Hoe vertel je een goed verhaal? Zes tips!
Een verhaal is een heel krachtig middel om een boodschap over te brengen. Als je naar een verhaal luistert, komen tal van hormonen vrij in je lichaam. Ook bij jou.
Dat is niet erg, je kunt er niets aan doen. Hormonen als dopamine, oxytocine, endorfine, cortisol of adrenaline komen vrij als je een film kijkt of een boek leest.
Inhoudsopgave
Verhalen beïnvloeden je stemming
Vanwege die hormonen kun je met een verhaal mensen in een andere stemming brengen. Relaxeter, opener voor jouw standpunt, ervoor zorgen dat ze een band met je krijgen en je vertrouwen.
Waarom is dit belangrijk?
Ik zie je denken: leuk hoor, maar verhaaltjes vertellen doe je maar voor het slapen gaan. Toch is het vertellen van een verhaal, juist nu, belangrijker dan je denkt.
Met zoveel ruis op sociale media, kun je met een goed verhaal de aandacht krijgen.
Verhalen zijn zo krachtig dat ik door het noemen van één woord iedereen een verhaal kan laten oproepen. Vaak ook nog eens hetzelfde verhaal.
De kracht van een verhaal
Als ik rond 5 december het woord stoomboot zeg, dan denkt iedereen vrijwel meteen aan Sinterklaas.
In de rest van het jaar denk je, afhankelijk van je leeftijd, waarschijnlijk aan de Titanic of de stoomboten op de rivier de Mississippi.
Goed verhaal, zet maar op de mail
Als het vertellen van een verhaal zo krachtig is, waarom gebruiken we het dan vaak niet of op de verkeerde manier?
Met video kun je op een geweldige manier een verhaal vertellen.
Houd het positief
Vaak hebben de verhalen die we vertellen een negatieve lading, of krijgt degene die het aanhoort er een negatief gevoel van.
Hoe vaak hoor je niet een verhaal van iemand en denk je bij de eerste paar zinnen al; goed verhaal, zet maar op de mail.
Het boeit je dan te weinig om jouw aandacht te grijpen.
Echt een goed verhaal vertellen
Een negatief verhaal is niet het verhaal dat je wilt vertellen. Om dit te kunnen voorkomen, moet je weten welke soorten verhalenvertellers er zijn.
Het zijn er vier.
- Opscheppers: Deze groep kent iedereen. Een opschepper praat vooral over zichzelf, voor de meerdere eer en glorie van zichzelf. Mensen lopen het liefst hard weg als een opschepper een verhaal gaat vertellen. Dit is niet het type verhalenverteller dat je wilt zijn.
- Moppentappers: Zij vertellen graag een verhaal. Ze zijn daar ook goed in en veel mensen vinden hun verhalen leuk om naar te luisteren. Moppentappers worden vaak gevraagd om een verhaal te vertellen en deze verhalen zijn vooral ter vermaak. Ze zijn geen goede verhalenvertellers omdat ze vergeten een doel aan hun verhaal te koppelen.
- Journalisten: Wat moppentappers vaak vergeten, heeft de journalistieke verhalenverteller meestal wel goed voor ogen; het doel. Een doel alleen is niet voldoende. Journalisten verzanden vaak in feitjes, waardoor de verhalen saai en inspiratieloos zijn.
- Inspirators: Dit is wat je wil bereiken. Een inspirator praat graag over anderen, past humor op de juiste manier toe én heeft het doel goed voor ogen. Doordat ze heel goed een verhaal kunnen vormen, krijgen ze hun publiek altijd mee.
Wees een inspirator
Diep van binnen willen we allemaal een inspirator zijn.
Het helpt je niet alleen je boodschap over te brengen. Je kunt er ook je autoriteit mee onderstrepen.
Dat gaat niet vanzelf. Het kost veel werk om een goed verhaal te vertellen.
Daarom heb ik zes tips voor een goed verhaal.
Tip 1: Start je verhaal met een boodschap
Je begint je verhaal het best met een boodschap. Dat mag een duidelijke boodschap zijn, maar hij mag ook wat meer verborgen zijn.
Ik hou zelf van een indirecte benadering, mensen even op het verkeerde been zetten. Dat heeft als voordeel dat mensen meteen alert zijn.
Nieuwsgierig wordt leergierig
Door je verhaal op een onverwachte manier te beginnen, is je publiek nieuwsgierig naar wat er achter zit. Het houdt de aandacht langer vast.
