Live video streaming; vijf ideeën voor jouw bedrijf

Een zomeravond. Op een plein in de stad staan honderden mensen. De spanning is te snijden. Ook thuis zitten mensen op het puntje van hun stoel. Gaat die bal erin of niet, gaan we naar de finale, of wordt het een troostprijs.

Afgelopen zomer keken miljoenen mensen in Nederland naar de verrichtingen van het Nederlands elftal. Wanneer is zo’n wedstrijd het leukst om naar te kijken?

Live is leuker

Juist, als het live is. Daarom kan live video streaming de marketing van jouw bedrijf enorm helpen. Met live video heb je real-time interactie met je publiek.

Hoe pak je dat aan? Ik zet vijf haalbare ideeën op een rij om live video streaming te gebruiken in je bedrijf.

1. Live event streaming

Door het streamen van een live event kun je jouw doelgroep meer verbonden laten voelen met jouw bedrijf. Daarbij is het laten zien van het event nog niet het meest belangrijk.

Als je zorgt dat de kijkers mee kunnen doen, zal de ervaring voor die kijkers vele malen positiever zijn.

Zorg voor dynamiek

Zorg voor een goed verhaal voor jouw kijkers. Als je maar één locatie laat zien, of één activiteit op je event, dan wordt het al snel saai.

Neem ze daarom mee over je event en laat zien wat er gebeurt.

Stel kijkers van jouw live stream vragen

Houd ook de reacties van je kijkers in de gaten. Probeer zoveel mogelijk op die reacties te reageren en neem pro-actief deel aan het gesprek.

Vraag bijvoorbeeld aan de kijkers wat ze willen zien, of met wie van de belangrijke aanwezigen of sprekers je in gesprek gaat.

Laat belangrijke programmaonderdelen zien

Vind er op het evenement een belangrijke bekendmaking plaats of wordt er een nieuw product gelanceerd? Laat dit dan ook in je live streaming zien.

Een bekend voorbeeld is natuurlijk de live events van Apple als er nieuwe producten worden gepresenteerd.

2. Live interviews

Vergroot de betrokkenheid met jouw bedrijf met live interviews met medewerkers of klanten. Het geeft je de mogelijkheid om de menselijke kant van je bedrijf te laten zien.

Beloon de nieuwsgierigheid

Je doelgroep is nieuwsgierig naar persoonlijke inzichten en meningen van vakmensen. Een live interview geeft ze de informatie die ze leuk en interessant vinden.

Discussieer bijvoorbeeld over een blog dat je geschreven hebt, of leg uit wat je vindt van recente ontwikkelingen binnen je vakgebied.

Leg daarbij niet teveel nadruk op je bedrijf. Houd het bij het onderwerp. Het feit dat een medewerker als expert zijn of haar mening geeft, laat al zien waar je als bedrijf voor staat.

Kijker centraal bij live streaming video

Betrek ook hier je kijkers bij het verhaal. Vraag om hun mening en beantwoord hun beste vragen.

3. Kijkje achter de schermen

Klanten zien vaak alleen de buitenkant van je bedrijf. Je maakt het reuze interessant als je jouw bedrijf van de binnenkant laat zien. Laat je kijkers zien hoe je werkt.

Verras de kijkers van jouw live stream

Alles waar je doelgroep normaal gesproken niet komt, vinden ze interessant. Dat kan binnen je bedrijf zijn, maar je kunt ook naar ‘verboden gebied’ buiten jouw eigen fabriek of kantoor.

Overtref verwachtingen

Met een kijkje achter de schermen kun je ook een andere kant van je bedrijf laten zien, wat mensen misschien niet direct verwachten.

Interactie is ook nu weer waardevol. Het is live, betrek mensen bij wat er gebeurt.

4. Webinar

Onderwijs is een mooi middel om kijkers te boeien en ze te verbinden met je bedrijf. Dat kan heel goed met een webinar. Dit is een online seminar.

Je kunt een regulier seminar streamen voor mensen die er niet bij kunnen zijn, maar je haalt een nog hogere betrokkenheid met een specifieke sessie voor je live video stream.

Live video streaming van een seminar of webinar

Je kunt zelf in beeld gaan staan, of alleen een PowerPoint-presentatie laten zien met jouw stem voor de uitleg. Je kunt deze twee ook prima combineren.

Maak van een webinar geen lezing

Zorg dat je kijkers betrekt. Vraag tussendoor of het duidelijk is, en beantwoord vragen van kijkers tijdens de webinar, zoals je dat ook zou doen tijdens een presentatie op een podium.

Geef kijkers de tijd om te reageren

Houd er wel rekening mee dat kijkers soms wat langer nodig hebben om hun vraag aan je door te geven. Geef ze die tijd.

Je kunt natuurlijk een leidraad aanhouden, maar maak er geen monoloog van. Als je ruimte geeft voor improvisatie zal je publiek geboeid blijven.

Regelmaat zorgt voor extra betrokkenheid

Je kunt webinars met regelmaat te geven. Dat verhoogt de betrokkenheid en zorgt ervoor dat eerdere kijkers nog eens terug komen. Plan ze bijvoorbeeld wekelijks of op een vaste dag in de maand in.

