6 Social media tips voor ondernemers

Ondernemers vragen me regelmatig om social media tips. Ze willen weten hoe ze sociale media het best kunnen inzetten voor hun bedrijf.

Het is logisch dat je als ondernemer dit soort vragen hebt. Ik help je graag op weg.

Social media inzetten voor je bedrijf

Zowel MKB’ers als ZZP’ers kunnen social media heel goed gebruiken.

Zo kun je via social media aan nieuwe klanten te komen en je kunt meer feeling krijgen en contact houden met bestaande fans.

Zorg dat het iets oplevert

Ondernemen draait om; wat draagt iets bij aan het resultaat van je bedrijf. Hoe zet je sociale media in zodat het je ook écht iets oplevert.

In dit artikel help ik je met zes social media tips op weg. Dit moet elke ondernemer weten over sociale media.

Tip 1: zorg dat je content niet wegzakt

Post je regelmatig op sociale media? Zorg dan dat je boodschap niet wegzakt. Op sociale media verdwijnen jouw berichten heel snel.

Ze worden bedolven onder andere berichten in de tijdlijn. Uit het oog, uit het hart. Dat hoeft niet zo te zijn.

Social media posts raken bedolven in de tijdlijn.

Houd je content in beeld

Een tweet is als een luchtverfrisser. Je hebt even de aandacht, en daarna zakt je bericht met jouw steengoede boodschap in een paar seconden weg.

Op Facebook verdwijnt je post snel in de tijdlijn van je fans. Zeker nu vrienden en familie van Facebook voorrang krijgen.

Zo gaat het eigenlijk met alle sociale media. Het is heel vluchtig en je boodschap blijft niet heel lang hangen.

Eén post levert geen resultaat

Het is niet voor niets dat je moet blijven posten op sociale media om resultaat te zien. Verwacht geen resultaat van die ene briljante tweet.

Door zorgvuldig te posten, zorg je dat jouw content in beeld blijft bij je doelgroep. Dat betekent dat je content moet plannen. Dat kan er zo uitzien:

  • Publiceer een blog,
  • Plaats een link naar je artikel op Facebook en Twitter op de dag dat je jouw blog publiceert,
  • Drie dagen later tweet je de link nogmaals. Voeg een vraag toe over het antwoord waarop je volgers kunnen reageren,
  • Vijf dagen later haal je een quote uit je artikel en tweet je deze,
  • Een week later tweet je de link nogmaals,
  • Een maand weken later tweet je jouw artikel opnieuw,
  • Twee maanden later plaats je jouw bericht nogmaals op Facebook, nu met een andere afbeelding.

Zo’n planning kun je maken voor elk bericht dat je de wereld instuurt.

Weet waar je publiek is

In bovenstaand voorbeeld gebruik ik Facebook en Twitter. Dat wil niet zeggen dat dit voor jou ook de beste platforms zijn.

Je moet weten op welke sociale media jouw volgers vooral actief zijn.

Richt vervolgens 80 procent van je social media posts op deze platformen.

De andere 20 procent besteed je op de andere platformen, zodat je ook daat aanwezig bent.

Hoevaak kun je posten

Het eenvoudige antwoord; zoveel als mogelijk.

Daarbij moet ik opmerken; als je doel is om je volgers echt te helpen met jouw content op social media, kun je eigenlijk nooit teveel posten.

Maak een social media planning.

Pas je strategie wel aan voor het betreffende platform.

Een video op YouTube kan langer zijn dan op andere platformen. IGTV wil net als TikTok graag verticale video’s op het platform.

Als je consistent post, zorg je ervoor dat jouw content in beeld blijft bij jouw doelgroep.

Actiepunt

Ontwikkel een plan voor elke blog of (live) video die je publiceert. Schrijf je plan op en houd jezelf eraan. Zo voorkom je dat jouw content snel in de vergetelheid raakt.

Tip 2: weet wie je publiek is

Het is onmogelijk om het aantal volgers op te bouwen als je niet weet wie je doelgroep is.

Op elk platform gedraagt die doelgroep zich bovendien anders. Daar moet je rekening mee houden.

Natuurlijk kun je volgers kopen om snel te groeien, maar dat raad ik af. Je volgers moeten op een natuurlijke manier groeien.

Bied meerwaarde en probeer je fans daadwerkelijk te helpen met je content. Alleen zo bouw je trouwe volgers op die wachten op posts.

