Vergroot jouw Facebook bereik; 5 tips

Sociale media veranderen continu. Wat vandaag werkt kan morgen al weer oud nieuws zijn. Eén ding verandert nooit; de behoefte om je publiek te boeien.

Vergroot jouw Facebook bereik

Het creëren van interesse, relaties en een “buzz” is waar het in social media marketing allemaal om draait. Het populairste platform om betrokkenheid met fans en klanten te creëren is Facebook.

Vijf tips voor een groter Facebook bereik

Dit zijn vijf bewezen manieren om de Facebook engagement effectief en succesvol te verhogen.

Tip 1: Maak deelbare content

Dit is de belangrijkste regel voor het kiezen van content voor Facebook; jouw doelgroep moet het interessant genoeg vinden om het te willen delen.

Zorg voor relevantie

Dat betekent dat de informatie relevant moet zijn voor jouw publiek; iets dat ze belangrijk vinden. Jouw content zal ervoor moeten zorgen dat ze er even bij stilstaan en erover nadenken.

Groter Facebook bereik.

Het moet dus opvallen. De gemiddelde social media gebruiker scrolt veel meer dan hij deelt. Wat je plaatst moet de deler in een goed daglicht zetten.

Mensen willen graag indruk maken op hun vrienden. Ga daarom voor content die emotioneel, grappig, inzichtelijk, leerzaam en uniek is.

Tip 2: Mix it up

Facebook wijzigt het eigen algoritme doorlopend, en daardoor kan het onvoorspelbaar zijn wat wel scoort en wat niet.

Als je de kans wilt vergroten dat meer mensen jouw boodschap zien, moet je meer verschillende soorten content toepassen.

Gebruik creativiteit voor een groter bereik

Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter je kans op populariteit en uiteindelijk op commercieel succes. Word dus creatief in de dingen die je naar buiten brengt.

Eén van de meest onderschatte opties is waarschijnlijk video. Iedereen weet dat het de beste manier is om een band te krijgen met je doelgroep, maar het wordt nog relatief weinig gebruikt.

Video is investering waard

Als je de tijd neemt om een originele video te maken met content die nuttig is voor je publiek, dan is het die investering meer dan waard.

Video voor je bedrijf .

Andere berichten die goed werken zijn bijvoorbeeld foto’s plaatsen die persoonlijke aspecten van je bedrijf laten zien, zoals behind-the-scenes toegang.

Ook grappige memes, nuttige infographics of motiverende graphics doen het vaak goed.

Tip 3: Gebruik Facebook Live

Ik heb het natuurlijk al vaker gehad over Facebook Live. Het is zo’n toegankelijke manier om video content te maken en je Facebook bereik enorm te vergroten.

Facebook live video

Toegankelijk staat daarbij niet gelijk aan eenvoudig. Lees ook: Waarom jij geen reacties krijgt op Facebook Live video.

Beheers de basics

Hierbij gaat het om de juiste voorbereiding, de inhoud en ’the after live’. Met mijn Facebook Live Checklist gaan die drie live video basics in elk geval nooit meer mis.

Tip 4: Post op verschillende tijdstippen

Er wordt vaak geadviseerd om minstens één keer per dag iets te posten. Met een kleiner bereik is de kans groot dat je publiek niet online is als je iets plaatst.

Je kunt dit testen door te posten op verschillende tijdstippen en te kijken bij welke post de meeste interactie is. Denk goed na over wat je plaatst en wanneer.

Bekijk je Facebook bericht statistieken

In Facebook kun je de statistieken gebruiken om te zien wanneer je doelgroep online is.

Zelf plannen of laten doen

Je kunt je social media posts zelf plannen. Met de statistieken in Facebook, kun je eenvoudig zien wanneer je doelgroep online is.

Met een dienst zoals CoSchedule kun je het inplannen van berichten overzichtelijk en eenvoudig doen.

Met CoSchedule plan je jouw social media berichten

Dit werkt niet alleen voor Facebook, maar ook voor Twitter, LinkedIn, Tumblr, Google+, Pinterest en Instagram.

Leg relatie met de levens van je doelgroep

Ook de relatie met wat er in de wereld en in de levens van je doelgroep gebeurt, is belangrijk. Je wil niet ongevoelig of onverschillig overkomen.

Tip 5: Voeg Facebook posts toe aan je blog

Wist je dat het mogelijk is je Facebook content te delen in een post op je blog? Het kan en het is makkelijk.

Klik in het Facebook-bericht op de drie bolletjes rechts naast je pagina-naam. Kies vervolgens de optie “Insluiten”.

Embed je Facebook posts

De code die je krijgt, kun je kopiëren en plakken in de HTML van je blog-artikel. Lezers kunnen dan met één klik direct naar de content op je Facebook pagina.