5. Vraag en antwoord

Dit ligt in het verlengde van webinars, maar heeft veel minder een leidraad. Bepaal een duidelijk hoofdonderwerp waar je het over wilt hebben, en laat kijkers vragen stellen.

Events live streaming video.

Je kunt dit gebruiken om je kennis te delen, maar ook als je merkt dat jouw doelgroep veel vragen heeft over een bepaald onderwerp.

Beloon kijkers voor hun interactie

Ga in op de meest interessante vragen van je kijkers. Noem de naam van de persoon die de vraag stelt en geef ook duidelijk aan wat de vraag is.

Dit is een van de beste manieren om autoriteit uit te stralen én kijkers te betrekken bij jouw bedrijf.

Valkuilen van live video streaming

Door live iets te laten zien, kan er altijd wat misgaan. Bereid je live video streaming dus wel goed voor. Zorg dat je weet waar je het over gaat hebben en dat het er professioneel uit ziet.

Houd altijd zelf de controle

Geef geen aandacht aan negatieve commentaren van kijkers. Zo houd jij de controle over de inhoud en de sfeer.

Houd rekening met eventuele copyright-issues bij wat je laat zien, en bescherm de privacy van mensen die in beeld komen. Geef altijd aan dat het live is en respecteer het als mensen niet in beeld willen komen.

Succesvol met live video streaming beginnen

Dit zijn de belangrijkste punten voor een succesvolle live stream;

 • Speel in op de nieuwsgierigheid van de kijkers. Laat ze iets nieuws zien of leren,
 • Zorg bij webinars en vraag en antwoord sessies voor herkenning door de kijkers bij naam te noemen als ze een vraag stellen,
 • Door actieve deelname van je kijkers te vragen, geef je ze het krachtige gevoel mede de controle te hebben over het verloop,
 • Live video streaming geeft kijkers een gevoel van exclusiviteit omdat het eenmalig is. Speel daar op in.

Eindeloze toepassingen voor live video streaming

Een live video stream geeft je eindeloze mogelijkheden om met jouw doelgroep in contact te komen. Je kunt de genoemde ideeën prima combineren.

Ga je een stap verder? Bedenk dan zelf een goede toepassing die voldoet aan de verwachtingen van je kijkers. Het is makkelijker dan je denkt.

En je kunt natuurlijk ook uitproberen wat het beste werkt.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

5 reacties

 1. Gio Bouwens op 15 november 2017 om 21:33

  Hoi Guido,

  Weet je misschien of ik een semi professionele video-camera aan een mobiele telefoon kan aansluiten om live uit te zenden?

  Groetjes Gio en bij voorbaat dank voor je tijd en inzet.

  • Guido Hoogsteder op 18 november 2017 om 14:52

   Beste Gio,

   Bedankt voor je reactie. Ik begrijp dat je een gewone videocamera of DSLR wil gebruiken en het signaal via je iPhone of Android wil streamen naar Facebook of YouTube.

   Voor Android kun je een Magewell USB Capture HDMI Gen 2 aansluiten op je telefoon. Sluit een camera met HDMI aan op de Magewell, dan de Magewell met een USB naar micro-USB of USB C kabel op je telefoon aansluiten. Met de Android-app Camera Fi Live kun je vervolgens een stream opzetten. Je kunt bovendien schakelen tussen je HDMI-camera en de beide camera’s op je smartphone, dus dat geeft je erg interessante mogelijkheden. Ik heb het zelf niet geprobeerd maar het wel werkend gezien.

   Voor iOS kwam ik laatst een Kickstarter-project tegen: Lukilink. Volgens het laatste bericht van de makers, mag ik de Lukilink eind december verwachten. Ik kan je dan waarschijnlijk vertellen of het goed werkt.

   Vriendelijke groet,
   Guido

 2. Jerry op 30 september 2018 om 00:08

  Hoi,

  Ik doe veel livestream buiten op evenementen via Facebook. Toch heb ik een vraagje. Mijn smartphone camera flikkert door het steeds scherpstellen. Bestaat er soms een betere camera dat extern te verbinden is zodat ik kan streamen via de smartphone? Bedankt.

  • Guido Hoogsteder op 30 september 2018 om 12:25

   Beste Jerry,

   Bedankt voor je vraag. In de Facebook-app kun je scherpstellen door te tappen op het punt dat je scherp wilt stellen. Het kan wel zo zijn dat je camera op een gegeven moment op iets anders gaat scherpstellen. Dat je camera steeds opnieuw probeert scherp te stellen, kan verschillende oorzaken hebben. Je geeft aan evenementen te streamen. Is dat ’s avonds? Want als het te donker is, dan hebben veel smartphonecamera’s de neiging om de juiste focus te zoeken, simpelweg omdat ze door te weinig licht niet zeker weten dat het beeld scherp is. Het zal verder ook van je smartphone afhangen. Ik heb er met mijn telefoon weinig last van.

   Het is mogelijk om een camera aan te sluiten op je smartphone. Bijvoorbeeld met Lukilink. Er is echter weinig vooruitgang in dit Kickstarter-project. Ik heb alternatieven gezien, maar kan ze zo snel niet terugvinden.

   Vriendelijke groet,
   Guido

 3. […] vijf livestream ideeën voor bedrijven zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor LinkedIn […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.