Waarom jij geen reacties krijgt op Facebook Live video

Ben jij al gestart met het live streamen van video op Facebook of YouTube? Je hebt een rustige plek opgezocht, thuis of op kantoor, je telefoon gepakt en op de knop ‘Ga Live’ getapt.

3-2-1 Live!

Na drie seconden heb je toegang tot iedereen op Facebook. Je opent met “Hallo allemaal!” en vervolgens bespreek je een onderwerp waar je veel van weet.

Hopelijk houd je dat lang genoeg vol, zodat mensen jouw live video bekijken. Ze komen vanzelf wel, toch?

Maar dat valt tegen.

Live of vooraf opgenomen

Het voelt alsof je tegen jezelf praat en je vraagt je af waarom. Waar zijn de kijkers en waar blijven de reacties waar iedereen het over heeft.

Je had net zo goed een video kunnen opnemen en die posten. Klinkt bekend?

Het ligt vaak niet aan de inhoud

Bovenstaande kom ik vaak tegen bij het helpen van klanten met het opzetten van een live video strategie. Daarbij is de inhoud van de live video bijna nooit het echte probleem.

Zo krijg je reacties op jouw Facebook Live video

De voorbereiding, wat je tijdens én na de uitzending doet is in veel gevallen doorslaggevend voor het resultaat.

Twijfel je of de inhoud het probleem is? Bedenk wat jouw volgers graag zouden willen zien. Wat voor hun waardevol is, lijkt misschien ver af te staan van het doel van je live video.

Bepaal het juiste doel

Je mag best het plannen van een afspraak of de aanschaf van een product als doel van jouw live video zien. Daar is niets mis mee.

Besef wel dat je dat alleen bereikt als je het vertrouwen krijgt van je kijkers.

Het achterliggende doel van een live video is dan misschien een aankoop. Het basis-doel van alle live video’s is altijd het creëren van vertrouwen.

Know like trust sell, het draait om vertrouwen.

Het belang van reacties op Facebook

Naast het feit dat reacties op een Facebook Live video er gewoon leuk en levendig uitzien, moet je het belang van reacties op je berichten en video’s niet onderschatten.

Facebook kijkt namelijk op dezelfde manier naar jouw berichten als jouw fans dat zouden doen. Krijgt een bericht veel interactie, dan is het waarschijnlijk voor meer mensen interessant.

Reacties beïnvloeden zichtbaarheid

Het algoritme van Facebook neemt de inhoud van je bericht mee, maar kijkt ook naar de reacties er op. Hoe beter jouw live video of bericht scoort, hoe vaker deze bij anderen in de tijdlijn wordt weergegeven.

Interactie zorgt dus voor een betere positie in de Facebook tijdlijn, maar je krijgt ook direct contact met jouw kijkers. Dat is dé manier om ze over te halen om klant te worden.

Waarom krijg je geen reacties

Je weet dus dat Facebook een goede manier is om in contact te blijven met jouw klanten én in beeld te komen bij een nieuwe doelgroep.

Zakelijk live video gebruiken voor meer reacties

Overal hoor je dat Facebook Live ’the next big thing’ is, en je bent zelfs al enthousiast gestart. Krijg jij geen reacties op je video? Dan vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe dat komt.

Pas je verwachtingen aan

Alle begin is moeilijk. Daarom is het belangrijk om vooraf je verwachtingen goed in te schatten. Heb je een Facebook bedrijfspagina met 10 likes? Verwacht dan geen honderden reacties.

Zelfs bij 500 likes is de kans dat je genoeg kijkers krijgt (en daarmee reacties) klein.

Reden 1: Je kondigt jouw live video niet goed aan

Hoe meer kijkers je vooraf al kunt interesseren in jouw live video, hoe beter. Ben je van plan om goede content te delen, laat het iedereen dan vooraf weten.

Plan je live video

Plan vooraf je live video in. Kies een datum en tijdstip die voor jou het best werkt. Ga je wekelijks een eigen live show doen? Kies dan een vaste dag en tijd.

Kondig jouw live video één of twee dagen vooraf alvast aan. Vervolgens nog een keer op de dag zelf.

Breng je volgers op de hoogte

Promoot jouw live video via jouw sociale media account, op je website en stuur een e-mail naar je mailinglijst.

