Beste microfoon voor live video of webinar

Je hersenen verwerken beeld sneller dan tekst. Mensen zijn nogal visueel ingesteld. Video is daarom dé belangrijkste informatiebron voor internetters, en het is logisch dat je zelf met video aan de slag wilt.

Belang van de beste microfoon

Om een livestream of webinar te maken, moet je beseffen dat beeld maar de helft is van video.

De andere helft is geluid. Als je begint met video, denk je meestal vooral na over het beeld.

Je wilt natuurlijk de beste camera voor online video. Toch moet je ook aandacht besteden aan geluid. Zeker voor webinars is goed geluid een must.

Beste microfoon voor jouw livestream

Geluid opnemen en weergeven

Een video met goed beeld en slecht geluid is minder aantrekkelijk dan een video met goed geluid en slecht beeld.

Daarom is een microfoon belangrijk. Deze registreert het geluid en zorgt dat je hoorbaar bent voor jouw kijkers.

Soorten microfoons

Voor ik een aantal goede microfoons voor je opsom, is het handig om te weten in welke situatie je een bepaalde microfoon gebruikt. De twee meestgebruikte soorten microfoons zijn condensatormicrofoons en dynamische microfoons.

Condensatormicrofoons

Een condensatormicrofoon werkt volgens het elektrostatische principe. Een strak gespannen membraan, dicht bij een harde achterplaat, vormt de condensator. Via een hoge weerstand staat hier spanning op.

Schema condensator microfoon

Omzetten van geluid in een condensatormicrofoon

Als het membraan trilt als gevolg van geluidsgolven, verandert de spanning. Hiermee wordt het geluid omgezet in een elektrisch signaal. De voorspanning wordt vaak geleverd door een zogenoemde fantoomvoeding.

Er staat dan 48 Volt op de signaaldraden. De stroom zorgt verder voor het voeden van de ingebouwde buffer-versterker.

Voor en nadelen van condensatormicrofoons

Condensatormicrofoons zijn erg gevoelig en staan daardoor garant voor een hoge geluidskwaliteit. Ze zijn ook een stuk kwetsbaarder. Als een condensatormicrofoon valt of een harde klap te verwerken krijgt, is de kans groot dat deze kapot gaat.

Ook vloeistoffen, stof en zand kunnen de microfoon beschadigen. Daarnaast is een voeding noodzakelijk voor dit type microfoons. Een condensatormicrofoon is de beste microfoon als je ze gebruikt in een studio. Hier komen ze volledig tot hun recht en zijn ze veilig.

Dynamische microfoons

Dynamische microfoons werken elektromagnetisch. De beweging van het membraan door geluid wordt overgebracht op een spoeltje binnen een magneet.

Schema dynamische microfoon

Omzetten van geluid in een dynamische microfoon

Door het op en neer bewegen van het spoeltje in de magneet wordt een lage spanning opgewekt. Zo wordt het geluid omgezet in een elektrisch signaal. Er is geen voorspanning nodig voor dynamische microfoons.

Voor en nadelen van dynamische microfoons

Een dynamische microfoon is steviger en beter bestand tegen een stootje dan condensatormicrofoons. Op een podium wordt vaak gebruik gemaakt van dynamische microfoons.

Ze zijn beter geschikt voor situaties waarbij ze kunnen vallen of een klap krijgen. Verder is geen stroom nodig voor dit soort microfoons, wat als belangrijk voordeel wordt gezien.

Microfoons voor verschillende situaties

Waar je vervolgens rekening mee moet houden, is de richtingskarakteristiek van de microfoon. Dit bepaalt de gevoeligheid van de microfoon ten opzichte van de richting waarvan het geluid komt.

De richtingsgevoeligheid van een microfoon wordt weergegeven met een grafiek over 360 graden, waarbij 0 graden de voorzijde van de microfoon is.

Richtingskarakteristiek van microfoons

In dit artikel richt ik me op de drie belangrijkste; onmi-directionele microfoons, bi-directionele microfoons en cardioide microfoons.

Omni-directionele microfoon

De omni-directionele microfoon heeft een gelijke gevoeligheid van alle kanten van de microfoon. Dit type microfoons neemt omgevingsgeluid maximaal op. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.

