ATEM Mini Extreme ISO flightcase

In 2020 maakte ik een flightcase voor de ATEM Mini Pro ISO. Die kist bleek al snel te klein.

Dus ging ik op zoek naar een nieuwe manier om de ATEM kant en klaar mee te kunnen nemen. Ik neem je graag mee in de keuze en de overwegingen voor een ATEM Mini Extreme flightcase.

In mijn zoektocht naar een flight case voor de ATEM Mini Extreme ISO koos ik een vrij grote 5U flightcase met alle ruimte voor de ATEM Mini Extreme ISO, monitor, converters, netwerkswitch, Hyperdeck Studio Mini en een audio mengpaneel.

In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht naar een flightcase die aan mijn wensen voldoet en krijg je natuurlijk een onderdelenlijst onderaan dit artikel.

Ik schrijf dit naar aanleiding van de reacties op het andere artikel en YouTube, echter pas nadat de kist al was samengesteld. Daardoor ontbreken foto’s van het in elkaar zetten van de kist.

Toch verwacht ik dat je met de uitleg en de detailfoto’s ook uit de voeten kunt.

Stel gerust je vragen in de reacties op dit blog. Ik beantwoord ze graag.

Tekortkomingen vorige ontwerp flightcase

Eerst neem ik je mee langs de uitdagingen waar ik tegen aanliep met de eerste kist. Op zich was ik blij met het resultaat, toch wilde ik iets meer.

Zo bouw je een flight case voor de ATEM Mini Pro ISO.

Beeldscherm in flightcase

In de toekomstplannen voor de kist meldde ik destijds al dat ik graag een monitor in de deksel van de kist wilde. Ik vond een dunne monitor. Dat gaf een andere uitdaging.

Omdat het beeldscherm zo dun is, zit er geen VESA-mount op. Dat maakte het lastig om de monitor goed te bevestigen. Ik probeerde een tablethouder, maar die was net te klein voor de monitor.

Ook andere bevestigingen waren het net niet. Uiteindelijk heb ik klittenband gebruikt om de monitor aan de achterkant van de deksel te bevestigen. Dit werkte eigenlijk verrassend goed.

Heel af en toe kwam het toch los en dat was niet bevorderlijk voor de monitor. Wat overgebleven foam tussen beeldscherm en ATEM zorgde voor bescherming bij een dichte kist.

Ruimte voor Hyperdeck Studio Mini

De andere uitdaging was dat ik ook graag een Hyperdeck Studio Mini wilde meenemen. Die paste niet in de oorspronkelijke kist die ik voor het project had gekozen.

Als oplossing bedacht ik dat ik daarvoor een tweede kist zou maken. Dit moest een 19 inch kist zijn, waar ik dan meteen ook een audio-mixer in kon bevestigen en een paar miniconverters voor SDI naar HDMI.

Dit was op zich een goed idee én het zag er ook nog eens heel netjes uit. Zeker door de toepassing van Neutrik D-Size aansluitingen.

Tot ik alles aansloot…

Zowel van de converters als de Hyperdeck kwam er geen signaal binnen op de ATEM Mini.

De reden; teveel koppelingen. Van de camera via SDI naar een D-Size aansluiting, dan via SDI naar de converter in de kist. Vervolgens via HDMI naar een D-Size aansluiting, dan met HDMI naar de ATEM kist en ook daar weer via een D-Size aansluiting en een HDMI-kabel naar de ATEM.

Kabeltje connector kabeltje

Het signaal was zo verzwakt tegen de tijd dat het bij de ATEM Mini aan kwam, dat er niets meer van over was.

Achteraf gezien heel logisch, maar ik had het liever eerder bedacht. Alles moest dus toch in één kist passen.

Op dit moment was ik zo teleurgesteld dat ik het project even heb geparkeerd. Tot de ATEM Mini Extreme door Blackmagic Design werd uitgebracht.

Deze nieuwe ATEM Mini (inmiddels niet meer zo klein) had een aantal functies die ik miste in de oorspronkelijke ATEM Mini.

  • 2 HDMI uitgangen
  • 2 USB-C poorten
  • Supersource
  • Knoppen voor macro presets
  • Knoppen voor snel voorschakelen van inputs
  • Hoofdtelefoon uitgang

Opnieuw kijken naar geschikte flightcase

Na aanschaf van de ATEM Mini Extreme ISO werd het dus toch tijd om weer over een geschikte flight case na te denken.

