Lens kopen: 7 factoren die je moet overwegen
Het kiezen van de juiste lens voor jouw camera kan een uitdaging zijn. Er zijn diverse factoren waar je rekening mee moet houden.
De keuze van de beste lens voor jouw camera is essentieel. Het beïnvloedt de kwaliteit en veelzijdigheid van jouw foto’s en video’s. De lens heeft invloed op de scherpte en helderheid van je beelden en geeft meer controle over de compositie en het uiterlijk van jouw foto’s.
Inhoudsopgave
Wat is een lens?
Een videolens is een lens die is ontworpen om beelden vast te leggen voor videotoepassingen.
Zo’n lens is meestal geoptimaliseerd voor het maken van bewegende beelden, met functies zoals snelle en nauwkeurige autofocus, een fluisterstille werking en zelfs beeldstabilisatie.
Net als bij fotolenzen zijn er veel verschillende soorten videolenzen beschikbaar.
Veel moderne digitale camera’s en camcorders hebben ingebouwde lenzen. Daarvoor is het niet nodig en zelfs niet mogelijk om een lens aan te schaffen.
Heb je een camera met verwisselbare lenzen? Dan kan een lens, of zelfs een videolens, een goede investering zijn.
Waarom een andere video lens kopen?
Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om een andere video lens te kopen.
Upgraden van een kit-lens
Een veelgehoorde reden is dat iemand een upgrade wil van de kit-lens, die bij de camera geleverd is.
Een kit-lens is een basislens als onderdeel van een kit (body en lens).
Het is meestal een veelzijdige zoomlens met een beperkte brandpuntsafstand die geschikt is voor algemeen gebruik, zoals portretten, landschappen en snapshots.
Kit-lenzen zijn ontworpen om te voldoen aan de basisbehoeften van de meeste beginnende fotografen.
Ze zijn goedkoper dan afzonderlijk verkochte lenzen. Daarnaast zijn ze relatief licht van gewicht en compact.
Hoewel kit-lenzen over het algemeen goed genoeg zijn voor dagelijks gebruik, zijn ze vaak niet de beste keuze voor professionele fotografie. laat staan voor prettig gebruik voor video.
Betere lens geeft meer creatieve controle
De optische eigenschappen van lenzen kunnen van elkaar verschillen. Zo kan een groothoeklens je bijvoorbeeld een breder gezichtsveld geven.
Andere aspecten van de lens kunnen zorgen voor een grotere scherptediepte of de belichting.
Lens kopen voor verbeteren beeldkwaliteit
Hoe beter het glaswerk in de lens, hoe beter de beeldkwaliteit is die je eruit kunt halen. Goed glas in lenzen voor fotografie of video is duur. Daarom zijn de beste lenzen zo prijzig.
Diversiteit vergroten
Als je meer lenzen hebt, dan heb je meer keuze. Zo kun je voor verschillende situaties een andere lens gebruiken.
Voor documentaires of portretten kun je dan een andere lens gebruiken dan voor de aftermovie van een festival.
Betere prestaties bij weinig licht
Overdag buiten filmen is meestal niet zo uitdagend. Pas als je naar binnen gaat en de hoeveelheid licht afneemt, wordt het voor de meeste lenzen lastiger.
Een lichtgevoelige lens biedt dan uitkomst.
Lens specifiek voor video
Er zijn lenzen die specifiek bedoeld zijn voor video. Deze zijn vaak soepeler te bedienen, bijvoorbeeld bij zoomen, en ze zijn bovendien veel stiller.
Zo voorkom je dat het zoomen en scherpstellen van de lens in je opnamen te horen is.
Waarop letten bij video lens kopen
Ik neem graag de 7 belangrijkste factoren met je door bij het kopen van een lens.
1 – Brandpuntsafstand
Brandpuntsafstand is de afstand tussen de lens en de sensor van de camera, gemeten in millimeters.
Het bepaalt de kijkhoek van het beeld dat wordt vastgelegd en hoe groot je onderwerp in het kader wordt weergegeven.
Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe minder je op beeld krijgt. Hoe kleiner de brandpuntsafstand, hoe breder het gezichtsveld.
Een lens met een brandpuntsafstand van 50mm wordt als een standaard lens beschouwd, omdat het gezichtsveld overeenkomt met het menselijk oog.
Lenzen met een korte brandpuntsafstand worden groothoeklenzen genoemd. Deze worden vaak gebruik voor landschaps- of interieurfotografie.
Is de brandpuntsafstand langer, dan heb je het over telelenzen. Die worden vaker gebruikt voor sport- of natuurfotografie.
Zoom of prime?
Met een zoom lens kun je de brandpuntsafstand wijzigen. Hierdoor bepaal je dus zelf hoeveel je in je shot kunt zien, zonder zelf te hoeven verplaatsen.
Daarnaast bestaan zogenaamde prime-lenzen. Dit zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Je kunt dus niet zoomen.
Het voordeel is dat ze vaak een groter diafragma hebben dan zoomlenzen. Daardoor krijg je betere beelden bij minder licht en geven ze een mooie scherptediepte.
2 – Diafragma
Het diafragma van een lens bepaalt hoeveel licht er door de lens kan komen. Daarmee bepaalt het ook de belichtingsmogelijkheden voor je video.