Gebruik je de plan-functie in Facebook? Dan krijgen jouw volgers een melding dat je live wil gaan en kunnen ze zich inschrijven om een herinnering te ontvangen.

Facebook Live uitzending vooraf plannen

Facebook stuurt ze dan een berichtje rond het moment dat je live uitzending start.

Maak duidelijk waar je stream over gaat

Geef jouw aankondiging een titel en een duidelijke omschrijving, zodat je volgers weten of het voor hun interessant is om te kijken. Je merkt al; een gedegen planning voor jouw live video’s is erg handig.

Reden 2: Je gaat niet vaak genoeg of onregelmatig live

Live video is net als fietsen en zwemmen; het duurt even voordat je het goed kunt, maar uiteindelijk gaat het vanzelf. Dat bereik je alleen als je vaak en regelmatig oefent.

Het heeft nog een voordeel; je traint jouw volgers dat ze weten wanneer je live gaat. Lever je waardevolle informatie die voor jouw volgers interessant is? Dan willen ze dat zeker niet missen.

Live video planning

Gebruik een planning

Net als voor gewone social media posts, is een planning voor wanneer je live gaat om meerdere redenen verstandig. Allereerst kun je jouw tijd en voorbereiding erop afstemmen.

Daarnaast geeft het jou een stok achter de deur om het vol te blijven houden.

Reden 3: Jouw live video is te kort

Deze reden sluit goed aan bij de vorige. Als je live gaat, duurt het even voordat Facebook jouw volgers op de hoogte heeft gebracht.

Ook krijgt niet iedereen tegelijk een melding. De meeste zijn er binnen 10 minuten wel uit, maar ik heb gezien dat het soms tot wel 15 minuten duurde voor een melding werd weergegeven.

Wacht niet tot iedereen er is

Het slechtste dat je kunt doen is wachten tot je meer kijkers hebt. Ook al begin je met één of twee kijkers, begin meteen met wat je te vertellen hebt.

Hoe je dit doet, komt terug bij reden 4.

Die paar kijkers kunnen het begin zijn van meer. Zorg dat ze jouw stream leuk genoeg is om te reageren of het te liken of delen. Daarmee trek je weer nieuwe kijkers.

Pre-show

Ik raad je aan om zo vaak als je kunt live te gaan. In de voorbeeldplanning zie je bijvoorbeeld een wekelijkse show en een aantal meer willekeurige streams gedurende de rest van de week.

Bij die wekelijkse show, kun je gebruik maken van een techniek die de Pre-show wordt genoemd. Dit is de show voordat de eigenlijke show begint.

Tel af naar het echte begin

De Pre-show duurt meestal zo’n 10 minuten. Het is een luchtige introductie van de echte stream, en geeft je kijkers alvast een idee van het onderwerp.

Deadline helpt bij plannen van een live video

Je kunt eventueel gebruik maken van een timer in beeld, die aftelt tot aan de echte show. Dat is lastiger als je gaat live streamen met je telefoon, maar stream je met software als vMix of OBS, dan is het een mooie toevoeging.

Je vraagt je vast af hoe je die extra zendtijd invult.

Reden 4; Je gebruikt de regel van 3 niet

Wist je dat mensen maar drie dingen tegelijkertijd kunnen onthouden? Als je kijkt naar een live video, dan wordt jouw eigen werkgeheugen (dus niet van je PC) aangesproken.

Dat kortetermijngeheugen heeft een limiet van drie.

Verdeel je video in drie delen

Of je nu een opstel schrijft, of een live video maakt; opdelen in drie is altijd een goed idee. Zo ziet dat eruit.

  • Deel 1: Vertel wat je gaat vertellen,
  • Deel 2: Vertel het,
  • Deel 3: Vertel wat je hebt verteld.

Verdeel je onderwerp in drie delen

De regel van drie geldt overigens ook voor het onderwerp zelf. Als je een verdieping maakt in je onderwerp, behandel dan niet meer dan drie of vier punten.

Anders wordt het te onoverzichtelijk voor jouw kijkers.

Val in herhaling

Verder is het slim om in herhaling te vallen. Niet iedereen zal de hele video zien, dus iemand die halverwege begint met kijken moet een idee krijgen van waar het over gaat.

