Flight case voor ATEM Mini Pro ISO, zo bouw je ‘m zelf

Sinds de aankoop van de Blackmagic Design ATEM Mini Pro ISO was ik op zoek naar een geschikte flightcase voor de ATEM Mini.

Er zijn eigenlijk nog geen kant en klare flightcases te koop, anders dan een kistje om de ATEM Mini in te vervoeren. Ik wilde iets meer.

Zo bouwde ik een ATEM Mini flight case

Mijn idee was een relatief permanente inbouw met aansluitingen voor stroom, ethernet en camera’s aan de buitenkant van de kist.

Alles om te streamen in één kist; openklappen, aansluiten, streamen!

Klik hier voor een flightcase voor de ATEM Mini Extreme?

Blackmagic Design ATEM Mini Pro ISO

In het forum van Blackmagic vond ik wel wat gesprekken over een flight case voor de ATEM Mini serie. Ook op YouTube waren een paar video’s te vinden. Niets was geheel naar mijn zin.

Zelf een flight case ontwerpen

Dus ging ik zelf tekenen. Uiteindelijk koos ik voor een standaard kist met vaste deksel.

Ik wilde dus alle aansluitingen aan de buitenkant van de kist en alles binnenin moest ook weer losgehaald kunnen worden.

Ook jij kunt zelf een dergelijke flight case maken voor je ATEM Mini. Onderaan dit artikel vind je een onderdelenlijst.

De kist

Beginnen bij het begin: ik heb gekozen voor de DAP Universele Foam-Case 2, een kist van 56 bij 35 bij 22 cm.

Dit is een eenvoudige en goedkope flight case met een blok plukschuim binnenin. Die kan er in zijn geheel uit. Daardoor had ik alle ruimte om de kist naar eigen idee in te richten.

ATEM Mini flightcase

Het deksel van de kist

Het deksel is diep genoeg om daar een monitor in te plaatsen. Dat heb ik nu nog niet gedaan, maar is wel een optie voor later.

Ter voorbereiding daarop heb ik twee extra slotscharnieren geplaatst om de deksel open te kunnen houden. Ze vielen wat kleiner uit dan ik had gedacht, maar lijken het gewicht te kunnen houden.

Welke aansluitingen

Alle aansluitingen moesten aan de buitenkant van de kist komen.

Wat voor aansluitingen je kiest is een persoonlijke voorkeur. Om een aantal aansluitingen kom je niet heen.

De ATEM Mini heeft vier HDMI-inputs en een HDMI-output, verder een RJ-45 aansluiting voor ethernet en een USB aansluiting voor een laptop of om een externe SSD aan te sluiten.

Neutrik chassis-delen voor de ATEM Mini flight case.

Alle stroomvoorzieningen wilde ik in de kist hebben. Eén stroomaansluiting aan de buitenkant, een stroomverdeler aan de binnenkant.

Neutrik D aansluitingen

Voor alle aansluitingen op de kist koos ik voor de Neutrik D standaard. Deze zijn vastgemaakt in Penn Elcom flightcase schotels specifiek voor Neutrik D chassisdelen.

Neutrik Powercon aansluiting voor de ATEM Mini flightcase.

Neutrik is wat duurder. Dat merk je wel in de kwaliteit, dus een veilige keuze. Ze zijn robuust en gaan lang mee, en dat is op de lange termijn gunstig.

Flexibiliteit toevoegen

Ik wilde ook dat alles nog uit de kist verwijderd kon worden. Gaat er iets kapot, dan wil ik het kunnen vervangen. Op een paar schuimdelen na, zit dus niets permanent vastgelijmd.

De schuimvulling aan de binnenkant en de stroomverdeler heb ik met klittenband vastgemaakt.

Starten met bouwen

Je kunt eigenlijk pas beginnen als je alle onderdelen binnen hebt. Dan kun je bekijken of alles ook echt past zoals je dacht. Daarna is de eerste stap om te passen en meten.

Begin met de benodigde gaten

Nadat ik de locaties van de verschillende onderdelen had bepaald, kon ik gaan boren, zagen en vijlen. Vanwege het stof dat ontstaat, kun je hier het best mee beginnen.

Ik maakte eerst wat gaten dicht bij de vier hoeken van de uitsparingen. Daarna sneed ik aan de binnenkant het schuim weg. Met een zaag kun je zo langs de randen zagen om de uitsparingen te maken.

Maak de gaten kleiner dan nodig

Zaag iets kleiner dan de gaten uiteindelijk moeten worden. Daarna maak je ze met een vijl perfect passend.

Nog wat gaten boren voor de popnagels en de schotels konden gemonteerd worden. Ik ben hier hooguit twee uur mee bezig geweest.

Het ging makkelijker dan ik vooraf had gedacht.