Diafragma wordt weergegeven als f-getal. Een groter diafragma (klein f-getal) kan meer licht doorlaten.
Bijna alles is dan scherp. Stel je diafragma laag in, dan is het verschil in scherpte tussen onderwerp en achtergrond groter.
De keuze voor een lens met een lage diafragma (bijvoorbeeld f1.4) is dus een keuze voor veel licht binnenlaten en een grote scherptediepte.
Dit is perfect voor interviews en documentaires.
Lichtgevoelige lenzen zijn meestal duurder.
3 – Stabilisatie
Stabilisatie is een technologie die wordt gebruikt in lenzen om bewegingsonscherpte te verminderen.
Kleine trillingen of bewegingen kunnen hiermee worden opgevangen. Sommige camera’s hebben stabilisatie ingebouwd in de body. Je kunt ook lensstabilisatie gebruiken.
Heb je geen body waar stabilisatie in zit? Dan is een lens met stabilisatie aan te raden.
4 – Autofocus
Autofocus is een belangrijke factor bij het kiezen van een cameralens voor video.
Bij video-opnames is het belangrijk om je onderwerp scherp te houden. Een lens met een snelle en nauwkeurige autofocus helpt hierbij.
Dit is vooral belangrijk bij het filmen van bewegende onderwerpen, waarbij je snel moet scherpstellen om de actie te kunnen volgen.
Bovendien kan een lens met een stille autofocus-motor helpen om storend geluid tijdens het filmen te voorkomen.
Geluid van de motor in de lens kun je soms horen in een stille omgeving, bijvoorbeeld bij het maken van een interview of documentaire.
5 – Mount
De keuze van een lens hangt ook af van de lensbevestiging (ook mount genoemd) die je camera gebruikt.
Dit zijn een paar gangbare lens mounts;
EF en EF-S mount: Deze worden gebruikt op Canon camera’s. EF-lenzen passen op alle Canon-camera’s, terwijl EF-S-lenzen alleen geschikt zijn voor camera’s met een APS-C-sensor.
F-mount: Je vindt deze mount op Nikon camera’s.
E-mount: DSLR’s van Sony gebruiken deze bevestiging.
Micro Four Thirds-mount: Camera’s van Panasonic en Olympus gebruiken dit systeem. Deze lenzen zijn compacter dan veel van de concurrenten. Houd rekening met de crop-factor.
De E, F en MFT mounts zijn vaak met een adapter wel op andere mounts te bevestigen. Een voorbeeld van zo’n adapter is Metabones.
6 – Bouwkwaliteit
Deze belangrijke factor voor het kopen van een lens, spreekt voor zich. De bouwkwaliteit zegt iets over de duurzaamheid en betrouwbaarheid.
Het hangt vaak ook samen met gebruiksgemak.
Goedkope lenzen hebben vaak een plastic behuizing. Hoewel handig vanuit het oogpunt van gewicht, is de lens daardoor ook kwetsbaarder.
Duurdere lenzen hebben vaak een betere bouwkwaliteit en levensduur.
7 – Prijs
En als we het dan toch over de prijs hebben; dit is natuurlijk voor veel mensen een bepalende factor.
Als je serieus met video of fotografie aan de slag wil, moet je investeren in een goede camera én in goede lenzen.
Mijn advies; koop de beste lens die je kunt betalen.
Het voordeel van lenzen is dat ze best waardevast zijn. Ook na jaren van dienst kun je ze vaak nog voor een goed bedrag doorverkopen.
Er zijn vintage lenzen die zelfs in prijs gestegen zijn.
Welke lens moet je kopen?
Dan blijft de vraag over; welke lens moet je kopen?
Met de informatie in dit artikel moet je in staat zijn om zelf een keuze te maken op basis van je wensen, gebruik en budget.
Maak in elk geval een short-list van wat je denkt nodig te hebben.
Vanwege de hoge kosten van een lens, kun je ook eerst een lens huren. Zo kun je eerst bekijken of het naar je zin is en daarna een keuze maken voor aanschaf.
Vijf populaire camera lenzen voor video
Om je toch een paar tips te geven, dit zijn vijf populaire lenzen voor video.
Canon EF 50mm f/1.8 STM: een betaalbare prime-lens die ideaal is voor portretten en interviews, vanwege de mooie onscherpe achtergrond en het bokeh-effect.
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art: populaire zoomlens met een groot diafragma, geschikt voor een breed scala aan video’s, zoals landschappen, interieurs en documentaires. Beschikbaar in F-mount en EF-S.
Sony E-mount 18-105mm f/4 OSS PZ G: allround zoomlens, speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de hoge eisen die het filmen van 4K video’s met zich meebrengt.
Panasonic Lumix G Vario 12-35mm f/2.8 II ASPH: mooie zoomlens met een groot diafragma en een mooie scherptediepte, geschikt voor professionele video-opnamen.
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM: professionele zoomlens geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van documentaires tot bruiloften. Haarscherp beeld.
Wat is jouw favoriete lens? Gebruik je een lens mount adapter of kies je voor lenzen die passen op jouw camera? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.