Een doelgroep opbouwen

Als ondernemer weet je al dat het onmogelijk is om een product of dienst succesvol te lanceren als je niet weet wie het gaat gebruiken.

Hetzelfde geldt voor je posts op social media. Je moet volgers van jouw content stap voor stap opbouwen.

Social media laten groeien kost veel moeite.

Publiek opbouwen voor je blog of (live) video gebeurt op vier manieren.

  1. Via zoekmachines: zorg dat je weet wat zoekmachines prettige content vinden. Er is veel te vinden over zoekmachineoptimalisatie (SEO) en je kunt jouw blogs en video’s zoekmachinevriendelijk maken. Doe je dat niet, dan zullen mensen je content niet vinden als ze op Google of Bing of via Siri of Google Assistent gaan zoeken,
  2. Met gerichte content: door een specifiek onderwerp of een bepaalde niche aan te houden voor je content, is de kans op betrokken en geïnteresseerde volgers groter. Je kunt jouw marketing er ook beter op afstemmen. Goede content zonder focus op een bepaald onderwerp presteert aantoonbaar slechter dan content die wel gefocust is.
  3. Via sociale kanalen: bekijk het een stuk breder dan alleen sociale media. De comments van een blog zijn ook een sociaal kanaal, net als een meetup of een seminar. Als je persoonlijk contact maakt, kan dat een blijvende connectie worden,
  4. Meeliften: je publiek is misschien wel te vinden bij iemand anders. Misschien is er een blogger of vlogger die goed aansluit bij jouw product of dienst. Als deze bereid is om jouw product eens te proberen, lift je mee op het publiek van deze persoon.

Het opbouwen van een eigen publiek kost veel tijd en moeite. Het is ook nooit af, ook niet als je ineens meer volgers krijgt.

Blijf daarom gefocust op het bieden van meerwaarde voor je publiek. Anders loop je het risico dat ze je verlaten. Ze komen te voet en gaan te paard.

Actiepunt

De volgende keer dat je met iemand in contact komt, vraag dan eens waarom ze een bepaalde krant lezen of dienst gebruiken. Hoe heeft dat bedrijf ze overtuigd om klant te worden en ze actief te volgen. Op basis van dit kleine onderzoek, kun je voor jezelf achterhalen wat mensen aantrekt.

Tip 3: Behoud je publiek

Het behouden van je volgers is vergelijkbaar met het opbouwen ervan. Het kost minstens zoveel moeite om volgers betrokken te houden.

Mensen zijn in staat veel te onthouden, tegelijkertijd zijn we daar allemaal heel selectief in.

Vaak weet je niet meer exact wat je de dag ervoor gedaan hebt.

Je publiek heeft zo’n zelfde vergiet als geheugen. Dingen die niet essentieel zijn, vergeten we weer. Tenzij het spectaculair is.

Maak het memorabel

Als je ervoor zorgt dat je posts op social media memorabel zijn, dan is de kans dat ze blijven hangen een stuk groter.

  • Post onweerstaanbare content. Dit gaat vaak gaat over universele thema’s die al je volgers herkennen. Ik post veel over live video, maar ook over bijvoorbeeld microfoons voor je iPhone. Het heeft niet direct iets te maken met livestreamen, toch zal iedereen die interesse heeft in live video zichzelf herkennen in het onderwerp microfoons voor je iPhone. Als je vervolgens post op sociale media, moeten je volgers getriggerd worden en achterblijven met het gevoel dat het heel goede content was.
  • Maak content die blijft plakken. Trends en hypes die viral gaan, kunnen je veel opleveren. Nadeel; het is meestal maar van korte duur. Hoewel je daar ook wat aan kunt hebben, zou je focus moeten liggen op het maken van content die meer evergreen is. Jouw content moet door jouw doelgroep altijd waardevol gevonden worden. Als je die posts herkenbaar en vermakelijk maakt, ben je al een heel eind op weg.
  • Maak sharable content. Mensen moeten bereid zijn jouw content te delen. Feitelijk moet je jezelf afvragen; stijgt het aanzien van de persoon die jouw content deelt. Je kunt dit doen met hulpvaardige content (how-to), informatieve content (moeilijke materie makkelijk maken), vermakelijke contant (een grappig verhaal of een quote) en emotionele content (persoonlijke anecdote).

Zodra je een publiek hebt, moet je doel zijn om ervoor te zorgen dat jouw publiek het de moeite waard vindt om over jouw content te praten.

