Welke camera’s gebruiken populaire vloggers/YouTubers?

Vloggen is een mooie manier om jezelf of je bedrijf in de spotlights te zetten. Welke camera is het meest geschikt om mee te vloggen? Ik keek naar de camera’s die de populairste vloggers van Nederland gebruiken.

Bijna alle populaire vloggers maken regelmatig video’s, soms dagelijks. De camera die ze gebruiken, moet dus wel goed zijn. Sony is populair onder de Nederlandse vloggers op YouTube. Ontdek welke camera’s ze gebruiken.

Wie zijn de populairste YouTubers van Nederland?

Trending.nl zocht het begin 2021 uit; dit zijn de meest populaire YouTubers van Nederland op basis van het aantal abonnees op YouTube.

  1. Jelly (ruim 23,5 miljoen abonnees)
  2. Kwebbelkop (15,1 miljoen abonnees)
  3. NikkieTutorials (14,3 miljoen abonnees)
  4. Enzo Knol (2,74 miljoen abonnees)
  5. StukTV (2,61 miljoen abonnees)
  6. Dylan Haegens (1,95 miljoen abonnees)
  7. Meisje Djamila (1,6 miljoen abonnees)
  8. Gio (1,38 miljoen abonnees)
  9. Milan Knol (1,37 miljoen abonnees)
  10. Kalvijn (1,34 miljoen abonnees)

Een aantal YouTubers op deze lijst vind ik niet echt vloggers. Kanalen als StukTV, Dylan Haegens en Kalvijn zijn professionele producties, waardoor ik ze voor dit artikel buiten beschouwing laat.

Van Meisje Djamilla en Gio kon ik niet achterhalen welke camera’s zij gebruiken.

De populairste Nederlandse vlogger valt wat mij betreft wel echt onder de vloggers; Jelly filmt namelijk vrijwel alles zelf.

Welke camera gebruikt Jelly

Jelly vlogt al lang en heeft dan ook meerdere camera’s versleten. Daarbij heeft hij duidelijk een voorkeur voor Canon camera’s.

Voor zover ik kon terugvinden, was de eerste camera die hij gebruikte voor zijn vlogs een Canon Ixus. Een kleine compactcamera.

Later heeft hij een grotere Canon EOS 650D gebruikt en een compacte Canon PowerShot G7 X. Dit is een camera die makkelijk in je hand te houden is.

Later stapte hij over op een wat meer professionale camera; een Canon EOS 70D met een Rode Videomic Pro.

Canon EOS 80D

De Canon EOS 70D wordt niet meer nieuw verkocht. De opvolger nog wel; de Canon EOS 80D.

Het is een digitale spiegelreflex camera waarmee je ook video’s kunt opnemen. De camera filmt in HD (dus geen 4K).

Een belangrijke reden om voor de 80D te kiezen, is wel de dual pixel autofocus die deze camera heeft. Het zorgt bij video voor snelle en nauwkeurige autofocus.

Zijn voorganger was de eerste camera waarin Canon dit systeem gebruikte.

Verder is de lichtgevoeligheid van de sensor en de grote keuze aan lenzen een plus voor deze camera.

Welke camera gebruikt Kwebbelkop

Kwebbelkop begon zijn YouTube kanaal, zoals veel andere populaire vloggers, met video’s van games. Daarbij nam hij zijn gezicht op met een Logitech C930 webcam.

Later verving hij zijn webcam door een Canon EOS 700D en nu gebruikt hij in de studio als enige een echte videocamera; een Panasonic HC-X1000 met een Rode microfoon. Wat mij betreft een verstandige keuze.

Zowel de Canon als Panasonic zijn niet meer leverbaar. De opvolgers van de Panasonic zijn de Panasonic HC-X1500E en de Panasonic HC-X2000E.

Panasonic HC-X1500E

De Panasonic HX-X1500E is een compacte semi-professionele camcorder. De camera filmt in 4K en doordat de camera handzaam is, neem je ‘m overal mee naartoe.

Panasonic HC-X1500E professionele camcorder.

Door de Leica Dicomar groothoeklens met 24x optische zoom, kun je zowel vlogs opnemen als onderwerpen wat verder weg in beeld brengen.

Waar je vaak schokkerig beeld krijgt als je met een camera in je hand filmt, zorgt de optische en elektronische beeldstabilisatie ervoor dat je kijkers niet zeeziek worden.

De gezichtsdetectie houdt je gezicht scherp in beeld.

Wat hij gebruikt voor zijn vlogs kon ik niet terugvinden, maar ik vermoed dat het zijn iPhone 12 is.

Welke camera gebruikt NikkieTutorials

Nikkie vlogt ongeveer twee keer per maand. Dat doet ze in een studio-setting. Dat zie je ook terug in de camera die ze gebruikt.