Popnagels gebruiken

Om de schotels vast te maken, heb ik popnagels gebruikt. Zo maak je het heel snel en stevig vast. Je hoeft niet bang te zijn dat boutjes en moeren na verloop van tijd los trillen.

Popnagels in de flight case voor de ATEM Mini.

Zorg dat de popnagels diep genoeg zijn voor het hout, het schuim aan de binnenkant en het metaal van de schotels.

Schuim vulling plaatsen

Het schuim op de onderkant van de kist was zacht en dun. Die wilde ik steviger en dikker hebben, zodat het gewicht van de ATEM Mini niet voor teveel speling zorgt.

Met wat trekken en een spatel is het schuim eenvoudig te verwijderen.

Het nieuwe schuim is eenvoudig op maat te maken met een goed mes, zoals de keramische messen van Slice.

Achteraf gezien had ik beter de variant met een scherpe punt genomen. Toch werkte dit mes met afgeronde punten echt heel fijn.

Houder voor de ATEM Mini

Omdat ik wil dat ik de ATEM Mini ook weer uit de kist kan halen, moest ik een oplossing vinden voor de bevestiging van de Mini.

Het moest stevig genoeg zijn om de ATEM op zijn plek te houden en toch makkelijk verwijderbaar zijn.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een standaard inlay voor de ATEM Mini voor een heel andere kist. Hierin zit de ATEM Mini heel stevig ingepakt.

ATEM Mini transportkoffer van Inlay-Shop.

Door wat schuim op de ATEM te leggen, klemt deze prima vast als het deksel dicht gaat.

Ophogen met schuim

De inlay die ik koos, wat net niet hoog genoeg voor mijn kist. Met extra schuim op de boden, kon ik de ATEM wat hoger plaatsen.

Dit schuim zit, net als de onderste laag, wel met lijm vast. Ik heb wel een holle ruimte direct onder de ATEM Mini vrijgelaten.

Mocht in de toekomst blijken dat het te warm wordt, dan kan ik daar nog ventilatie creëren.

Uitsparingen in de inlay

De Atem Mini kan best warm worden. Daarom heb ik aan de zijkanten wat schuim weggesneden om de ventilatiegaten van de ATEM vrij te maken.

Uitsparingen voor de ventilatie in de ATEM Mini inlay.

Ik kan dus ook in de onderkant van de inlay nog een gat maken voor een ventilator of iets dergelijks.

Aan de achterkant van de inlay heb ik een gat gesneden voor de Ethernetkabel en de HDMI-kabels en een apart gat en uitsparing voor stroom.

Dit zorgt er meteen voor dat de ATEM Mini stevig in de inlay blijft zitten.

Passen, meten en inbouwen

Nogmaals heb ik alle onderdelen in de kist gelegd om te bekijken of het allemaal zou passen. Het zag er goed uit. Vervolgens heb ik eerst alle Neutrik chassisdelen bevestigd.

Stekkerdoos monteren

Vervolgens heb ik de kabel van de stekkerdoos ingekort. De uiteinden zijn wat gesoldeerd om rafelen te voorkomen.

Daarna heb ik koppelstukjes geplaatst die precies passen in de Neutrik aansluiting. De stekkerdoos zelf is met klittenband tegen de linkerkant van de kist geplakt.

Switch monteren

Ook met de switch koos ik voor klittenband. Zo kan ik deze (indien nodig) eenvoudig vervangen. Vervolgens kon ik de adapters voor switch en ATEM Mini plaatsen en de kabels netjes wegwerken.

Indeling van de flight case voor de ATEM Mini Pro ISO.

Aansluitingen verbergen

Daarna ben ik aan de slag gegaan met een afdekking over de aansluitingen aan de achterzijde.

Met een paar staande stukken schuim kon ik eenvoudig een afdakje maken. Zo zijn de aansluitingen uit het zicht.

Door ook hier klittenband te gebruiken, kan ik toch nog snel bij de aansluitingen komen.

ATEM Mini plaatsen en aansluiten

De laatste stap was het plaatsen van de inlay van de ATEM Mini. Ook de inlay heb ik met klittenband geplaatst, zodat ik deze er ook weer uit kan halen.

De kabels voor stroom, HDMI en ethernet pasten prima door het gat aan de achterkant van de inlay.

Doorvoeren van kabels van ATEM Mini naar aansluitingen op buitenkant flightcase.

Logisch aansluiten

Om het logisch te houden, heb ik de HDMI inputs omgekeerd aangesloten op de chassis-delen.

Zo tel je aan de buitenkant ook van links naar rechts van één naar vier.

Klaar om live te gaan

Daarna kon de stroomkabel aangesloten worden en gingen zowel de lampjes op de switch als de ATEM Mini aan. De set is klaar voor gebruik in het veld, een zaal of theater.

