijzondere webcam. Deze webcam neemt namelijk op in 4K.

Logitech Brio 4K webcam.

Verder zijn de functies gelijk aan die van de C920. Het voordeel van 4K is wel dat je vanuit dit grote beeld uitsnedes kunt maken in bijvoorbeeld 720p.

Zo kun je met één camera het gebruik van meerdere camera’s simuleren. Het beeld van de Brio is erg goed, maar het blijft een webcam. De webcam is sinds de uitbraak van Covid-19 lastig verkrijgbaar.

Zoom Q2n

De derde webcam is eigenlijk niet echt een webcam. De Zoom Q2n is een handzame videocamera met webcam functie.

Zoom Q2n live streaming webcam

Zoom staat bekend om de goede audio-recorders die het maakt. De Q2n heeft dan ook een geweldige microfoon aan boord.

Deze microfoon maakt deze camera uitermate geschikt maakt voor het maken van opnamen van muzikanten.

(Semi-)professionele camera’s

Wil je een betere beeldkwaliteit en ook meer controle over het beeld, dan kies je beter voor een (semi-)profesisonele camera.

Dat kan een goedkope handycam zijn, of een DSLR. Je kunt natuurlijk ook een camera kopen die voor TV-producties gebruikt wordt. Er zijn heel veel opties.

Dit zijn naar mijn idee drie goede camera’s die aan de basiseisen voldoen, waarbij een schone output (zonder bedieningsmenu in beeld) essentieel is.

Sony HDR CX625

De Sony HDR CX625 is dan zo’n beetje de goedkoopste optie van rond 400 euro.

Sony HDR CX625 handycam voor live streamen.

Het grote voordeel is dat een handycam zoals de CX625 erg gebruiksvriendelijk is. Iedereen kan deze camera instellen en bedienen.

Het levert een veel beter beeld en mogelijkheden dan een webcam. Je kunt bovendien via mini-jack een microfoon aansluiten.

Met HDMI ga je via een capturecard naar je PC of streaming-device (zoals de ATEM Mini Pro) en je kunt meteen live.

De mogelijkheid van optische zoom is ten opzichte van een webcam een groot voordeel, net als de iets betere lichtgevoeligheid.

Ideale camera voor wie net iets meer kwaliteit en opties verlangt.

Wil je liever een 4K camera? Dan is de Sony FDR AX43 een goede optie.

Sony FRD AX43 4K camera

De prijs hiervan ligt rond de 650 euro.

Blackmagic Design Studio Camera 4K

Wil je kwaliteit, dan is de Studio Camera 4K het neusje van de zalm. Deze camera van Blackmagic Design misstaat niet in een TV-studio.

Blackmagic Design Studio Camera 4K

Ondanks dat, is de camera toch nog heel schappelijk geprijsd. Dat het een meer professionele camera is, merk je al aan de opties.

Een microfoon of mengpaneel aansluiten gaat via degelijke XLR kabel en de camera heeft professionele SDI output. HDMI is niet beschikbaar.

Het grote beeldscherm is vooral handig voor wie achter de camera staat. Als je alleen gaat streamen heb je er minder aan, maar het ziet er wel gaaf uit.

Uitgebreide instellingen

Zelf kleurbalans instellen? Zelf bepalen welke lens je wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor een mooie scherptediepte?

Een goede lens moet je dus nog wel aanschaffen of uit je fotografie-kit grissen.

Deze Blackmagic camera kan het allemaal. Voor beginners misschien een beetje too much. Wil je hoge kwaliteit, dan is dit je beste keus.

Panasonic GH5

Eén van de bekendste DSL camera’s voor video is de Panasonic GH4, toch noem ik hier liever de opvolger de Panasonic GH5.

Panasonic GH5

De belangrijkste verschillen zijn 4K en de ingebouwde beeldstabilisatie in de GH5.

Geloof me, daar ga je plezier van hebben, zeker als je ook buiten het live streamen nog video’s en foto’s met deze camera wil maken.

Er is ook een mooie audio-adapter verkrijgbaar voor de GH5 en dat maakt je live video’s meteen een stuk beter.