Ze gebruikt een wat grotere camera, die zich niet zo goed leent voor vloggen on-the-go; Canon EOS 5D Mark IV.

Deze is in haar studio gekoppeld aan een Zoom H6 audiorecorder met een Sennheiser 8060 richtmicrofoon.

Onlangs is ze overgestapt op Sony. Ik kon niet terugvinden welke Sony camera Nikkie nu gebruikt, maar ik vermoed dat het gaat om de Sony Alpha A7S.

Welke camera gebruikt Enzo Knol

Enzo legt dagelijks zijn leven vast en doet dat al heel lang. Hij heeft dan ook flink wat camera’s versleten. Onlangs heeft hij zijn oude camera’s met epoxy hars verwerkt in zijn eettafel.

Zoals je kunt zien, is hij begonnen met een aantal GoPro camera’s en gebruikte daarna meerdere Sony RX 100 compact camera’s.

Inmiddels is Enzo Knol overgestapt op de Sony Alpha A7S.

Sony Alpha A7S

De Sony Alpha A7S is het paradepaardje van Sony. Het is een fullframe systeemcamera waar je eigen lenzen op kunt zetten.

De camera filmt in 4K. Door de 35 mm sensor is de camera ook goed te gebruiken in situaties met minder goede verlichting.

Sony Alpha 7S voor vloggen.

Je moet nog wel een lens bij de camera kopen. Daardoor is de camera voor een beginner misschien wat duurder en lastiger in gebruik.

Welke camera gebruikt Milan Knol

Ook van Milan kon ik niet terugvinden welke camera hij gebruikt.

Op Instagram heb ik foto’s gezien waarop hij met een camera staat. Dat lijkt ook een Sony Alpha A7S te zijn. Of hij deze ook voor het opnemen van vlogs gebruikt, is niet duidelijk.

Meest gebruikte camera’s

Als je naar internationale YouTubers kijkt, dan zie je veel meer verschil in merken. De Nederlandse YouTubers gebruiken voornamelijk camera’s van Sony.

Vooral de Sony A7S wordt veel gebruikt. Zowel NikkieTutorials, als Enzo en Milan Knol gebruiken deze camera.

Het valt me op dat de camera’s die Sony speciaal voor vloggers heeft uitgebracht, niet door de populaire vloggers gebruikt worden.

Sony heeft bijvoorbeeld een speciale vlog versie van de populaire RX-100 camera uitgebracht; de Sony ZV-1.

Sony ZV-1

Als je het hebt over compacte camera’s, dan valt de Sony ZV-1 daar zeker onder.

Sony heeft de RX-100 speciaal voor vloggers omgebouwd. Een aantal functies zijn verwijderd, waardoor video’s opnemen eenvoudiger moet zijn.

Sony ZV-1 vlog camera in de studio

De ZV-1 camera heeft een vaste lens, die volgens sommigen iets te ‘close’ beeld geeft. Ik heb het getest en vond het eigenlijk wel meevallen.

Toch snap ik de kritiek en soms zou een iets ‘wijder’ beeld beter zijn.

Het grootste pluspunt is de razendsnelle autofocus. Deze kan prioriteit leggen op ogen of gezichten. Daarnaast is er een speciale product setting.

In die stand zal de camera snel de focus leggen op wat je voor de lens houdt, handig als je een product review maakt.

De knoppen op de Sony ZV-1 vlog camera.

De beauty-stand vind ik persoonlijk minder fraai, maar voor beautyvloggers is het misschien wel leuk. Het maakt je gezicht wat zachter en egaler.

Wel handig is de speciale knop om de achtergrond wazig te maken. Dat is iets dat veel YouTubers mooi vinden, en daarom een handige functie voor startende vloggers.

Daarnaast heeft Sony sinds kort ook een andere vlog-camera op de markt; de ZV-E10. Die is weer gebaseerd op de A6000-serie.

De ZV-E10 heeft verwisselbare lenzen en is meer gericht op professioneel gebruik.

Genoeg keuze voor vlog camera’s

Er valt dus wel wat te kiezen, als je op zoek bent naar een camera om te vloggen. Schrijf ook je smartphone niet meteen af, want met een statiefje en een microfoon geeft die vaak hele mooie beelden.

Ook veel van de vloggers gebruiken regelmatig hun telefoon, bijvoorbeeld als de accu van de camera leeg is. Iets dat bij de Sony camera’s snel gebeurt.

Video gemaakt? Dan optimaliseren!

Heb je een video gemaakt met je nieuwe camera? Dan moet je die in YouTube nog optimaliseren voor een groter bereik en betere vindbaarheid.

Wil je weten hoe je dat doet? Dat kan met Video SEO.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.