Bovenaan in Google met video
Wat zou je doen als je met je website bovenaan in Google kunt komen, zonder je website eindeloos te hoeven optimaliseren voor zoekmachines?
Ik heb goed nieuws voor je. Google geeft steeds vaker andere resultaten weer dan webpagina’s. Daardoor heb je een grote kans om op de eerste pagina van Google te komen met het maken van video’s.
Snel resultaat? Optimaliseer je video’s voor YouTube. Ontdek video SEO.
Inhoudsopgave
- Gebruik video om bovenaan in Google te komen
- Stap 1: Maak een YouTube kanaal aan
- Stap 2: Upload video’s naar YouTube
- Stap 3: Transcript toevoegen
- Stap 4: Plaats de video op je eigen site
- Stap 5: Embed videos op pagina’s met tekst
- Stap 6: Maak een video sitemap
- Stap 7: Long-tail keywords gebruiken
- Stap 8: Zorg voor links naar je video
- Hoelang duurt het voordat mijn video in Google staat?
Gebruik video om bovenaan in Google te komen
Onderzoek toont aan dat een video 50 keer makkelijker op de eerste pagina in Google wordt weergegeven. Dit heeft als nadeel dat webpagina’s verder naar beneden worden geduwd.
Als je op tijd je voordeel haalt uit video bovenaan in Google, dan kun je een flinke voorsprong op je concurrenten uitbouwen.
50 keer makkelijker om bovenaan in Google te komen met video
Nou lijkt het alsof het heel makkelijk is, maar je moet er nog steeds wel iets voor doen. Alleen het maken en uploaden van een video is niet genoeg.
Je moet daarna nog een aantal stappen doorlopen om je doel te bereiken. Ze zijn het waard. Bovendien ga ik je uitleggen welke stappen je moet nemen. Zo wordt het toch nog een stuk makkelijker.
Stap 1: Maak een YouTube kanaal aan
Heb je nog geen YouTube kanaal? Maak er een aan. Een Google account is genoeg. Dus als je Gmail gebruikt, kun je heel eenvoudig een YouTube kanaal aanmaken.
Geef je kanaal een goeie naam. Daarbij kun je zelfs een belangrijk keyword gebruiken. Zorg dat het een relevante naam is voor jouw markt
Houd er rekening mee dat je maximaal 30 karakters kunt gebruiken.
Goede naam belangrijk voor YouTube kanaal
Neem de tijd om een goede naam te bedenken. Je kunt ook de naam van je bedrijf gebruiken, maar het is verstandig daar een keyword aan toe te voegen.
Heb je bijvoorbeeld een kapsalon met de naam Knippers en wil je video’s met tips maken? Dan kan “Kapsalon Knippers Haar Tips” een goede naam voor je YouTube kanaal zijn.
Stap 2: Upload video’s naar YouTube
Hoewel het geen garantie is voor een goed resultaat, helpt het wel om je video te uploaden naar YouTube. Google is eigenaar van YouTube.
Daardoor is de integratie tussen het zoekplatform van Google en YouTube groot. Als YouTube weet dat je video bestaat, dan weet Google het ook.
Vimeo alternatief voor YouTube
Er zijn nog een aantal alternatieven, zoals bijvoorbeeld Vimeo. Dit video-platform heeft een wat meer professionele uitstraling.
Google is geen eigenaar van Vimeo, en zal dus ook minder snel op de hoogte zijn van video’s die daar geplaatst worden.
Draagt niet bij aan meer websitebezoekers
Beide opties dragen niet direct bij aan je ultieme doel; meer bezoekers op je website. Bezoekers worden namelijk naar de website van YouTube of Vimeo gestuurd om de video te bekijken.
Uiteindelijk heb je liever dat de bezoeker op jouw website uitkomt. Niet bepaald een goeie SEO strategie, dus je moet nog meer doen.
Stap 3: Transcript toevoegen
De snelste manier om tekst met goede keywords aan je video te koppelen, is door in YouTube een transcript van je video toe te voegen.
Gebruik het belangrijkste keyword dus ook in de titel, in de description en voeg de belangrijkste tags toe.
Stap 4: Plaats de video op je eigen site
Gebruik de embed-functie van YouTube om de video ook op je eigen website te plaatsen. Dat kun je het best doen zoals op de website van GSMinfo.nl
Aantal views video belangrijk
Door je video te embedden op je eigen website, is de kans groter dat deze bekeken wordt. Hoe meer views hoe beter. Google wil namelijk graag weten hoe vaak een video op YouTube wordt bekeken.