Tot slot is het beeld van de Panasonic, met de juiste lens, uitmuntend.

Camera’s die zelf kunnen streamen

Er zijn steeds meer camera’s waarmee je direct (zonder extra apparatuur) live kunt streamen. Meestal alleen streamen naar sociale media.

Deze drie camera’s hebben deze mogelijkheid ook.

Mevo Start

De Mevo Start is meteen een heel bijzondere camera. De Mevo kan als enige echt geheel zelfstandig streamen.

Mevo Start livestream camera

De camera geeft je via de Mevo Camera App de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende beeld uitsnedes.

Daarmee krijg je de illusie van meerdere camera’s. De camera moet wel redelijk dicht bij het onderwerp geplaatst worden.

De Mevo Start heeft verder een webcam functie en je kunt (met een adapter) ook gebruik maken van NDI|HX in combinatie met OBS, Ecamm Live of vMix.

Ook de oudere Mevo Plus is nog verkrijgbaar. Deze vind ik persoonlijk beter. Omdat de Plus niet meer gemaakt wordt, krijgt de Mevo Start toch het podium hier.

DJI Osmo

Wil je onderweg streamen? Dan kun je gebruik maken van de DJI Osmo, een gestabiliseerde camera.

DJI Osmo

De camera is vooral geschikt voor streamen vanuit de hand, zogenaamde selfie-streams. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de drones van DJI.

Live streamen gaat met de Osmo via de app van DJI; DJI Go. Hierin kun je kiezen voor Facebook Live, YouTube Live en RTMP (handmatig instellen).

Daarnaast kun je de camera ook gebruiken voor filmische gestabiliseerde opnamen.

GoPro Hero8 Black

De GoPro Hero8 Black is een bekende action-camera waarvan iedereen de beeldkwaliteit wel kent. Je kunt met de GoPro ook livestreamen.

Je kunt naar alle bekende platformen streamen, zoals YouTube Live, Facebook Live, Twitch en andere platformen die RTMP gebruiken.

Je GoPro instellen voor livestreamen doe je in de GoPro App.

Genoeg keuze

Er zijn naast deze camera’s natuurlijk nog meer camera’s die je uitstekend kunt gebruiken voor live video.

Welke camera gebruik jij? Waar heb je goede en minder goede ervaringen mee en welke zou jij aanraden?

19 reacties

 1. […] webinars bestaan uit een powerpoint presentatie en de presentator in beeld. Je hebt dus een camera of webcam […]

  • Domien op 27 mei 2020 om 15:40

   Dag Guido,
   Zeer leerrijke website! Het is het volgende ik ben Youtuber van natuurvideos! Ik ben op het idee gekomen om mijn voederplank voor vogels te livestreamen.(youtube) natuurlijk met een IP-camera. Maar er zijn zoveel IP-cameras voor buiten. Natuurlijk moet er een ingebouwde microfoon bij zijn. 2 tot 4 mp max tot 150€ liefst plug and play draadloze wifi. Zou je me iets kunnen aanraden ?
   Alvast bedankt!

   Grtjs

   • Guido Hoogsteder op 30 mei 2020 om 22:58

    Wat een leuk idee! Een IP-camera kun je hier prima voor gebruiken. Voor veel van dit soort ‘wildlife’ camera’s, zoals diverse Eagle Cams in de VS, worden ook IP-camera’s gebruikt. Ik heb weinig ervaring met IP-camera’s, dus ik vind het lastig om een specifieke camera aan te wijzen.

    Axis heeft vrij goede IP-camera’s en met een app zoals CamStreamer kun je naar YouTube streamen.

    Andere merken zijn bijvoorbeeld Hikvision of Dahua die waarschijnlijk camera’s hebben die binnen je budget vallen.