Atem Mini flightcase gebruiken.

Concluderend: uiteindelijk viel het me reuze mee om dit te bouwen. Ik had nog nooit eerder op deze manier een flight case ingericht.

In totaal ben ik met het daadwerkelijke bouwen misschien drie avonden bezig geweest. Alles in de kist plaatsen en vastmaken duurde twee uur.

Er is vooral veel tijd gaan zitten in het voortraject; uitzoeken wat er nodig is. Voordat ik in huis had, gingen er wel een paar weken voorbij.

Extra mogelijkheden

De kist is klaar voor gebruik. Toch ga ik nog wel wat dingen aanpassen.

Ik noemde het al even aan het begin; er komt nog een monitor in het deksel. Dan is de kist echt een alles-in-één oplossing.

Voor nu kan ik een monitor op de kist aansluiten. Ik kan ook de Hollyland Mars X gebruiken. Daarmee kan ik de HDMI-uitgang via wifi naar de iPad sturen.

Andere aansluitingen monteren

Verder ga ik de USB-aansluiting wijzigen. Ik zag later dat er ook USB C naar USB C Neutrik pluggen verkrijgbaar zijn. Dat is makkelijker.

De loze gaten in de schotel heb ik opgevuld met twee extra RJ-45 aansluitingen. Daarvan laat ik er één zitten voor het aansluiten van de laptop.

De andere wil ik vervangen door een standaard USB-aansluiting, alleen voor stroom. Daarmee kan ik bijvoorbeeld de Hollyland of een iPhone of iPad opladen.

Lijst van benodigdheden

Tot slot nog een lijst van benodigdheden van wat ik gebruikt heb voor het bouwen van deze flight case voor de ATEM Mini Pro ISO (ook geschikt voor de andere twee versies van de ATEM Mini.

Video: flightcase voor ATEM Mini

Een korte (lange) video zonder commentaar waarbij je ziet hoe ik de bovengenoemde componenten heb samengevoegd in de kist.

Ik ben benieuwd naar jouw eigen oplossingen en ideeën voor een flightcase voor de ATEM Mini.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

9 reacties

  1. Rob Jansen op 28 januari 2021 om 07:59

    Hoi Guido,

    Dat voortraject herken ik wel… Ik werk hier al 2 maanden met een plankje waarop ik de Mini Pro ISO en een 10″ HDMI-monitor heb staan. Nadeel is dat alle aansluitingen van de Mini nu onder het LCD scherm zitten en dat is erg onhandig. Ik heb nog geen mooie oplossing gevonden voor alle kabel-zooi.

    Jouw ontwerp heeft mij weer eens aan het denken gezet. Bedankt voor alle product-links. Die soepele HDMI kabels zijn erg mooi. Eén aanvulling die ik zelf zou maken is een opklapbare of afschroefbare beugel om de HDMI kabels van de camera’s te ondersteunen en mogelijk vast te klemmen zodat de connectoren niet te veel knikken.

    Daarnaast gebruik ik de USB zowel voor een SSD (opnemen van alle camera’s bij live streams van cursussen zodat ik dit later nog kan bewerken) en als webcam naar de PC (voor gebruik tijdens zoom of teams meetings), daarvoor moet er een USB-C koppeling op of in de behuizing komen.

    Het voordeel van een flightcase is niet te onderschatten. Zelfs voor iemand die niet op locatie moet werken maar, zoals ik, geen vaste studio opstelling heeft, is een flightcase de perfecte oplossing. Het is zo veel makkelijker om de hele boel “even snel” op te zetten en aan de slag te gaan.

    • Guido Hoogsteder op 28 januari 2021 om 12:44

      Fijn dat je er inspiratie uit haalt om zelf ook nog wat te gaan knutselen. Het is inderdaad ook ideaal om het snel te kunnen opbergen. Bovendien haal ik liever de HDMI-kabels los van de kist dan steeds weer van de ATEM. Als die kapot gaan is het niet zo makkelijk te maken. Die laat ik dan ook het liefst continu zitten.

      Bedankt voor jouw tip voor een rail voor het ondersteunen van de kabels. Goed bedacht, hoewel ik tot nu toe nog geen problemen heb gehad met het gewicht van de kabels. Ik ga wel langzaam over op SDI-kabels vanwege de afstand die je dan kunt overbruggen. De HDMI-aansluitingen worden dan deels vervangen voor SDI met een Micro Converter SDI naar HDMI.

      Deze komt waarschijnlijk in een tweede kist samen met een Hyperdeck Studio Mini. De set-up wordt zo wel wat uitgebreider, maar het blijkt voor mij in de praktijk wel handig. De HDMI-kabel tussen de twee kisten kan dan vrij kort zijn en dan hangt het ook niet zo aan de aansluitingen.

