Green screen gebruiken voor live video

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord over een green screen of chroma key. Niet alleen in Hollywood wordt deze videotechniek toegepast, ook jij kunt een green screen gebruiken voor (live) video.

Wat is een green screen

Voor je begint is het goed om te weten wat een green screen is. Een green screen is een groene achtergrond die je kunt gebruiken voor fotografie en video.

Met de chroma key-techniek is het mogelijk om de groene achtergrond met software te verwijderen en te vervangen voor een achtergrond van jouw keuze.

Green screen gebruiken voor live video

Chroma key is populair voor film en video. Het wordt ook toegepast bij fotografie.

Voordelen van een green screen

De voordelen van chroma key en het gebruik van een green screen laten zich raden. Het kunnen verwijderen en aanpassen van de achtergrond opent tal van mogelijkheden.

Zo verander je een saai kantoor of een vergaderruimte in een virtuele studio. Je kunt bij wijze van spreke zelfs de bezemkast omtoveren tot een parelwit strand.

Met een green screen word je dus wat flexibeler in je mogelijkheden voor het opnemen en uitzenden van video’s

Nadelen van een green screen

Klinkt goed, maar een green screen gebruiken heeft ook wel wat nadelen. Zo is het niet zo makkelijk als het lijkt. Met name het goed uitlichten van het scherm en het onderwerp kan lastig zijn.

Daarnaast kan een green screen aardig wat ruimte in beslag nemen. Zeker als je het goed wil doen, heb je ruimte nodig voor de nodige verlichting.

Ik leg je zo uit hoe je een green screen goed kunt opzetten.

Waarom is een green screen groen?

Dat is de eerste vraag die ik vaak krijg bij het gebruiken van een green screen. Het hoeft namelijk helemaal geen groen te zijn. Chroma key werkt met elke kleur.

Toch is de kleur groen niet toevallig gekozen. Als je gebruik maakt van chroma keying, dan is het verdwijnen van de huid van mensen het laatste wat je wil.

De kleur groen staat het meest ver af van de kleur van je huid en is dus perfect geschikt voor deze techniek. Zo heb je de minste kans dat ook je hoofd of armen ineens ‘onzichtbaar’ worden.

Groen of blauw

Als je op zoek gaat naar een green screen, dan kom je waarschijnlijk nog een kleur tegen; blauw. Een blue screen werkt op dezelfde manier als een green screen.

Ik zou in de basis kiezen voor groen, maar blauw heeft zo zijn voordelen. Voor iemand met blonde haren werkt blauw beter omdat het meer in contrast staat met blond.

Een green screen is wel wat gevoeliger voor schaduwvorming. Is de ruimte beperkt en sta je redelijk dicht voor het scherm, kies dan voor blauw.

Pas op voor reflectie van het doek

Als je dicht bij de wand staat, zal de groene of blauwe achtergrondkleur sneller op je reflecteren. Met een groene gloed zie je er nu eenmaal minder gezond uit dan met een blauwe gloed.

Het vermijden van blauw in kleding en ogen is wel wat lastiger dan met groen. Hou daar dus ook rekening mee.

Vijf tips voor het gebruiken van een green screen

Ga je met video of live video aan de slag en wil je gebruik maken van een green screen of een blue screen? Dit zijn vijf tips om het beste resultaat te behalen.

Tip 1: Kies het juiste scherm

Allereerst moet je bedenken hoe groot het scherm moet zijn. Wil je van top tot teen in beeld, dan heb je een groter scherm nodig dan wanneer je met schouders en hoofd in beeld wil.

Green screen set-up met statieven

Volledig in beeld is voor de meeste situaties niet nodig. Vanaf je bovenlichaam in beeld volstaat met een middelgroot green screen. Wil je alleen je hoofd en schouders, dan is een kleiner scherm prima.

Opvouwbaar green screen

Dit kleinere opvouwbare doek is ook erg geschikt voor buiten opnamen. Naast deze doeken kun je ook kiezen voor een papierrol of schilder een vrije muur groen.