    Als je een IP-camera wil gebruiken zonder tussenkomst van een PC, moet je een camera kiezen waarmee je een RTMP-stream kunt opzetten.  • Kwini Mathijssen op 19 juli 2020 om 13:03

   Hi Guido,
   Erg interessant wat je schrijft ik ben er alleen nog steeds niet uit welke camera voor mijn doel geschikt is 🙁 . Ik ben een pilates- dansdocent en vanaf het nieuwe seizoen wil ik mijn live lessen (pilates en dans) tegelijkertijd livestreamen voor mijn klanten die toch liever thuis willen blijven of het niet redden ivm werk. Ik dacht eerst aan de logitech c920 maar die is, wat ik lees, vooral geschikt voor als je de hele tijd op dezelfde plek zit voor de camera. Ook heb ik gelezen over de GoPro Hero 7 die lijkt mij meer passen bij mij maar ben daar ook nog niet zo zeker van.
   In mijn lessen leg ik veel uit, ik loop veel door de zaal dus de microfoon moet goed zijn en de film hoek groot, zodat als ik wegloop van mijn plek ik ook nog te zien ben. Vooral bij de danslessen is het belangrijk dat de camera mij zonder vertraging kan volgen.
   Heb jij misschien een tip/advies voor mij?
   Ik hoor het graag. Alvast bedankt.
   Mvrgr.
   Kwini Mathijssen

   • Guido Hoogsteder op 19 juli 2020 om 20:57

    De camera moet passen bij je locatie, gewenste kwaliteit, beschikbare andere apparatuur en budget. Op basis van de informatie die je nu geeft, heb je een camera nodig die redelijk goed overweg kan met binnen-licht, een groothoek heeft (meer in beeld) en jou kan volgen. Dat laatste kan een camera zelf meestal niet. Er zijn wel hulpmiddelen die je kunt gebruiken.

    Verder zou ik een draadloze microfoon adviseren. Zo weet je zeker dat het geluid goed wordt opgenomen. Daardoor valt de GoPro af, want daaraan kun je geen geluidsbron toevoegen. Tenzij je de daadwerkelijke stream niet vanuit de GoPro-app regelt, maar met een laptop of PC/Mac waar je de microfoon op aansluit. Dan heb je aanvullende apparatuur nodig, zoals een capturecard.

    Ik kan je een advies op maat geven via onze Livestream Helpdesk. 2. Tineke op 30 april 2020 om 13:29

  Hi Guido,

  Kun je mij een camera aanraden voor het vastleggen van mijn online fitness les video’s?

  Ik gebruik nu mijn eigen Iphone 10 als camera. vervolgens monteer ik ze in I movie en dat gaat prima. Nu wil ik graag een apart camera aanschaffen zodat ik mijn Iphone voor andere zaken kan gebruiken. Naast video’s opnemen geven we ook LIVE stream lessen via ZOOM. De camera moet dus ook geschikt zijn voor LIVE stream sessies. Verder is het geluid ook een dingetje.

  Ik werk nu met een mixer en stream de muziek vanaf een aparte computer naar de ZOOM sessie. Het geluid is redelijk, maar houdt niet over. Voor de docent die lesgeeft werken we met een draadloze headset die ook via de mixer naar de audio computer wordt geleidt. Ik zoek nu naar een ideale oplossing voor de camera.

  Ik zou het erg waarderen al je me een tip geeft zodat ik de betreffende camera kan aanschaffen.

  Hartelijke groet, Tineke van der Klok

  • Guido Hoogsteder op 1 mei 2020 om 16:31

   Natuurlijk adviseer ik je graag. Eerst even over Zoom: de beeld- en geluidskwaliteit zijn bij Zoom matig. Het geluid klinkt niet best en ook het beeld laat wat mij betreft te wensen over. Voor een video-call is het misschien goed genoeg. Voor alle andere videotoepassingen zou ik Zoom afraden.

   Voor mij is het handig om te weten wat voor camera je nu gebruikt voor Zoom. Is dat een webcam? Als je een betere camera wil gaan gebruiken, heb je ook wat extra randapparatuur nodig om dit op je PC aan te sluiten, dus alleen een andere camera is niet voldoende. Zou je me willen mailen met wat meer informatie? Dan help ik je op weg. Je mag me ook een bericht sturen via de Facebook Messenger knop op de website.

