Microfoons voor iPhone (inclusief Bluetooth)

Sinds de iPhone 7 is er geen mini-Jack aansluiting meer aanwezig op de iPhone. Dat geldt dus ook voor de iPhone 8, iPhone X en iPhone 11, 12, 13 en iPhone 14.

Apple heeft deze populaire aansluiting voor hoofdtelefoons en microfoons verwijderd.

Draadloze audio is de toekomst

Draadloos is de toekomst, volgens Apple. Het leidde echter tot grote onvrede bij gebruikers. Dat was voor Apple geen reden om die keuze te heroverwegen.

De iPhone Lightning port is de enige manier om een microfoon aan te sluiten op iPhone 8 en iPhone X.

Ook andere mobiele telefoons als de Pixel 2 van Google volgden dat voorbeeld.

Draadloze microfoons voor je smartphone?

Nou zijn er genoeg draadloze hoofdtelefoons. Zijn er ook goede Bluetooth microfoons? Ik ben daar ingedoken.

Dit zijn de beste microfoons voor je iPhone 7, iPhone 8, iPhone 10, iPhone 11 en iPhone 12, maar ook voor Android telefoons (met en) zonder mini-Jack aansluiting.

Draadloze microfoons

De eerste microfoons die ik heb bekeken, zijn draadloze microfoons. Voor het opnemen van geluid voor je video of live stream is dat heel handig.

Bleutooth aan, microfoon koppelen en klaar… maar, helaas.

Bluetooth microfoons

Er zijn weinig serieuze microfoons die je uitsluitend met Bluetooth, en dus zonder losse ontvanger, kunt koppelen aan je iPhone.

Zo heb je bijvoorbeeld wel de Sony ECM-AW4, die Bluetooth gebruikt. Je kunt deze alleen met de bijgeleverde ontvanger aansluiten op je telefoon.

Mikme Pocket

De Mikme Pocket was in 2020 de beste optie die ik tot dan toe had gevonden. Nog steeds zou dit de beste microfoon zijn voor draadloze audio op je iPhone.

Draadloze microfoon via Bluetooth; Mikme Pocket Pro

In 2023 hield Mikme op te bestaan, maar de microfoons waren nog wel verkrijgbaar. Sinds het eerste kwartaal van 2024 zijn ze helemaal niet meer verkrijgbaar.

Jammer, want het was lang de enige microfoon die je zonder ontvanger via Bluetooth aan je telefoon kon koppelen.

Maar er is goed nieuws…

In 2024 komt Shure namelijk met iets wat er heel sterk op lijkt.

Shure MoveMic

Met de Shure MoveMic is er eindelijk een waardige opvolger. Deze microfoon kun je direct via Bluetooth met je iPhone of Android telefoon verbinden.

De beste Bluetooth microfoon voor je iPhone of Android; Shure MoveMic.

Oh, en niet één, maar zelfs twee microfoons kun je op deze manier aansluiten.

Het ontwerp van de MoveMic is een stuk vriendelijker dan die van andere draadloze microfoons zoals die van Sennheiser, Rode of DJI.

De microfoon heeft een smallere clip vorm, waardoor je deze makkelijk en een stuk minder zichtbaar kunt vastmaken aan een trui of shirt.

Voorbeeld Shure MoveMic bevestigd aan een shirt.

Opnemen met deze microfoon kan alleen met de apps die erbij horen; MOTOV Audio en MOTIV Video.

Als alternatief is er een ontvanger verkrijgbaar, maar dan moet je die dus weer met een kabel op je telefoon aansluiten. Die ontvanger heeft wel een extra opnamefunctie aan boord.

MOTIV Video app

Daarbij moet gezegd worden dat de apps waarschijnlijk goed genoeg zijn voor de meeste content creators.

Je kunt de framerate, resolutie en brandpuntsafstand instellen, maar dat is het dan ook wel.

Het is absoluut niet zo uitgebreid als Filmic Pro of de Blackmagic Camera app.

Livestreamen op iPhone met draadloze Shure microfoon

Er is wel goed nieuws voor de streamers onder ons; via de MOTIV Video app kun je streamen naar YouTube, Facebook en alle RTMP-servers.

Dat is een dikke +1 voor de Shure MoveMic, want dit was met de Mikme niet mogelijk, en met de onderstaande alternatieven wordt het een kabelbende.

Met een prijs van 300 euro voor de enkele microfoon, 400 euro voor twee microfoons en 570 euro voor twee microfoons en de ontvanger, verschilt de prijs weinig met de alternatieven.