Vooral het herhalen van je onderwerp, Call To Action of het aanwijzen waar eventuele extra informatie gevonden kan worden, helpt bij het verbeteren van de ervaring van je kijkers.

Reden 5: Je stelt geen vragen

Veel reacties die je ziet op een Facebook Live video zijn antwoorden op vragen van de persoon die streamt. Als je geen vragen stelt, krijg je ook geen antwoorden.

Breng structuur aan met een wekelijkse live video

Bij het vorige punt gaf ik aan dat je jouw live stream in drie delen splitst. Daarbij kan deel 1 heel goed functioneren als jouw pre-show.

Stel direct een vraag

Hierin geef je (naast de eerdere aankondigingen) aan wat het onderwerp van de show is. Stel daarbij om te beginnen een vraag aan je kijkers. Iets dat makkelijk te beantwoorden is.

Ga vervolgens niet wachten tot er een reactie komt, maar geef zelf alvast jouw antwoord op die vraag. Krijg je antwoorden van kijkers? Dan kun je die daarna ook aanhalen.

Maak je video langer

Bijkomend voordeel van het stellen en beantwoorden van vragen en het behandelen reacties is dat je video automatische en op een natuurlijke manier langer wordt.

Zo krijgen meer mensen de kans om je video te zien.

Reden 6: Je noemt jouw kijkers niet bij de naam

Heb je wel eens een plaat aangevraagd bij een radiostation? Hoe voelde het dat de presentator jouw naam noemde tijdens de uitzending?

Hetzelfde gevoel geef je jouw kijkers tijdens de live video als je hun naam noemt. Stel je een vraag of reageren ze op iets dat je zegt, ga daar dan kort op in.

Houd het luchtig

Je hoeft niet meteen in een diepe discussie te belanden, want dat is misschien voor andere kijkers niet boeiend. Geef aan wat de reactie was, en wie die reactie gaf.

Zo kun je wel reacties krijgen op Facebook Live

Stel jouw vraag is: “Heb jij moeite om reacties op jouw live video te krijgen?”

En Johan antwoord daarop, dan kun je zeggen: “Johan geeft aan ook moeite te hebben met het krijgen van reacties op Facebook live video’s. Blijf kijken Johan, want ik laat je zo zien hoe je dat kunt aanpakken.”

Geeft iemand een nuttige reactie? Geef ze dan ook de credits: “Goed idee Johan, zo kun je inderdaad meer reacties krijgen. Bedankt dat je dit met ons deelt.”

Verlaag de drempel

Zo laat je zien dat je Johan zijn reactie gezien hebt, je geeft hem een geweldig gevoel (zijn reactie wordt immers genoemd) en je laat andere kijkers zien dat je hun reactie ook zal zien.

Daarmee wordt de drempel voor andere kijkers lager om ook te reageren.

Reden 7: Je reageert niet op comments

Krijg je meerdere reacties, of krijg je een vraag waar je niet direct antwoord op hebet? Je kunt niet op alle reacties in je live video behandelen.

Meer interactie met reacties op Facebook Live

Toch kun je ook die kijkers betrekken. Reageer dan met een tekstreactie via de comments op Facebook.

Live streamen en typen

Als je gaat live streamen heb je al heel veel aan je hoofd; techniek, inhoud én reacties in de gaten houden. Dat lukt je in het begin zeker niet allemaal tegelijkertijd.

Het typen van reacties is dan misschien wat teveel gevraagd. Je kunt dat oplossen door hulp te vragen. Dat kunnen ook mensen zijn die niet in dezelfde ruimte zijn.

Reageren op berichten op Facebook kan ook vanaf de andere kant van de wereld. Heb je niemand die kan helpen? Behandel dan de reacties met tekst na je live video.

Antwoorden verplicht

Geef sowieso altijd alle relevante vragen achteraf nog een antwoord. Die interactie is de eerste stap in de buyers-journey van je kijkers!

Welke techniek gebruik jij om reacties te krijgen van jouw kijkers?

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

1 reactie

  1. […] Toegankelijk staat daarbij niet gelijk aan eenvoudig. Lees ook: Waarom jij geen reacties krijgt op Facebook Live video. […]

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.