Wat heb je nodig om een webinar te organiseren
Webinars zijn een mooie manier om met je doelgroep in contact te komen. Dus wil je zelf webinars organiseren! Benieuwd wat je ervoor nodig hebt?
Om een webinar te organiseren heb je een paar dingen nodig; apparatuur (of hardware), software, internetverbinding en een goed verhaal. In dit artikel behandel ik deze vier onderdelen.
Laten we beginnen met de apparatuur die je nodig hebt. Wat je precies nodig hebt hangt natuurlijk af van je wensen. Dit is wat we aanraden. Op details kun je natuurlijk afwijken.
Inhoudsopgave
Welke hardware voor een webinar
Als het gaat om de apparatuur heb je flink wat keuzemogelijkheden. Is je budget beperkt? Investeer dan in de meest belangrijke onderdelen.
Later kun je altijd nog extra apparatuur toevoegen. Ik noem de hardware die je nodig hebt op volgorde van belangrijkheid.
De juiste PC voor webinars
Je hebt in elk geval een goede laptop of computer nodig. Als je tijdens het webinar jezelf wil tonen met een webcam of camera en ook jouw scherm wil delen, dan moet je laptop of PC dat wel aankunnen.
Het maakt in dit geval meestal niet uit of je kiest voor Windows of Mac. Voor Windows zou ik een computer nemen met minimaal een Intel Core i7 met 16 GB RAM geheugen.
Gaat het om een Mac, dan geldt eigenlijk hetzelfde. De nieuwe Apple computers met een M1 processor voldoen sowieso, ook de 8 GB versies.
Welke microfoon voor het geven van webinars
Nadat je hebt bepaald of je de juiste PC hebt voor het geven van webinars, is het tijd om de microfoon te bepalen.
De beste microfoon voor webinars hangt af van de situatie waarin je het webinar geeft. Daarmee bedoel ik de ruimte waarin je jezelf bevindt als je het webinar houdt.
In het gelinkte artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten microfoons die je kunt gebruiken als je een webinar organiseert.
Interne microfoon van je laptop
Ik zie hier en daar nog wel eens het advies om gewoon de microfoon en webcam op je laptop te gebruiken. Dit advies komt waarschijnlijk van mensen die zelf nog nooit een webinar hebben gegeven.
Goed geluid is namelijk essentieel voor elke video, nog belangrijker dan je beeldkwaliteit. Daarom staat dit onderdeel ook als tweede op de lijst.
Airpods en andere draadloze oordopjes
De microfoon van je laptop laat teveel omgevingsgeluid door. Op je laptop is de eerste stap hoger het gebruiken van een Bluetooth headset zoals Airpods.
Dit is echt niet de beste microfoon. Het is meestal wel beter dan de interne microfoon van je laptop.
Bijkomend voordeel is dat je via de Airpods ook meteen je deelnemers kunt horen, bijvoorbeeld in Zoom. Zo voorkom je een echo via de speakers van je laptop.
Professionele microfoon
Heb je liever een betere microfoon? Er zijn USB microfoons in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Ook een ‘gewone’ microfoon via een (USB) mengpaneel is een optie.
Lees ook: Beste microfoon voor live video of webinar
Welke verlichting voor webinars
Als het geluid in orde is, kun je het best investeren in verlichting. Met de juiste verlichting zorg je ervoor dat je (ook met een minder goede camera) toch goed in beeld bent.
Voor ik in ga op verschillende soorten lampen, één belangrijke tip: Ga niet met je rug naar een raam zitten.
Je camera heeft dan de neiging om het licht van het raam te compenseren door minder licht binnen te laten. Jouw kijkers zien jou dan als een donkere vlek zitten.
Gebruik van natuurlijk licht
Als je gebruik wil maken van natuurlijk licht, ga dan met je gezicht naar het raam toe zitten. Zolang je niet in de volle zon zit, is dat in veel gevallen prima en natuurlijk licht.
Zit je op een werkkamer of op zolder en heb je weinig licht? Dan is het raadzaam om te investeren in verlichting.
Ik neem twee set-ups met je door.
Eenvoudige licht set-up
Bij een eenvoudige set-up kies je voor één lamp die je vlak bij je camera of webcam plaatst. Het licht komt zo recht op je af en zorgt er in elk geval voor dat je gezicht goed verlicht is.
