Video marketing met Vine; 17 tips

Als je online video gebruikt voor je marketing, dan is het advies altijd om het kort en krachtig te houden. Een bedrijfsvideo was in de tijd van de videobanden al snel een minuut of tien.

Voor online video is hooguit twee of drie minuten aan te raden, uitzonderingen daargelaten.

Korte video’s voor marketing

Toch kun je ook nog sneller een boodschap overbrengen. Vooral in de Verenigde Staten wordt daarvoor video-platform Vine gebruikt.

Video Marketing met Vine

Vine is een onderdeel van Twitter, dat in 2013 is geïntroduceerd. Op Vine kun je korte video’s plaatsen, heel kort… zes seconden. Kun je in zo’n korte tijd je boodschap overbrengen?

Bedrijven gebruiken Vine succesvol

Er zijn merken die dat succesvol doen, maar het is zeker een uitdaging. SurePayroll heeft 17 tips voor het gebruik van Vine als marketingtool in de SurePayroll infographic gezet.

Voor ik je deze tips geef, eerst kort wat meer over Vine.

Wat is Vine

Vine is niet het enige video-platform van Twitter. Ook Periscope, concurrent van de soortgelijke app Meerkat, is van Twitter.

Hiermee kun je live video streamen vanaf je mobiele telefoon. De video’s die je op Vine kunt plaatsen worden ‘Vines’ genoemd, zijn zes seconden lang en worden herhaaldelijk (in een loop) afgespeeld.

Vine nog weinig gebruikt voor marketing

Slechts vier procent van de Top 100 Vines is van bedrijven. De bedrijven die gebruik maken van Vine, zien dat hun korte video’s 400% meer gedeeld worden dan gewone video’s van het bedrijf (zoals via YouTube of Vimeo).

Vine heeft 40 miljoen gebruikers en elke maand bekijken 100 miljoen mensen Vines. Een interessante doelgroep, maar voor marketeers vaak nog wat onbekend.

Video Marketing Tips voor Vine

De tijdslimiet van 6 seconden zal de meeste ondernemers en marketeers afschrikken. Kun je in zo’n korte tijd een boodschap overbrengen, en een Call-to-Action?

De infographic van SurePayroll geeft je meer uitleg hierover. Hieronder de 17 tips uit die infographic.

Start met een plan

Voor bedrijfsvideo gelden al een aantal basisstappen die je vooraf moet nemen om tot een goede video te komen. Die gelden ook voor Vines.

Bedenk wat je publiek is, wat ze willen zien en wat je van ze verwacht nadat ze je Vine hebben bekeken. Welke visuals ga je gebruiken?

Wil je mensen in beeld, producten of illustraties? Ga je gebruik maken van geluid, muziek of een voice-over?

Voor een bedrijfsvideo maak je per onderwerp en per scene een omschrijving van wat er te zien is.

In de infographic wordt geadviseerd om dit voor Vine-video’s te doen per seconde. In zes vakken kun je precies omschrijven wat je in je Vine wilt doen.

Houd je boodschap kort en krachtig. Simpel is het toverwoord. Blijf filmen tot het goed is. Het duurt maar zes seconden, dus het is zo voorbij!.

17 Video Marketing Tips voor Vine

Bepaal een doel

Als je een doel hebt voor je Vine, dan weet je ook duidelijk wat je moet communiceren. Kun je in de Vine een probleem oplossen waar je potentiële klant mee zit?

Zorg dat je het doel duidelijk voor ogen hebt, voordat je de Vine opneemt en publiceert.

Maak een how-to

Explainer-video’s zijn korte video’s waarin je een handeling uitlegt, of een functionaliteit van een product of dienst uitlegt.

Vereenvoudig de uitleg zodat het in het korte filmpje past.

Deel belangrijk nieuws

Sociale media zijn snel, en daardoor uitermate geschikt voor het brengen van belangrijk nieuws. Deel informatie over eigen evenementen, nieuws uit de branche of van je gebruikersgroep.

Geef trouwe fans een podium

Heeft je bedrijf fans? Ongetwijfeld! Geef ze een podium in jouw Vines. Dat bindt je fans nog meer aan je bedrijf, en ze zullen lyrisch zijn over je actie.

Bedank je klanten

Waanzinnige reviews gekregen van klanten op Twitter of Facebook? Vat een review samen in een Vine.

