Starten met videomarketing? 7 boeken die je moet lezen!

Als je begint met video voor je bedrijf, dan is het goed om wat handvatten te hebben.

Er zijn veel boeken geschreven die je kunnen helpen bij het bedenken van een marketingplan en het maken van video-content. Dit zijn zeven boeken waarmee je goede ideeën opdoet en snel aan de slag kunt.

Ben je nog niet zo thuis in marketing? Dan raad ik aan om te beginnen met het boek dat ik als mijn marketingbijbel beschouw; This Is Marketing van Seth Godin.

This is Marketing van Seth Godin

Seth is een bekende marketeer en auteur van verschillende bestsellers, zoals The Purple Cow, Permission Marketing en Linchpin.

In This is marketing legt Godin uit dat traditionele marketing niet langer werkt. Marketeers moeten hun werkwijze aanpassen om consumenten effectief te bereiken.

Hij gaat in op het belang van identificeren en targeten van een specifieke doelgroep. Dat kan alleen als je eerst een relatie met je doelgroep opbouwt, middels empathie, authenticiteit en waardecreatie.

Producten en diensten moet je positioneren als oplossingen voor problemen en uitdagingen die je doelgroep ervaart.

Het boek bevat voorbeelden van succesvolle marketingcampagnes en strategieën, praktische tips en ideeën voor het implementeren van effectieve marketing in jouw eigen bedrijf of organisatie.

Bijvoorbeeld Nike, dat erin slaagt om een cultstatus te bereiken door zich te richten op atleten en een sterke emotionele band met ze op te bouwen.

Een ander bekend voorbeeld is Patagonia die een duidelijke missie heeft om de planeet te beschermen en duurzame producten te maken.

Door dicht bij de eigen waarden te blijven, is het gelukt om een klantenkring op te bouwen die toegewijd is aan het doel én het bedrijf.

1. Video Marketing Strategy

Dit boek is gericht op het ontwikkelen van een effectieve videomarketingstrategie en is essentieel voor beginners.

Ook in het boek Video Marketing Strategie is het begrijpen van je doelgroep een belangrijk onderdeel.

Als je jouw doelgroep begrijpt, kun je video’s en andere content maken die ze het meest aanspreekt.

De manier om dat te doen is, aldus Jon Mowat, door het vertellen van verhalen. Met een goed verhaal bouw je een emotionele band op met je publiek.

Mowat stelt verder dat je beter kunt kiezen voor kwaliteit dan kwantiteit. Het aantal video’s is volgens hem minder belangrijk.

Ik ben dit grotendeels met hem eens. Al wil het niet zeggen dat je meteen een hele filmcrew over de vloer hoeft te hebben.

Ook met je smartphone kun je goede video’s maken.

Optimaliseren voor zoekmachines (ook wel video SEO genoemd) is een ander belangrijk onderdeel in het boek. Net als het bijhouden van statistieken.

Met de statistieken kun je blijven experimenteren met videocontent en doorlopend verbeteren.

2. The Art of Social Media

Dit boek biedt een overzicht van de belangrijkste sociale media-platforms en hoe je deze kunt gebruiken voor marketingdoeleinden.

Zoals je weet is videocontent steeds belangrijker op social media.

Je doelgroep is in bijna alle boeken een terugkerend thema, dus ook nu. In het boek wordt bovendien gewezen op het belang van consistent content publiceren.

Je moet een ritme aanhouden, bijvoorbeeld op vaste dagen in de week, en goed gebruik maken van hashtags en visuele elementen in je content.

Sociale media bieden bovendien een uitgelezen mogelijkheid om in contact te komen met je doelgroep. Stel gerust vragen, reageer op opmerkingen en ga met je volgers in gesprek.

Guy Kawasaki en Peg FitzPatrick wijzen er in The Art of Social Media bovendien op dat sociale media doorlopend veranderen. Hou de ontwikkelingen en trends daarom goed in de gaten.

Daarover gesproken; het boek is uitgegeven in 2014. Het staat bomvol waardevolle informatie, maar verwacht geen tips over bijvoorbeeld Instagram Reels en TikTok.

3. YouTube Secrets

Wil je specifiek met YouTube aan de slag? Goed idee! Dan is dit boek zeker iets voor jou.

De doelgroep van het boek zijn vooral influencers en content creators. Toch bevat het belangrijke informatie voor videomarketing.

Sean Cannell geeft in YouTube Secrets aan dat je moet investeren in de kwaliteit van je video’s. Dit geldt op YouTube meer dan op andere sociale media.

De concurrentie is groot en steeds meer YouTube kanalen maken hoge kwaliteit videocontent.