 3. Tineke op 3 mei 2020 om 14:31

  Mijn huidige camera is Iphone x
  Mixer allen&heath
  Ik zoek alternatief voor camera en rand toebehoren indien nodig
  Welke live stream provider raad jij aan?
  Ik stuur je nog een link met voorbeeld wat ik nu doe

  • Guido Hoogsteder op 8 mei 2020 om 00:46

   We hebben elkaar inmiddels telefonisch gesproken. Hopelijk heb je wat aan de informatie die ik je heb gemaild.

 4. Astrit Verstijnen op 7 mei 2020 om 13:45

  Beste Guido, ik heb een vergelijkbare vraag als Tineke. Ik geef online yogalessen en ben op zoek naar een webcam of gopro om te filmen. Ik film nu met een iPhone en bewerk in Imovie. Wat zou je me adviseren om aan te schaffen als alternatief voor het filmen met iPhone? En ook ik wil graag frequent live lessen gaan verzorgen. Je geeft aan dat de kwaliteit van Zoom matig is. Hoe zou je me adviseren dat aan te pakken dan?

  • Guido Hoogsteder op 8 mei 2020 om 01:02

   Afhankelijk van welke iPhone je nu gebruikt, is een webcam meestal geen upgrade. Zeker bij de laatste iPhones (8, X, 11 en laatste SE) is de camera echt beter dan een webcam of GoPro. De keuze voor een camera hangt van een aantal dingen af, waaronder gewenste kwaliteit, budget en je bereidheid om ook aanvullende apparatuur aan te schaffen.

   Neem je bijvoorbeeld een betere camera, zoals een Handycam, (semi-)professionele videocamera, DSLR- of systeemcamera, dan moet je een capture card hebben om het videosignaal om te zetten naar USB 3. Daarmee zorg je dat je PC het beeld en geluid ook kan verwerken. Ook je PC of laptop moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder een goede processor, veel geheugen en een goede (tweede) videokaart.

   Wat betreft het platform zijn er ook weer verschillende opties. Ik kan niet één bepaald platform aanraden omdat ook hiervoor je wensen en eisen bepalen welk platform voor jou het meest geschikt is.

   Waar loop je nu het meest tegenaan en welk onderdeel van je video’s en livestreams vind je het meest belangrijk om nu te verbeteren?

 5. Kilo op 9 mei 2020 om 15:38

  Beste Guido,

  Mijn vrouw biedt pilates/yoga lessen online aan. Voorlopig gebruikt ze ZOOM met de interne webcam van de laptop + Rode Wireless GO.

  De lessen kan je LIVE mee volgen of 48 uur lang bekijken via ZOOM. Van ZOOM ben ik tevreden over de mogelijkheden maar de opnames blijven regelmatig hangen (recording processing) waardoor ze de les volledig opnieuw moet doen/opnemen.

  Wat raad jij aan qua platform?
  Wat raad jij aan voor een basissetup? Geen DSLR camera met capturekaart… dat wordt te duur en is voor online overkill… denk ik

  Mvg

  • Guido Hoogsteder op 9 mei 2020 om 21:03

   De Rode Wireless GO is een fijne draadloze set/microfoon hiervoor en met een prijskaartje onder 200 euro heel betaalbaar.

   Je zou een betere webcam kunnen kiezen, zoals de Logitech Brio. Probleem hiermee is dat vrijwel alle webcams momenteel uitverkocht zijn, of ver boven de prijs verkocht worden. Er zijn ook camera’s die zelf kunnen opnemen en streamen, zoals de Mevo Plus. Ook die is momenteel helaas uitverkocht.

   Een GoPro Hero 7 Black of GoPro Hero 8 Black kan ook streamen. Nadeel is dat je daar geen externe audio aan kunt toevoegen, dus voor jullie waarschijnlijk geen optie.

   Bovenstaande is een advies op basis van de informatie die je nu geeft. Als het beschikbare budget niet bekend is, is het lastig om een echt goed advies te geven dat bij jullie situatie past.

   Bij andere reacties op deze pagina gaf ik al aan dat ook de keuze voor een platform lastig te bepalen is zonder aanvullende informatie. Sommigen hebben met hun telefoon veel succes op Instagram (besloten account speciaal voor de lessen) of op Facebook.

