Facebook Live voor bedrijven

Er zijn inmiddels redelijk wat platformen waarop je live video kunt streamen, maar het wordt me steeds duidelijker dat Facebook Live voor bedrijven een heel invloedrijke manier is om met de doelgroep in contact te komen.

Ik wist natuurlijk al dat je op Facebook een enorm bereik kunt halen. Toch is er iets gebeurd waarvan ik zelf niet had verwacht dat het zo makkelijk zou zijn.

Gegarandeerd interactie met Facebook Live

Facebook Live event streamen

Afgelopen week hebben we een Facebook Live poll uitgezonden voor een nieuwe klant. Normaal gesproken verzorgen we alleen de technische kant van de stream en bemoeien we ons niet met de inhoud of de interactie.

Voor de duidelijkheid; we raden al onze klanten aan om vooral wél de interactie op te zoeken. Van alle live streams die we tot nu toe hebben verzorgd, zijn er maar enkele klanten die ook daadwerkelijk reageren op reacties.

Sociale media; doe ff sociaal

Dat is natuurlijk erg jammer, omdat dit het resultaat van de uitzending erg kan beïnvloeden.

Ook nu hadden we de stream technisch opgezet en al heel snel kwamen reacties van kijkers binnen. Helaas bleef de interactie uit.

Toen dacht ik; f*ck-it, we gaan zelf de interactie opzoeken. Het is immers sociale media, dus een beetje socializen hoort daar wel bij. Als de klant het niet waardeert, horen we het vanzelf.

Beperkt de interactie aangegaan

We hebben heel beperkt gereageerd op de inmiddels binnenstromende reacties; alleen het liken van comments en om de zoveel tijd zelf een reactie geplaatst om de boel wat aan te zwengelen.

In totaal hebben we in vier uur tijd vijf keer zelf een reactie geplaatst in de comments. Dat is niet overdreven veel.

Resultaat van de interactie

Na twee uur plaatsten we een reactie met de vraag welke voorkeur mensen hadden. De reacties stroomden direct binnen via de comments. Mensen lieten direct weten wat hun voorkeur was.

Toen de stream nog maar een uur zou duren, hebben we gevraagd de video te delen, zodat alle vrienden deze ook nog konden zien.

Binnen tien minuten werd het bericht zo’n 40 keer gedeeld, iets minder dan in de drie uur daarvoor.

Dit zijn resultaten van een vrij statische video; kun je nagaan wat je kunt bereiken met een video met levende beelden.

Hoe kun je die interactie gebruiken?

Het grote voordeel van Facebook Live is dat je direct contact hebt met jouw volgers, klanten en andere belangstellenden.

Reageer je op reacties, dan kom je ook in beeld bij vrienden van de mensen die gereageerd hebben en vergroot je dus je bereik. Kijkers voelen zich bovendien geen toeschouwer, maar een deelnemer van de gebeurtenis.

Vertrouwen moet je verdienen

Je vraagt je misschien af waarom het belangrijk is dat kijkers zich betrokken voelen. Wie zich betrokken voelt bij een evenement van een bedrijf, krijgt meer vertrouwen in dat bedrijf.

Pas als ze jouw bedrijf vertrouwen, durven ze geld bij je uit te geven.

Lokale bedrijven op Facebook

Het mooiste van dit voorbeeld is nog wel de gerichtheid van de actie. Van alle kijkers kwam 74,9 % uit de provincie van de opdrachtgever; exact de doelgroep die ze wilden bereiken.

Facebook Live bedrijfsmatig inzetten

Door gebruik te maken van Facebook, en Facebook Live in het bijzonder, trek je regio-gebonden publiek. Mensen die bij jouw bedrijf in de buurt wonen, voor wie de drempel om langs te komen of iets te bestellen heel laag is.

Je kunt als lokaal gebonden bedrijf dus erg goed gebruik maken van Facebook als platform, vooral als je al wat volgers op Facebook hebt.

Facebook en video; gouden combinatie

Voeg daar de factor video aan toe; en je krijgt betrokken en enthousiaste volgers die veel makkelijker klant worden.

Facebook Live voor jouw bedrijf?

Hopelijk zie je in dat Facebook Live voor bedrijven heel waardevol kan zijn. Ik hoor vaak dat lokale ondernemers, zowel ZZP als MKB, de mogelijke kosten vaak als drempel zien.

Twijfel je daarom ook? Bedenk je dan wat het grote bereik voor jouw bedrijf kan betekenen en hoe waardevol dat alleen al is.

Verder moet je ook zeker eens contact met me opnemen, want ook met een beperkt budget kun je al een groot resultaat behalen.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.