Hoeveel bandbreedte en dataverkeer heb je nodig voor live video

Steeds meer mensen en bedrijven gaan met live video aan de slag. Daardoor krijg ik ook vaker de vraag hoeveel bandbreedte en dataverkeer nodig is om te kunnen live streamen.

Dat is een belangrijke vraag, zeker als je mijn artikel over live streamen met je smartphone hebt gelezen en daarmee aan de slag wil.

Voor het streamen via een vaste verbinding met je PC of via wifi is dataverkeer meestal geen issue. Voor mobiel streamen of, zoals wij wel eens doen, via satelliet; dan zijn bandbreedte en dataverkeer een terechte zorg.

Wat is bandbreedte

Bandbreedte is de hoeveelheid data die tegelijkertijd over een bepaalde verbinding kan worden verzonden. Hoe hoger de bandbreedte van een verbinding, hoe sneller je data kunt verzenden en ontvangen.

Upstream en downstream voor live video

Bandbreedte wordt onderverdeeld in een upstream en een downstream.

Upstream belangrijker dan downstream

Waar je normaal gesproken vooral naar kijkt is de downstream. Heb je genoeg bandbreedte om te Netflixen of grote bestanden te downloaden?

Voor live streamen ben je zelf vooral data aan het ‘uploaden’ en is de upstream belangrijker dan de downstream. Bij veel mobiele verbindingen is de downstream het grootst.

Daar heb je dus minder aan. Bekijk goed hoe dat bij jouw (mobiele) abonnement is geregeld.

Bandbreedte berekenen voor live video

Voor het berekenen van de bandbreedte die je nodig hebt voor jouw live video, is het goed om te weten welke bitrate je gebruikt voor de stream.

Bitrate bepaalt de benodigde bandbreedte

Bitrate is de hoeveelheid data die omgezet moet worden voor een seconde video. Hoe hoger de bitrate, hoe hoger de kwaliteit van de stream en hoe meer bandbreedte je nodig hebt.

Kbps en Mbps

Bitrate wordt uitgedrukt in Kilobit per seconde, kortweg Kbps. Bij video is de bitrate vaak hoog, dus wordt Mbps gebruikt; Megabits per seconde. Daarvoor deel je Kbps door 1000.

Optimale bitrate voor live video

Er is eigenlijk geen vaste regel voor de optimale bitrate die je nodig hebt voor live video. Grofweg komt het hier op neer:

  • 1080p: 4 tot 6 Mbps
  • 720p: 2 tot 4 Mbps
  • 480p: 1 tot 2 Mbps
  • 360p: 400 Kbps tot 1,5 Mbps
  • 240p: 300 tot 700 Kbps

Let op: 1000 Kbps staat gelijk aan 1 Mbps.

Direct zelf berekenen.

Gemiddelde bandbreedte

Dit zijn gemiddelde waarden. Dat betekent dat je er soms onder blijft en soms meer gebruikt. Ook zal je internetprovider niet altijd de maximale bandbreedte kunnen leveren.

Daarom moet je een bitrate kiezen die 25 tot 40% onder de maximale Mbps van je verbinding ligt.

Wat is dataverkeer

Dataverkeer is de hoeveelheid informatie (in bytes) die wordt verzonden van en naar een streaming-platform zoals Facebook of YouTube.

Je verbruikt meer dataverkeer als je langer streamt, of als je in een hogere bitrate uitzendt. Die hogere bitrate maakt een betere beeld en geluidskwaliteit mogelijk.

Vooraf inschatten belangrijk

Als je live video gaat uitzenden via een mobiele provider, zowel via je telefoon als met bijvoorbeeld een 4G modem, komt dataverkeer om de hoek kijken.

Dataverbruik bij live video

Op veel mobiele abonnementen of data-kaarten zit een limiet. In sommige gevallen stopt de internettoegang bij het bereiken ervan.

Denk aan extra kosten

Je provider kan ook extra kosten in rekening brengen voor gebruik buiten de limiet. Beide zijn meestal onwenselijk.

Daarom is het vooraf inschatten van het verbruik erg belangrijk. Je voorkomt er hoge kosten mee, of dat je uitzending ergens halverwege ineens stopt. Dat is natuurlijk geen goede reclame voor je bedrijf of jezelf.

Dataverkeer berekenen voor live video

Om te berekenen hoeveel dataverkeer je gaat verbruiken, is het goed om te weten dat elke Mbps (Megabit per seconde) gelijk staat aan 125 KB (KiloByte) per seconde. Nu is het makkelijker om te berekenen hoelang je kunt doen met jouw datalimiet.

Verbruik per uur

Bij 1 Mbps; 125 KB per seconde, verbruik je elke seconde 125 KB van je databundel. Voor een minuut gebruik je dus 60 keer zoveel: 7,5 MB

Een uur live video streamen bij 1 Mbps kost je 450 MB. Ga je in 5 Mbps streamen, dan verbruik je dus vijf keer zoveel; 2250 MB.

Tijd per MB

Andersom kun je het ook berekenen. Als je een databundel van 10.000 MB hebt, dan kun je bij 5 Mbps ongeveer 4,4 uur streamen. Bij 1 Mbps is dat ongeveer 22,2 uur.

Bereken bandbreedte en dataverkeer.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

4 reacties

  1. […] bit rate: stel het aantal kbps in. Standaard staat dit op 2000. 4000 is de maximale […]

  2. Johan op 26 april 2021 om 07:33

    “1000 Kbps staat gelijk aan 1 Mbps.”

    1024 Kbps = 1 Mbps

    • Guido Hoogsteder op 26 april 2021 om 10:57

      Als je van bits naar bytes gaat, krijg je inderdaad een andere berekening. In dit geval blijven het bits en ga ik niet over naar bytes. Zie ook gbmb.org

  3. […] hoeveel bandbreedte en dataverkeer je exact nodig […]

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.