Facebook Live; 9 tips voor plannen livestream

Met Facebook Live kun je live video streamen naar jouw tijdlijn op Facebook. Je kunt op elk moment livestreamen, maar als je het zakelijk gebruikt, is een goede voorbereiding aan te raden.

Wat is het doel van jouw live video stream

De voorbereiding is essentieel om jouw livestream succesvol te maken en je doel te bereiken. Voordat je de knop indrukt om live te gaan, moet je een duidelijk beeld hebben bij het doel van je stream.

Als je een live event wilt streamen, dan is je doel anders dan wanneer je kiest voor een interview of vragen van kijkers gaat beantwoorden.

Waarom wil je livestreamen

Apple houdt jaarlijks een groot Keynote-event waarbij nieuwe producten worden gepresenteerd. De pers is bij dit evenement uitgebreid aanwezig, maar ook andere fans van Apple willen er maar al te graag bij zijn.

Het evenement van Apple wordt live uitgezonden via internet. Bij Apple weten ze dat fans en journalisten over de hele wereld uitkijken naar deze presentaties.

Apple Keynote livestreaming

Met de livestream brengen ze niet alleen iedere geïnteresseerde op de hoogte. Ze geven elke journalist en blogger de kans om erover te berichten. Dat zorgt voor heel veel exposure in de dagen na het event.

Ze versterken met de livestream bovendien de band met hun fans; nog een uitermate goede reden om te gaan livestreamen.

Laat iets interessants zien

Of je nu iets wilt verkopen tijdens je livestream, of meer betrokkenheid wil creëren met je doelgroep; laat iets interessants zien. Je moet voor een langere periode de aandacht van je kijkers vasthouden, en dat lukt alleen als het interessant is.

Je hoeft niet meteen bedrijfsgeheimen prijs te geven, maar laat zien wat je doet, hoe je werkt of waaraan je werkt. Een kijkje achter de schermen kan een goede manier zijn om jouw kijkers iets te geven wat ze anders niet te zien krijgen.

Ideeën voor live video op Facebook

Om je op weg te helpen heb ik een paar ideeën voor het gebruiken van live video op een rij gezet. Per bedrijf zijn er nog veel meer onderwerpen of vormen te bedenken die goed kunnen werken.

Met dit lijstje hoop ik je een beetje een idee te geven van de mogelijkheden.

  • Live commentaar: Deze optie valt niet echt te plannen, maar is wel heel krachtig en leuk om te doen. Geef jouw visie of commentaar op belangrijk nieuws (voor jouw doelgroep). Ook een belangrijke gebeurtenis voor jou of je bedrijf kan aanleiding zijn om spontaan jouw reactie te geven.
  • Persconferentie: De meest bekende reden om live video te gebruiken. Je ziet het vrijwel dagelijks op televisie, en het werkt ook goed op Facebook. Deel jouw nieuws live met de wereld.
  • Interview: Laat mensen live meekijken met een interview. Neem het hele gesprek op en knip daar later een uitgebreide versie van, maar tease je volgers door een deel van het interview alvast live uit te zenden.
  • Meet the team: Presenteer je team. Laat kijkers kennismaken met jou en je collega’s. Dat kan één voor één of meerdere mensen tegelijk. Vertel over je werk, wat je leuk vindt of waar je nu mee bezig bent en laat kijkers vragen stellen.
  • Masterclass: Kun je jouw kijkers iets leren? Geef dan een live masterclass. Op die manier maak je het exclusief, en het geeft je de mogelijkheid om op vragen van kijkers in te gaan.
  • Sneak preview: Nieuw artikel geschreven voor je blog of ben je bijvoorbeeld zelf foto’s aan het maken voor bij je artikel? Geef kijkers live een sneak preview door het onderwerp van je artikel te bespreken. Misschien krijg je van je kijkers nog wel wat goede ideeën om toe te voegen of een nieuw artikel over te schrijven. Win-win! Je kunt ook laten zien hoe je de foto’s aan het maken bent. Zo’n kijkje achter de schermen vinden je kijkers vast leuk.

