Artlist, Epidemic Sound, Uppbeat en PremiumBeat vergelijking

Of je nu een filmmaker, content creator of marketeer bent, de juiste muziek voor je projecten is cruciaal.

Er zijn verschillende platformen waar je rechtenvrije muziek kunt vinden. Maar welke kies je het beste?

Ik vergelijk vier van de bekendste platformen; Artlist, Premium Beat, Epidemic Sound en Uppbeat.

Artlist blinkt uit in eenvoudige licenties en diverse muziekgenres, terwijl Epidemic Sound handmatige claimverwijdering biedt, vooral geschikt voor sociale media. Uppbeat biedt flexibiliteit, maar mist mogelijk onderscheidende kenmerken. Premium Beat biedt exclusieve, hoogwaardige muziek, maar kan duurder zijn.

De beste keuze hangt natuurlijk af van je individuele behoeften en voorkeuren.

Ik onderzocht de ervaringen van echte gebruikers van deze platformen en kwam tot deze inzichten.

Artlist

Artlist is een muzieklicentieplatform dat onbeperkte toegang biedt tot een uitgebreide bibliotheek van hoogwaardige, rechtenvrije muziektracks.

Daarnaast hebben ze een grote collectie geluidseffecten.

Samen met een eenvoudige licentie-strcutuur is Artlist geschikt om je creatieve projecten naar een hoger niveau te tillen.

De voordelen en nadelen van Artlist voor rechtenvrije muziek.

Met hun jaarlijks abonnementsmodel biedt Artlist onbeperkte downloads en gebruik van de muziek.

Voordelen van Artlist

 • Universele licentie: De universele licentie van Artlist is eenvoudig en duidelijk, waardoor je de muziek in elk type project kunt gebruiken, zonder je zorgen te maken over extra kosten of beperkingen.
 • Duidelijke tarieven: Met een vast jaarlijks tarief krijg je onbeperkte toegang tot de volledige muziekbibliotheek van Artlist. Transparant en overzichtelijk wat betreft de kosten.
 • Hoge kwaliteit en diversiteit: Artlist biedt een breed scala aan muziekgenres en stijlen, allemaal van hoge kwaliteit.
 • Geen auteursrechtelijke claims: Dankzij de universele licentie van Artlist kun je de muziek veilig gebruiken op elk platform, waaronder YouTube, Facebook, en meer, zonder zich zorgen te maken over auteursrechtelijke claims.
 • Nieuwe muziek: Artlist voegt regelmatig nieuwe tracks toe aan hun bibliotheek, waardoor je altijd toegang hebt tot nieuwe en relevante muziek.

Nadelen van Artlist

 • Jaarlijkse verplichting: De jaarlijkse prijsstelling is duidelijk en transparant. Daardoor is het minder geschikt als je maar één of twee tracks nodig hebt voor een project. Er zijn geen maandelijkse abonnementen en dat wordt door veel mensen als nadeel gezien.
 • Geen gratis proefperiode: In tegenstelling tot sommige andere platforms is er bij Artlist geen gratis proefperiode. Je kunt gratis inloggen, luisteren en collecties aanmaken, maar muziek downloaden is niet mogelijk.

Artlist vergelijken

 • Prijs: In vergelijking met Epidemic Sound en PremiumBeat, die verschillende abonnementsmodellen aanbieden, heeft Artlist een eenvoudig jaarlijks abonnementsmodel zonder extra kosten. Als je maar een paar nummers nodig hebt, is dat vaak duurder dan bij de andere platformen.
 • Licentie: Door de universele licentie is Artlist de meest duidelijke, waardoor het zich onderscheidt van andere platforms zoals Epidemic Sound en PremiumBeat, die verschillende licenties aanbieden op basis van gebruik.
 • Muziekaanbod: Alle vier de platforms bieden een breed scala aan muziekgenres. Artlist legt vooral de nadruk op de kwaliteit en diversiteit van hun tracks, met regelmatige updates aan hun bibliotheek.

Artlist is een uitstekende keuze voor contentmakers die op zoek zijn naar kwalitatief hoogwaardige muziek met een eenvoudige en transparante licentie.

De universele licentie en jaarlijkse prijsstelling maken het makkelijk om muziek te vinden en te gebruiken.