Je kunt hier diverse soorten verlichting voor gebruiken. Ik raad wel specifieke videoverlichting aan, bijvoorbeeld een LED-paneel of LED-ringlicht.
Licht set-up voor gevorderden
Heb je wat meer ruimte en wil je écht mooi in beeld zitten? Dan kun je voor een professionele driepuntsbelichting gaan.
In dat geval gebruik je drie lichtbronnen;
- Key light
- Fill light
- Back light
Een key light is de hoofd-lichtbron. Deze geeft ook het meeste licht. Je plaatst deze vlak naast de camera.
Een fill light, die aan de andere kant van de camera staat, schijnt iets meer van de zijkant. Deze lamp stel je minder fel in en zo werk je de schaduw van de key light een beetje wel.
Niet teveel, je wil wel dat er wat diepte in je gezicht aanwezig blijft.
Een back light of hair light plaats je achter je. Je kunt die direct achter je plaatsen, of iets van de zijkant. Deze lamp belicht je schouder en haar/hoofd en zorgt ervoor dat je ‘los’ komt van de achtergrond.
Welke camera voor webinars
In de meeste gevallen volstaat een webcam. Webinar platformen geven meestal niet de hoogste beeldkwaliteit door, dus een webcam is op zich goed genoeg.
De Logitech C920 is nog steeds één van de beste webcams die er te koop zijn. Toch zijn er inmiddels ook andere opties beschikbaar.
Dit zijn de negen beste webcams van dit moment.
Videocamera’s
Wil je toch iets beters? Dan kun je zowel bij systeemcamera’s en videocamera’s uitkomen.
Welke voor jou het best is, hangt af van je wensen en de omgeving waarin je het webinar geeft.
Voor een systeemcamera adviseer ik een Panasonic GH5 of Sony Alpha A7 III met bijvoorbeeld een lichtgevoelige een 50 mm lens.
Zie ook mijn artikel over de negen beste camera’s voor livestreamen.
Om je videosignaal in de computer te brengen, heb je een capture card of HDMI naar USB nodig.
Welke software voor het geven van webinars
Meestal heb je geen aanvullende software nodig, anders dan de software van je webinarplatform.
Deze software moet je soms downloaden, zoals bij Zoom, Teams en GoToWebinar. Anders kun je het volledig in je browser regelen, zoals bij Webinargeek, WebinarJam en Demio.
De software herkent je camera en microfoon. Die kun je vervolgens in de software selecteren.
De juiste internetverbinding
Zonder internet kun je geen webinar organiseren. Dat is een open deur. Toch is niet elke internetverbinding hetzelfde.
Voor een webinar moet je vooral rekening houden met de uploadsnelheid, en die is vaak niet gelijk aan de hoge downloadsnelheden waarmee meestal geadverteerd wordt.
Beperkte verbindingseisen
De meeste webinar platformen vinden de interactiviteit van een webinar belangrijker dan de beeldkwaliteit.
Om te zorgen dat er geen groot verschil zit tussen wat jij zegt en de reactie van je publiek, houden ze de beeldkwaliteit van je camera bewust laag.
Meestal blijft de verbinding onder de 2 Mbps. Zorg ervoor dat je minimaal een dubbele uploadsnelheid beschikbaar hebt.
Ontdek hoeveel bandbreedte en dataverkeer je exact nodig hebt.
Een goed verhaal
Technisch is met bovenstaande alles afgedekt. Je kunt beginnen aan je webinar, toch is dit ingrediënt minstens zo belangrijk.
Ik heb honderden webinars bekeken en daarnaast aan veel webinars achter de schermen meegewerkt en zelf webinars gegeven.
De inhoud maakt of breekt je webinar net zo hard als alle technische onderdelen.
Webinar framework
Effectieve webinars bestaan altijd uit vijf fasen. Ik noem dit het Webinar Framework. Vereenvoudigd ziet dit er zo uit:
- Inleiding
- Verbindingsfase
- Inhoud
- Pitch
- Afsluiting
Met het Webinar Framework staat de inhoud van je webinar als een huis.
Ga jij aan de slag met webinars of wil je bestaande webinars verbeteren? Ik ben benieuwd hoe het bevalt en wat je uitdagingen zijn.
Laat het me weten.