Tips voor plannen livestream

In dit artikel geef ik je negen Facebook Live tips om van jouw live stream een succes te maken. Lees ook mijn artikel over Facebook Live. Hierin lees je wat het is en wat je ermee kunt.

Tip 1: Bepaal het onderwerp voor jouw livestream

Als het doel van de uitzending duidelijk is, bepaal je het onderwerp van je livestream. Wat ga je laten zien of bespreken? Zorg dat het onderwerp goed aansluit bij jouw doel en voldoende interessant is voor jouw kijkers.

Hier kleeft wel een gevaar aan. Wat jij interessant aan jouw bedrijf vindt, kan voor jouw doelgroep juist helemaal niet interessant zijn. Vooruitlopend op tip 3 kun je jouw volgers of Facebook vragen wat ze graag willen zien.

Vraag je volgers wat ze willen zien

Vind je het moeilijk om een onderwerp te bedenken? Je kunt het natuurlijk ook aan klanten vragen als je met ze in gesprek bent. Zo krijg je waardevolle informatie, waarmee de kans op een succes voor jouw video stream veel groter wordt.

Tip 2: Kies het juiste moment

Plan je livestream op een moment dat je doelgroep de mogelijkheid heeft om te kijken. Hiervoor zijn de statistieken van Facebook heel handig. Je vindt deze onder het tabblad Statistieken van je bedrijfspagina.

Klik in het linker menu op Berichten. Daar vind je bovenaan het totale bereik van jouw berichten per dag. Daaronder zie je een grafiek met het gemiddelde voor alle dagen.

Bepaal het beste tijdstip om te livestreamen met Facebook Live statistieken.

Als je met de muis over één van de dagen gaat, krijg je het verloop voor die dag ten opzichte van het gemiddelde te zien.

Zo kun je vrij snel bepalen op welk tijdstip de meeste mensen jouw berichten hebben gezien. Dit is een goed uitgangspunt om jouw livestream te plannen.

Tip 3: Kondig je livestream op tijd aan

Je weet nu op welk tijdstip jouw stream de meeste kijkers kan krijgen. Voor het grootste bereik is het slim om jouw livestream vooraf aan te kondigen. Zo geef je jouw volgers iets om naartoe te leven.

Het kan een buzz creëren rondom je livestream, waardoor mensen anderen op de hoogte gaan brengen van jouw stream. Kondig het aan op Facebook, maar ook op je website en andere sociale kanalen.

Je kunt er extra likes door krijgen op Facebook en vooral ook extra kijkers.

Aftellen

Je kunt een countdown-teller op jouw website plaatsen, met een knop naar je Facebook-pagina. Tel af naar de start van je stream. Hoe je het ook aankondigt; houd je aan het afgesproken tijdstip.

Sterker nog; ga vijf of tien minuten eerder al live. Je hebt altijd mensen die eerder inschakelen. Zorg dat ze niet teleurgesteld raken als ze dan nog niets zien. Je hoeft niet direct met je programma te beginnen, maar heet je kijkers alvast welkom. Daarbij kun je tip 6 ook goed gebruiken.

Tip 4: Controleer je internetverbinding

Als wij een livestream voor een klant moeten verzorgen, is dit het eerste waar we naar informeren; wat voor internetverbinding is er op de locatie aanwezig. Is de verbinding snel en stabiel genoeg? Maken anderen ook gebruik van dezelfde verbinding?

De verbinding testen we vooraf uitvoerig, om verrassingen op het moment van de livestream te voorkomen. Als er alleen een WiFi-verbinding is, regelen we een alternatief, zoals goede bekabeling of zelfs een betrouwbare 4G of satellietverbinding.

Test de kwaliteit vooraf

Ook tijdens het streamen kan de verbinding ineens minder stabiel worden. om jouw livestream zo soepel mogelijk te laten verlopen, moet je dat zien te voorkomen.

Wij geven de voorkeur aan een eigen verbinding voor de livestream. Als het even kan, gebruiken we een bekabelde verbinding. De werking daarvan is nu eenmaal betrouwbaarder dan die van WiFi.