Op basis van de gegevens is het nu al mijn eerste keus als Bluetooth microfoon voor iPhone.

Het maakt alle onderstaande alternatieven overbodig.

Wat niet wil zeggen dat er geen goede microfoons tussen zitten. Maar qua gebruiksgemak lijkt niets in de buurt van de Shure MoveMic te komen.

Ik hoop de microfoon op korte termijn zelf te kunnen testen.

Sennheiser Memory Mic

Ook de Sennheiser Memoroy Mic is speciaal ontwikkeld voor je smartphone. Het concept lijkt sterk op dat van de Mikme.

De Sennheiser Memory Mic sluit je via Bluetooth aan op je telefoon. Je clipt de microfoon op je shirt en kunt dan draadloos opnemen.

Sennheiser Memory Mic verbindt via Bluetooth.

Nadeel is dat de microfoon een vrij grote omvang heeft. Die clip je niet makkelijk onzichtbaar op.

Net als de Mikme Pocket, slaat de microfoon de opname lokaal (op de microfoon) op, en met de app kun je deze synchroniseren met je video.

Dat werkt op zich goed. Het is wel een extra stap die je moet nemen.

Livestreamen is ook met deze microfoon niet mogelijk.

Apple Airpods (Pro)

De Apple Airpods Pro Airpods 2 zijn natuurlijk in eerste instantie bedoeld als hoofdtelefoon, niet als microfoon.

Je kunt er echter mee bellen en er zit dus een microfoon in.

Ik heb ze daarom getest. De microfoons werken op zich prima voor videodoeleinden. Helaas herkent de native iOS camera app de Airpods niet.

Ook apps als Facebook en YouTube herkennen de microfoon niet en daardoor zijn ze voor live video sowieso uit te sluiten.

Apple Airpods gebruiken als bluetooth microfoon voor iPhone.

Airpods gebruiken voor vlogs

Je kunt de Apple Airpods en Airpods Pro gebruiken om te vloggen op je iPhone, als je bereid bent om een andere camera-app te installeren.

Ik heb MoviePro getest en dat is een app die de Airpods wel herkent als microfoons. Ze claimen zelf de enige app te zijn.

MoviePro is een iOS camera app die wel werkt met bluetooth microfoons.

Dus wil je vloggen en je geluid verbeteren, dan zijn de Apple Airpods met deze app zeker te overwegen.

Draadloze microfoons met zender en ontvanger

Dan blijven nog de microfoons over die wel draadloos zijn, en niet via Bluetooth maar bijvoorbeeld een 5Ghz verbinding gebruiken. Die hebben een eigen ontvanger nodig, die je weer aan je smartphone koppelt.

Wat mij betreft niet echt heel handig, want dan bungelt de ontvanger weer aan je telefoon. Toch zijn daar gelukkig smartphone rigs voor te krijgen.

Op zo’n stellage om je telefoon heen kun je vervolgens licht en geluid bevestigen. Het maakt het maken van stabiele beelden met je smartphone ook makkelijker. Zie ook de aanbevolen apparatuur voor smartphones.

Rode Wireless Go en Rode Wireless Go II

Je kunt op dit moment niet om de Rode Wireless Go serie heen. Goed geluid, goede verbinding en heel betaalbaar.

De zender heeft een ingebouwde microfoon én je kunt er een lavalier of headset microfoon aan bevestigen.

Vanwege het compacte formaat, is het makkelijk mee te nemen en de ontvanger kan daardoor ook prima bevestigd worden op je telefoon.

Met de Rode Wireless Go II krijg je zelfs twee zenders en één ontvanger. Daarmee kun je met dezelfde ontvanger heel eenvoudig interviews opnemen.

Zowel bij de Wireless Go als de Wireless Go II moet je wel de minijack naar lightning kabel gebruiken voor het aansluiten van de ontvanger op je iPhone.

Vaste microfoons

Dan blijven de vaste microfoons over. De beste manier om ze te bevestigen is direct via de Lightning poort aan de onderkant van je iPhone.

Dat heeft als voordeel dat je microfoon stevig blijft zitten en niet aan de adapterkabel van Lightning poort naar mini-Jack bungelt.