Het verplichten van een jaarabonnement is niet voor iedereen ideaal, maar wordt door de meeste mensen ervaren als gerechtvaardigd op basis van de kwaliteit en diversiteit van het aanbod.

Epidemic Sound

Epidemic Sound staat bekend om een brede selectie rechtenvrije muziek en geluidseffecten, die perfect zijn voor contentcreatie en commercieel gebruik.

Met een licentiemodel voor zowel individuele contentmakers als bedrijven, biedt Epidemic Sound flexibele abonnementsopties en zelfs eenmalige licenties.

De voordelen en nadelen van Epidemic Sound voor rechtenvrije muziek.

Mensen die Epidemic Sound kiezen, zijn blij met de goede categorisering van de collectie. Het maakt het vinden van de juiste tracht veel makkelijker.

Voordelen van Epidemic Sound

 • Uitgebreide muziekbibliotheek: Epidemic Sound heeft een indrukwekkende bibliotheek van muziek en geluidseffecten, waardoor je een breed scala aan opties hebt.
 • Duidelijk licentiemodel: Bij Epidemic Sound zijn de licentie-opties uitgebreider; zowel individuele content creators als bedrijven vinden er licenties die het best geschikt is voor hun situatie.
 • Verschillende abonnementen: Met verschillende prijsplannen, waaronder Personal, Commercial en Enterprise, krijg je bij Epidemic Sound veel flexibiliteit. Dat maakt het platform geschikt voor verschillende budgetten en behoeften.
 • Licentie: De muziek van Epidemic Sound is veilig voor gebruik op platforms zoals YouTube, Twitch, Facebook en Instagram. Het bedrijf belooft dat je geen auteursrechtelijke claims krijgt.
 • Geluidseffecten: Naast muziek biedt Epidemic Sound ook een uitgebreide bibliotheek met geluidseffecten, wat een extra voordeel is voor videomakers, podcasters en andere content ceators.

Nadelen van Epidemic Sound

 • Beperkingen in het Personal Plan: Het Personal Plan is beperkt tot gebruik op sociale mediaplatforms en persoonlijke projecten. Daarmee is het voor sommige crerators misschien wat te beperkt. Voor bredere commerciële toepassingen moet je overstappen op een duurder abonnement.
 • Geen eenmalige aankoopoptie: In tegenstelling tot sommige andere platforms, biedt Epidemic Sound geen optie voor een eenmalige aankoop van tracks. Je moet je dus abonneren om toegang te krijgen tot de muziek.

Epidemic Sound vergelijken

 • Prijs: In vergelijking met Artlist, Uppbeat en PremiumBeat, heeft Epidemic Sound een vergelijkbaar abonnementsmodel, maar ze bieden geen eenmalige aankoopoptie.
 • Licentie: Het licentiemodel van Epidemic Sound is vergelijkbaar met dat van PremiumBeat, waarbij beide sites duidelijke en eenvoudige licentiemodellen aanbieden. Artlist en Uppbeat hebben meer universele licenties, waardoor je de muziek altijd op dezelfde manier mag gebruiken.
 • Muziekaanbod: Alle vier de platforms bieden een breed scala aan muziekgenres. Epidemic Sound onderscheidt zich met een grote hoeveelheid geluidseffecten.

Epidemic Sound is een uitstekende keuze voor contentmakers die op zoek zijn naar een breed scala aan muziek en geluidseffecten.

De meeste mensen prijzen het platform om hun duidelijke licentiemodel en flexibele prijsstelling.

Hoewel er geen eenmalige aankoopoptie is, rechtvaardigt de kwaliteit en diversiteit van het aanbod de abonnementskosten, aldus veel abonnees.

In vergelijking met de andere providers biedt Epidemic Sound een vergelijkbare service, maar met de toegevoegde bonus van heel veel geluidseffecten.

Uppbeat

Uppbeat richt zich op het aanbieden van rechtenvrije muziek met zowel gratis als premium opties.

Hoor ik daar gratis? Zo wordt Uppbeat ook voor beginnende content creators een toegankelijke optie.

Het platform is speciaal ontworpen om opkomende videomakers, streamers en podcasters te ondersteunen met lekker veel muziek die je zonder financiële of juridische hindernissen kan gebruiken.

De voordelen en nadelen van Uppbeat voor rechtenvrije muziek.