WiFi verbinding niet altijd afgeschermd

Bij WiFi ben je ook nog eens afhankelijk van hoeveel mensen toegang hebben tot het netwerk. Als je in een openbare ruimte bent en iedereen kan gebruik maken van de verbinding, dan kun je beter bekijken of je een eigen verbinding kunt regelen.

Voor live video jouw internetverbinding controleren

Voor het streamen vanaf jouw iPhone is dat natuurlijk lastig. Stream je binnenshuis? Gebruik dan een WiFi-verbinding die in dezelfde ruimte overal goede dekking heeft. Buitenshuis gebruik je het best 4G, maar test ook daar vooraf de signaalsterkte van het 4G netwerk.

Werkt het tijdens de test niet? Dan kun je vooraf nog een alternatieve verbinding regelen.

Controleer ook je apparatuur

Naast de internetverbinding, moet je ook de apparatuur die je gaat gebruiken goed controleren. Gebruik je jouw iPhone of iPad voor het streamen? Schakel bijvoorbeeld apps, die op de achtergrond ook jouw internetverbinding kunnen gebruiken, tijdelijk helemaal uit.

Facebook Live stream event

Dat voorkomt dat een update van een app of het ophalen van mail ervoor zorgt dat je livestream tijdelijk hapert.

Tip 5: Maak je omschrijving uitnodigend

Wil je kijkers enthousiast maken voor jouw livestream? Maak dan een uitnodigende omschrijving. Een goed geschreven omschrijving pakt de aandacht van jouw volgers.

De omschrijving zorgt er ook voor dat je volgers weten waar de uitzending over gaat. Tot slot wordt je livestream beter vindbaar als je deze hebt ingesteld als publiek toegankelijk.

Tip 6: Betrek je kijkers bij je live event

Ik heb het al eerder genoemd. Interactie is enorm belangrijk. Ook als je niet op vragen van kijkers wilt of kunt ingaan, is het toch belangrijk je direct tot je kijkers te richten.

Zeg hallo

Heet iedereen welkom. Veel kijkers zullen als natuurlijke reactie hallo terug zeggen via de reactiemogelijkheid onder de video. Je kunt jouw kijkers natuurlijk ook vragen om een reactie te plaatsen, zodat je kunt zien wie er kijkt.

Vervolgens kun je specifiek kijkers bij naam noemen. Zo krijgen ze nog eens de bevestiging dat het echt live is en het creëert betrokkenheid; ik ben gezien en genoemd, ik doe mee!

Stel vragen

Vraag aan het begin bijvoorbeeld ook of iedereen je kan zien en horen. Dit is een goede manier om de ruimte voorafgaand aan de afgesproken begintijd op te vullen.

Het lijkt misschien amateuristisch, maar het is een legitieme vraag. Bovendien betrekt het jouw kijkers vanaf het begin al bij je live video. Ze voelen zich meteen onderdeel van jouw programma.

Geef kijkers de tijd om te reageren

Vraag tussendoor regelmatig of iedereen het kan volgen en of alles duidelijk is. Geef mensen de tijd om te reageren. Daar mag je best op wachten. Je kunt die tijd gebruiken om even op adem te komen, of juist opnieuw wat mensen die reageren bij naam te noemen.

Om het voor je kijkers zo makkelijk mogelijk te maken, kun je specifiek vragen om te antwoorden met ja of nee. Stel een vooraf bedachte meerkeuzevraag om je kijkers te prikkelen, te zien of ze het begrepen hebben en meer en sneller reacties te krijgen.

Laat je niet demotiveren

Het kan zomaar gebeuren dat je, ondanks alle voorbereiding, geen of weinig kijkers hebt. Laat je niet afleiden of demotiveren en maak je livestream af.

Je video blijft namelijk in je tijdlijn staan zodat anderen het later alsnog kunnen zien.

Live event video streamen

Ook als je negatieve reacties krijgt, moet je gewoon doorgaan met wat je van plan was. Je kunt kijkers blokkeren om de stream te kunnen bekijken en daarmee ook de mogelijkheid om reacties te plaatsen.