Lightning port microfoons

Gelukkig zijn er een aantal goede microfoons die ook een Lightning port hebben. Dit zijn de beste (niet draadloze) iOS microfoons:

 • Røde VideoMic Me-L: De ‘gewone’ VideoMic Me is altijd een persoonlijke favoriet geweest. Ik ben blij dat Rode nu dezelfde microfoon speciaal voor Lightning heeft gemaakt. Overigens ook heel geschikt voor iPads, want de oorspronkelijke VideoMic Me zit bij een iPad of iPad Mini via de headphone-jack vaak net in beeld, zeker met de windshield eromheen.
  Rode Videomic Me met lightning aansluiting.
 • Shure MV88 Motiv iOS microfoon: Shure is een bekend microfoon merk, en de kwaliteit is dan ook zo goed als je van het merk mag verwachten. De microfoon wordt herkend door de apps op je telefoon, dus je kunt direct aan de slag met opnemen of streamen. Je kunt de microfoon draaien in de juiste richting, zodat je altijd verzekerd bent van optimaal geluid.
  Shure MV88 Motiv
 • Sennheiser ClipMic digital lavalier microfoon voor iOS: Een revers microfoon is altijd handig om te hebben. Het zorgt ervoor dat je professionele interviews kunt maken, maar ook een selfie-stream wordt er beter verstaanbaar door, zeker buitenshuis. Deze Sennheiser heeft een Apogee converter voor 24-bits geluidskwaliteit.
  Sennheiser ClipMic voor iOS
 • IK Multimedia iRig Mic HD 2: Bij een interview kan het prettig zijn om een handmicrofoon te gebruiken. De iRig Mic HD 2 past echter ook op een microfoonstandaard. Met de Lightning-kabel sluit je de microfoon aan op je iPhone of iPad, en er is een handige oortelefoon aansluiting zodat je direct kunt horen wat er gezegd wordt.
  De voor iOS gemaakte handmicrofoon iRig Mic HD2
 • Rode iXY (Lightning) iOS microfoon: Røde is één van de bekende microfoon-merken. De kwaliteit van Rode is eigenlijk altijd wel goed. De Røde iXY is geen uitzondering. Uitermate geschikt voor het opnemen van algemeen omgevingsgeluid, zoals bij een optreden in een café, en ook voor interviews goed te gebruiken.
  Rode iXY microfoon met lightning aansluiting.
 • Zoom iQ6 XY Stereo microfoon voor iOS: Deze Zoom is een soortgelijke microfoon als de Rode iXY, met dezelfde toepasbaarheid. Het prijskaartje van deze Zoom iQ6 is wat lager en daarom verdient deze ook een vermelding. Los daarvan is de geluidskwaliteit van de Zoom ook gewoon goed. De volume-regelaar is een handige functie van deze iQ6. Als alternatief van Zoom kun je kiezen voor de Zoom iQ7 voor iOS.
  Zoom iQ6 microfoon met lightning aansluiting.
 • IK Multimedia iRig Pro I/O: Technisch gezien geen microfoon, maar wel een tool waarmee je eigenlijk alle reguliere microfoons wel kunt aansluiten. Er zitten kabels bij voor Lightning port en micro-USB. Met een optionele adapter kun je bovendien tegelijkertijd je iPhone opladen.
  iRig Pro I/O

Deze microfoons kun je allemaal zonder de Lightning naar mini-Jack adapter gebruiken. Nadeel is dat je intussen je iPhone 8 of iPhone X niet kunt opladen.

iPhone microfoon gebruiken én opladen

Is dit belangrijk voor je? Dan kun je een Lightning splitter gebruiken. In dat geval heb je wel een bungelende kabel aan je telefoon hangen.

iPhone Lightning naar Mini-Jack splitter.

Meer mogelijkheden

Het voordeel daarvan is, dat je meteen veel meer mogelijkheden hebt voor wat betreft het aansluiten van een microfoon op je iPhone.

Zo’n splitter heeft namelijk een standaard TRRS mini-Jack aansluiting. Opladen en een microfoon of hoofdtelefoon aansluiten is daardoor weer mogelijk.

Op zoek naar draadloos

Er is inmiddels uitzicht op een goede draadloze Bluetooth microfoon. Helaas duurt het nog even voordat deze beschikbaar is.

Met alle draadloze headsets die er inmiddels beschikbaar zijn, zou je toch verwachten dat er meer moeten zijn. Als jij een suggestie hebt, dan hoor ik het natuurlijk graag.