Facebook post insluiten op je website

Daar kunnen ze het vervolgens liken, delen met hun vrienden of er op reageren.

oEmbed support in WordPress

In WordPress kun je ook de directe link naar je bericht plaatsen, dus zonder embed-code. WordPress zet dit dan automatisch om op basis van oEmbed discovery. Zo ziet dat eruit:

https://www.facebook.com/VideoPepperNL/photos/a.1911305202451119.1073741828.1849093568672283/1951298385118467/?type=3

Creativiteit

Je Facebook bereik verhogen vereist creativiteit, variatie en relevantie. Als je jouw publiek kent en ze de informatie kan geven die ze willen, dan is het mogelijk.

Denk na over de verschillende typen berichten die je kunt plaatsen en post niet altijd op dezelfde tijden.

Psychologisch bepaald; daarom werkt het

Leuk al die tips, maar soms wil je ook weten waarom iets werkt. Een groot deel van het menselijk gedrag wordt bepaald door onderbewuste factoren.

De motivatie achter ons handelen is daarom vaak onbekend. Psychologen hebben door de jaren heen ontelbare kaders ontwikkeld om deze dingen duidelijk te maken.

De rol van psychologie

Psychologische motivatie is bijvoorbeeld een sterke factor in de beslissing die klanten maken over wat ze kopen.

Basiskennis van psychologie is dus onmisbaar voor een goede marketeer. Dit zijn een aantal psychologische stelregels die de Facebook interactie vergroten.

Instrumenteel leren

Je bent misschien bekend met instrumenteel leren. Dit wordt ook wel operante conditionering. Deze theorie gaat over het beïnvloeden van gedrag door middel van positieve of negatieve bevestiging.

Beloon volgers voor positief gedrag.

Om een herhaalde actie te stimuleren is het belangrijk een beloning te gebruiken, of iets dat iemand bevredigend vindt.

Beloon je volgers

Dit sluit mooi aan bij Facebook marketing, of je nu een pagina runt, een groep of beide. Het ultieme doel is dat bezoekers steeds weer terugkomen op je pagina.

De beste kans om dit doel te behalen is door gebruikers een beloning te geven in de vorm van content die ze prettig vinden, iets dat ze motiveert om terug te komen.

Wederkerigheid

Wederkerigheid is de onderlinge verplichting om een gift te beantwoorden met een tegengift. Als iemand iets aardigs voor je doet, wil je graag iets aardigs terug doen.

Het is een gebruikelijk fenomeen in onze cultuur. Je wilt bijvoorbeeld niet zonder op z’n minst een bloemetje bij iemand op bezoek gaan.

Geef en je zal ontvangen

Als ondernemer kun je dit principe gebruiken op social media. Deel bijvoorbeeld waardevolle content of een kortingscode. Vermeld in je bericht dat delen gewaardeerd wordt

Veel van je volgers zullen hier gehoor aan geven. Je hebt ze iets leuks gegeven, nu zullen ze graag iets terug doen door jouw bericht te delen met hun vrienden.

Zelf-presentatie of impressiemanagement

Het is een bekend feit dat de meeste mensen zich tot een zekere hoogte druk maken over hoe ze gezien worden door anderen.

Ze willen in een positief licht gezien worden en passen hun gedrag aan om dit voor elkaar te krijgen. Dit is de basis voor het psychologische principe van impressiemanagement.

Zelfbeeld of impressie management is belangrijk voor jouw volgers.

Mensen proberen de manier waarop anderen naar ze kijken te beïnvloeden door hun gedrag aan te passen.

Hoe spreek je jouw doelgroep aan

Voor jou en je bedrijf is het daarom belangrijk om duidelijk te hebben wie je publiek is. Alleen zo kun je ze op de juiste manier aanspreken en de kans op interactie vergroten.

Door de demografie van je huidige volgers in kaart te brengen, kun je een algemeen profiel samenstellen. Die informatie gebruik je vervolgens als basis om jouw marketingactiviteiten te sturen.

Ken de motivatie van je doelgroep

Als je eenmaal weet wat ze leuk vinden, geef het ze! Je ziet meteen hoe ze het doorgeven aan hun vrienden.

Eén van de grootste motivaties bij de keuze om iets te delen is de indruk die het maakt op anderen.

Social proof

Social proof leunt op de gedachte dat mensen de mening van anderen gebruiken om beslissingen te nemen.

Dit is de drijvende kracht achter klantenbeoordelingen en reviews op alle grote e-commerce websites.

Facebook reviews belangrijke graadmeter

Als klanten zien dat anderen een positieve ervaring hadden, investeren ze zelf eerder in een product of dienst.

Social proof op Facebook

Je kunt dit principe vrij simpel in je Facebook marketing toepassen door snel likes en shares te verzamelen nadat je bericht geplaatst is.