In live-omstandigheden moet je een omni-directionele microfoon vlak bij de geluidbron plaatsen.

Een veelgebruikt voorbeeld voor webinars en live streaming is een zogenoemde revers- of dasspeldmicrofoon, die vaak draadloos gebruikt wordt.

Sennheiser draadloze microfoon

Bi-directionele microfoon

De bi-directionele microfoon pikt vooral geluid van de voor en achterkant op. Van de beide zijkanten wordt de minste hoeveelheid geluid doorgegeven.

Zowel voor als achter is de totale hoek waarop ze geluid registreren ongeveer 90 graden. Deze microfoons kun je gebruiken om twee tegenover elkaar staande geluidsbronnen op te nemen.

Zit je met twee mensen tegenover elkaar aan tafel, dan heb je soms al genoeg aan één bi-directionele microfoon in het midden. Bij het opnemen van een duet, wordt vaak een dergelijke microfoon gebruikt.

Cardioide microfoon

Cardioide microfoons vangen voornamelijk geluid aan de voorzijde op, en hebben een hartvormige directionaliteit. Dat verklaart ook de naam.

Geluid van de voorkant en ook van van beide zijkanten wordt opgenomen. Geluid van de achterkant van de microfoon wordt vrijwel niet opgevangen door dit soort microfoons.

Ze zijn daardoor erg geschikt als studiomicrofoon.

Populaire studiomicrofoon

Rode Podcaster microfoon voor webinar of livestream

Een voorbeeld van zo’n microfoon is de Røde Podcaster; een populaire (dynamische) microfoon die veel wordt gebruikt door internetradiostations, voor podcasts en door YouTubers.

Ook de klassieke handmicrofoon zoals die bij straatinterviews en op podia wordt gebruikt, is meestal een microfoon met een cardioide richtingsgevoeligheid.

Uni-directionele microfoon

De cardioide microfoon valt eigenlijk onder een hoofdcategorie; de uni-directionele microfoons. Daaronder vallen ook de supercardioid en hypercardioid.

De super- en hypercardioide microfoons hebben allebei nauwere gevoeligheidsrichting dan de cardioid (op 115 graden voor de super- en 105 graden voor de hypercardioid). Ze houden daardoor nog meer omgevingsgeluid tegen.

Deze microfoons worden gebruikt als richtmicrofoon. Wil je geluid vanuit een bepaalde richting opvangen, dan is een richtmicrofoon de beste microfoon voor dit klusje.

Je kunt hiermee bovendien van een wat grotere afstand opnemen dan met een gewone cardioide microfoon.

Audio outputs

Als je een microfoon hebt gekozen, is het van belang hoe je het geluid uiteindelijk in jouw video of livestream krijgt. Dat kan op verschillende manieren.

Waarmee neem je het geluid op

De keuze voor het soort aansluiting, hangt af van hoe je de audiobron wilt samenvoegen met de video.

Je kunt de microfoon direct op de camera aansluiten, je kunt ook een mengpaneel gebruiken of de microfoon direct op de PC aansluiten.

Camera gebruiken voor het doorgeven van geluid

Gebruik je de camera, dan ben je gebonden aan de aansluitingen op jouw camera. Veel camcorders en fotocamera’s maken gebruik van mini-jack aansluitingen. Professionele camera’s kun je verbinden met XLR aansluitingen.

XLR kabel voor aansluiten microfoon,.

Geluid samenvoegen met mengpaneel

Als je een mengpaneel gebruikt, heb je meer mogelijkheden; tulp, XLR en jack aansluitingen zijn dan gangbaar.

Het voordeel is dat je meerdere microfoons kunt aansluiten en meestal verschillende type aansluitingen kunt gebruiken.

Met een mengpaneel het geluid voor je livestream mixen.

Ook het kunnen mixen van verschillende geluidsbronnen is een groot voordeel van het gebruik van een mengpaneel.

Microfoon direct op PC aansluiten

Sluit je een microfoon direct op je PC aan, dan is mini-jack of USB gebruikelijk, tenzij je een geluidskaart gebruikt die een andere aansluiting aankan.

Je moet het volume dan regelen in de software waarmee je live streamt, en dat is niet altijd heel gebruiksvriendelijk.