   Ook een besloten stream via YouTube is mogelijk. Die kun je bijvoorbeeld op een besloten deel van je website delen. De opname-functie van YouTube is overigens ook erg goed. Tegelijkertijd ook lokaal opnemen heeft de voorkeur.

 6. Hannelore op 26 mei 2020 om 11:15

  Hallo Guido,

  Om onze kerkdiensten te kunnen streamen zijn wij op zoek naar de juiste apparatuur om dit zo goed mogelijk te doen. De camera komt op een balkon te staan op ongeveer 3 meter hoogte en moet een afstand overbruggen van max. 7 meter. Graag informeer ik bij jou of de keuze, die gemaakt is door een van de vrijwilligers die zich er in heeft verdiept, de juiste is gezien de omstandigheden?

  Het gaat om deze camera: PTZ Webcam (HuddleCamHD HC3X-BK-G2) (afstand bestuurbaar)

  Alvast bedankt voor jouw advies.

  vriendelijke groet,
  Hannelore Lamers

  • Guido Hoogsteder op 26 mei 2020 om 15:32

   De HuddleCam is bedoeld voor een kantoorsetting in een relatief kleine ruimte. Ik verwacht dat de zoom-functie van deze camera is iets te beperkt is voor jullie situatie. Ook als jullie kerk wat donker is, kan de beeldkwaliteit met deze camera’s wat slechter zijn.

   De keuze voor de camera hangt van tal van factoren af, waaronder de plaatsing en de ruimte, maar ook het beschikbare budget en de overige apparatuur die je gebruikt. Ik kan je gerichter adviseren als ik meer gegevens heb. Je kunt daarvoor een afspraak inplannen. Ik neem e.e.a. graag met jou of één van de vrijwilligers door.

 7. Agnejs op 5 augustus 2020 om 11:14

  Hoi Guido,

  Bedankt voor de informatie, duidelijk overzicht van de verschillende camera’s.
  Heb je enig idee of er ook een camera is die je op afstand kunt bedienen.

  Ik ga live streamen om toch workshops te kunnen blijven geven in de covidtijd, daarbij moet ik ook inzoomen op de technieken die ik toepas. Dit wil ik tijdens de workshop zelf doen, aangezien ik dan niemand nodig heb om te filmen.

  Ben benieuwd

  • Guido Hoogsteder op 5 augustus 2020 om 19:54

   Bij veel handycams wordt een afstandsbedening meegeleverd waarmee je kunt zoomen. Daarnaast zijn er nog PTZ-camera’s die je met presets ook bepaalde details duidelijker in beeld kunt laten brengen.

   Ook met de Mevo camera die ik op deze pagina noem, kun je inzoomen op een deel van het beeld. Deze is helaas wat minder goed verkrijgbaar momenteel. De opvolger Mevo Start is een goed alternatief. Beide zijn erg makkelijk in gebruik en je hebt eigenlijk verder geen apparatuur nodig, naast een smartphone of tablet.

   In jouw situatie zou ik echter kiezen voor twee camera’s; één die jou laat zien en een stukje van je omgeving, en één die wat meer van boven close beeld geeft van waar je mee bezig bent. Je stelt beide camera’s vooraf in en tijdens de stream schakel je tussen beide camera’s. Dat lijkt me voor jou de beste opzet, maar vereist wel wat meer apparatuur dan een enkele camera zoals de Mevo Start.

   Ik zie dat je ook in Tilburg gevestigd bent. Zullen we iets afspreken om op jouw locatie de mogelijkheden door te nemen? Dan kan ik je beter adviseren.

   • agnes op 6 augustus 2020 om 09:33

    Bedankt voor je snelle reactie. Fijn dat je zo meedenkt. Zou super zijn om iets af te spreken, zie nu pas dat je ook in Tilburg zit.   • Guido Hoogsteder op 6 augustus 2020 om 17:10

    Ik bel je morgen wel even.Laat een reactie achter

Abonneer je op reacties


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word een expert met Facebook Live

Download de gratis checklist

Jouw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het verzenden van berichten waar je voor aangemeld bent.