Als jouw volgers zien dat anderen geïnteresseerd zijn in je content, zijn ze sneller geneigd ook interesse te tonen.

Het nabijheidseffect

Je hebt misschien nog nooit van het nabijheidseffect gehoord, maar het is waarschijnlijk de belangrijkste drijvende kracht achter succesvolle social media campagnes.

Hoe meer we mensen zien en met ze omgaan, hoe groter de kans dat ze onze vrienden worden. Zakelijk geldt hetzelfde.

Know, like, trust; voor een beter Facebook bereik

Bedrijven streven allemaal naar die persoonlijke interactie met hun potentiële klanten. Daarmee win je het vertrouwen en zijn mensen sneller bereid te kopen.

Know like trust sell, het draait om vertrouwen.

Het belangrijkste is dat je oprecht bent in wat je probeert te doen. Mensen zijn slim en hebben ‘fake’ heel snel door.

Het nabijheidseffect op Facebook

Facebook groepen kunnen een perfecte plek zijn voor deze interactie. Je kunt er feedback vragen aan je leden, naar hun zorgen luisteren, maar ook je waardering voor je volgers laten blijken.

Het platform is gemaakt voor persoonlijke interactie, gebruik het daar ook voor. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het gebruik van Facebook groepen.

Versneld vertrouwen met Facebook Live

Live video is ultiem in staat om een authentiek beeld van jou en je bedrijf over te brengen, met Facebook Live als één van de beste platforms.

Voeg dit alles samen en je hebt een goede strategie om met live video jouw doelen te bereiken.

Leer je publiek kennen, maak content die belangrijk voor ze is, laat je fans zien dat je ze waardeert en geef ze alle redenen om die band met jou en je bedrijf te behouden.

Hoe wordt Facebook engagement gemeten?

Succes is mooi, maar je moet die engagement ook meetbaar kunnen maken. Zeker als je gaat adverteren op Facebook, wat een prima aanvulling kan zijn, moet je de uitgaven kunnen verantwoorden.

Zorgen voor het bewijs dat je campagnes de moeite waard zijn, kan een lastige klus zijn.

Gebruik de statistieken

Gelukkig heeft Facebook eigen statistieken en hulpmiddelen waarmee je waardevolle informatie krijgt over het bereik van elke post die je maakt.

Monitor je Facebook pagina statistieken.

Facebook Insights

Engagement is één van de onderdelen die je kunt terugvinden in Facebook Insights. Met dit hulpmiddel kun je bijvoorbeeld het bereik terugvinden.

Hoeveel mensen hebben jouw berichten gezien en hoeveel hebben er een interactie mee gehad, maar ook gegevens over een eventueel negatief sentiment wordt inzichtelijk.

Wat is engagement

Al deze criteria hebben een uniek doel en laten verschillende belangrijke punten zien. Facebook definieert engagement als “de hoeveelheid mensen die op je post klikken”.

Engagement is de activiteit die heeft plaatsgevonden op je pagina zoals likes, reacties, (negatieve) feedback en deelacties.

Hoe meet je Facebook engagement

Je Facebook engagement is het percentage van je totale publiek dat iets gedaan heeft met jouw content.

Eenvoudige rekensom

Om het Facebook bereik van een post te berekenen, tel je van dat bericht post het aantal mensen die het geliket, gedeeld en gereageerd hebben en deelt dat door het aantal mensen dat je post gezien heeft.

Het getal dat je krijg is het percentage dat de mate van je Facebook engagement weergeeft.

Waarom Facebook engagement belangrijk is

De mate van betrokkenheid van jouw volgers met je content is belangrijk om te weten. Het laat niet alleen zien of je de juiste content plaatst, maar je kunt ook gaan vergelijken.

Met deze informatie kun je allereerst verschillende posts op je pagina met elkaar vergelijken. Werken infographics standaard beter dan foto’s?

Dit inzicht kan je een idee geven van het welke content je het best gebruikt en wanneer.

Bekijk je concurrentie

Je kunt ook een idee krijgen van de engagement die jouw concurrenten heeft. Je kunt jouw betrokkenheid eenvoudig vergelijken met die van de competitie.

Bij posts van andere bedrijven is het bereik voor jou echter niet te zien. Gebruik dan het aantal volgers van de bedrijfspagina om de berekening uit te voeren.

Bij video is het bereik wel zichtbaar, wat je een meer accurate waarde geeft.

Wat kun je leren

Hoe doet jouw content het ten opzichte van bedrijven met dezelfde doelgroep? Preseteren concurrenten beter? Probeer dan te achterhalen wat ze beter doen.

Op die manier kun je jouw Facebook posts beter maken, de engagement verhogen en jouw Facebook bereik vergroten.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

1 reactie

  1. […] alle video-software en online platformen kunnen ermee overweg, zoals Facebook, LinkedIn, YouTube en […]

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.