Tip 2: Zorg voor strakke bevestiging

Bij het bevestigen van het doek of de rol papier is het van belang dat het doek zo strak mogelijk hangt. Ribbels in de stof of een deukje in het papier kan zorgen voor een minder goed resultaat.

Bij een groter doek is het handig om deze op te hangen tussen twee licht-statieven met een verticale stang bovenin. Door de zwaartekracht valt het doek vaak al voldoende egaal.

Er zijn complete sets verkrijgbaar waar de statieven en het doek samen geleverd worden.

Tip 3: Licht het green screen goed uit

Als het scherm zo egaal mogelijk is, wordt het uitlichten ervan ook makkelijker. Er wordt namelijk geen schaduw gevormd door eventuele oneffenheden.

Een kleine rimpel kan bij schuin aanlichten al een flinke schaduw opleveren, wat zorgt voor een kleurverschil in de groene achtergrond.

Dat kleurverschil kan er bij het selecteren van de key-kleur voor zorgen dat het donkere deel minder goed wordt verwijderd.

Begin met het scherm

Begin daarom met het uitlichten van het scherm. Als dat perfect verlicht is, plaats je de spreker voor je green screen. Je kunt dan beginnen met het uitlichten van je spreker.

Green screen licht setup

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat de spreker ‘los’ komt van de achtergrond. Je kunt dit bereiken door de spreker ook van achteren lichtjes uit te lichten.

Niet teveel, maar net genoeg om het contrast tussen spreker en achtergrondscherm groot genoeg te maken. Bovendien haal je eventueel teruggekaatst groen licht van je spreker.

Gebruik zachte lichtbronnen

Hard licht dat direct op de spreker wordt gericht, zorgt voor duidelijke schaduwen op de achtergrond. Het is daarom beter om diffuus licht te gebruiken. Een lichtbron met een softbox zorgt daarvoor.

Tip 4: Stel goed scherp en bepaal je kader

Geen schaduwen en plooien op je green screen? Dan kun je de camera instellen. Daarbij is het frame erg belangrijk. Als je dit gekozen hebt, kun je het best niet meer zoomen.

Als je zoomt tijdens de opname of stream, lijkt het namelijk alsof jouw spreker ineens groter of kleiner wordt. De achtergrond die in plaats van het green screen wordt weergegeven, beweegt namelijk niet mee.

Scherpstellen

Scherpstellen is altijd belangrijk, maar bij het gebruik van chroma key moet je er toch iets anders mee omgaan. Bij een ‘gewone’ video stel je scherp op de ogen.

Bij het gebruik van een green screen kun je beter scherpstellen op de randen van de spreker. De chroma key is gebaat bij een scherpe rond, wat zorgt voor een betere afscheiding tussen spreker en groene achterwand.

Tip 5: Stel chroma key-functie juist in

Heb je het juiste scherm, hangt het kreukvrij en is het goed uitgelicht én is het kader bepaald en heb je op de randen scherpgesteld? Dan kun je chroma-key functie instellen in je software.

Ik laat je zien hoe je chroma key kunt instellen in vMix. In andere software zoals OBS werkt het op een soortgelijke manier.

Je begint met het toevoegen van je camera als input in vMix. Klik vervolgens op het tandwieltje om de instellingen voor deze input te openen.

Een nieuw venster opent. Klik hier op de link ‘Colour Key’.

Selecteer de achtergrond

Zet een vinkje bij Colour Key en klik op het pipet-icoontje. Hiermee wordt een nieuw venster geopend. Klik in het venster op de groene kleur van de achtergrond.

Kies de groene achtergrond om chroma key te gebruiken in vMix

Afhankelijk van de egaliteit van de groene achtergrond zullen enkele of heel veel pixels zwart worden, in plaats van groen. Klik achter ‘Auto Chroma Key Presents’ op één van de drie voorkeuze-opties.

vMix chroma key instellen

Als deze drie opties niet voldoen, kun je met de verschillende schuiven in dit venster de groene kleur zo goed mogelijk verwijderen.

Vervolgens klik je op het kruisje rechtsboven om het venster te sluiten.

Niet beeldvullend; knip het bij

Is de groene achtergrond niet helemaal beeldvullend? Dan kun je via het tabblad ‘Position’ met de crop-instellingen de randen verwijderen.