Anders wordt het weer zo’n vergeten post in de social feed.

Actiepunt

Beschrijf de meest memorabele commercial die je hebt gezien. Weet je nog wat er werd verkocht of aangeboden? Wat sprak je aan in de commercial en de boodschap ervan en waarom is deze je bijgebleven?

Tip 4: Wat je vindt, moet je delen!

Het internet staat vol met waardevolle informatie. Met jouw social media accounts kun je laten zien dat je de expert bent op jouw gebied.

Social media tips; waardevolle content delen.

Doe wat een curator doet

Deel daarom de meest waardevolle content van anderen op jouw sociale media. Op die manier help je jouw volgers door de wir-war aan informatie.

Het zorgt er bovendien voor dat ze je meer gaan vertrouwen. Je praat immers niet alleen over jezelf.

Daarvoor moet je weten;

  • welke content je publiek wil zien,
  • waar je de beste content kunt vinden,
  • wat de beste tools zijn om die te delen.

Gebruik de juiste tools

Het delen van die content kan zo simpel zijn als het dagelijks tweeten van de beste artikelen. Zeker als je een planning maakt (zie tip 1).

Je kunt de informatie ook verzamelen en versturen via een wekelijkse nieuwsbrief, of schrijf een blog met korte samenvattingen en links naar het origineel.

Wat je ook deelt; zorg dat het echt goede content is. Anders zien je volgers je al snel aan voor ruis in hun timeline.

Doe je het goed? Dan krijg je loyale volgers.

Actiepunt

Maak een lijst van Twitter accounts en websites waarvan jij vindt dat zij de beste informatie delen. Vervolgens kun je deze op jouw eigen profiel delen. Maak een verwijzing naar de bron. Jouw volgers zullen je dankbaar zijn.

Tip 5: laat entertainment je boodschap niet vertroebelen

Een grapje is leuk. Het is alleen niet heel effectief in verkopen.

Sommige commercials gaan viral vanwege de humor. Toch herinneren mensen zich vaak niet meer wat die hilarische commercial precies aan de man moest brengen.

Hulpvaardigheid

Het doel met je social media content is niet om mensen te entertainen. Het hoofddoel zou hulpvaardigheid moeten zijn.

Je wilt anderen vooral helpen. Alleen daarmee zorg je dat mensen je leren kennen, leuk vinden en vertrouwen.

Daar komt ‘ie nog een keer: Know > Like > Trust

Know like trust sell, het draait om vertrouwen.

Alleen als je iemands vertrouwen krijgt, is die persoon bereid iets bij je te kopen.

Je posts op social media moeten;

  1. …verhelderend zijn. Humor kan vertroebelend werken. Je content mag geen twijfel zaaien over waar je bedrijf voor staat en wat je doet. Ook wat je van jouw volgers verwacht moet altijd duidelijk zijn.
  2. …bij het onderwerp blijven. Als je pizza’s verkoopt, ga op social dan niet ineens schoenen aanprijzen. Focus je content op jouw niche. Met andere content krijg je misschien meer likes en shares. Laat die cijfers los. Dat mag nooit het doel zijn.
  3. …een call to action bevatten. Mensen verwachten een CTA. Geef het. Vraag om een like, hun e-mailadres, inschrijven voor een nieuwsbrief, geef een kortingscode of een gratis e-book. Geef je publiek iets te doen.

Humor is op de wereld om te entertainen. Content marketing is op de wereld om vertrouwen op te bouwen en je publiek te bewegen om actie te ondernemen.

Natuurlijk mogen je posts leuk zijn en humor bevatten. Doe dat vooral! Vergeet niet wat de focus is van je posts op social media.

Als je blijft volhouden en van jezelf eist dat je social media content altijd waarde biedt aan je publiek, dan kun je winnen met sociale media.

Actiepunt

Neem je huidige content nog eens kritisch door. Heeft elke post een call to action? Zijn je posts op een volwassen manier geschreven en zijn ze ingestoken op hulpvaardigheid? Is dat niet zo, pas ze dan gerust aan zodat elk stukje content echt een doel heeft.

Tip 6: bedenk de beste content

Herken je dit; “Ik weet niet waarover ik zou moeten schrijven. Ik heb toch niets te melden.”

In het artikel Zes tips voor live video met een goed verhaal gaf ik al eens aan dat iedereen een verhaal kan vertellen.