      Na een aantal maanden de set-up gebruik te hebben, heb ik wel wat dingen ontdekt. USB werkt niet zoals bedacht. Het lijkt erop dat de USB-kabel echt rechtstreeks aangesloten moet worden. Las dit later ook elders nog dat een koppelstuk ertussen vaak niet werkt. Misschien dat een thunderbolt aansluiting op de kist wel werkt. Die heb ik nog niet kunnen vinden in Neutrik D-size aansluiting.

      Inmiddels zit er een draagbare 15 inch monitor in. Deze wordt gevoed met USB-C vanaf de USB-stroomaansluiting op het stekkerblok. Ik ben tevreden over hoe dat werkt, alleen de bevestiging met klittenband is nog niet naar mijn zin. Het blijft op zich goed zitten. Ik ben nog op zoek naar een wat meer solide oplossing.

      Succes met je eigen project. Laat vooral weten hoe het geworden is.

      • Harrie Linssen op 17 maart 2021 om 23:43

        Guido, ik was ook op zoek naar een geschikte monitor, werkt die 15 inch XtendViz XV1610F ook als je 50p of 50i opneemt?. Ik lees nogal verschillende dingen over wat wel en niet wordt ondersteund. Mijn eerste versie met een gewone mini had losse analoge schermpjes en de nodige splitters en converters. Daar wil ik vanaf met een mini pro. Ik bouw er ook een zelfbouw communicatie systeem in.



      • Guido Hoogsteder op 18 maart 2021 om 11:14

        Ik werk alleen met progressive (p). Interlaced (i) is naar mijn idee alleen geschikt voor die oude glazen beeldbuizen. Met de nieuwe monitoren en online heeft dit geen meerwaarde en verhoogt alleen de kans op strepen in beeld. Tenzij je een camera hebt die 1080 alleen in interlaced kan weergeven, zou ik de voorkeur geven aan progressive. Ik heb de monitor nog niet getest met 50i. Ik ga daar vandaag of morgen wat tijd voor reserveren. Ik koppel het hier terug.



      • Guido Hoogsteder op 22 maart 2021 om 13:44

        De ATEM Mini stuurt alleen progressive uit, dus als je de ATEM gebruikt, dan zou het geen probleem moeten opleveren.



  2. Kees op 29 december 2021 om 10:01

    Dank je wel voor deze informatie Guido. Ik ben nog maar pas actief met live streamen met de ATEM Mini Pro ISO, voor een kerk.

    Nu krijg ik ook vragen om elders een live stream te verzorgen. Ik ben helaas niet technisch genoeg om zelf zo’n flight case te bouwen dus vraag ik me af of er in Nederland ook soortgelijke kant en klare modellen te koop zijn.

    Het lijkt mij ideaal om alles in zo’n case/koffer te hebben en op welke locatie dan ook, dus ook buiten, een live stream te kunnen verzorgen. Ik ben ook blij dat je nog veel meer nuttige info op je site hebt staan daar het nogal een uitzoekerij is welke de meest geschikte kabels, microfoons enz enz… zijn.

    • Guido Hoogsteder op 29 december 2021 om 18:22

      Fijn dat je wat aan de informatie op de website hebt gehad. Dat is leuk om te horen.

      Voor zover ik weet zijn er geen kant-en-klare flightcases voor de ATEM Mini te koop. In elk geval niet in Nederland. Ik denk dat de markt daar ook wat te klein voor is.

      Ik ben zelf inmiddels overgestapt naar een ATEM Mini Extreme ISO, en daardoor ook een andere kist. Die is wat lomper en zwaarder. Het voordeel is dat je niet hoeft te zagen en dat je met wat bouten en moeren al een heel eind komt. Makkelijker zelf in elkaar te zetten.

      ATEM Mini Extreme ISO flightcase

      Dit is de kist die ik daarvoor in gebruik heb: Thon ATEM Television Studio Pro5U flightcase.

      Een artikel over deze kist zit in mijn hoofd en is nog niet toevertrouwd aan het toetsenbord.

  3. Kees op 30 december 2021 om 10:13

    Dank je voor je reactie Guido. Bijzondere kist heb je nu :).
    Heb je die andere kist inmiddels van de hand gedaan als ik zo brutaal mag zijn om dat te vragen?
    Goede jaarwisseling gewenst en een succesvol en vooral gezond 2022

    Kees

    • Guido Hoogsteder op 31 december 2021 om 12:53

      De kist uit dit artikel heb ik nog, al is er wel e.e.a. uit verwijderd. Ik kijk komend weekend even wat de staat ervan is. Kom er bij je op terug.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.