Gebruik je de crop, zorg er dan voor dat je spreker niet met bijvoorbeeld de armen buiten het kader komt, anders vallen die buiten het beeld, en dat ziet er wel wat eng uit.

Vervolgens kun je het shot als overlay gebruiken, zodat het over de gewenste achtergrond valt. Beter is het om in de gewenste achtergrond met de een multiview-functie de overlay toe te voegen.

Heb je het goed gedaan? Dan mag het resultaat er zeker zijn!

Stel in vMix chroma key goed in voor jouw green screen

Green screen kopen

Green screens zijn er in alle soorten en maten. Daarnaast kun je kiezen uit diverse materialen. Kort even de voor- en nadelen per materiaalsoort.

Achtergronddoek

Een groen achtergronddoek wordt veel gebruikt. Vooral voor mensen die veel onderweg zijn voor het opnemen van video’s is een doek ideaal.

Het is makkelijk te vervoeren. Je kunt het opvouwen, maar daardoor kreukt en plooit het ook eerder.

Het uitlichten van een doek kan daardoor wat lastiger zijn. Je hebt meer licht nodig om de plooien weg te krijgen.

Rol achtergrondpapier

Je kunt kiezen voor een rol achtergrond papier in de kleur groen. Het voordeel is dat het papier meestal erg goed recht blijft en dat je dus snel een strakke achtergrond hebt.

Het is speciaal papier dat ook veel in fotostudio’s wordt gebruikt. Het reflecteert weinig licht, waardoor het uitlichten van jouw spreker makkelijker is.

Soms hoef je de papieren achtergrond niet eens apart uit te lichten. Dat scheelt ook weer in de ruimte die je nodig hebt voor de set-up.

Een belangrijk nadeel is dat de rollen achtergrondpapier vaak vrij groot zijn. Opgerold is een rol vaak ruim 2 meter lang, wat lastiger te vervoeren is.

Verder kan het snel vies worden en schoonmaken is met een papieren rol vaak niet bevorderlijk voor de kwaliteit.

Achtergrond rol vinyl

Ook een achtergrond rol van vinyl is niet erg reisvriendelijk. Het is wel erg strak en egaal en dat komt de kwaliteit ten goede.

Het heeft nog een belangrijk voordeel; het is makkelijk schoon te maken.

Gebruik je de setting bijvoorbeeld op een beursstand waar bezoekers de hele dag over je green screen lopen, dan is een papieren rol snel vies en gaat ook snel kapot.

Vinyl is snel en makkelijk schoon te maken en gaat veel langer mee.

Opvouwbare green screen

Een opvouwbaar green screen is het beste van twee werelden. Zo’n pop-up green screen is makkelijk mee te nemen omdat je het in elkaar kunt vouwen.

Opzetten is net zo eenvoudig. Het is welliswaar een doek en kan kreuken, maar door de spanning van de pop-up rand op het doek, ziet het er toch egaal uit en heb je vrijwel geen plooien.

Er zijn statieven waar je het aan kan bevestigen én veel van dit soort opvouwbare green screens hebben twee kleuren; zowel groen als blauw.

Green screen of natuurlijke setting

Tot slot moet je jezelf nog afvragen of zo’n green screen wel de oplossing is. Soms is een natuurlijke setting niet voor handen en wil je toch wat moois maken.

Het kan dus zowel een bewuste als noodzakelijke en praktische overweging zijn. Je kunt met een green screen een mooi resultaat verkrijgen, maar het kost wel veel tijd om op te zetten.

Natuurlijke setting

Heb je wel een mooie locatie waar je live kunt streamen of kunt opnemen? Dan is het vaak mooier om gewoon de aanwezige omgeving te gebruiken als achtergrond.

Deze keuze kan van veel factoren afhangen. Waar kies jij voor? Ga je voor een natuurlijke setting of wil je liever een green screen gebruiken?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word een Expert met Facebook Live

Verbeter je uitstraling en vergroot je autoriteit met professionele livestreams op Facebook.

Je streams worden beter met de Facebook Live Checklist!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.