Dat is op te lossen met een MIDI-controller, waarmee je functies in de software kunt toekennen aan een knop op zo’n controller.

Jouw stream software instellen

Heb je dé microfoon voor jouw webinar of livestream gevonden? Dan moet je jouw stream software op de juiste manier instellen.

In vMix voeg je de microfoon of audio-input van je PC eerst als input toe.

vMix audio input instellen

Geluidsinstellingen in vMix

Bij de inputs klik je op het tandwiel om de instellingen te kunnen wijzigen. Klik op het tabblad “General” en dan op “Audio Settings”. Vervolgens kun je jouw geluidsbron optimaal instellen voor jouw livestream.

Hierbij de belangrijkste settings.

  • Gain: Hiermee wijzig je het volume van de voorversterking. Zet je de gain te hoog, dan kan het geluid vervormen,
  • Delay: Als beeld en geluid niet synchroon zijn, kun je dit alsnog bereiken door een vertraging voor het geluid in te stellen,
  • EQ: Met de equalizer kun je de klankkleur van je geluid bijstellen, bijvoorbeeld iets minder bas en wat meer hoog,
  • Compressor: De compressor haalt te zachte geluiden op en maakt die harder. Zo wordt het totale geluid wat gelijkmatiger verdeeld,
  • Noise Gate: Wil je ruis of achtergrondgeluid juist tegenhouden, dan stel je met de noise gate een filter in voor geluid dat zachter is dan de ingestelde waarde. Zorg voor een goede balans,
  • Channel Mixer: Wil je het geluid op het linker kanaal harder dan rechts, of juist een kanaal helemaal uitschakelen (bijvoorbeeld wat van een camera met twee microfoons afkomt) dan kun je dat hier instellen,
  • Headphone: Tot slot kun je aangeven hoeveel geluid van het audiokanaal wordt teruggegeven via de hoofdtelefoonaansluiting. Soms is het niet handig als je jezelf hoort praten en dan kun je het retour-geluid hier helemaal uitschakelen.
Equalizer settings vMix

Populaire microfoons

Wil je weten wat de beste microfoon is voor jouw situatie? Dan heb je heel wat afwegingen te maken.

Heb je daarbij hulp nodig? Neem gerust contact op of stel je vraag in de comments.

Veelgebruikte USB-microfoons voor live streamen en webinars

Er zijn een aantal microfoons die veel gebruikt worden voor het livestreamen van webinars. Ook gamers gebruiken ze veelvuldig. Dit zijn een paar populaire, betaalbare USB-microfoons:

  • Røde NT1: Røde heeft met de NT1 een goedgebouwde microfoon afgeleverd. Een professionele USB-microfoon met een vriendelijk prijskaartje. Net als de Yeti heeft de NT1 diverse settings op de microfoon. Bovendien krijg je er een popfilter bij.
  • Blue Yeti: Deze vrij grote USB-microfoon van Blue is perfect voor het opnemen van je stem of een instrument. De stevige en zware voet zorgt ervoor dat de microfoon stevig op je bureau staat. Er is ook een mount voor het bevestigen van de microfoon op een microfoonstatief. De microfoon heeft een aantal settings zoals een mute-knop, gain-knop en vier verschillende instellingen voor de richtingsgevoeligheid. De kwaliteit is goed te noemen. Een popfilter is wel aan te raden.
  • Audio-Technica 2020 Plus: Audio-Technica maakt vrij goede microfoons. De 2020 Plus is geen uitzondering. Mooi geluid, maar ook nu is een popfilter onmisbaar. Er is ook een XLR-versie beschikbaar van deze microfoon.
  • Blue Snowflake: De tweede microfoon van Blue in dit rijtje. De Snowflake is het kleine broertje van de veelgebruikte Blue Snowball. Ik vind de geluidskwaliteit van de Snowflake beter. Het geluid klinkt warmer en minder blikkerig. Geen functies en instellingen, maar wel eenvoudig op een microfoonstandaard te bevestigen, of zelfs op je beeldscherm plaatsen.
  • Audio-Technica ATR2100: Op de snowflake na, zijn het allemaal condensatormicrofoons die ik hierboven heb genoemd. Voor het ruigere werk is de ATR2100 precies de microfoon die je nodig hebt. Een typische podium handmicrofoon. Huh? Dat gaat toch niet met USB? Daarom heeft deze ook meteen een XLR aansluiting en kun je kiezen. Wel zo handig.

