Microfoons voor iPhone (inclusief Bluetooth)

Sinds de iPhone 7 is er geen mini-Jack aansluiting meer aanwezig op de iPhone. Dat geldt dus ook voor de iPhone 8, iPhone X en iPhone 11.

Apple heeft deze populaire aansluiting voor hoofdtelefoons en microfoons verwijderd.

Draadloze audio is de toekomst

Draadloos is de toekomst, volgens Apple. Het leidde echter tot grote onvrede bij gebruikers. Dat was voor Apple geen reden om die keuze te heroverwegen.

De iPhone Lightning port is de enige manier om een microfoon aan te sluiten op iPhone 8 en iPhone X.

Ook andere mobiele telefoons als de Pixel 2 van Google volgden dat voorbeeld.

Draadloze microfoons voor je smartphone?

Nou zijn er genoeg draadloze hoofdtelefoons. Zijn er ook goede Bluetooth microfoons? Ik ben daar ingedoken.

Dit zijn de beste microfoons voor je iPhone 7, iPhone 8, iPhone 10, iPhone 11 en iPhone 12, maar ook voor Android telefoons (met en) zonder mini-Jack aansluiting.

Draadloze microfoons

De eerste microfoons die ik heb bekeken, zijn draadloze microfoons. Voor het opnemen van geluid voor je video of live stream is dat heel handig.

Bleutooth aan, microfoon koppelen en klaar… maar, helaas.

Bluetooth microfoons

Er zijn weinig serieuze microfoons die je uitsluitend met Bluetooth, en dus zonder losse ontvanger, kunt koppelen aan je iPhone.

Zo heb je bijvoorbeeld wel de Sony ECM-AW4, die Bluetooth gebruikt. Je kunt deze alleen met de bijgeleverde ontvanger aansluiten op je telefoon.

Mikme Pocket

De Mikme Pocket is de beste optie die ik tot nu toe heb gevonden. Het apparaat heeft een jaar langer op zich laten wachten, maar is eindelijk in mijn bezit.

Draadloze microfoon via Bluetooth; Mikme Pocket Pro

De microfoon verbindt rechtstreeks via Bluetooth met je telefoon. Het heeft 16 GB opslagruimte ingebouwd, waardoor je ook direct kunt opnemen.

Via de Mikme app kun je alleen audio of audio én video opnemen. Het geluid wordt automatisch gesynchroniseerd.

Mikme beloofde bij de introductie dat je direct vanuit de app zou kunnen livestreamen en de microfoon zou kunnen koppelen met andere video-apps zoals MoviePro of FiLMiC.

Beide functies werken (nog) niet.

De Pocket is desondanks misschien wel de ideale draadloze microfoon voor content creators die video’s maken met hun smartphone.

De geluidskwaliteit is verbazingwekkend goed. Alleen livestreamen gaat ‘m (voorlopig) niet worden.

Sennheiser Memory Mic

Ook de Sennheiser Memroy Mic is speciaal ontwikkeld voor je smartphone. Het concept lijkt sterk op dat van de Mikme.

De Sennheiser Memory Mic sluit je via Bluetooth aan op je telefoon. Je clipt de microfoon op je shirt en kunt dan draadloos opnemen.

Sennheiser Memory Mic verbindt via Bluetooth.

Nadeel is dat de microfoon een vrij grote omvang heeft. Die clip je niet makkelijk onzichtbaar op.

Net als de Mikme Pocket, slaat de microfoon de opname lokaal (op de microfoon) op, en met de app kun je deze synchroniseren met je video.

Dat werkt op zich goed. Het is wel een extra stap die je moet nemen.

Livestreamen is ook met deze microfoon niet mogelijk.

Apple Airpods (Pro)

De Apple Airpods Pro Airpods 2 zijn natuurlijk in eerste instantie bedoeld als hoofdtelefoon, niet als microfoon.

Je kunt er echter mee bellen en er zit dus een microfoon in.

Ik heb ze daarom getest. De microfoons werken op zich prima voor videodoeleinden. Helaas herkent de native iOS camera app de Airpods niet.

Ook apps als Facebook en YouTube herkennen de microfoon niet en daardoor zijn ze voor live video sowieso uit te sluiten.

