Vijf websites voor gratis stock video’s

Snel een video produceren en geen tijd om zelf naar Ibiza te vliegen om mooie strand shots te maken? Stock video’s zijn een oplossing.

Stock video’s zijn videobeelden die anderen hebben gemaakt en die je kunt gebruiken in jouw project. Er zijn websites waar je deze videobestanden gratis of tegen betaling kunt downloaden. De belangrijkste platformen met voornamelijk gratis stock video’s zijn Pixabay, Pexels en Coverr.

Het is altijd beter om eigen videomateriaal te gebruiken in je projecten. Soms kan het niet anders. Dan is het handig dat je opties hebt.

Wat is stock video?

Net zoals je stock foto’s hebt, bestaat stock video ook. Het principe is voor beide hetzelfde.

Stock video’s zijn videobestanden die je gratis of betaald kunt gebruiken voor je project.

Er zijn verschillende offline en online opties. Tegenwoordig is het meeste materiaal online te vinden, dus in dit artikel zal ik me daarop richten.

Soorten stock video clips

De videoclips zijn meestal 10, 15, 30 of 60 seconden lang. Het zijn vaak video’s van hoge kwaliteit, maar wel heel neutrale beelden.

Denk aan voorbijtrekkende wolken, verkeer, regen tegen een raam en stads- of natuurbeelden.

De kwaliteit en keuze gaat meestal omhoog bij beelden waarvoor je moet betalen. Toch doen veel gratis stock video’s er niet voor onder.

Voordelen en nadelen stock video’s

Ik vind het gebruik van stock materiaal, ook als het om foto’s gaat, in de meeste gevallen een beetje een zwaktebod. Het risico bestaat dat deze beelden je verhaal niet op de juiste manier vertellen.

Je hebt bovendien meer controle over het beeldmateriaal en het verhaal dat je ermee wil vertellen, als je het zelf maakt of laat produceren.

Gebruik stock video’s op de juiste manier

De manier waarop het soms gebruikt wordt, spreekt niet in het voordeel.

Zo schreef McSweeneys al eens over het verkeerd gebruik van stock video’s.

Dissolve maakte er een daadwerkelijke video met stock-materiaal van. Als je deze bekijkt, weet je precies wat ik bedoel.

Desondanks zijn er situaties denkbaar waarbij het gebruik legitiem is. Probeer materiaal te zoeken dat zoveel mogelijk overeenkomt met de clips die je wel zelf hebt geschoten.

En soms kun je ook gewoon niet even naar New York voor één shot.

De beste sites voor gratis stock video’s

In onderstaande overzicht vind je de belangrijkste websites waar je gratis stock materiaal kunt downloaden.

Gratis stock video’s op Pixabay

De eerste die ik wil noemen is Pixabay. Ik gebruik deze zelf regelmatig voor afbeeldingen. De website is prettig in gebruik, ziet er overzichtelijk uit en heeft een goeie zoekfunctie.

Pixabay heeft een grote collectie gratis stock video's en laat ook die op andere sites zien.

Het voordeel van deze site is dat ze vaak ook het aanbod van veel andere sites aanbieden. Veel beelden van Pexels staan ook op Pixabay.

Kijk wel uit dat je niet per ongeluk op stock materiaal van iStock klikt. De afbeeldingen van die site zijn niet gratis en de foto’s die soms helemaal boven- of onderaan worden getoond zijn in feite advertenties.

De video’s op Pixabay zijn veelal van hoge kwaliteit. Deze zijn minimaal in HD en er is ook al veel 4K materiaal te downloaden.

De clips kun je downloaden in mp4-formaat.

Gratis stock video’s op Coverr

De website Coverr is ontstaan als side-project van de oprichters van Veed.me. Ze maakten zelf al veel algemeen beeldmateriaal voor eigen projecten en besloten die gratis te delen.

In tegenstelling tot veel andere sites, vind je hier geen stock-foto’s. Dus als je specifiek op video’s zoekt, kun je hier niet verkeerd klikken.

Wekelijks worden nieuwe video’s toegevoegd. Je vindt op Coverr een grote collectie hoge kwaliteit stock video’s die volledig gratis te gebruiken zijn.

De categorieën variëren van fitness en natuur tot mensen en eten en drinken. Zoek je drone beelden voor je project? Coverr heeft hier een speciale categorie voor.

De beelden zijn in HD-kwaliteit en mp4-formaat.

Gratis stock video’s op Pexels

Pexels begon als foto-website met prachtige en hoogwaardige foto’s van (voornamelijk) natuur. Na enige tijd werden daar soortgelijke video’s aan toegevoegd en daarvan hebben ze er inmiddels ook veel.

De kwaliteit van de gratis stock video’s op Pexels is hoger dan op de meeste andere stock video websites.

Opvallend is dat Pexels ook veel verticale video’s in de collectie heeft. Die zijn ideaal voor gebruik op social media zoals Instagram of TikTok.

De beelden zijn gratis te gebruiken. De beeldkwaliteit is HD of 4K. Ook hier download je mp4-bestanden.

Gratis stock video’s op Videvo

Ben je naast stock video’s ook op zoek naar gratis audio en templates voor Davinci Resolve, Adobe Première, Adobe After Effects of Final Cut Pro? Videvo heeft het.

De stock video’s zijn zonder account te downloaden. Al het andere materiaal vereist wel dat je jezelf aanmeldt. Dit is alsnog gratis, maar wel een extra drempel.

De opbouw van de site doet sterk denken aan Pixabay. Het werkt vrijwel identiek. De kwaliteit van de video’s vind ik wat minder dan bij de meeste andere sites.

De downloads van Videvo zijn vooral in HD. Videoclips kunnen mp4- of mov-bestanden zijn.

Gratis stock video’s op Videezy

Het eerste dat opvalt is de overdaad aan advertenties. Dat is een beetje jammer. Als je daar tussendoor klikt, vind je een grote collectie stock video’s op deze site.

Daarbij valt op dat niet alle video’s gratis zijn. De video’s die als ‘Pro’ bestempeld zijn, kun je met een kredietpunten systeem aanschaffen. Dan betaal je tussen 5 en 20 dollar per video, afhankelijk van het aantal punten dat je koopt.

De gratis video’s vereisen dat je Videezy vernoemt in de video.

Bestanden zijn in HD of 4K in mp4-formaat. Het downloaden wordt vertraagd terwijl er opnieuw advertenties worden weergegeven.

Conclusie

Er zijn dus voldoende opties voor als je gratis videobeelden zoekt die je gratis en vaak ook rechtenvrij kunt gebruiken voor je eigen video’s.

Mijn favorieten zijn Pixabay, Coverr en Pexels.

Houd er rekening mee dat je in sommige gevallen moet melden dat je het gebruikt.

Soms moet je dit direct aan de maker van de video doorgeven. Meestal is een vermelding in of bij de video voldoende.

Op alle genoemde sites worden de eisen hiervoor duidelijk aangegeven. Neem die goed door, want misbruik kan een hoge boete opleveren.

Ken jij nog andere stock video websites waar je gratis video’s kunt downloaden?

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.