Het aantal keer dat de video wordt bekeken op jouw website, wordt meegenomen in het aantal views. Uit ervaring weet ik dat deze views niet worden meegenomen in de teller op YouTube, maar Google onthoudt ze ongetwijfeld ergens.
Stap 5: Embed videos op pagina’s met tekst
Zoekmachines kunnen nog niet bepalen wat de inhoud van een video is. Dat moment komt ongetwijfeld, maar voor nu moet je zoekmachines uitleggen waar je video over gaat. Plaats je video daarom op een pagina met tekst.
Je kunt een inleidende tekst over de video plaatsen, of een transcript van je video op de betreffende pagina zetten. Die tekst heb je ook nodig voor YouTube.
Gebruik transcript in YouTube
Als je jouw video’s vooraf script, en dat is in veel gevallen wel aan te raden, dan heb je deze tekst al. Anders zul je zelf het gesproken woord in je video moeten omzetten naar tekst.
Wil je dit goed doen, dan blijft het voorlopig nog even mensenwerk.
Stap 6: Maak een video sitemap
Google is slim, maar kan de inhoud van je video dus niet zien. Sterker nog; vaak ziet Google niet eens dat er video op je website staat.
Om zoekmachines duidelijk te maken dat er video op je website staat, moet je een video sitemap maken. Google heeft hiervoor duidelijke instructies in het Helpforum van Google Search Console (voorheen Webmastertools).
Stap 7: Long-tail keywords gebruiken
De titel die je de video geeft is heel belangrijk. Zoekmachines hechten daar de meeste waarde aan. Zorg ervoor dat de titel geoptimaliseerd is voor meerdere woorden.
Vraag kan goede video-titel zijn
Als je in je video bijvoorbeeld uitlegt hoe je een iPhone kunt resetten, kan een goede titel zijn “Hoe kan ik een iPhone resetten”. Dat is waar mensen op zoeken.
Coolblue heeft dat goed begrepen met de vele video’s die zij op YouTube hebben staan.
De meeste websites richten zich op één of twee zoekwoorden. Omdat iedereen zich daarop richt, is het lastig om op die zoekwoorden goed te scoren.
Long tail keywords nog weinig gebruikt
Omdat er weinig gebruik wordt gemaakt van long tail keywords, maar Google hier steeds vaker de nadruk op legt, is het makkelijker om je video in de zoekresultaten te krijgen als je dit toepast.
Het is verstandig om een lijstje zoekwoorden te maken waarop je de video vindbaar wilt maken. Zorg er dan voor dat de meeste van die zoekwoorden terugkomen in de titel, maar wel op een natuurlijke manier.
Stap 8: Zorg voor links naar je video
Zoals met alle content, is het belangrijk dat je kwalitatieve links krijgt naar je video. Zomaar wat vrienden en bekenden vragen om de link naar je video te delen lijkt misschien een idee.
Ga voor kwalitatieve links
Het is belangrijker dat websites die belangrijk zijn in jouw markt, een link plaatsen naar je video.
Je kunt ook invloedrijke mensen op jouw vakgebied vragen de video te delen via Twitter en Facebook. Dit kost natuurlijk meer tijd dan familie vragen om je video te delen, maar is uiteindelijk beter en effectiever.
Afhankelijk van je markt, kun je beide doen, maar leg de focus vooral bij de hoogwaardige links.
Hoelang duurt het voordat mijn video in Google staat?
Voordat je video daadwerkelijk goed in Google te vinden is, duurt één tot drie weken. Ik reken dan vanaf het moment dat de links naar je video zijn toegevoegd.
Het hangt natuurlijk af van je inzet en de kwaliteit van de inkomende links naar je video.
Minder moeilijk dan het lijkt
Het lijkt misschien allemaal ingewikkeld. Uiteindelijk zal het je minder moeite kosten om je video op de eerste pagina van Google te krijgen, dan een website-pagina.
Vooral in niches waarin de competitie voor de eerste pagina van Google groot is, is video de makkelijkste manier om in beeld te komen tussen de concurrentie.
Welke technieken zijn nog meer effectief om je video te ranken op de eerste pagina van Google?