Daarnaast zorgt het ervoor dat ze actief gaan kijken en luisteren. De hersencellen gaan werken en de boodschap van je verhaal blijft daardoor beter hangen.
Wat het doel van je verhaal ook is, je wilt dat ze er iets van leren en bepaalde acties gaan ondernemen. Dan moet je ze aan het denken zetten.
Tip 2: Gebruik eigen ervaringen
Schrijf ervaringen op die je als verhaal zou kunnen gebruiken, haal daarbij inspiratie uit klantverhalen, het dagelijks leven, of nieuws uit de krant of van de tv.
Verhalen uit het echte leven spreken tot de verbeelding. Je kunt die verhalen goed gebruiken in je video om een band met je kijker op te bouwen.
Feest der herkenning
Het je een moeilijke tijd gehad? Vertel erover. Is er juist iets moois gebeurd? Deel het! Je kijkers zullen zich herkennen in het verhaal.
Die herkenning is een belangrijke stap in het proces van “know, like, trust”, dat ik al meerdere keren heb beschreven.
Voor de hand liggend
Het is geen hogere wiskunde. Eén van mijn klanten liet onlangs op Facebook weten dat de zaak die dag dicht was vanwege een teamuitje naar de Efteling.
Op zich geen bijzonder verhaal. Toch was het één van de meest populaire post van die maand. Mensen herkennen de situatie.
Iedereen wil wel een dagje ertussenuit en gunnen jou ook zo’n dag met je team. Heel menselijk.
Tip 3: Jij bent niet de held van het verhaal
Het verhaal gaat niet over jou, anders ben je een opschepper. Vertel je een verhaal als verkoopgesprek, dan is jouw klant de held.
Wil je jouw personeel motiveren of aanzetten tot actie, dan kan één personeelslid de held van het verhaal zijn, of het hele team.
Het gaat niet om jou
Ben je een opschepper? Dan gaan de verhalen over jouw. Niet alleen op Facebook, maar ook op jouw website.
Websites staan er vol mee; “Wij doen dit en wij doen dat”. Opschepper! Het gaat om jouw klanten, om je personeel, om iedereen…
Niet om jou.
Tip 4: Gebruik een probleem en een wijzigende situatie
Je schets in een goed verhaal altijd een situatie A, de voorsituatie, en situatie B, ook wel de nieuwe realiteit genoemd.
Daar tussenin gebeurt van alles, meestal gepaard met het overwinnen van een probleem. Dit deel maakt het interessant.
Heb je geen verhaal?
Ik hoor vaak mensen zeggen, ik kan geen verhaal vertellen. Ik heb geen verhaal. Dat is onzin.
Iedereen kan een verhaal vertellen. Niemand zegt; ik ging naar Barcelona. En toen? Ja, toen weer naar huis. Niemand!
Overwin de problemen in je verhaal
De intocht van Sinterklaas gaat elk jaar gepaard met problemen, van kwijtgeraakte mijters tot wijnvlekken in het grote boek van Sinterklaas.
Zonder die hobbels in de weg, wordt de aankomst van Sinterklaas ook niet meer dan dat.
Tip 5: Houd het simpel
Een verhaal hoeft geen twintig lagen en vier hoofdpersonen te hebben. Eén persoon, één probleem, één oplossing. Dat is meer dan voldoende voor een goed verhaal.
Tip 6: Bereid je voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je niet weet waarover je wil vertellen, gaat het geheid mis.
Wie zich vergeet voor te bereiden, bereid zich voor vergeten te worden.
Ga je toch onvoorbereid een verhaal vertellen? Dan kun je het geluk hebben dat je het er als ‘moppentapper’ vanaf brengt.
Je boodschap blijft dan zeker niet hangen, omdat die meestal afwezig is.
Vertel een verhaal dat je goed kent
Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en vertel een verhaal dat je goed kent.
Persoonlijke ervaringen zijn nu eenmaal makkelijker te vertellen dan iets dat je ooit eens hebt gelezen.
Laat je inspireren en inspireer anderen
Je kunt natuurlijk ook verhalen van anderen gebruiken. Gebeurtenissen die jou inspireren zijn mooie verhalen om door te geven.
Combineer video of een livestream, met een goed en krachtig verhaal en je weet zeker dat je kijkers geboeid blijven kijken en luisteren.
Welk goede verhaal ga jij vertellen?
[…] het artikel Zes tips voor live video met een goed verhaal gaf ik al eens aan dat iedereen een verhaal kan […]