Een andere veelgebruikte, dynamische microfoon is de Røde Podcaster. Die heb ik niet in het lijstje gezet omdat ik de geluidskwaliteit wat vind tegenvallen. Zeker voor de prijs van de microfoon.

Werk je in een studiosetting? Ga voor de Blue Yeti of Røde NT1. Gaat de microfoon wat vaker mee op pad, dan is de Audio-Technica ATR2100 perfect voor jou.

Blue Yeti studio-microfoon

Toch liever een microfoon die je met XLR op jouw camera of mengpaneel kunt aansluiten? Dan zijn dit goede keuzes.

Veelgebruikte XLR-microfoons voor livestreaming

  • SE Electronics ProMic Laser shotgunmicrofoon: Geluid van een iets grotere afstand opnemen is easy met deze microfoon van SE Electronics. De microfoon is specifiek bedoeld om te bevestigen op je camera (of een boompole). Voor de prijs krijg je een waanzinnig geluid. De meegeleverde shock-mount is wel echt noodzakelijk, net als een windvanger voor buitensituaties.
  • SE Electronics X1 condensator microfoon: Waar Blue overheerst bij de USB-microfoons, krijgt SE wat extra aandacht hier. De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook erg goed en de X1 levert voor zijn prijs een puik geluid af.
  • Shure Beta 58a: Shure is een bekende naam voor microfoons. De Beta 58a is een dynamische microfoon voor zang én spraak. Een robuuste en veelgebruikte alleskunner met een solide geluid.
  • Sennheiser EW 100: Als vrijheid belangrijk voor je is, dan kies je een draadloze microfoon, zoals deze van Sennheiser.

Ook Sennheiser en Electro-Voice hebben uitstekende microfoons beschikbaar, maar met bovenstaande vier kan het eigenlijk niet misgaan.

Veelgebruikte mini-jack microfoons voor live video

Dit zijn een aantal microfoons die je kunt aansluiten op je camera met mini-jack. Je kunt ze ook direct op je PC aansluiten.

  • Neewer 14.37 inch shotgun microfoon: De goedkoopste microfoon die je kunt vinden. Het geluid is redelijk goed, zeker gezien de prijs. De microfoon geeft wel vrij snel een overduidelijk hiss geluid en juist positioneren is belangrijk bij deze microfoon. Afstand tot de camera is minder belangrijk. De Neewer microfoon wordt geleverd met een acht meter lange audiokabel. Je kunt de microfoon overigens ook met een (niet meegeleverde) XLR-kabel aansluiten.
  • Røde VideoMic PRO Rycote: Uitermate geschikte microfoon voor DSLR camera’s. Met de shoemount kun je de microfoon op de camera bevestigen. Het geluid is van goede kwaliteit. Voor webinars en livestreamen moet je zorgen dat de afstand tot de camera niet te groot is.

Geluid is dus een belangrijk onderdeel van elke videoproductie, en zeker ook voor livestreamen. Er zijn heel veel microfoons te koop, en je weet nu waar je op moet letten.

Heb je een geweldige microfoon gevonden die hier ontbreekt? Ik ben benieuwd naar de keuzes en afwegingen die jij hebt gemaakt.

Wil je meer informatie voor de beste microfoon voor jouw situatie, laat het me weten.

Ga je webinars geven?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook beginnen met het geven van webinars? Welke microfoon kies jij?

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

5 reacties

  1. […] mijn artikel over de beste microfoon voor live streamen voor meer informatie over goed geluid voor jouw livestream […]

  2. […] mijn artikel Beste microfoon voor live video of webinar noemde ik het al; geluid is misschien wel het belangrijkste onderdeel van […]

  3. […] beste microfoon voor webinars hangt af van de situatie waarin je het webinar geeft. Daarmee bedoel ik de ruimte waarin je jezelf […]

  4. […] Ontdek de beste camera’s, de beste webcams én de beste microfoons voor webinars […]

  5. […] de audio: Gebruik een externe microfoon om de geluidskwaliteit te verbeteren en ongewenste achtergrondgeluiden te verminderen. Zorg ervoor […]

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.