Naast tips over het promoten van je video’s en het opbouwen van een hechte groep volgers, richt de schrijver zich vooral ook op het geld verdienen met je YouTube kanaal.

Dit is niet voor iedereen even relevant. Aan de andere kant; als je YouTube kanaal goed loopt kan het een interessante inkomstenstroom zijn.

Van de advertenties die YouTube zelf plaatst, tot zelf adverteerders vinden. Maar ook sponsoring, merchandise en affiliate-marketing komen aan bod.

Er is een herziene tweede druk, die bij Bol.com alleen digitaal te krijgen is. Ik raad die aan boven de eerste druk.

4. The Complete Guide to YouTube Optimization

Schrijver Tom Martin gaat in dit boek in op het verbeteren van je YouTube kanaal. Zaken als de vindbaarheid van je video’s, thumbnails en analytics komen aan bod.

In deze gids vind je veel informatie over onderwerpen als kijktijd, de tijd dat kijkers naar een bepaalde video kijken.

Het is een belangrijke factor voor de algoritmen van YouTube. Je kunt dit volgens Martin verbeteren door video’s te maken die van begin tot eind boeiend zijn.

Met de lessen uit The Complete Guide to YouTube Optimization kun je elk YouTube kanaal naar een hoger platform brengen.

The Power of Visual Storytelling

Dit boek gaat met name over het visueel vertellen van een verhaal. Ook in dit boek zijn verhalen dus een belangrijk onderdeel.

Video’s kunnen emoties overbrengen en complexe verhalen op een boeiende manier vertellen.

Het gebruik van video kan helpen bij het creëren van een emotionele band met je publiek en het overbrengen van je merkboodschap.

De schrijfsters geven een aantal tips, zoals het gebruik van visuele elementen maar ook het juist toepassen van geluid. Hiermee kun je het visuele verhaal versterken.

Korte video’s zijn vaak beter voor dit doel. Ze houden de aandacht meestal beter vast dan lange video’s.

In The Power of Visual Storytelling leer je ook dat je moet blijven leren en experimenteren.

5. Contagious: Why Things Catch On

Het boek Contagious: Why Things Catch On onderzoekt de psychologie achter virale content en hoe je video’s kunt maken die aanspreken bij je publiek en worden gedeeld.

Jonah Berger geeft aan dat sociale invloed belangrijk is bij het verspreiden van content.

Als mensen zien dat anderen bepaalde producten gebruiken of inhoud delen, zijn ze eerder geneigd om hetzelfde te doen.

Dit concept kun je toepassen op jouw videomarketing. Dat geeft je een grotere kans op succes. Wat mij betreft een belangrijke les.

Naast een goed verhaal, moet je video ook goed deelbaar zijn. Daarnaast moet het de deler een voordeel geven.

Vaak is dat wat de deler van zichzelf vindt als die het deelt, of wat de persoon daarmee wil uitstralen. Dit grijpt ook weer terug op de sociale invloed.

Gebruik je emoties in je video’s, dan is de kans dat je content het goed doet veel groter.

Video’s die echt ergens over gaan, die waardevolle informatie delen, worden beter gedeeld dan nietszeggende video’s.

Op video’s van dieren na. Die doen het natuurlijk altijd goed.

6. Made to Stick

Het boek Made to Stick van Dan Heath biedt inzicht in hoe je video’s kunt maken die opvallen en blijven hangen bij je publiek.

Het boek behandelt met name de inhoudelijke kant van video’s en hoe je daar het meeste uithaalt.

Eén van de tips is het eenvoudig maken van je ideeën. Hoe kun je jouw verhaal in begrijpelijke woorden uitleggen.

Er wordt ook aangeraden om concrete voorbeelden te gebruiken. Ook anekdotes kunnen je verhaal verder versterken.

Horror-films zitten er vol mee; het verrassingselement. Het helpt om de aandacht vast te houden en mensen verder mee in je verhaal te nemen.

Verder wordt als tip gegeven om geloofwaardig te blijven. Gebruik je autoriteit en deskundigheid op jouw vakgebied.

7. Videomarketing voor Dummies

Heb je geen zin om alle andere boeken te lezen? Dan is er gelukkig altijd nog een Dummies-boek.

Daarin staan de meeste onderwerpen uit de andere boeken ook genoemd. Hoewel vaak niet zo diepgaand behandeld als in de andere boeken.

Videomarketing voor Dummies is een handzame samenvatting van de meest gangbare ideeën over videomarketing. Een goede basis voor wie met videomarkering begint.

Ken jij nog goede boeken die je geholpen hebben bij het starten met videomarketing? Laat het me weten!

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.