Apple Airpods gebruiken als bluetooth microfoon voor iPhone.

Airpods gebruiken voor vlogs

Je kunt de Apple Airpods en Airpods Pro gebruiken om te vloggen op je iPhone, als je bereid bent om een andere camera-app te installeren.

Ik heb MoviePro getest en dat is een app die de Airpods wel herkent als microfoons. Ze claimen zelf de enige app te zijn.

MoviePro is een iOS camera app die wel werkt met bluetooth microfoons.

Dus wil je vloggen en je geluid verbeteren, dan zijn de Apple Airpods met deze app zeker te overwegen.

Vaste microfoons

Dan blijven de vaste microfoons over. De beste manier om ze te bevestigen is direct via de Lightning poort aan de onderkant van je iPhone.

Dat heeft als voordeel dat je microfoon stevig blijft zitten en niet aan de adapterkabel van Lightning poort naar mini-Jack bungelt.

Lightning port microfoons

Gelukkig zijn er een aantal goede microfoons die ook een Lightning port hebben. Dit zijn de beste (niet draadloze) iOS microfoons:

 • Røde VideoMic Me-L: De ‘gewone’ VideoMic Me is altijd een persoonlijke favoriet geweest. Ik ben blij dat Rode nu dezelfde microfoon speciaal voor Lightning heeft gemaakt. Overigens ook heel geschikt voor iPads, want de oorspronkelijke VideoMic Me zit bij een iPad of iPad Mini via de headphone-jack vaak net in beeld, zeker met de windshield eromheen.
  Rode Videomic Me met lightning aansluiting.
 • Shure MV88 Motiv iOS microfoon: Shure is een bekend microfoon merk, en de kwaliteit is dan ook zo goed als je van het merk mag verwachten. De microfoon wordt herkend door de apps op je telefoon, dus je kunt direct aan de slag met opnemen of streamen. Je kunt de microfoon draaien in de juiste richting, zodat je altijd verzekerd bent van optimaal geluid.
  Shure MV88 Motiv
 • Sennheiser ClipMic digital lavalier microfoon voor iOS: Een revers microfoon is altijd handig om te hebben. Het zorgt ervoor dat je professionele interviews kunt maken, maar ook een selfie-stream wordt er beter verstaanbaar door, zeker buitenshuis. Deze Sennheiser heeft een Apogee converter voor 24-bits geluidskwaliteit.
  Sennheiser ClipMic voor iOS
 • IK Multimedia iRig Mic HD 2: Bij een interview kan het prettig zijn om een handmicrofoon te gebruiken. De iRig Mic HD 2 past echter ook op een microfoonstandaard. Met de Lightning-kabel sluit je de microfoon aan op je iPhone of iPad, en er is een handige oortelefoon aansluiting zodat je direct kunt horen wat er gezegd wordt.
  De voor iOS gemaakte handmicrofoon iRig Mic HD2
 • Rode iXY (Lightning) iOS microfoon: Røde is één van de bekende microfoon-merken. De kwaliteit van Rode is eigenlijk altijd wel goed. De Røde iXY is geen uitzondering. Uitermate geschikt voor het opnemen van algemeen omgevingsgeluid, zoals bij een optreden in een café, en ook voor interviews goed te gebruiken.
  Rode iXY microfoon met lightning aansluiting.
 • Zoom iQ6 XY Stereo microfoon voor iOS: Deze Zoom is een soortgelijke microfoon als de Rode iXY, met dezelfde toepasbaarheid. Het prijskaartje van deze Zoom iQ6 is wat lager en daarom verdient deze ook een vermelding. Los daarvan is de geluidskwaliteit van de Zoom ook gewoon goed. De volume-regelaar is een handige functie van deze iQ6. Als alternatief van Zoom kun je kiezen voor de Zoom iQ7 voor iOS.
  Zoom iQ6 microfoon met lightning aansluiting.
 • IK Multimedia iRig Pro I/O: Technisch gezien geen microfoon, maar wel een tool waarmee je eigenlijk alle reguliere microfoons wel kunt aansluiten. Er zitten kabels bij voor Lightning port en micro-USB. Met een optionele adapter kun je bovendien tegelijkertijd je iPhone opladen.
  iRig Pro I/O

