2015: Het jaar van video op mobiel

Op een terras in Tilburg, onder het genot van een biertje, besloten we in mei 2004 dat we een serie korte televisieprogramma’s zouden maken over de Tilburgse Kermis.

Daarna zouden we met regelmaat tv-programma’s uitzenden op Kanaal13TV. Eind juli was het zover. De programma’s waren hooguit een kwartier lang.

Video op mobiel wordt steeds meer gewoon

Onze uitzendserver stond in een serverruimte van Essent Kabelcom. De tijd van inbellen voor internet was eigenlijk pas een paar jaar voorbij.

Met kabelinternet of ADSL had je snel internet tot je beschikking. Er lag een, voor die tijd, vrij snelle verbinding.

Internetsnelheid beperkt online video

Toch duurde het verzenden van de videobestanden van onze studio naar de server enkele uren, tenminste… als de verbinding niet werd onderbroken.

Veel programma’s plaatsten we zelfs op onze website. Belangstelling genoeg, maar we waren onze tijd iets te ver vooruit. Het laden duurde voor de meeste mensen te lang.

Mobiel internet in de kinderschoenen

Destijds werden PC’s gebruikt om het internet op te gaan. Mobiele telefoons hadden toen nog geen WiFi aan boord.

In september van dat jaar werd de Nokia 9300 Smartphone geïntroduceerd.

Het persbericht spreekt met geen woord over video. Wel over mail en “high speed internet browsing”, maar video afspelen via internet was op dat toestel onmogelijk.

Video op mobiel

Internet op mobiel verandert de wereld

Hoe anders is dat nu. Als je een liedje aan iemand wilt laten horen, dan bekijk je op je mobiel de videoclip op YouTube. Concertbezoekers nemen hun favoriete nummer op met tablets en zetten ze met een paar tikken online.

Elke minuut wordt 100 uur aan video geüpload naar YouTube. In 2004 was video op internet nog een heel gedoe. In 2014 niet meer, en 2015 wordt het jaar van video op mobiel.

Lubrun: 2015 jaar van video op mobiel

Dat denk ik niet alleen. In een interview met NOS zegt Arno Lubrun, country-manager Benelux van Facebook, vervolgende;

Ik ga altijd met de tram en zie iedereen de hele ochtend naar dat apparaat kijken. De belangrijkste verandering op mobiel is absoluut video. Denk aan de Ice Bucket Challenge. Mensen beseffen niet eens meer dat ze dat op mobiel hebben gezien en dat ze dat heel normaal vinden. Een jaar geleden was dat ondenkbaar.

Facebook ziet het gebruik van video sinds 2012 met 532 procent stijgen. Volgens Arno Lubrun is 2014 het jaar van video op social media geweest.

Video op mobiel persoonlijker

Het jaar 2015 wordt de doorbraak van video op mobiel. Lubrun geeft aan dat dit een grote verandering is. De beleving van video zal veel persoonlijker worden.

Als je mensen wilt blijven bereiken met video, moet je hiermee rekening houden.

Jeff Dodds, CEO Tele2 Nederland, is het met Lubrun eens. Hij verwacht een verdere toename van het gebruik van mobiel internet, vooral door het gebruik van video.

Ik denk dat de Nederlandse markt klaar is voor groei in 2015, zeker nu video op mobiel belangrijk wordt.

Geen technische belemmeringen voor mobiele video

Wil je video in je bedrijf gaan gebruiken voor communicatie met medewerkers en klanten? Dan moet je dus zorgen dat de video op mobiel goed bekeken kan worden, en bovendien de aandacht van de mobiele gebruiker vasthoudt.

Technisch is het allemaal mogelijk. Zoveel is er in ruim tien jaar dus wel veranderd. Maar zorgen dat de video je doelgroep voldoende aanspreekt, dat is nog net zo lastig als in 2004.

Sociale media als Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat springen allemaal op de trein die video heet. Wanneer ga jij aan boord?

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

1 reactie

  1. […] dit jaar zei ik dat 2015 het jaar van video op mobiel zou […]