Uppbeat heeft een gebruiksvriendelijke interface en de verschillende licentiemogelijkheden maken het een aantrekkelijke optie als je zoekt naar goede muziek zonder de hoge kosten.

Voordelen van Uppbeat

 • Diverse prijs opties: Uppbeat biedt drie verschillende prijsplannen aan: Free, Premium en Business. Dit biedt flexibiliteit voor verschillende soorten gebruikers, van individuele makers tot grote organisaties.
 • Gratis optie: De gratis versie biedt 3 downloads per maand, toegang tot 30% van de catalogus en de mogelijkheid om auteursrechten claims te vermijden met Uppbeat Credits.
 • Betaalbare Premium optie: Voor € 6,99 per maand krijg je onbeperkte downloads, toegang tot de volledige catalogus en de mogelijkheid om tot drie YouTube-kanalen op een white list te zetten.
 • Zakelijke optie: Voor grotere organisaties of bedrijven biedt Uppbeat een Business-abonnement voor € 17,99 per maand. Dat geeft je extra voordelen zoals licenties voor organisaties van elke omvang en tot 10 YouTube-kanalen op de white list.

Nadelen van Uppbeat

 • Beperkingen in het gratis plan: Hoewel het gratis plan een goede start is, zijn er beperkingen zoals een beperkt aantal downloads en beperkte toegang tot de catalogus. Daarnaast krijg je advertenties te zien op de website.

Uppbeat is een solide keuze voor zowel individuele content creators als grotere organisaties.

Ze bieden verschillende prijsopties aan, en als je per jaar betaalt krijg je korting.

De positieve feedback van gebruikers is ook een goed teken.

PremiumBeat

PremiumBeat is onderdeel van Shutterstock. Met die organisatie heb ik negatieve ervaringen op het gebied van claims op afbeeldingen.

Hoewel terecht, waren de kosten voor overtreding dermate hoog dat het niet meer in verhouding stond tot het gebruik van de afbeelding.

Zelf heb ik geen claims gehad, maar ik heb ondernemers geholpen die ermee te maken hebben gehad.

Zij gebruikten software voor het maken van websites waarin de afbeeldingen waren opgenomen. De maker van die software had de rechten niet afgedragen.

De claims waren legitiem, maar wel buitenproportioneel.

Dat doet verder niets af aan de zorgvuldig geselecteerde collectie van rechtenvrije muziektracks en geluidseffecten.

Hun licentiemodel is eenvoudig en rechttoe rechtaan, met tracks beschikbaar voor eenmalige aankoop, waardoor gebruikers een levenslange licentie krijgen voor wereldwijd gebruik.

De voordelen en nadelen van PremiumBeat voor rechtenvrije muziek.

PremiumBeat onderscheidt zich door zijn focus op kwaliteit en exclusiviteit.

Daardoor is het platform favoriet onder professionele filmmakers en marketeers.

Voordelen van PremiumBeat

 • Uitgebreide muziekbibliotheek: PremiumBeat biedt een uitgebreide bibliotheek van auteursrechtelijk beschermde, royaltyvrije muziek die meer dan 30 verschillende genres omvat. Dit maakt het gemakkelijk voor gebruikers om muziek te vinden die past bij hun specifieke behoeften.
 • Hoge kwaliteit en exclusiviteit: Elk nummer in hun bibliotheek is (zoals ze zelf zeggen) met de hand uitgekozen. Op die manier zorgt het platform dat de beschikbare muziek van hoge kwaliteit is en nergens anders te vinden is. Premium staat niet voor niets in de naam.
 • Licentie: De muziek van PremiumBeat is veilig voor gebruik op platforms zoals YouTube en Vimeo, waardoor gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over auteursrechtelijke claims.
 • Abonnementen: Je kunt bij PremiumBeat kiezen tussen twee licentieopties; Standaard en Premium. Deze zijn afgestemd op verschillende scenario’s en budgetten. De licenties zijn overzichtelijk en geven je onbeperkt gebruik van de muziek binnen je projecten.

Nadelen van PremiumBeat

 • Prijs: Hoewel PremiumBeat kwalitatief hoogwaardige muziek biedt, zijn de kosten wat hoger. Vooral als je muziek nodig hebt voor grotere projecten, dan moet je al snel een Premium-licentie afnemen.
 • Beperkingen: Het muziekabonnement heeft enkele beperkingen, zoals het feit dat je credits niet kunt meenemen naar een volgende maand.