Wil je meer opties voor (live) video met je smartphone? Bekijk dan mijn lijst met aanbevolen apparatuur voor smartphone video.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 7 december 2017. Sindsdien zijn er nieuwe producten op de markt gekomen. Op 30 mei 2024 is dit artikel voor het laatst bijgewerkt.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

13 reacties

 1. […] toch zal iedereen die interesse heeft in live video zichzelf herkennen in het onderwerp microfoons voor je iPhone. Als je vervolgens post op sociale media, moeten je volgers getriggerd worden en achterblijven met […]

 2. Piet Verbeeten op 26 maart 2019 om 08:33
  • Guido Hoogsteder op 30 maart 2019 om 22:39

   Bedankt voor je suggestie, Piet. Deze ken ik zelf niet. De geluidskwaliteit van Samson is niet altijd perfect. Ik heb deze zelf nog niet getest, dus het kan zomaar verbeterd zijn. Helaas maakt deze set niet direct een koppeling met je telefoon en heb je toch een ontvanger nodig die je weer moet aansluiten op een lightning poort of de mini-jack op je Android of oudere iPhone.

  • Jasper op 31 maart 2019 om 15:50

   Ik nam vaak met een tweede device het audio los op en legde dat vervolgens in Avid sync op de beelden.
   Ondanks de mindere geluidskwaliteit is dit met de earpods een handigere methode om snel een beeld opname te maken met beter geluid.
   Iig geval beter dan met de camera microfoon.
   Dank!

 3. […] Bekijk ook mijn artikel met de beste microfoons voor iPhone. […]

 4. Jorien op 25 juni 2020 om 09:15

  Dag Guido, bedankt voor de productvoorstellen. Ik kocht een microfoon die je aansluit via de lightning poort. Als je een externe microfoon aansluit via de lightning poort, moet je dan nog een bepaalde instelling doen voor je iPhone bij het opnemen zodat het geluid van de microfoon wordt opgenomen i.p.v. dat van de ingebouwde mic?

  • Guido Hoogsteder op 25 juni 2020 om 10:07

   Sluit je de microfoon direct met een lightning connecter aan, dus zonder verloopstekkers? Dan zou je iPhone de microfoon meteen moeten herkennen en gebruiken.

   Sluit je de microfoon aan met de bij de iPhone meegeleverde lightning-adapter naar hoofdtelefoonaansluiting, dan moet de stekker die in deze adapter gaat, een TRRS-aansluiting hebben. Is dat het geval, dan zou het ook meteen herkend moeten worden.

   Het is mogelijk dat sommige apps de microfoon niet herkennen of dat je dit moet inschakelen in de app-instellingen. Probeer het dan eerst in een andere app, zoals Filmic Pro of de standaard camera-app op je iPhone.

 5. Jasper op 25 februari 2022 om 10:52

  Beste Guido,
  Inmiddels zijn we twee jaar verder. Weet je of er inmiddels al een draadloze Bluetooth microfoon voor de Iphone beschikbaar is ?

  • Guido Hoogsteder op 25 februari 2022 om 20:24

   Voor een volledig draadloze oplossing, dus ook zonder ontvang kastjes, is de Mikme Pocket eigenlijk de enige optie. Ik noem deze bovenaan in het artikel. Die bevalt mij erg goed, al ben je wel gebonden aan de app van Mikme.

   Dus live gaan op Instagram of Facebook vanaf je telefoon met deze microfoon is helaas niet mogelijk. Video’s opnemen in de app van mikme gaat goed genoeg. De basis kun je instellen en dat is in de meeste gevallen waarschijnlijk voldoende. Audio wordt opgenomen op de Mikme Pocket en na beëindigen van de opname worden audio en video automatisch gesynchroniseerd.

   Die synchronisatie is waarschijnlijk de reden dat je geen gebruik kunt maken van andere camera apps of kunt livestreamen. De optionele Mikme Lavalier Pro microfoon, die je bij kunt bestellen, geeft echt een mooi geluid.

   UPDATE 2024: de Mikme-microfoons zijn niet meer verkrijgbaar.

 6. Thibauld op 1 augustus 2022 om 17:17

  Weet jij een draadloze hand microfoon voor je iPhone. Er mag een ontvanger kastje bij zitten. Ik ben al een tijdje aan het zoeken maar vind niks.

 7. Frits Buijs op 6 juni 2024 om 14:54

  Dag Guido,
  ik heb een iPhone 15 met usb-c aansluiting en zoek een goede vervanging van mijn Shure MV88. Maar kan geen goede vinden. Heb Rode VideoMic ME-C gekocht. Maar het lijkt alsof mijn iPhone deze als een koptelefoon herkent en dus niet als microfoon werkt.
  Heb jij een oplossing?

  • Guido Hoogsteder op 7 juni 2024 om 14:52

   De Rode VideoMic ME-C is eigenlijk niet geschikt voor iOS. Je kunt ‘m via een Android apparaat wel updaten, zoals uitgelegd wordt op de website van Rode.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.