Ik kwam uit bij een kist die ik voor de eerste flight case ook al had overwogen, maar te groot en te zwaar vond.

De flightcase

De basis van de nieuwe opzet is een 19 inch kist van 5U. Deze is eigenlijk bedoeld voor een Blackmagic Television Studio Pro.

Deze 5U flight case heeft een deksel met ruimte voor een monitor. Op de plaats van de Television Studio Pro zit bij mij de ATEM Mini Extreme ISO. Ik neem je graag mee van voor naar achter door de kist.

Flightcase voor de Blackmagic Design ATEM Mini Extreme.

Als je de klep opent, heb je in de klep een 19 inch rek. Vooraan is ruimte voor de ATEM Mini Extreme.

Voor de bevestiging kun je gebruik maken van bouten. De gaten in de bodem komen niet overeen met bevestigingspunten op de ATEM. Daar moet je dus zelf iets voor bedenken.

Ik heb gekozen voor klittenband zodat de ATEM nog makkelijk te verwijderen is. Je kunt ook dubbelzijdige plakstroken gebruiken.

ATEM Mini Extreme ISO flightcase.

Om te voorkomen dat de ATEM los komt, plaats ik tijdens transport een zacht stuk schuim van zo’n 5 cm dik over de ATEM. Hierdoor blijft alles op z’n plek en kan de monitor niet beschadigd raken.

Inrichting rack aan de binnenkant

Onder de klep zit ook nog een rek van 5U hoog. In dat deel heb ik onderaan een dichte blindplaat zitten, daarboven een brievenbus blindplaat waar de kabels van en naar de ATEM gaan.

Vervolgens de Hyperdeck Studio Mini en een stekkerdoos/stroomverdeler met schakelaars. Zo kan ik alle apparaten afzonderlijk aan en uit zetten.

Blackmagic Design Hyperdeck Studio Mini in een flightcase met de ATEM Mini Extreme ISO.

De Teranex Mini Rack Shelf, waarmee de Hyperdeck in het 19-inch rack is bevestigt, gaf aan de zijkant nog wat ruimte. Daar de netwerkswitch bevestigd.

Die zit dus binnenin en is van buiten niet zichtbaar.

De klep

De klep lijkt vrij diep. Toch is de bevestigingsruimte maar iets meer dan de helft daarvan. Het geeft voldoende ruimte voor een monitor en bekabeling.

Aan de achterkant van de klep zit een deur waardoor je kabels makkelijker aan de monitor kunt bevestigen.

De monitor

Als monitor koos ik de Blackmagic Design SmartView 4K v2. De kist is voor deze monitor gemaakt en het past daardoor perfect.

De ATEM Mini serie werkt uitsluitend met HDMI. De monitor heeft alleen SDI inputs en outputs. Daarom is een converter nodig voor het omzetten van één van de HDMI uitgangen van de ATEM Mini Extreme naar SDI.

Blackmagic Design Smartview 4K monitor in een flightcase.

Ik had nog twee Blackmagic Micro Converter BiDirectional SDI/HDMI 3G liggen, waarvan ik er één nu in gebruik heb voor dit doel.

Deze zit gemonteerd tegen een 19 inch blindplaat met raster. De moer die in de behuizing van de converter past, ging ook precies door een gat van het raster. Dat was mooi meegenomen.

Inrichting rack aan de achterkant

Tot slot de achterkant van de kist. Achter een afsluitende deksel zit nog eens een ruimte van 5U.

Mengpaneel

Bovenaan zit een Behringer X-Air XR12 audio mixrack. Met 12 analoge ingangen (waarvan 4 met microfoon voorversterker) is het, zeker voor die prijs, een geweldige mixer.

De XR12 leent bovendien tal van functies en effecten van de bekende X32, met vrijwel identieke bediening.

Behringer X-Air XR12 in de ATEM Mini Extreme flightcase.

Bedienen kan met de software of app. Ik heb er ook een Behringer X-Touch Compact midi controller bij, waarmee je toch fysieke schuiven hebt.

Snel meerdere schuiven bedienen is toch wat makkelijker als je ze fysiek hebt.