Deze microfoons kun je allemaal zonder de Lightning naar mini-Jack adapter gebruiken. Nadeel is dat je intussen je iPhone 8 of iPhone X niet kunt opladen.

iPhone microfoon gebruiken én opladen

Is dit belangrijk voor je? Dan kun je een Lightning splitter gebruiken. In dat geval heb je wel een bungelende kabel aan je telefoon hangen.

iPhone Lightning naar Mini-Jack splitter

Meer mogelijkheden

Het voordeel daarvan is, dat je meteen veel meer mogelijkheden hebt voor wat betreft het aansluiten van een microfoon op je iPhone.

Zo’n splitter heeft namelijk een standaard TRRS mini-Jack aansluiting. Opladen en een microfoon of hoofdtelefoon aansluiten is daardoor weer mogelijk.

Op zoek naar draadloos

Er is inmiddels uitzicht op een goede draadloze Bluetooth microfoon. Helaas duurt het nog even voordat deze beschikbaar is.

Met alle draadloze headsets die er inmiddels beschikbaar zijn, zou je toch verwachten dat er meer moeten zijn. Als jij een suggestie hebt, dan hoor ik het natuurlijk graag.

Wil je meer opties voor (live) video met je smartphone? Bekijk dan mijn lijst met aanbevolen apparatuur voor smartphone video.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 7 december 2017. Sindsdien zijn er nieuwe producten op de markt gekomen. Op 15 januari 2020 is dit artikel voor het laatst bijgewerkt.

7 reacties

 1. […] toch zal iedereen die interesse heeft in live video zichzelf herkennen in het onderwerp microfoons voor je iPhone. Als je vervolgens post op sociale media, moeten je volgers getriggerd worden en achterblijven met […]

 2. Piet Verbeeten op 26 maart 2019 om 08:33
  • Guido Hoogsteder op 30 maart 2019 om 22:39

   Bedankt voor je suggestie, Piet. Deze ken ik zelf niet. De geluidskwaliteit van Samson is niet altijd perfect. Ik heb deze zelf nog niet getest, dus het kan zomaar verbeterd zijn. Helaas maakt deze set niet direct een koppeling met je telefoon en heb je toch een ontvanger nodig die je weer moet aansluiten op een lightning poort of de mini-jack op je Android of oudere iPhone.

  • Jasper op 31 maart 2019 om 15:50

   Ik nam vaak met een tweede device het audio los op en legde dat vervolgens in Avid sync op de beelden.
   Ondanks de mindere geluidskwaliteit is dit met de earpods een handigere methode om snel een beeld opname te maken met beter geluid.
   Iig geval beter dan met de camera microfoon.
   Dank!

 3. […] Bekijk ook mijn artikel met de beste microfoons voor iPhone. […]

 4. Jorien op 25 juni 2020 om 09:15

  Dag Guido, bedankt voor de productvoorstellen. Ik kocht een microfoon die je aansluit via de lightning poort. Als je een externe microfoon aansluit via de lightning poort, moet je dan nog een bepaalde instelling doen voor je iPhone bij het opnemen zodat het geluid van de microfoon wordt opgenomen i.p.v. dat van de ingebouwde mic?

  • Guido Hoogsteder op 25 juni 2020 om 10:07

   Sluit je de microfoon direct met een lightning connecter aan, dus zonder verloopstekkers? Dan zou je iPhone de microfoon meteen moeten herkennen en gebruiken.

   Sluit je de microfoon aan met de bij de iPhone meegeleverde lightning-adapter naar hoofdtelefoonaansluiting, dan moet de stekker die in deze adapter gaat, een TRRS-aansluiting hebben. Is dat het geval, dan zou het ook meteen herkend moeten worden.

   Het is mogelijk dat sommige apps de microfoon niet herkennen of dat je dit moet inschakelen in de app-instellingen. Probeer het dan eerst in een andere app, zoals Filmic Pro of de standaard camera-app op je iPhone.

Laat een reactie achter

Abonneer je op reacties


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word een expert met Facebook Live

Download de gratis checklist

Jouw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het verzenden van berichten waar je voor aangemeld bent.