Maak een serie Vines

In plaats van een enkele video met een korte boodschap, kun je ook een verhaal vertellen met meerdere video’s. Zo is de kans groot dat kijkers je gaan volgen en meer filmpjes bekijken.

Het maken van filmpjes rond een bepaald thema werkt goed. Gebruik ook hashtags om je video’s eenvoudig te koppelen en interactie te vereenvoudigen.

Daar is een logo immers voor, toch? Je vergroot het bereik van je merk. Je kunt het logo standaard aan het begin of einde gebruiken in een bijzondere setting (houdt de aandacht vast).

Een ander idee is om je ‘acteurs’ een t-shirt met je logo te laten dragen.

Promoot andere (nieuwe) content

Heb je net een blog geschreven? Maak er een korte Vine over en verwijs ernaar. Dit werkt ook goed om de aandacht te vragen voor een langere video op YouTube.

Maak bijvoorbeeld melding van een eBook of PDF dat gedownload kan worden, meteen een mooie manier om e-mailadressen te verzamelen.

Blijf op de hoogte

Houd de trends in de gaten en bekijk de kansen die deze met zich meebrengen. Koppel je Vines aan evenementen en feestdagen.

Probeer ook eens een relatie te leggen tussen nieuwswaardige gebeurtenissen en je producten of diensten. Zo maak je jouw video actueel en opvallend.

Organiseer een wedstrijd

Een win-actie is een goede manier om je volgers actief met jouw bedrijf aan de slag te laten gaan. Vraag ze zelf een video te maken met Vine over een bepaald onderwerp dat dicht bij je bedrijf ligt.

Zorg vooraf wel dat je duidelijk hebt wat je van de video’s verwacht en waaraan ze moeten voldoen. Gebruik merkgerelateerde hashtags en geef aan hoe deelnemers hun Vine kunnen inzenden.

Geef een kortingscode

Beloon je volgers met een kortingscode of aanbieding. Shares gegarandeerd!

Gebruik stop-motion

Ken je die kleipoppetjes nog van The Red and The Blue? Deze animatie-serie uit de jaren 70 werd gemaakt met de techniek stop-motion.

Per frame werd een dia gemaakt, die vervolgens achter elkaar afgespeeld een beweging tonen. Vine is uitermate geschikt voor korte animaties.

Geef een kijkje achter de schermen

Door een kijkje in de keuken te geven van je bedrijf, worden je volgers meer betrokken bij je bedrijf. Toon je medewerkers, iets van je bedrijfscultuur of een succesmomentje voor je bedrijf of afdeling/team.

Gebruik hashtags

Dit advies werd ook bij de andere tips gegeven. Een hashtag wordt gemakkelijk gedeeld, en je kunt Vines op onderwerp groeperen, waardoor de kans bestaat dat een kijker meerdere soortgelijke Vines van je bekijkt.

Koppel Vine aan Twitter

De kans is groot dat je Twitter al enige tijd gebruikt. Hier heb je waarschijnlijk meer volgers. Promoot je Vines op Twitter en bereik een grotere groep mensen met je video’s.

Sluit af met een Call-to-Action

Zorg dat je kijkers aan het eind van je Vine naar je site gaan voor meer content, of je andere social media profielen bekijken en volgen, liken of delen.

Zelf aan de slag met video, niet alleen op Vine

Gebruik maken van Vine is zonder meer een uitdaging, maar het is laagdrempelig en je kunt met weinig middelen aan de slag.

Geen dure apparatuur nodig

Een smartphone met een goede camera of een snapshot fotocamera met videofunctie is vaak al voldoende.

Heb je de smaak te pakken, dan kun je bovenstaande tips natuurlijk ook toepassen als je video op andere social media gebruikt, zoals de video-functie in Instagram, het toevoegen van video aan een Tweet of je updates of Facebook en LinkedIn.

Video op mobiel

Begin dit jaar zei ik dat 2015 het jaar van video op mobiel zou worden.

Of het ook het jaar van Vine wordt, waag ik te betwijfelen. Daarvoor is het, zeker in Nederland, nog te klein.

Vine interessant marketing kanaal

Vine en de videofunctie van Instagram zijn wel interessante, uitdagende en creatieve manieren om je merk uit te dragen; extra kanalen voor marketing én het vergroten van je bereik.

Deze activiteiten worden bovendien door Google opgemerkt, en zijn goed voor SEO. Lees ook het artikel: De Nieuwe Kijk op SEO.

Laat een reactie achter

Abonneer je op reacties


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.