Onder de mixer bevindt zich een rooster voor de nodige koeling. Het is nog een optie om hier ventilatoren te plaatsen, maar vooralsnog lijkt het niet nodig. Ook niet als de kist langere tijd aan staat.

Aansluitingen

De onderste 2U aan ruimte wordt ingevuld door een blindplaat met 24 Neutrik D-Size gaten erin. Hierin zitten Neutrik chassisdelen voor het aansluiten van de audio en inputs, ethernet en stroom.

Ik heb gekozen voor deze aansluitingen (van links naar rechts);

  • 2 HDMI outputs
  • 4 Ethernet aansluitingen
    • 1 voor de Behringer XR12
    • 3 voor laptops, enz
  • 7 HDMI inputs
  • 1 SDI input
  • 2 audio inputs (1 x links en 1 x rechts) voor output XR12 of externe audiobron
  • Stroom in
  • Ethernet / internet in

ATEM Mini Extreme flightcase in de praktijk

Inmiddels hebben we meerdere opdrachten met deze flightcase gedraaid en ik ben super tevreden over het resultaat. Het werkt fantastisch en ziet er op locatie ook verzorgd uit.

En toch…

Verbeteringen aan de flightcase

Eigenlijk voldoet deze setup goed aan onze wensen. De kist is vrij zwaar en dat is wel echt iets waar je even rekening mee moet houden. Zeker als je de kist vaak mee op pad neemt.

Er zitten geen wielen onder, dus een kar is wel aan te raden.

Het enige dat echt een beperking is, is het aantal microfoon voorversterkers van de XR12. Laatst hadden we een stream van een talkshow en kwamen we net één microfoon ingang te kort.

ATEM Mini Extreme flightcase in actie.ATEM Mini Extreme ISO flightcase.

Met de tweede XR12 was dat op te lossen, maar met de MIDI-controller kun je toch echt alleen de verbonden mixer bedienen.

Dat betekent dat de XR12 ingeruild wordt tegen een XR18. Die past niet in de flightcase. De XR18 is een U hoger, maar dat zou op zich nog wel mogelijk zijn.

In dit geval is de diepte te beperkt vanwege de diepte van de Hyperdeck Studio Mini. Die steekt net iets te ver naar binnen.

Het verwijderen van de mixer uit de kist heeft eigenlijk geen echte nadelen, anders dan ruimte. Een tweede identieke of iets lagere kist met daarin alleen audio is een prima aanvulling op de set.

Hierin komt de XR18, de X-Touch MIDI-controller en een Mac Mini met toetsenbord en muis voor de software. Heb je genoeg aan vier microfoon inputs, dan is de alles in één kist ideaal.

Onderdelenlijst

Succes met het bouwen van je eigen flightcase voor de ATEM Mini Extreme of de ATEM Mini Extreme ISO.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

2 reacties

  1. TDW op 15 mei 2022 om 14:30

    Heel knappe build! Indrukwekkend.

    Vraagje: hoe gaan jullie uit de Behringer XR12 in de ATEM Mini?
    Is dat Jack-minijack?

    Alvast bedankt,
    TDW

    • Guido Hoogsteder op 15 mei 2022 om 20:40

      Vanuit de Behringer kies ik meestal voor een XLR kabel, met losse XLR links en XLR rechts aansluiting, naar stereo Mini-Jack. XLR heeft mijn voorkeur boven Jack, omdat die beter vast zitten. De Mini Jack heeft een 90 graden hoek. Daardoor past het net wat makkelijker op de ATEM Mini Extreme.

      Op de kist zitten ook twee XLR inputs (links en rechts) die ook via een kabel binnen in de kist naar stereo Mini Jack gaat. Bedoeld voor als we signaal aangeleverd krijgen vanuit de locatie. Daar zou ik ook gebruik van kunnen maken met de Behringer. Ziet er misschien nog iets netter uit, maar het ‘kost’ wel twee XLR-kabels. En je zal altijd zien dat je die toch elders nodig hebt.

      De XLR naar Mini Jack kabel zit (samen met een midi-kabel) standaard in de kist met de X-Touch controller. Dan hoef ik niet door een kist met audiokabels te vissen naar de juiste. Zo blijft de set compleet.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.