Soms heb je inspiratie nodig. Je kunt letterlijk overal ideeën opdoen. Je moet alleen even doorhebben dat het een idee is.

Inspiratie komt meestal op vier manieren tot stand.

  • Afgeleidde content: Stel, je bekijkt een video over een onderwerp dat jouw publiek kan interesseren. Bedenk dan eens hoe je die video als basis kan nemen voor een eigen blog of vlog. Heb je een andere mening of wil je het verheel verder uitdiepen? Video’s, blogs, nieuws, RSS-feeds, Google Alerts en meer kunnen op die manier je inspiratie voeden.
  • Inspiratie: Dit lijkt sterk op afgeleidde content. Alleen nu raak je geïnspireerd door het artikel of de video en je gedachten slaan op hol. Zijn er dingen die niet behandeld zijn in de betreffende content? Bedenk je ineens een heel ander idee naar aanleiding van het artikel of de video?
  • Ervaringen: Deze vorm van inspiratie vindt plaats als je iets ervaart. Vervolgens deel je de ervaring. De manier waarop jij iets ervaart is uniek. Ben je een food-blogger? De smaak van een nieuw product is voor jou uniek en kan al een video of artikel bij je losmaken.
  • Openbaring: Eureka! Je hebt ineens een briljant idee. Het kwartje valt op zijn plek en je hebt meteen al een aantal invalshoeken voor nieuwe content. Misschien zat het idee al achter in je hoofd. Het komt er nu uit. Dit zijn vaak heel goede ideeën en meestal uniek.

Weet je wat nou het mooie is? Op de eerste drie manieren heb je zelf invloed. Je kunt het opzoeken en jezelf dwingen om inspiratie op te doen.

Lees relevante boeken, blogs en nieuwsartikelen, bekijk relevante video’s en tv-programma’s, praat met mensen.

Inspiratie voor dit artikel

Een bevriende ondernemer stelde tijdens een lunchafspraak wat vragen over Instagram. Ik begreep direct zijn uitdaging.

Ik wist ook dat er meer ondernemers mee worstelen. Tijd voor een artikel; in dit geval specifiek niet over Instagram, maar algemener ingestoken.

Train jezelf om content en ideeën van anderen op te zoeken en te ervaren.

De kunst is vervolgens om tijdig dingen te noteren zodat je ze later uit kunt werken.

Actiepunt

Lees deze week nog een (audio)boek. Lees vooral eens iets anders dan je normaal zou lezen. Ik heb altijd een hekel gehad aan lezen. Ik schrijf liever zelf. Toch ben ik eerder dit jaar meer gaan lezen, vooral over mijn andere passie; ondernemerschap, leiderschap en management. Daar heb ik heel veel inspiratie van gekregen waardoor ik ben gaan overwegen om daar een blog over te starten. Begrijp je wat dit voor jou en je bedrijf kan doen? Laat ook je collega’s of medewerkers eens iets anders lezen dan anders. Gegarandeerd dat je tot geweldige ideeën komt.

Meer social media tips

Er is natuurlijk nog veel meer te leren over sociale media. En deze social media tips zijn natuurlijk niet de enige weg naar online succes.

Let op: hier komt mijn call to action…

Ben je een ondernemer die worstelt met consistent posten op social media. Wil je (live) video gebruiken voor betere resultaten op social?

Neem gerust eens contact op. Ik laat je graag zien hoe we jou kunnen helpen aan meer succes.

Internetpionier sinds 1995. Maakte radio- en tv-programma's en was eigenaar van een regionale tv-zender. Gespecialiseerd in het creëren van betrokkenheid met online video en helpt ondernemers met online video marketing via live video.

2 reacties

  1. Christian Vos op 24 januari 2021 om 22:46

    Ik zocht naar draadloze microfoon voor iPhone X en kwam uiteindelijk op jouw inspirerende tekst terecht. Eerlijk, ik ben heel recent augustus 2020 na 58 jaar uit het bedrijfsleven gestapt. Sales en marketing boeit mij nog altijd, en wil het nu gaan toepassen in club verband. Bedankt voor de inspiratie en informatie.
    Groeten, Christian

    • Guido Hoogsteder op 25 januari 2021 om 01:11

      Bedankt voor je bericht. Fijn dat je wat aan de informatie hebt gehad. Het is ook een boeiend vak. 🙂 Laat je weten hoe het gaat?

Laat een reactie achter





Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.