Zo houd je ongewenste of negatieve kijkers buiten de deur.

Tip 7: Vraag kijkers je te volgen

Als je eenmaal live bent, vraag dan of mensen je willen volgen. Het is een kleine moeite en zo kun je het aantal volgers op Facebook eenvoudig vergroten.

Jouw nieuwe volgers krijgen bovendien een melding zodra je weer live gaat. Op die manier krijg je steeds meer kijkers naar jouw live video stream.

Tip 8: Maak je uitzending langer

Hoe langer je uitzendt, hoe groter de kans is dat iemand ziet dat je live aan het streamen bent. Zo bereik je dus meer mensen. Verwacht niet dat iedereen je hele uitzending van begin tot eind bekijkt.

Sommige mensen schakelen later in, anderen vertrekken eerder of komen later nog eens terug. Ook geef je jouw volgers de tijd om anderen op de hoogte te brengen van jouw live video.

Ik raad aan om minimaal tien minuten te streamen. Het maximum bij Facebook is op dit moment vier uur.

Hergebruik je materiaal

Tip 9: Regelmatig livestreamen

Ga regelmatig live! Hoe vaker je live gaat streamen, hoe leuker het wordt. Probeer verschillende formats uit en wees creatief. Zo blijf je jouw volgers bij jouw bedrijf betrekken.

Als je een stap verder gaat, kun je zelfs vooraf opgenomen video’s laten zien of met meerdere camera’s werken. Zo wordt jouw uitzending nog boeiender en kun je er nog meer uithalen.

Livestreamen in de praktijk

Dat klinkt allemaal leuk, maar hoe doe je dit nou in de praktijk? Je kunt beginnen door eens te kijken naar wie al bedrijfsmatig gebruik maakt van Facebook Live.

Je kunt eenvoudig alle actuele live video’s bekijken op de Facebook Live kaart. Aan de linkerkant vind je een overzicht van de populaire streams van dat moment.

Facebook Live video kaart met actuele livestreams

Je kunt uiteraard ook veel leren van mensen en bedrijven die YouTube Live en andere platformen gebruiken.

Als voorbeeld kijken we naar Tastemade, een populaire uitgever van content over eten en reizen. Ze hebben met Facebook samengewerkt bij het testen van Facebook Live.

Bedrijven zetten vol in op live video

Het blijft niet bij testen; ze zetten vol in op live video via Facebook. Tastemade is al één van de grootste uitgevers als het gaat om het gebruik van video op Facebook. Het is de bedoeling dat ze 100 liveshows per maand gaan doen op Facebook.

Facebook Live Tastemade livestream video

De livestreams variëren van het uitleggen van een recept tot een volledig kookprogramma met presentatoren, maar ook reisprogramma’s. Ze ontwikkelen ook ideeën speciaal geschikt voor een live setting.

Livestream duurt langer dan gewone video

De livestreams van Tastemade zijn tussen 10 en 60 minuten lang. Dat is veel langer dan de meeste Facebook-gebruikers gewend zijn. Toch worden ze goed bekeken.

Veel livestreams van Tastemade halen tussen 500.000 en 1 miljoen kijkers. Daar zijn veel reguliere TV-programma’s jaloers op.

Ook zet Tastemade hun live video’s achteraf heel breed in. Gemonteerde versies verschijnen bijvoorbeeld op YouTube en hele korte versies worden gedeeld op Snapchat.

Interactie is belangrijk

Wat ze ook aan live programma maken; het hoofddoel is om kijkers te betrekken bij wat er gebeurt. Zo krijgen ze het gevoel onderdeel van de livestream te zijn, en dat is de grote kracht die schuilt in deze nieuwe manier om video in te zetten voor je bedrijf.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

1 reactie

  1. Facebook Live ontwikkelt zich in een razend tempo. Vorige week gaf ik je 9 Facebook Live tips voor het plannen van een succesvolle live video stream op Facebook.

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.