PremiumBeat vergelijken

 • Prijsstelling: In vergelijking met Artlist die alleen een jaarlijkse licentie aanbieden, heeft PremiumBeat zowel abonnementsmodellen als een eenmalige aankoopoptie. Epidemic Sound en PremiumBeat hebben vergelijkbare prijsmodellen, waarbij ze zowel abonnementen als eenmalige aankopen aanbieden.
 • Licentie Flexibiliteit: PremiumBeat’s licentieopties zijn vergelijkbaar met die van Epidemic Sound, waarbij beide sites duidelijke en eenvoudige licentiemodellen aanbieden. Artlist en Uppbeat bieden echter meer universele licenties.
 • Muziekaanbod: Alle vier de platforms bieden een breed scala aan muziekgenres, maar PremiumBeat legt de nadruk op de exclusiviteit en kwaliteit van hun tracks.

Ben je op zoek naar wat meer exclusieve muziek voor je volgende video? Dan is PremiumBeat een goede keuze. De prijs reflecteert dit ook, en ze zijn dus zeker niet de goedkoopste.

In vergelijking met de andere providers biedt PremiumBeat een vergelijkbare service, maar met een nadruk op exclusiviteit en kwaliteit.

Welk platform is het best?

Elke aanbieder van rechtenvrije muziek heeft dus duidelijk zijn voordelen en nadelen.

Rechtenvrije muziek.

Kijk je naar het daadwerkelijke gebruik van de verschillende aanbieders, dan zie je nog een aantal verschillen.

Artlist; populair, maar niet uniek

Artlist wordt vaak genoemd als een populair platform met een breed scala aan muziekkeuzes.

De bundel met geluidseffecten en Artgrid voor beeldmateriaal zijn een waardevolle toevoeging.

De zoekfunctie van Artlist is beperkt en de muziek van Artlist wordt al vaak gebruikt op YouTube. Echt uniek is de muziek dus niet meer.

Aan de andere kant, als je nummers van bekende artiesten zou gebruiken, dan heb je dit ook.

Ik zie mensen ook klagen over de beperkte hoeveelheid muziek.

Epidemic Sound; goede muziek en handmatig claimbeheer

Epidemic Sound wordt geprezen om het handmatig kunnen verwijderen van auteursrechten claims op video’s die op sociale mediaplatforms worden geplaatst.

Het wordt ook genoemd als een goede keuze voor bedrijven die voornamelijk op sociale media posten.

Uppbeat; prima

Er zijn weinig ervaringen over Uppbeat te vinden die uitgesproken positief of negatief zijn.

Voor veel mensen is het waarschijnlijk een prima keuze, maar het platform springt nergens echt in uit.

Dat wil niet zeggen dat je Uppbeat moet overslaan; in tegendeel. Geef het zeker een kans.

PremiumBeat; hoge kwaliteit

PremiumBeat wordt genoemd als een betrouwbare bron van muziek van hoge kwaliteit. Gebruikers merken op dat ze consequent goede matches kunnen vinden voor hun projecten.

Conclusie

Op basis van de feedback gebruikers lijkt Epidemic Sound een solide keuze te zijn voor marketeers die op zoek zijn naar rechtenvrije muziek, vooral voor sociale media-inhoud.

Het platform biedt een breed scala aan muziekkeuzes en de mogelijkheid om handmatig auteursrechtclaims te verwijderen is een groot pluspunt.

Artlist is ook een populaire keuze, maar het is belangrijk om op te merken dat sommige gebruikers vinden dat hun muziekselecties middelmatig zijn en dat ze vaak dezelfde nummers in verschillende video’s horen.

PremiumBeat wordt ook sterk aanbevolen voor zijn betrouwbare muziekselecties, vooral voor projecten waarbij kwaliteit van het grootste belang is.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste keuze afhangt van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Het is altijd een goed idee om elk platform zelf te verkennen en te bepalen welke het beste bij uw behoeften past.

Overzicht platformen/artiesten met rechtenvrije muziek

Er zijn naast deze vier nog meer platformen.

Ik geef je op deze pagina een zo compleet mogelijk overzicht van plaatsen waar je rechtenvrije muziek kunt vinden.

Wil je iets toevoegen aan de lijst? Laat het me vooral weten.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.